«

»

Jul 16 2012

Bericht afdrukken

Review: Samsung RL 40 UGVG Koel Vries CombinatiePlus tips hoe u problemen kunt voorkomen en oplossen als deze zich voordoen!

Samsung RL40 UGVGSommige zaken kun je niet na kort gebruik goed reviewen. Daar moet eerst een ruime gebruiks- en test tijd overheen gaan voordat er iets zinnigs valt te zeggen. Reviews die enige dagen, weken en zelfs maanden na aankoop worden gedaan voegen niets toe.

Zoals in geval van koelkasten dan wel koel vries combinaties. Het is pas na een jaar of twee jaar gebruik zinvol het functioneren te evalueren. Voldoet het apparaat aan de verwachtingen? Maakt de fabrikant en de verkopende partij de beloften waar? Deugt het apparaat of zijn er wel wat op en aanmerkingen te maken? Wij reviewen na 2 jaar gebruik de door ons in juli 2010 aangeschafte Samsung RL 40 UGVG koelkast.

Wij hadden destijds eigenlijk een andere koel vries combinatie op het oog. Een Ariston Hotpoint QUADRIO 4D X/HA. Helaas hield Scheer & Foppen zich niet aan de gemaakte prijsafspraak. Dus toen wij twee weken later deze koel vries combinatie wilde aanschaffen rekende men opeens € 200,- meer dan afgesproken. Die koop ging dus niet door, dus keken wij rond naar een alternatief.

De Samsung RL 40 UGVG was eigenlijk geen alternatief. Het is een totaal niet te vergelijken apparaat. Maar wel dusdanig voordelig dat we zoiets hadden van ‘ach, waarom ook niet? Als we, volgend jaar of zo, weer eens een financieel mazzeltje hebben dan kopen we alsnog de Ariston Hotpoint.’ Helaas kwam dat mazzeltje niet dus deden en doen we het nu nog met deze Samsung. Maar we kunnen helaas niet zeggen dat dit helemaal naar tevredenheid is. Ik leg het u graag uit.

Maar eerst even door het gortdroge deel voordat wij bij het sappige deel aankomen

Qua exterieur en interieur zit het wel goed bij de Samsung RL 40 UGVG. De buitenkant lijkt, wij hebben een zilveren variant, op geborsteld RVS. De letters en symbolen op het display zijn helder blauw van kleur. Misschien wel een beetje te helder. De deuren en de handvatten zijn erg solide.

Het interieur is helder wit met transparant plastic en glas. De verlichting is prima in orde. Het interieur in het koelgedeelte bestaat uit vier legplanken, waarvan één met klep voor boven de 0 graden lade, en één plank die de tweede ‘groente la’ afdekt. De planken zijn voldoende in te stellen, maar wil je echt grote potten of pakken rechtop kwijt in de koelkast dan zal je minstens een plank moeten verwijderen. Dat gaat ook op voor de ‘rekken’ in de deur. Er passen geen 1,5 liter flessen in de deur. De rekjes zijn ook niet verstelbaar of anders in te delen. Bovenin zit een sluitbaar eierenrek, daaronder twee rijen met telkens twee kleinere rekjes voor boter en kleinere potjes, en dan het flessenrek waar alleen maar kleine flessen (zoals sausflessen e.d.) in passen.

Het vriesvak bestaat uit drie lades. Twee lades met een redelijk formaat, maar de onderste la is ondiep. Daarachter zit de compressor (één compressor voor zowel het koel- en het vriesgedeelte).

Zoals gezegd heeft de koelkast slechts één compressor, maar dat is voldoende om zowel het vries- alsook het koelgedeelte aan te sturen. In beide compartimenten bevinden zich thermostaten die de compressor, vin en een klepje in het koelgedeelte aanstuurt om kou aan te kunnen voeren. Je hebt de koeling, bij ons ingesteld op 4 graden Celsius, je hebt het 0 graden Celsius gedeelte (onderste lade in de koel zone) en je hebt het vriezergedeelte dat bij ons op –20 graden Celsius ingesteld is. De gescheiden koel zones werken redelijk naar behoren. Weliswaar is het nog nooit 0 graden Celsius in de 0 graden zone geweest, en ook over de juistheid van de temperatuur op het display hebben we nog wel eens onze twijfels, maar het functioneert verder redelijk naar behoren.

We hebben een veel groter probleem met een andere voorziening in deze lijn Samsung modellen. En dat is het zogenaamde ‘No Frost’ gebeuren. En dan komen we bij het sappige review gedeelte.

All FrostOntdooien behoort tot het verleden.

Samsung koelkasten zijn voorzien van No Frost Technologie. Dit voorkomt ijsafzetting in het vriesgedeelte, waardoor op de binnenwanden en de producten geen laag ijs ontstaat. Zo wordt het ontdooien van de vriezer overbodig. No Frost is gebruiksvriendelijke, het zorgt voor een constantere temperatuur en is ook energiebesparend.

Het klinkt mooi. Nooit meer om hoeven kijken naar de koelkast of het vriesgedeelte in de koelkast. Een klamme doek is voldoende als onderhoud. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. In ieder geval voor de Samsung RL 40 UGVG (en alle vergelijkbare modellen w.o. de RL34E*, RL34S*, RL34H*, RL37H*, RL34L*, RL37L*, RL40E*, RL40S*, RL40H*, RL40W*, RL40Z*, RL40L* en RL40U*) koel vries combinatie. Die lijkt eerder, op zeker moment en doorgaans pas na een jaartje of langer in gebruik te zijn, een ‘ALL FROST´ technologie aan boord te hebben die alles bevriest.

