«

»

aug 22 2012

Bericht afdrukken

Review: Struik Vlaams StoofvleesVanavond aten de dames Veelkantie Spaghetti Meatballs. En daar had meneer Veelkantie niet zo'n trek in. Maar gelukkig... Meneer Veelkantie had nog een portie Andijvie Stamppot over van gisteren. Maar ja, dat was natuurlijk totaal gestript van al het lekkers erbij. Zoals de gehaktballen en de kaantjes. Dus daar moest nog wat bij wilde het een beetje complete maaltijd worden voor meneer Veelkantie. Dus zag ik mijn kans om weer eens iets te testen waaraan de dames Veelkantie zich nooit, en zeker niet vrijwillig, zouden wagen. En daar hebben ze meestal wel gelijk in.

Maar deze keer dacht ik ze de ogen uit te kunnen steken met een overheerlijk, althans dat moest nog maar blijken natuurlijk, potje Vlaams Stoofvlees van de firma Struik. Want wat is er immers lekkerder dan een lekker bord stamppot met een flinke hoeveelheid Vlaams stoofvlees, dacht ik met mijn fotografische voorstellingsvermogen. Iets wat natuurlijk prachtig is, het vermogen om levensechte plaatjes te zien bij wat je, je kunt voorstellen. Behalve als men het over ranzige dingen gaat hebben. Maar... Nee dit kan nooit ranzig worden, dacht ik nog wanhoopvol!

Eerst maar even de 'technische gegevens' van dit blikje met 400 gram inhoud. Er zit namelijk, volgens het etiket 35% paardenvlees in het blikje. De overige 65% bestaat uit water, uistukjes, tomatenpuree, tarwebloem, gemodificeerd maiszetmeel, suiker (2,9 gram), aroma's, zout (0,62 gram), specerijen, natuurlijk uienaroma, soja, kruiden, ui, rijstebloem, dextrose en plantaardige olie. En voor dit alles betaald u gemiddeld € 2,29 per blikje.

En nu opwarmen die handel, want er moet gegeten, en nog belangrijker... er moet geproeftest worden!

Wat niet echt hielp was dat ik gisteren iets teveel jus bij het restant andijvie stamppot gedaan bleek te hebben waardoor deze een beetje klef was geworden. Maar het gaat nu om het stoofvlees. Nou ja... laat ik u er maar over oordelen hoe het eruit ziet als het blikje Vlaams Stoofvlees eenmaal opgewarmd en al op het bordje ligt.

Precies, dat had ik dus ook. Een reactie van: 'Euhm... tja... mhhhm... ja... wat zal ik ervan zeggen...'. Laat me in ieder geval vaststellen dat het in de verste verte niet op de afbeelding op het blikje lijkt. En dan denk ik dat ik me nog redelijk sympathiek uitlaat. Nou ja goed... 'looks ain't everything...' citeer ik de wijze woorden van mevrouw Veelkantie maar als ze weer eens hoofdschuddend naar mij kijkt. Dus laat we het spul gaan proeven.

En eigenlijk lokte dit bij mij een min of meer dezelfde reactie bij me uit. 'Euhm... tja... mhhhm... ja... wat zal ik ervan zeggen...'. Het rook best wel lekker, dat moet gezegd worden. En nee, ik kon niet zeggen dat de smaak vies was. Maar dit Vlaams Stoofvleespotje lekker noemen zou ook weer erg overdreven zijn. Het was vooral best wel zout. En het liet een nogal weeïge zurige nasmaak achter in mijn mond na het doorslikken. De verhouding saus en vlees (35% paardenvlees volgens het etiket) was flink zoek. Maar dat kunt u op de foto van het bordje stoofvleessoep wel zien. Nogmaals, dat staat erg anders afgebeeld op het etiket op het blik.

De wervingstekst van Struik voor haar maaltijdschotels is: 'Even geen zin om te koken, maar wel zin in een heerlijke maaltijd? Met de maaltijdschotels van Struik staat die zo op tafel. Met rijst of aardappelen erbij serveer je in een handomdraai een diner voor twee!' Dat klinkt wel heel erg optimistisch. Ik vrees dat, dat niet gaat lukken met dit blikje van 400 gram Vlaamse Paardenstoofvleessoep. 70 gram vlees, en 130 gram sapsoepjus per persoon is nou niet bepaald overdadig te noemen. Dan moet je wel heel erg veel rijst of aardappelen erbij serveren om aan een beetje behoorlijke maaltijd te komen. Of natuurlijk een flink bord andijviestamppotkliek van gisteren.

Om kort te gaan... De Vereniging van Chagrijnige Foodbloggende Veelkantie's vind dit geen aanrader. Als basis voor een ander recept, alhoewel ik die zo even niet kan bedenken, zou het mogelijk leuk kunnen zijn. Maar als 'maaltijdschotel', voor twee personen nog wel, schiet het wat mij betreft jammerlijk op alle fronten flink tekort.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/22/review-struik-vlaams-stoofvlees/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Thor

  OMG was mijn eerste reactie bij het lezen van de titel. Want direct schoten de herinneringen weer in het hoofd. Herinneringen uit een ver en grijs verleden, toen ik nog in het leger mocht ‘dienen’, en er op oefeningen eten werd rondgedeeld. Inderdaad, van dezelfde leverancier. Deze ‘smaakaanval’ was er dacht ik één keer bij, daarna gingen we linea recta naar de AMT naast de ingang voor echt voer.
  Waarlijk machtig waren echter de ballen gehakt van Struik. Destijds waren die dingen al houdbaar tot wel na 2025, en ik spreek hier over de vorige eeuw en dienstplichtigen tijden.

  En als antwoord op uw vraag:’waar lijkt dit op?’ zou mijn eerste reactie zijn geweest: Pindasaus. Helaas had ik de tekst al gelezen ;)
  Tenslotte hoop ik dat ik in Vlaanderen nimmer paardenvlees voorgeschoteld krijg onder deze noemer…

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   Ik ken het legervoer. Als kinderen haalde we voor de in Harderwijk gelegerde soldaten bier en sigaretten en dan kregen we voor de moeite van die pakketten. Maakte we de blikjes warm in een vuurtje en dan opeten. Sommige dingen waren lang niet slecht. Andere dingen waren echt niet te vreten. Zoals die droge keiharde biscuits en die wit uitgeslagen chocolade waarop je, je tanden zo ongeveer verwoesten ;)

 2. Arrisje

  Het Lijkt echt op een bordje diaree. Bah, dat ziet er echt ontsmakenlijk uit.

 3. MdJ

  Paardenvlees? Dat had ik niet verwacht.

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Op zich niets mis mee. Ik haal ook wel eens paardenlappen om stoofvlees van te maken. Nagenoeg geen verschil met runderlappen.

 4. Ribhead

  Tja deze prut ken ik maar al te goed uit de studententijd (mn als ik weer eens te lui was om naar de winkel te gaan en geen geld had voor afhaal). Was op zich wel te nassen, maar dan wel met frietjes en belse mayo!

 5. MdJ

  Is ook niks mis mee Veelkantie, maar ik had niet verwacht dat ze paardenvlees zouden gebruiken.

  Ik ben zelf een groot fan van paardenvlees.

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Helemaal mee eens. Ik hoor wel eens van mensen dat men paardenvlees een ‘apart’ smaakje vind hebben, of dat men geen paard eet omdat het een ‘edel’ dier zou zijn, of zoiets. Moet zeggen dat ik van beide totaal geen last heb ;)

Laat een reactie achter