«

»

Feb 16 2012

Bericht afdrukken

Loempia-recept van AH Allerhande. Een echte afrader!Allerhande Loempia's

Zoals u wel weet zijn wij gek op Loempia’s. We maken deze volgens eigen recept al een poosje zelf en tot groot genoegen. Maar we staan wel open voor andere recepten. Zoals bovenstaande.

Spring HomeWat ons zo aantrekkelijk leek aan bovenstaande recept was dat je zelf de loempiavellen moet maken. Dat deden we niet eerder dus dat leek ons wel een uitdaging.

Normaal gebruiken we gewoon voor geproduceerde Spring Home loempiavellen van Tee Yih Jia. Die zijn overal te koop en van uitstekende kwaliteit.

Maar het zijn niet de wat dikkere Chinese dan wel Indonesische loempiavellen die wij ook heel erg kunnen waarderen. En we dachten met dit recept hét recept gevonden te hebben voor precies deze loempiavellen. We kwamen helaas bedrogen uit, zo bleek al snel.

Nu had ik me al meermaals verdiept in het maken van loempiavellen maar dat waren doorgaans redelijke complexe methoden die je niet zomaar even uitvoert. Daar is echt een hoop oefening voor nodig, en als bleekscheet die er niet mee opgegroeid is valt dat nog niet echte mee.

Andere methoden vereist weer een speciaal apparaat wat je ook net zomaar aanschaft. Als je er in Nederland al aan zou kunnen komen natuurlijk. Want die vind je niet zomaar bij de Kijkshop.

BeslagDe methode in het recept van Allerhande leek ons wel redelijk makkelijk te doen. Gewoon een beslagje maken en even om en om bakken in een koekenpan. Alsof je pannenkoeken bakt. Nou, en daar hebben we voldoende ervaring mee, en mevrouw Veelkantie maakt de lekkerste crêpes die ik ken. Dus de relatief dunne loempiavellen moest niet zo’n uitdaging zijn. Dachten we.

We volgenden dus het recept in de Allerhande en maakte van 600 gram bloem, zes eieren, een snuf zout en een liter water de dubbele hoeveelheid beslag, want we lusten er wel een paar. En de buurvrouw ook. En dan is 12 loempia’s niet veel.

Bij het bakken van de loempiavellen bleek dat het beslag, dat toch niet echt al te dik was, al direct bij het in de pan gieten stolde en dat je het dus niet even lekker kunt laten rollen door de pan en Loempiavel in wordingzo een beetje mooie dunnen loempiavellen krijgt. Dus heb ik in eerste instantie het vuur zo laag mogelijk gezet en weer een poging gedaan. Dat hielp niet echt. Het probleem bleef. Dus haalde ik telkens als ik de pan weer een beetje invetten met zonnebloemolie de pan van het vuur, liet deze wat afkoelen en goot dan een schep van het beslag in de pan. En dan weer op het vuur om de ‘pannenkoek’ te bakken. Deze methode bleek iets beter te werken, maar dan nog bleven het naar ons idee, wetende dat ze nog iets op zullen zwellen bij het bakken, veel te dikke ‘pannenkoeken’. Minder beslag gebruiken per keer had niet zoveel zin, want dan kreeg je slechts halve ‘pannenkoeken’. Alleen met een volle soeplepel beslag lukte het wel.

Ik heb de pan maar overgegeven aan mijn eigen super ‘pannenkoekenbakster’ mevrouw Veelkantie. Die is er iets behendiger in dan ik, en heeft bovendien meer geduld. Maar helaas. Weliswaar werden de ‘pannenkoeken’ iets mooier van vorm, maar echt veel dunner werden ze er niet van. We hebben wel overwogen om het beslag wat aan te lengen met water om zo een wat dunner beslag te krijgen, maar dan wijk je af van het recept. En het was ons er juist om te doen het recept van Albert Heijn te testen. Dus hielden we ons aan het recept zoals dat er stond.

Na enige tijd worstelen hadden we dan toch een bord met loempiavellen. Geen 24 stuks, ofwel 2x 12 gezien het feit dat we het recept verdubbelde, zoals het recept aangaf maar slechts 17 stuks.

17 stuks loempiavellen

Goed, we zagen de bui al hangen. Maar zoals gezegd is het de bedoeling om het recept van Albert Heijn te testen op haar juistheid. Want mooie gelikte door ‘voedselstylisten’ bewerkte plaatjes zijn leuk, maar nu de praktijk nog. Dus gingen we verder met het maken van de loempia vulling.