Enkele maanden geleden viel ons op dat er een dikke laag ijs op de bodem van de vriezer lag. Dat hebben we toen weggehaald en dachten er nog niets van. We hadden het vermoeden dat er misschien iets gelekt had wat dit veroorzaakten. Echter, twee weken later was de dikke laag ijs weer terug. Dat hebben we wederom weggehaald. Misschien moesten we nog beter opletten dat er geen vocht in de vriezer of in het koelgedeelte lekte? Goed, dit heeft zich nog een aantal keer herhaald, maar we konden de oorzaak voor het euvel niet vinden. Dus tja, wat doe je dan? Niets.

Tot dat ons van het weekeinde opviel dat het koelgedeelte niet meer koud werd. De cijfers van het koelgedeelte op het display knipperde heftig op vier graden Celsius, maar koelen deed hij niet. We hadden ook even daarvoor ijs verwijderd uit de vriezer, dus daar dachten we ook niet direct aan.

Voor het knipperen van het display konden wij nergens een verklaring vinden. Niet in de handleiding en niet op de site van Samsung. Zelfs niet elders op het internet. Het leek een raadsel te zijn waarom de koelkast niet functioneerde zoals het moest. We hebben uiteindelijk maar de aankoopbon erbij gepakt en toen bleek dat de garantie net 7 dagen verlopen was. Uit rondzoeken op internet en met wat uitwisselen van informatie op internet ontdekten wij dat we dikke pech hadden. We hadden de koelkast destijds bij It’s gekocht, maar die was inmiddels failliet. De firma Expert had de garantie van It’s overgenomen, maar men ging daarbij niet verder dan de fabrieksgarantie. En de fabrikant is volgens de wet vrijwel nergens aan gehouden. Die kan volstaan met het bieden van de fabrieksgarantie van slechts 2 jaar. We hadden dus een probleem.

We bleken ook niet de enige klanten te zijn met vergelijkbare problemen. En het zogenaamde No Frost gebeuren blijk lang niet alleen bij Samsung niet te werken. Bij heel wat andere merken blijkt het No Frost gedoe in praktijk wel vaker neer te komen op All Frost gedoe, met bijkomende gedoe. AEG adviseert haar klanten met problemen met het No Frost gebeuren aan om de koelkast minder intensief te gebruiken (minder openen e.d.), en zelfs dat u de No Frost Koel vries combinatie jaarlijks 48 uur moet ontdooien. Absurd advies, omdat u juist een No Frost apparaat heeft gekocht om van dat ontdooi gedonder af te zijn. Het geeft wel het falen van het ‘No Frost’ gebeuren aan.

De ‘deskundige’ adviezen op de geraadpleegde sites en fora luiden allemaal redelijk hetzelfde. Of de thermostaat is kapot (een onderdeeltje van een paar euro), of de compressor is kapot (dus u kunt de koelkast weggooien), of de afvoer voor lek- en condenswater zit verstopt. In de meeste gevallen adviseert men u om de monteur erbij te halen. En die kost klauwen met geld, zo blijkt dan. Van Samsung (in dit geval, maar andere merken evenzogoed) hoeft u weinig te verwachten.

Uit die verslagen op reviewsites en reparatiefora konden we ook met de standaard modus operandi van Samsung kennis maken. Samsung trek in feite haar handen af van haar producten zodra de garantietermijn is verstreken. Samsung heeft ook geen eigen reparatie service maar stuurt de klanten door naar een aan haar gelieerde reparateur. De meter begint al te lopen zodra u de telefoon heeft opgehangen en een afspraak heeft gemaakt. De gemiddelde rekening, en dan moet er verder niets vervangen moeten worden, ligt zo op € 130,- voorrijkosten plus arbeidsloon. En weet u welk advies u in 9 van de 10 gevallen in ruil voor € 130,- van de monteur krijgt? Laat de koel vries combinatie 48 uur ontdooien. Iets dat Samsung u aan de telefoon had kunnen vertellen.

Sterker nog, Samsung (en ieder ander merk) zou verplicht moeten zijn u dit advies te geven voordat u andere stappen neemt die in de regel kostbaar kunnen zijn. Maar kennelijk is men te koppig om gewoon toe te geven dat het ‘No Frost’ gebeuren alleen werkt als u een bijna militaire discipline toepast waarbij u het aantal keer en de duur dat u de koelkast opent beperkt tot het absolute minimum. Want overschrijding daarvan zal er onherroepelijk toe leiden dat u vroeg of laat een blok ijs heeft omdat het ‘No Frost’ gebeuren gewoon niet zo goed werkt. Ik zal het u sterker vertellen. Door het ‘No Frost’ gedoe bevriest de boel antarctisch shocking vast.  En dat weet men!

Maar meneer Veelkantie zou meneer Veelkantie niet zijn als hij u niet zou voorzien in de nodige tips hoe u bevriezing kunt voorkomen, problemen kunt opsporen en ook nog eens verhelpen. Maar eerst maak ik mijn tirade jegens Samsung en andere ‘No Frost’ zwendelaars eventjes helemaal af.

Het komt dusdanig vaak voor dat een zogenaamde ‘No Frost’ koel vries combinatie volledig vastvriest dat de fabrikanten, waaronder Samsung, niet kunnen doen alsof de neus bloed. Als u zich bij deze fabrikanten zou melden met problemen die veroorzaakt kunnen worden door het ‘No Frost’ gebeuren, dan heeft men de plicht u te adviseren om de boel 48 uur te ontdooien, in plaats van u door te verwijzen naar een peperdure reparatieservice of u slinks de ervan schuld te geven.

Wij hebben inmiddels, dankzij het ‘No Frost’ gebeuren, de schrik van ons leven gehad. Wij dachten namelijk in eerste instantie dat de koelkast net buiten de garantie de geest had gegeven. En dat is al voor niemand leuk, maar zeker niet als je van een klein budget moet leven en ook nog eens zwaar afhankelijk bent van een koelkast omdat ik peperdure medicatie (injecties) gebruik die beslist gekoeld moet worden. Gelukkig heb ik dan inmiddels zelf het probleem op weten te lossen. Maar het zou zo aardig zijn als de fabrikanten gewoon de juiste informatie en de service verlenen!

De koelkast doet het inmiddels, na een nachtje beulen en martelen, weer gewoon. We zijn ook niet echt teleurgesteld in de koelkast op zichzelf. Maar we zijn wel diep teleurgesteld in Samsung. Samsung moet erkennen dat het ‘No Frost’ gebeuren indruist tegen iedere technische en natuurkundige logica en maar matig en alleen onder de juiste omstandigheden werkt. Daar zou men dan haar service-, advies- en garantiebeleid op moeten aanpassen. Dat zou ‘faire use’ zijn!

Tips!

Voorkomen is beter dan genezen:

Zorg dat de koelkast niet direct in de felle zon staat. Laat de deur van de vriezer of de koeling niet onnodig lang openstaan. U kunt beter wat vaker, bijvoorbeeld bij het inruimen van de boodschappen, de deur moeten openen dan te wachten tot het waarschuwingsbelletje gaat. Doe te ontdooien zaken in een zak en leg dat in een lekbak of op een bord. Is ook veel beter voor de hygiëne en uw gezondheid. Laat zaken altijd eerst helemaal afkoelen voordat u deze in de koeling of vriezer plaatst. Blokkeer geen zichtbare circulatiekanalen in de koelkast of vriezer met producten. Ga niet in de koelkast met natte handen en droog zaken eerst even af voordat u ze in de koeling of vriezer plaatst. Ruim lekkages van flessen e.d. direct op en maak de boel goed droog.

En zo kan ik u nog een veelheid aan tips geven. Probeer te voorkomen dat er onnodig veel vocht of condens in het apparaat ontstaat. Bovenstaande tips, en u kunt er vast zelf wel meer bedenken als u uw gezonde verstand gebruikt, zijn er allemaal op gericht om zoveel mogelijk vocht en condens (met name het laatste) uit het apparaat te houden. Want daardoor kan de boel bevriezen. En als de boel bevriest dan begint de ellende pas. En de ellende openbaart zich doorgaans pas na enkele weken, maanden en soms zelfs pas na enkele jaren na het gebruiken.

De oorzaak van de problemen is in 9 van de 10 keer juist het zogenaamde ‘No Frost’ gebeuren. Vroeger waren koelkasten en koel vries combinaties redelijk rechttoe rechtaan. Het vriesgedeelte zal bovenaan, hetgeen pure logica is want koude lucht daalt en warme lucht stijgt, en de vriezer was voorzien van één compressor voor de koeling en van daaruit een leiding eindigende op een spiraal naar en in het vriesgedeelte. Soms bevroor de boel, en dat ontdooide je. Klaar was kees.

Tegenwoordig heeft men zogenaamde ‘upside downs’ koelkasten. Ofwel, de vriezer zit onderop en niet meer bovenin. De compressor stuurt kou naar de vriezer en van daar zorgt een vin voor koude luchtcirculatie naar de koeling. In de koeling zit eveneens een thermostaatje (dingetje is hooguit 4 mm dik en 15 mm lang) die het luchtkanaal afsluit zodra de koeling op temperatuur is. Bijkomend toevallige voordeel was en is dat er droge koude lucht door het apparaat circuleert. Hierdoor bevriest de boel niet zo snel meer. Dat noemde men ‘No Frost’. Behalve dan als er condens ontstaat. Want de condens slaat neer en de circulatie van de koude lucht doet het bevriezen. Het grote nadeel daarvan is dat er ijs zit op plaatsen waar je als normaal mens niet kunt komen (afgesloten met voorzetwanden e.d.) en waar je het niet kunt zien. Dat levert grote problemen op!

Het ontstaan van condens in een apparaat dat koelt is al net zo lastig te voorkomen als bij een apparaat dat verwarmt. U kunt het hooguit proberen te voorkomen met de eerder genoemde tips.

Als u een hele matige gebruiker bent van een koel vries combinatie met ‘No Frost’ dan zult u niet zo heel snel tegen genoemde problemen aanlopen. Gebruikt u de koelkast intensiever dan komt er vroeg of laat, doorgaans na een jaar of langer en na het verlopen van de garantie pas, een moment dat hij de geest lijkt te hebben gegeven. Het is dan een kwestie van zelf analyseren wat het probleem kan zijn. Dat kan u namelijk een aardige bom duiten schelen aan reparatie onzin e.d.

Analyseren van het probleem:

Denk niet direct het ergste. Men roept al heel snel en graag dat uw compressor kapot zou zijn. Dit onderdeel kost bijna net zoveel als de koelkast zelf, dus rent u naar de winkel voor een nieuwe koelkast. En dat is vrijwel zeker helemaal niet nodig. Want wat doet het apparaat wel en wat niet?

Doet de vriezer het wel maar de koeling het niet? Dan is de compressor niet kapot. Als de compressor kapot is dan doen beide het niet. Er moet een andere oorzaak voor het probleem zijn.

Het kan dan zijn dat de thermostaat in de koeling het niet meer doet. De thermostaat verteld het klepje in het middenconsole of deze moet openen of sluiten en of de vin moet draaien om koude lucht te transporteren van de vriezer naar de koeling. Bij geen signaal gaat het klepje niet open, of juist niet dicht of de vin niet aan of uit. In het eerste geval komt er geen, en in het tweede geval teveel koude lucht in de koeling. Het verschil is niet koelen of juist totale bevriezing van het koel gedeelte. Natuurlijk kan ook het klepje of de vin defect zijn, maar dat is niet zo waarschijnlijk. De kans is groter dat de boel vastgevroren zit. Altijd eerst de boel ontdooien voordat u verder gaat!