De loempiavulling

Wat ons direct opviel aan de vulling is dat de zoete vanille-achtige smaak van de bamboescheuten het gerecht volledig overheersten. Zelfs een beetje meer ketjap, zout en peper verhielp dit niet.

Maar goed, we waren nu toch al meer dan halverwege dus verder met het rollen van de loempia’s.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

 

 

 

 

Klik op de afbeeldingen voor een uitvergroting

Zover zo goed, binnen enkele minuten had de altijd heel handige mevrouw Veelkantie 12 loempia’s. Inderdaad. Geen 24 en zelfs geen 17, want daarvoor was er veel te weinig vulling. Dat terwijl we ons toch keurig aan de voorgeschreven hoeveelheden hadden gehouden en we niet meer dan 1,5 eetlepel vulling per loempia gebruikten, zoals het recept ons heeft voorgeschreven.

12 loempia's

U kunt op de foto al zien dat de loempiavellen gewoon veel te dik zijn. Maar wie weet verbazen we ons nog als de loempia’s eenmaal gebakken zijn. Dus in de hete (180 graden Celsius) olie ermee!

In de frituur!

Na een minuut of 5 in de circa 180 graden Celsius hete zonnebloemolie waren de loempia’s klaar. Althans, volgens het recept dan, dat 4 tot 6 minuten baktijd per twee stuks per keer voorschrijft.

Klaar!

In de praktijk bleek 6 minuten baktijd te lang te zijn. De loempia’s werden daardoor veel te donker en desondanks nog niet echt knapperig maar gewoon hard. 4 minuten baktijd was veel te kort want dan werd het net loempiavulling in een zompige smakeloze pannenkoek. 5 minuten bleek de beste tijd te zijn. Alhoewel ‘beste tijd’ in deze erg relatief is. Want na een minuut of 5 bakken waren de loempia’s niet hard, niet zacht maar gewoon vies en gaven een heel naar mondgevoel.

BamboescheutenDe vulling hielp ook al niet mee. Want zoals al eerder opgemerkt drukte de alles overheersende laffe weeïge zoete vanille-achtige smaak van de bamboescheuten alle andere smaken weg. En dat terwijl dat precies het ingrediënt was dat we niet verdubbelde, want dan hadden we geen 227 gram maar 454 gram (twee blikjes) moeten gebruiken volgens het recept en ik vrees dat de vulling dan helemaal niet te hachelen was geweest. Want bij dus in feite de helft van de voorgeschreven hoeveelheid, gezien het feit dat wij een dubbele hoeveelheid aanhielden, drukte de smaak van zowel de taugé, de garnalen, de prei, de selderij, de knoflook, de ketjap, de kip en zelfs het zout en de peper, werkelijk alle andere smaken, volledig weg. Het enige dat we nog proefden was de laffe weeïge zoete smaak in combinatie met de kleffe pannenkoeken.

We hebben in een poging om onze maaltijd toch nog een beetje te redden de loempia’s maar weer leeggeplukt en met wat Mie een poging gedaan er dan maar een soort Bami van te maken. Hetgeen jammer genoeg, wederom door de smaak van de bamboescheuten, eveneens mislukten.

Conclusie:

In de Allerhande zelf staat nog een foto van een Indonesische dame, Ira van Hattum, met een getuigenis erbij hoe ze dit recept van haar moeder zou hebben overgenomen en dat het zo’n enorm succes is tijdens de weekeinden en bij feesten en partijen. Op internet trof ik echter geen enkele verwijzing aan naar ene Ira van Hattum. Bestaat deze dame wel of is ze een verzinsel van het reclamebureau dat de Allerhande voor Albert Heijn produceert? Ik ben er erg benieuwd naar!

Goed, onze ervaring is helaas anders. Want alhoewel wij ons keurig aan het recept en de bereidingswijze hebben gehouden, op de enkele hoeveelheid bamboe scheuten op de dubbele hoeveelheid na dan, vonden wij de loempiavellen werkelijk niet te eten en ook de vulling vonden wij gewoon weg… tja, hoe zeg je dat een beetje aardig en netjes? U snapt het wel. Niet lekker.

Nu zijn wij behoorlijk geoefende en zeer ervaren kokers en receptenbereiders en eigenlijk mislukken onze recepten heel zeldzaam. En als iets al anders uitpakt dan bedoeld dan weten we ook exact waaraan dit heeft gelegen. Maar in dit geval kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat dit recept gewoonweg niet deugt! De loempiavellen kloppen niet en deze, alsook de vulling, is kennelijk nog nooit in de praktijk getest. Helaas moet ik vaststellen, hebben wij kennelijk de première en hebben we eigenlijk een hoop geld en verder prachtige ingrediënten weggegooid.