Middenconsole Koeling

Inzet is gedemonteerde middenconsole met thermostaat (= 1) en het klepje (= 2) en de posities. Op de foto hieronder (even scrollen) ziet ook de vin die zorgt voor de circulatie van de koude lucht.

Er kan ook sprake zijn van een olie of gaslek uit het systeem, maar dat is niet voor de hand liggend. Als de boel het lange tijd goed gedaan heeft en u haalde geen rare stunts uit, of u heeft de koelkast niet verhuist, dan is de kans dat het systeem olie of gas lekt gewoon te verwaarlozen.

Altijd eerst de koelkast laten ontdooien!

Zeker als uw apparaat buiten de garantie kuren gaat vertonen loont het de moeite om altijd eerst het hele apparaat te laten ontdooien. Daar lost u zonder twijfel 9 van de 10 problemen mee op!

Fabrikanten en veel mensen adviseren om een bak met heet of zelfs kokend water in de koelkast te zetten om de boel sneller te doen ontdooien. Dat wil ik u sterk afraden. Alle ellende is waarschijnlijk begonnen met condensvorming in de kanalen en achterwanden. Drie keer raden wat u met heet of kokend water in het systeem aanbrengt? Precies, een bult condens waar je normaliter een jaar voor moet sparen om voor problemen te zorgen in uw koel vries combinatie. Deze condens krijg je er niet zomaar weer uit. Zeker niet uit de kanalen en van de achterwand vandaan. Dus u ontdooit de boel, zet de koelkast weer aan, en deze vriest onmiddellijk weer op! Het is vragen om een herhaling van de problemen, maar dan binnen een veel sneller tijdsbestek!

Treft u ijs of sneeuw aan in het vriezergedeelte? Laat dan de koelkast 48 uur ontdooien. 48 uur lijkt misschien een overdreven tijdsduur om de vriezer te laten ontdooien, maar daar is een reden voor. Het ijs bevind zich namelijk vrijwel zeker niet alleen tegen de wanden of op de bodem van de vriezer, maar ook in de vriezer zelf. Ik leg het u graag aan de hand van enkele afbeelding even uit:

Achterwand vriezer

Het inzetje is de achterwand van de vriezer die ik verwijderde. Waar u nu tegenaan kijkt is de achterwand daarachter. Daarin bevinden zich de kanalen naar het koelgedeelte en de circulatie vin. Het gat in de linkerbovenhoek is het gat waardoor de vriezer koude lucht levert aan de koeling. De sleuf, waarin ik zoals u ziet een föhn klemde, voert tevens koude lucht naar de koeling.

Het bleek dat we telkens weliswaar het zichtbare ijs weghaalde, maar wij konden natuurlijk niet zien dat het ijs zich tot halverwege had opgebouwd achter de tweede achterwand. Daar kwam ik pas achter toen ik de voorste dan wel eerste achterwand demonteerde. Door deze enorme pak ijs kon de vriezer geen koude lucht meer toevoeren aan de koeling. Dat was dus in ons geval de reden dat de koeling het niet meer leek te doen. De koude lucht werd geblokkeerd door de ijslaag.

Bovendien bleek er ‘sneeuw’ te staan in het kanaal in de linkerbovenhoek. Ook dat zat dus feitelijk dicht gevroren. Ook op deze kanalen heb ik de föhn gezet om te ontdooien en ze te doen drogen.

Circulatie kanalen van de koeling naar de vriezer ontdooien en droog blazen

U ziet twee circulatie kanalen. Een naar de 0 graden zone (met föhn erop) en rechts onderin naar de rest van de koeling. Op het middenconsole van de achterwand zitten ook kanalen die weer uitkomen op ventilatiegaten hoger op het middenconsole, net boven de hoger gelegen legplanken.

Nu snapt u misschien waarom ik u adviseer om de koelkast 48 uur lang te laten ontdooien. Het heeft mij met behulp van een föhn al drie uur gekost om de ijslaag in de achterwand te doen laten smelten. Nu wil ik u beslist niet adviseren om uw koelkast uit elkaar te halen, zeker niet als u nog garantie heeft, dus geef ik u aan dat u minstens 48 uur nodig heeft om de boel vanzelf te laten ontdooien! Ontdooit u de boel niet helemaal en totaal, en rest er nog wat ijs achter de achterwanden, dan komt het probleem vrijwel zeker met enkele weken of maanden weer terug.

U ziet op de foto dat ik een föhn gebruikte. Dat kunt u ook doen maar is op eigen risico. U moet er namelijk voor zorgen dat de boel niet te heet zal worden. Want het ijs moet smelten, maar niet het plastic of de elektronische componenten. Gebruik dus alleen medium warmte met het föhnen!

De afvoer van condens vocht controleren en schoonmaken:

Wat u met enige regelmaat moet doen, en zeker als u al problemen denkt te constateren, is controleren of de afvoer van condens naar de lekbak wel goed gaat en de boel niet is dicht geslipt of bevroren. Want daarmee kunnen de probleem in veel gevallen zijn ontstaan. Als de afvoer dicht zit dan loopt het water in eerste instantie in het vriezer gedeelte. Daar bevriest het razendsnel en van daaruit bouwt het ijs zich dan weer tussen de achterwanden en door de kanalen omhoog op.

Controle afvoer condens vocht

1 = Verdampingsspiraal, 2 = Compressor, 3 = Lekbak condens, 4 = Achterwand, 5 = Rubber afvoer

Verwijder het beschermdeel van de compressor. Neem nu het lekbakje uit het apparaat. Trek het rubberen tuitje van de afvoer boven het verdampingsspiraal weg en poer voorzichtig met bijvoorbeeld een stuk flexibel draad in het kanaaltje net boven het verdampingsspiraal. Maak het kanaaltje vrij van eventuele ongerechtigheden. Maak de lekbak en het rubberen tuitje schoon en monteer de boel weer. Zorg ervoor dat u de spiraal en zaken bij de- en monteren niet stuk maakt.

Afronden ontdooien en schoonmaken en verdere analyse:

Goed, u heeft de boel nu helemaal ontdooit, u heeft de hele koelkast volledig droog gemaakt en gecontroleerd of het condens afvoerkanaaltje niet verstopt zat en eveneens schoon gemaakt. Nu is het een kwestie van de koelkast weer inschakelen en veel geduld hebben. Het kan best enige uren duren voordat de vriezer en koeling weer op temperatuur is. Wel een uur of 8 zo niet langer!

We gaan er vanuit dat de problemen als sneeuw, of eigenlijk ijs, voor de zon zijn verdwenen. Toch kan het zijn dat niet al uw problemen zijn opgelost. Ik gebruikte een digitale thermometer om de temperaturen in de koelkast en vriezer te vergelijken met de temperaturen op het display. Die klopte redelijk goed. Er zat zo’n twee graden verschil tussen het display en de thermometer. Dat kan. Dat komt op den duur vanzelf weer goed. De koelkast meet de temperatuur anders dan de thermometer. De koelkast gaat ook nog even door als uw thermometer aangeeft dat de boel op de juiste temperatuur is. Dat komt omdat de koelkast de spullen in de koelkast op de juiste temperatuur moet brengen, en niet alleen de omgeving in de koelkast. U zult zien dat de temperatuur in de koelkast de thermometer op zeker moment inhaalt met circa 1 graden Celsius.

Maar wat nou als de koelkast alsnog niet op temperatuur komt na circa 12 uur? Dan is waarschijnlijk de thermostaat in de koeling alsnog defect. Heeft u nog garantie dan belt u gewoon de winkel. Bestaat de winkel niet meer dan belt u de fabrikant. Die moeten het probleem oplossen.

Heeft u geen garantie meer dan kunt u op internet of bij de fabrikant een nieuwe thermostaat kopen. Deze zijn doorgaans redelijk goedkoop. Een paar euro (excl. verzendkosten). Het demonteren van de thermostaat (zoals u ziet zit deze vaak net achter de achterwand of in een soort demontabel korfje op de zij of achterwand) is vaak een kwestie van even een stekkertje lostrekken en de nieuwe plaatsen. Het is altijd de moeite waard om, als het ontdooien niet geholpen heeft, eerst de thermostaat te vervangen voordat u andere zaken gaat vervangen of een dure monteur laat komen. Is het de thermostaat alsnog niet dan heeft dit u slechts enkele euro’s gekost, maar wel de kans opgeleverd dat u het probleem snel en eenvoudig had opgelost.

Tot zover kan ik u van dienst zijn met tips om eventuele problemen te voorkomen of op te lossen. Voor de meer ingrijpende zaken, zoals kapotte elektronische regel-units (bij de duurdere modellen) of erger (zoals een kapotte compressor) zult u toch een monteur in moeten schakelen. Maar overweeg altijd eerst goed of het apparaat de voorrij- en reparatiekosten nog wel waard is.

Heeft u nog vragen, andere tips, aandachtspunten of opmerkingen dan kunt u natuurlijk reageren.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/16/review-samsung-rl-40-ugvg-koel-vries-combinatie/

142 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Yvonne

  Beste Veelkantie,
  De consumentenbond hamert er regelmatig op dat het einde van de fabrieksgarantie niet het einde van de verantwoordelijkheid van de verkoper/ fabrikant is. Een consument mag ervan uitgaan dat hij of zij een deugdelijk product heeft gekocht. In alle redelijkheid mag de consument verwachten dat een koelkast langer dan 2 jaar meegaat (= de fabrieksgarantie). Dus als de koelkast inderdaad de geest had gegeven, dan had het wat juridische bijstand vereist, maar dan had de fabrikant niet de andere kant uit mogen kijken. Voor details: zie de website van de CB.
  groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   De consumentenbond hamert doorgaans flink door, het grenst soms aan opruiing, maar is wars van de dagelijkse praktijk en van hetgeen juridisch, financieel en praktisch haalbaar is voor met name de kopende maar ook zeker de verkopende partij. Recht hebben, of vinden dat je dat hebt, en recht halen zijn namelijk twee zaken. Wettelijk stopt de verantwoordelijkheid van de fabrikant na de fabrieksgarantie. In dit geval is dat twee jaar. Vanaf dat punt heb je te maken met de verkopende partij en de zogenaamde ‘te verwachten levensduur’.

   Waarom de (Europese) wet en regelgeving deze verantwoordelijkheid (na de garantie alleen) bij de verkopende partij legt is me een raadsel, want eigenlijk is het financieel en praktisch gezien idioot dat de verkoper in moet staan voor de deugdelijke vervaardiging en te verwachten levensduur en de fabrikanten van hun verantwoordelijkheden worden ontheven, terwijl de verkoper wel gebonden is aan de regels die de fabrikanten opleggen. En die regels kunnen heel sterk inperkend zijn. Zeker binnen de garantietermijn, maar ook zelfs daarna. Ik kan je daar voorbeelden van noemen uit de eigen praktijk als verkopende partij waar je de haren van rechtop gaan staan.