Beste Albert Heijn… we houden het voortaan liever bij onze eigen loempia’s. Die deugen wel!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/16/loempia-recept-van-ah-allerhande-een-echte-afrader/

27 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ron

  Voor het deeg zou ik niet zoveel (of geen) eieren gebruiken. En je kunt ze ook dunner maken met een crepe harkje. Dat het recept van Appie niet heel erg realistisch is lijkt me inderdaad wel duidelijk 🙂

 2. Tom

  beste Veelkantie,
  je hebt er in ieder geval een heerlijk verslag van gemaakt.( LOL )
  het wordt tijd dat je een TV-programma krijgt.

  groeten Tom.

  1. Meneer Veelkantie

   Tom,

   Dank je.

   Een TV programma? Hahaha… Welke zender zou zich daarvoor lenen gezien mijn verder totaal van ‘de norm’ afwijkende opinies? En hoe gaan we het programma noemen? Fopchef in plaats van Topchef? Wel een amusant idee, dat geef ik toe. Ik zie mezelf al staan 😉

 3. henk

  hoi veelkantie,

  ik zal eens van de vrouw een recept ontfrutselen …. kijken of je daar een knappe loempia van kan bakken… maar ik kan al wel verklappen er zitten geen bamboe-scheuten in

  ps hier op java komt wel de fam van hattum voor…..

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Hou me aanbevolen. Ben vooral geïnteresseerd in de iets dikkere loempiavellen dan de standaard tarwebloem vellen van Spring Home.

   Zou best kunnen dat er een familie van Hattum voorkomt op Java. Net zoals Jansen met enkel of dubbel S voor zal komen 😉

 4. Yvonne

  Beste veelkantie,
  Ik zit te peinzen over die loempiavellen. Zou het niet lukken met behoorlijk dun beslag dat je in een hete pan giet en direct weer eruit zodat er een dun laagje achterblijft? Flensjesbeslag is ook dunner dan pannenkoekenbeslag. En deze vellen wil je nog dunner. Overigens zou ik het beslag wel een uurtje laten rusten nadat je het hebt gemaakt, want dan krijg je minder luchtbellen en dan lopen de loempia’s in de frituur in vol met olie.
  groet,
  Yvonne

 5. Yvonne

  Beste Veelkantie,
  Ik las zojuist dat het met beslag in een pan gieten echt niet wat gaat worden (volgens deze website http://www.lucidindeutschland.net/2009/05/05/lumpia-wrapper-recipe-for-sariwa-filipino-fresh-lumpia/ ) maar dat het met een kwast wel kan. Ik krijg gewoon zin om het zelf even uit te proberen.
  groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Inderdaad, heb ook uitgevonden dat het beslag in de pan gieten geen optie is omdat het veel te snel stolt door onder andere het ei en de bloem. Ongeacht hoe dun je het beslag ook maakt. Dus alleen al in dat opzicht is het Allerhande recept waardeloos. Ik heb diverse andere methoden gezien, zoals ik ook in de blogpost aangeeft, maar was de ‘kwast methode’ nog niet tegengekomen. Gezien de lage kosten van een beslagje is het de moeite waard om eens te proberen. Overigens bakt men in geen van de reguliere methoden, even de kwast methode daargelaten, het loempiavel aan twee kanten. Dus niet alleen klopt ook het Allerhande recept in dat opzicht niet, maar ik denk ook dat het met de kwast methode geen goed plan is. Het loempiavel zal door het eenzijdige bakken soepeler blijven en, als je de ongebakken kant gebruikt voor de vulling, beter plakken. Ik denk dus dat als ik deze methode gebruik dat ik ze maar eenzijdig bak. En dat moet geen probleem zijn want zelfs de veel te dikke Allerhande loempiavellen waren werkelijk binnen 40 tot 50 seconden door en door gaar. Dus een veel dunnere variant is zeer waarschijnlijk binnen hooguit 20 tot 30 seconden door en door gaar.

 6. henk

  eventjes alvast dit, 300 gr bloem,1 eetlepel margarine,zout,beetje maggie-kruiden… hier gebruikt men masako,dat is een soort magiepoeder en 1 ei en water toevoegen tot de juiste dikte is verkregen… en aan 1 kant bakken.. hier gaat alles op gevoel dus ik ga morgen aan de slag met de vrouw en een fototoestel en weegschaal om er een verslag van te maken… wel ben ik er al achter dat de vulling geheel afhangt van wat je in huis hebt…. zo koopt men geen udang besar grote garnaal omdat dat veel te duur is, maar kleine en die gaan er met kop en staart in (net trouwens kleine krabben in de soep, die eet men in zijn geheel) vulling tahu,tauge,wortel,prei,bosui,ui,ei,vlees,selderie.
  rest mij 1 vraag nog veelkantie, hou jij van grote of kleine loempia?? hier zijn ze nl klein, de chineese loempia is veel groter, zoals je in de supermarkt koopt.