   Wat onze kwestie met de koelkast complex maakt is dat de verkopende partij, It’s Electronics (was destijds van Impact Retail en heeft niet zoveel te maken met het huidige It’s Electronics), kort na de aankoop failliet ging. Expert heeft weliswaar de garantie deels overgenomen (uit opportunistische reclame motieven), maar is gerechtigd daar paal en perk aan te stellen, omdat het formeel om een coulance regeling gaat. Je hebt de handel immers niet bij Expert gekocht en zij hebben alleen de lasten en niet de lusten van de verkoop door It’s. In leken termen moet het voor Expert te behappen blijven. Expert geeft aan dat zij zich conformeren aan de fabrieksgarantie. In dit geval twee jaar. En dan stopt het. Vermoedelijk had ik bij Expert nog wel iets kunnen bereiken, maar dat zou dan vrijwel zeker bestaan uit een korting op een nieuw apparaat. En daar heb ik niet zoveel aan.

   Natuurlijk had ik, of iemand anders met hetzelfde probleem, er ook voor kunnen kiezen om met Expert en Samsung juridisch te gaan lopen rollebollen. Maar de uitkomst daarvan staat bepaald niet vast. Want nogmaals, vinden dat je recht hebt en dit van de rechter ook nog eens krijgen zijn twee totaal andere zaken. Bovendien kost het veel tijd, veel gedonder en ook veel geld als je niet beschikt over een rechtsbijstandsverzekering. In de praktijk zou ik weken zo niet maanden met een niet functionerend apparaat in huis zitten, mijn geld moeten uitgeven aan rechtsbijstand en- of een reparateur in plaats van een wel deugdelijk apparaat, en ik had een levensgrote kans de zaak alsnog te verliezen.

   Ik heb dus gedaan wat in mijn beste belang was. En dat was het apparaat demonteren om te zien waar het euvel zich voordeed en repareren voor zover dat binnen mijn mogelijkheden ligt. En vooralsnog lijkt het apparaat weer naar behoren te functioneren. Ik heb daarvan weer een hoop geleerd en kan dit nu weer, zoals je hebt kunnen lezen, doorgeven aan bezoekers van Veelkantie. En ook dat is wel wat waard toch 😉

 2. MdJ

  Denk zelf dat er vrij weinig mensen zijn die dapper genoeg zijn om zo’n machine open te schroeven. Die gaan liever naar de kringloop/winkel/reparateur. Of gaan met bonnetjes lopen zwaaien 😉
  Ik denk dat wat Yvonne zegt ook wat minder opgaat voor dit soort apparatuur. Ook omdat ze over het algemeen het vele jaren volhouden.
  Bij een laptop die het na 2 en een half jaar voor gezien houd kan ik nog coulance van de winkel/fabrikant zien gebeuren. (dit voorbeeld omdat ik 5 jaar technische dienst pc’s heb gedaan)
  Ik weet het niet zeker of dit allemaal zo is natuurlijk.

  Naja, geef mij maar een schroevendraaier, ik maak alles open.

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Wat is coulance… PC onderdelen zijn tegenwoordig niet zo kostbaar meer of men gebruikt zogenaamde ‘refurbished’ spul. En een fikse korting past meestal redelijk binnen de marge. Is het inderdaad een wasmachine of een koelkast dan is het al wat lastiger. Die doe je niet even op de post of breng je even naar de winkel of reparatie centrum. Dan moet men er een mannetje op af sturen. Of men moet het ophalen en weer bezorgen. En dat is behoorlijk kostbaar. Ik denk dat dit inderdaad anders kan liggen.

   Dat open schroeven van dingen is eigenlijk meer uit nood geboren. We hebben doorgaans het geld gewoon niet om een duur mannetje te laten komen. Maar soms is het ook gewoon een keuze. Zo repareer ik onze wasmachine, die nu al meer dan 20 jaar meegaat, al jaren zelf. Ook in de tijd dat we het geld hadden om zonder omkijken een nieuwe neer te laten zetten. Gewoon omdat het zo simpel is. Eventuele onderdelen bestel ik via internet. Ik bespaarde me daar al vele honderden euro’s mee.

 3. Tom

  Geachte Veelkantie,
  Bij mij is het 2 weken geleden op dezelfde manier begonnen. Eerst een onverklaarbare plas water vlak voor mijn koelkast. Dan ontdekt dat dit smeltwater was van de ijsschots die zich had gevormd onderaan in de vriezer. Telkens als ik de deur van de vriezer open deed smolt er een deel van het ijs met de plas als gevolg. Ik heb dan de klantendienst van Samsung gecontacteerd en daar kreeg ik als tip de koelkast 24u uit het stopcontact halen en nakijken of de rubbers van de deuren luchtdicht waren.

  Ik vond het verhaal van de rubbers nogal ver gezocht vermits de koelkast nog maar net de 2 jaar gepasseerd is (en dus ook de garantie). Ik ben dan via wat opzoek werk op deze pagina terecht gekomen en ik moet zeggen dat dit de eerste logische en deftige uitleg is die ik kon vinden! Ik heb daarom onmiddellijk jouw tips opgevolgd.

  Bij mij was de ijsvorming nog beperkt, ik heb ook het paneel van de vriezer er eens uit gehaald en daar was nergens ijs te bespeuren. Ik denk dat ik er nog snel bij was omdat er ook nog geen koel problemen waren. Ik heb daarom de koelkast en vriezer maar een kleine 24u laten ontdooien. Ik heb ook enige tijd met een föhn in de ventilatie openingen geblazen, tevens ook het condensreservoir achteraan en de rubber afvoer gereinigd.

  Hopelijk is het probleem hier voor het komende jaar en hopelijk langer mee opgelost.

  Mvg Tom

  1. Meneer Veelkantie

   Tom,

   Bedankt voor de aanvulling en ik ben blij dat ik je van dienst heb kunnen zijn. Gelukkig is Samsung België iets voortvarender 😉

 4. Inge

  Ik had precies hetzelfde probleem. Heb al je stappen gevolgd en hij werkt nu weer als een zonnetje. Bedankt!

  1. Meneer Veelkantie

   Inge,

   Graag gedaan. Je bent al de tweede, van degene die de moeite hebben genomen om een reactie te plaatsen dan, die ermee geholpen is. Kijk, daar doen we het voor 😉

 5. Emile

  Beste mensen

  Ik heb een probleem met dit toestel.
  Het gaat om een electronisch probleem.
  De knopjes op het bedieningspaneel voor op deze koelkast werkt niet en de tempratuur geeft halve waarden aan. Sommige blauwe ledjes die lichten niet op.
  Heb een nieuw bedieningspaneel er in gezet maar hierbij is het probleem nog niet opgelost.
  Ik heb achter de koelkast het (grijze) plasik kapje verwijderd om bij de printplaat te kunnen kijken, maar op het blote oog is daar ook niks te zien.
  Waar zou het aan kunnen liggen? enig idee wat ik moet doen.
  Koelkast werkt verder prima. Hoop dat dit probleem opgelost word want dan kan ik nog veel jaren van deze koelkast gebruik maken.

  alvast bedankt

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   Komt even een wat ingewikkelde beschrijving, maar ik hoop dat je het snapt. Lees het anders rustig en op je gemak nog eens door, en pak even de handleiding erbij (hoofdstuk ‘scharnierpunt van de deur omdraaien’) erbij voor wat verduidelijking van de woorden hieronder. Ik beperk mijn uitleg enigszins want je bent al eens met de elektronica in de deur aan het stoeien geweest.

   Mogelijk is er iets mis met de bedrading naar de printplaat toe. Daar zou ergens op een cruciaal punt, te denken aan ergens tussen de deur en de koelkast, een breukje kunnen zitten. Je hebt de elektronica al eens los gehad (je weet wel het kapje voorop bovenaan de koelkast zelf, en van daaruit de bedrading die door het scharnier loopt) dus verdere instructies hoef ik je waarschijnlijk niet te geven.

   Nu weet ik niet of de bedrading vanaf het display (dan wel de print) helemaal door het scharnier gaat, of dat er voor het scharnier nog een connectiepunt zit van het display naar het scharnier en dan weer van het scharnier naar de bedrading in de koelkast. Is de bedrading vanaf het display één stuk dan hoef je dit in principe niet te controleren. Je hebt dan immers al eens het display compleet met bedrading vervangen, en daar lag het kennelijk niet aan.

   Is de bedrading geen geheel en bevind zich in de ruimte bovenop de deur (onder het kapje van de deur) aan de bovenzijde van de deur, of in de deur (ergens in de buurt van het scharnierpunt) nog een connectiepunt dan zul je vanaf dat connectiepunt moeten controleren op breuken. Je zou, mits er geen elektronica en slechts bedrading vanaf (de printplaat van) het display in de deur zit, deze kunnen by-passen door de bedrading van (de printplaat van) het display rechtstreeks op de bedrading (bovenin achter het grijze kapje) in de koelkast zelf aan te sluiten (je zult dan dus het display met print los moeten halen, maar als het goed is deed je dat al eerder).

   Doet het display het dan prima dan weet je dat tussen het connectiepunt van de bedrading van de deur en het connectiepunt van de bedrading in de koelkast een breukje zit. Zit er geen connectiepunten meer tussen de bedrading van de koelkast en (de printplaat van het) display dan zou de bedrading in de koelkast zelf kapot kunnen zijn. Dan heb je even een iets grotere uitdaging, alhoewel het volgens mij wel door te meten is. In dat geval is het een kwestie van de bedrading vervangen en alles zou het weer moeten doen.

   Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan iemand die handig is met elektronica en een beetje lef heeft.

   Tot zover kan ik je helpen. Want hoe graag ik het ook zou willen… Ik heb van elektronica verder te weinig kaas gegeten om op jouw vraag antwoord te kunnen geven als het niet de bedrading is. Maar… Misschien zijn er andere lezers die je dan verder kunnen helpen.

  2. Donovan

   Had net zelfde probleem heb kap verwijderd boven het deurpaneel en ja hoor 2 draadjes gebroken blauwe en grijze ga ze morgen herstellen ! Alvast bedankt voor al deze info bespaart me hoop kosten

 6. Emile

  Beste veelkantie

  Allereerst bedankt dat je op mijn reactie gereageerd hebt.

  Ik heb alle bedrading gecontroleerd op breuken. De bedrading van het display loopt allemaal door de scharnier van de deur heb ik gezien. heb een beetje gefrommeld met de bedrading en gecontroleerd. Maar het probleem nog niet gevonden
  De bedrading zit idd boven de deur zit verwerkt onder een plastik kap die doorloop tot de scharnier. het zijn meedere draden, 2 delen. ik heb de plastik kap boven de deur los gehad maar geen teken van breuken. wel een stuk is met tape beplakt. heb de tape niet los gehaald.
  heb de prinplaat achter de koeling onder dat plastik grijze kapje nog eens bekeken, het zit er redelijk goed uit maar op sommige plekken zie ik wat harde witte stukjes uitgeharde pasta ofzo.
  Is dat wel een goed teken?

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   Dat is jammer, want dat had mogelijk de oplossing van het probleem kunnen zijn. Dat van die uitgeharde pasta durf ik niet te zeggen. Dan zou ik het moeten zien. Je kunt altijd een foto mailen en dan plaats ik die bij jouw reactie.

   Ik ben eigenlijk benieuwd of het display en de printplaat één geheel zijn of twee losse onderdelen. Is dat laatste het geval dan zou je kunnen overwegen de printplaat te vervangen (want voor zover ik heb begrepen verving je wel al het display). Maar overweeg goed voor jezelf, niet wetende wat een eventuele printplaat kost, of het de kosten waard zijn.

 7. Emile

  owja heb nog niet geprobeerd om het printplaat display aan te sluiten op de contactpunten boven de deur achter het platik kapje boven de koelkastdeur. dat ga ik nog proberen. Dan weet ik iig waar het aan ligt

 8. Emile

  Helaas passen de stekkers onder het platik kap boven de deur niet op het printplaatje van het lcd zelf.