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   En welke methode gebruikt jouw vrouw? Het beslag in de pan gieten of de ‘kwast methode’?

   Ik hou van zowel kleine alsook mega-loempia’s. Maar dan wel van de Chinees. Ik ben gek op die grote maaltijdloempia’s die je bij de Chinees kunt kopen.

   Zelf maken we altijd een tussenmaat tussen een Chinese loempia en tussen een Vietnamese loempia. Ze zijn ongeveer een keer op 2 à 2,5 dikker dan Vietnamese en ongeveer 3/4 zo dik als een gewone Chinese loempia. Heb je onze zelfgemaakte loempia, dus niet die Allerhande ellende, blogpost al eens gelezen? Anders hier een linkje. Onze loempia’s zijn ondertussen wel iets geëvolueerd qua ingrediënten. Zo maken we ze tegenwoordig aanzienlijk pittiger en hebben we de bereiding iets aangepast. Maar in grote lijnen zijn het nog dezelfde loempia’s en min of meer hetzelfde formaat. Misschien iets dikker of voller.

 7. henk

  @veelkantie;
  het beslag gaat in een soeplepel,net als bij pannekoeken bakken… ik zal je bedolven onder de fotos die ik ervan ga maken, dan kan je alles op je gemak bestuderen..
  we gaan er ook met tahu maken, dat schijnt ook lekker te zijn.. zelf ben ik een vlees en vis mens, maar tahu heb ik hier leren eten.. en ik moet zeggen wel iets anders dan in nederland.
  het is hier half 11 en duik lekker mijn bedje in, want morgen om half 6 naar de passar om inkopen te doen.. morgen frikandellen en loempia dag.. vandaag brood met kroketjes en bakso, dat is een soep met tofu,vleesballen,mie,en nog wat ingredienten… lekker maar het vult wel

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Welterusten 😉

 8. henk

  voor de ingredienten gebruiken wij;
  75 gram spitskool
  75 gram witte kool
  2 aardappelen
  10 takjes selderie
  3 wortels
  3 spaanse pepers
  50 gram tauge
  5 bosuitjes
  1 grote ui
  200 gram tahu
  250 gram garnalen wij laten de kop en staart zitten, u mag ze schoonmaken, als u dat liever heeft.
  10 teentjes knoflook
  7,5 gram boillion poeder
  1 tot 2 eetlepels witte peperkorrels

  de groente snij je heel fijn
  de aardappelen, tofu snij je in blokjes van een kleine centimeter
  de wortel in 5 mm blokjes

  de knoflook,maggiepoeder,zout,witte peperkorrels wrijf je fijn of hak ze fijn in een keukenhulp

  de pasta van knoflook, zout,maggiepoeder en witte peperkorrels fruit je in een pan, dan voeg je de overige ingredienten voor de vulling toe en laat het niet gaar worden… dat gebeurt wel bij het frituren later.
  overdoen in een vergiet , aflaten koelen en het overtollig vocht laten uitlekken

  voor de loempiavellen;
  1 th lepel zout
  1 eetlepel margarine
  300 gram witte bloem
  450 ml water
  1 ei
  meng dit in een kom tot een mooie niet te dik beslag..
  om de vellen te bakken een klein beetje olie in een pan en laten heet worden op een matig vuur, let op u bakt deze maar aan 1 kant!!
  de loempiavel is klaar als hij droogtrekt…. niet langer doorbakken!!

  als de loempiavel nog heet is anderhalve eetlepel vulling erop leggen en dichtvouwen als een envelop

  dan verhit je een pan met olie en bakt de loempia goudbruin in ongeveer 180 graden

  wat u daarna doet moet u zelf weten, maar wij namen een bord, zelfgemaakte chili-saus en aten of eigenlijk vraten hem op….
  overbodig om te zeggen dat WIJ hem heerlijk vonden.

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Wow wat een recept! Denk dat ik eerst even ga sparen voor de ingrediënten 😉

   Ik heb jouw foto’s binnen gekregen en ga eens kijken in welke vorm ik dit kan gieten voor het blog. Maar eigenlijk wil ik dan eerst het recept uitproberen. Want het lijkt op geen enkele recept dat ik ooit eerder tegenkwam. Ik ga er dus eerst even over nadenken, maar kom er zeker op terug.

   Hoe dan ook heel erg bedankt voor alle genomen moeite tot zover.

 9. henk

  met rood hoofd en knikkende knieen moet ik een superfout bekennen in dit recept…..
  75 gram boillionpoeder moet zijn 7,5 gram!!! …. hier gebruiken wij masako daging pilihan rasa sapi
  dat is vlot vertaald masako uitstekend vlees rund smaak.
  maar ik geloof niet dat masako in nederland te koop is …
  een goed alternatief is een goed aromat
  excuus voor deze fout..

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ik pas het even voor je aan 😉

 10. henk

  @ veelkantie,
  de fabrikant geeft geen verhouding prijs van de ingredienten.. op internet niet en ook niet op de verpakking..
  maar b.v aromat heeft een zeer goede vergelijkbare smaak, dus wat mij betreft mag je dat ook gebruiken..
  of zal ik je een paar verpakkingen opsturen?? kleine moeite voor me en jij kan aan de slag..
  moet je wel effe je postadres mailen natuurlijk.
  laat maar horen.

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Heel sympathiek van je 😉

   Maar ik zal eerst hier eens kijken bij de toko. En als dat niet lukt dan nemen we wel aromat of vergelijkbaar.

 11. henk

  is goed, maar mijn aanbod blijft staan… kan ik ook wat terugdoen voor alle tijd die jij steekt in dit blog. wees aub niet te trots om het aan te nemen… ik doe het met alle liefde.
  en nu is het voor mij bedtijd… de vrouw slaapt al

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Slaap lekker 😉

 12. Peggy

  Hahaha! Geweldig verslag. Chapeau.

 13. Peggy

  Ow ja, vergeet ik nog. Toch vond ik het eindresultaat er goed uitzien!

 14. Tang Mermkhuntot

  Hr. Veelkantie, een beetje boter na de vis.

  In een Chinese keuken in Nederland zag ik hoe een kok de loempia vellen bakte.
  Hij had een heel goed ingebrande rvs koekenpan. Geen vastplakker maar net teflon. Verbazend.

  De juiste temperatuur testte hij door de binnenkant van de pan dicht bij zijn gezicht/oor te houden.
  Het mag warm stralen, maar je moet er niet van terug schrikken. Dan voldoende beslag erin en ronddraaien (boven het vuur) en vervolgens het overtollige beslag afgieten als je ziet dat de bodem goed bedekt is.
  Dan rustig en kort garen en net als Henk zegt alleen maar aan een kant. De juiste garing zie je als het deeg ineens van glanzend naar dof slaat.
  Kleuring van jouw loempiavellen (bruine vlekken) duidt op een te hete pan en of te dik beslag. Er mag geen kleuring plaats vinden.
  Ook veel te veel eieren in het beslag. Flensjesbeslag met de helft ei is een prima recept. Dit is een beslag van roomdikte of net iets dunner.
  Ook als je pan te heet is kun je bellen krijgen waardoor je de vellen moet herstellen en je op die plaatsen een dikkere huid krijgt.
  Ook hier in Thailand is het jammer dat die ouderwetse loempiavellen van de Toko niet (meer) te verkrijgen zijn. Alleen die rijstvellen voor mini loempia’s en andere snacks.
  Ik weet niet wie het al geschreven heeft, hier op dit forum of elders, maar een truuk is inderdaad het beslag tenminste een halve dag te laten rijpen. Er vindt dan een proces plaats dat het deeg homogener/taaier maakt en waardoor de loempia vellen niet zo snel kapot gaan.
  Teveel om daar hier over uit te wijden.
  Trouwens, ik vindt de zgn verse loempia vellen niet zo geweldig. Water, bloem, kneden, uitrollen etc.
  Heb je die al eens geprobeerd?

  Groeten

 15. David de Beer

  Hahaha, wat een geweldig verslag van een recept dat niet deugt.
  Toevallig ben ik dol op bamboespruit. Maar zo’n half blikje? Een paar filnterdunne reepjes per loempia is meer dan genoeg.

 16. Poulbot

  Vraag eens een Fransman of een Duitser om aardappelen te koken. Dat kunnen ze gewoon niet. Net als wij rijst echt moeten leren koken, of couscous. En loempiavellen zijn echt een kunst.

  1. Meneer Veelkantie

   Poulbot,

   Dat is absoluut waar, dat van het loempiavellen maken. Over die aardappels weet ik het nog niet zo 😉

 17. Maye

  Sowieso klopt dit recept niet, man, 6 eieren?! No way!

Laat een reactie achter