 9. Emile

  het is gewoon witte pasta op meerdere plekken uitgehard op de printplaat achter de koelkast.
  De printplaat en display zijn 2 delen maar zitten aan elkaar geschroefd. En het nieuwe onderdeel dat ik besteld heb is ook precies hetzelfde. dus printplaat en display zijn dus samen vervangen.
  ik hoop dat ik een 2e hands printplaat voor achter de koelkast vinden als deze miss toch stuk is.

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   De kans dat het de prinplaat met display is dat voor problemen zorgt is daarmee flink afgenomen. Want het is niet heel erg waarschijnlijk dat zowel de oude als de nieuwe display dezelfde kuren heeft. Het is natuurlijk niet uitgesloten, dus ik zou eens contact opnemen met het onderdelenhuis waar je het setje vandaan hebt en zien of het met een omruil te verhelpen is. Maar blijft het probleem dan zul je toch dieper moeten gaan zoeken. Ik blijf toch nog steeds een beetje hangen bij een breukje of vals contact in de bedrading. Is er niet ergens per ongeluk een schroefje door de bedrading heen geschroefd? Kijk, een koelkast is bepaald geen raketwetenschap. Het is vrij basale techniek. In dit geval kunnen het mijn inziens maar twee dingen zijn. De print dan wel het display is naar z’n grootje, of er zit iets niet jofel met de bedrading. Zoals bijvoorbeeld een breukje, een connectortje dat contact maakt met de metalen behuising, een stukje van de mantel dat mist… dat soort zaken. Je zou ook nog kunnen denken aan vocht want ook dat kan zulke symptomen veroorzaken, maar aangezien je de boel meermaals open hebt gehad en ik niet van je vernomen heb dat je vocht achter de deur of de andere panelen waar de bedrading van het display zit, lijkt dat me onwaarschijnlijk. Veel meer dan de genoemde zaken kan het gewoon niet zijn. Meet toch eens de bedrading door. Ik heb zo’n idee dat je daar het probleem aan zult treffen.

 10. Emile

  Het oude en nieuwe printplaat met display hebben precies dezelfde kuren, ik zal de bedrading nog eens heel goed controleren en de tape om de kabels verwijderen vooral bij de deurscharnier. Het is in etappes stuk gegaan. Eerst het display en enkele dagen/weken later deden de knopjes het ook niet meer. hoe bedoeld u met: een connectortje dat contact maakt me5t de metalen behuizing?

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   Met visueel controleren ontdek je meest geen breukjes. Ken je niet iemand met een metertje die ermee weet om te gaan om zo breukjes op te speuren?

   Als de bedrading aan elkaar zit doet men dat vaak met steekhulzen (je weet wel… mannetjes en vrouwtjes die je in elkaar schuift). Het kan zijn dat één van deze steekhulzen de metalen behuizing of een ander metaal of geleidend object raakt waardoor kortsluiting of andere storingen ontstaan.

 11. Emile

  aha okee, volgensmij ken ik wel iemand die zo`n apparaat heeft

 12. Emile

  ik probeer het probleem met de koelast zelf op te lossen en door evt hulp van anderen.kan altijd onderdelen bestellen als ik zeker weet wat er stuk is. om een monteur te laten komen lijkt me niet bepaald goedkoop

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   Reken op circa € 130,- voorrijkosten en onderzoekskosten. Dan heb je nog geen onderdelen of arbeidsloon.

 13. Emile

  ja, en dat bedoel ik maar.

 14. Emile

  Yeah!! ben er in geslaagd om de koelkast te repareren. heb nog eens goed gecontroleerd. er waren idd 2 draadjes gebroken in de scharnier boven de koelkast deur, heb ze met moeite weer aan elkaar vast gemaakt (prieggelwerk). maar de koelkast is weer de oude. djw veelkantie voor de tips die je me gaf.

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   Geweldig man! Kijk, daar doen we het voor 😉

 15. Emile

  nou en of

 16. Ed

  Hallo Emile,
  Laat ik nou exact hetzelfde probleem hebben nl een aantal segmentjes van het blauwe display die niet meer werken.
  Zou je kunnen aangeven hoe ik het display uit de koelkastdeur kan krijgen? Daarna ga ik ook een (priegel) reparatiepoging doen.
  Dank je wel alvast.

  Ed

 17. emile

  beste Ed

  je hoeft het display er niet uit te halen, het probleem zat (bij mij) in het scharnier boeven van de koeling, daar waren een aantal draadjes geknapt. de bekabeling loopt door de bovenscharnier. met het vele malen open en sluiten van de koeling heeft in verloop der tijd een aantal draadjes beschadigd. heb het nu extra verstevigd met tape. Al bekend met de electronica boven de deur van de koelkastkoeling? Het Display kun je eenvoudig verwijderen om er bijv een eetmes of een schroevendraaier met platte kop er onder te wrikken iets omhoog duwen en dan naar buiten te drukken. Eigenlijk best eenvoudig en je doet het er tegenovergesteld weer in zonder schroevendraaier. Ik hoor het nog van je verder hoe het gaat.

  Groet, Emile

  1. Meneer Veelkantie

   Emile,

   Top van je dat je er even op reageerde. Doet het display het nog naar verwachtingen?

 18. Emile

  ja, alles werkt nog prima naar behoren

 19. Tom Stalpaert

  Slecht nieuws… Het probleem met ijsvorming onderaan in de vriezer is spijtig genoeg terug begonnen…
  Nu moet ik wel toegeven dat onze koelkast en diepvries wel intensief gebruikt worden. Er worden dagelijks sneden brood uitgehaald en om de 2 dagen word er een volledig brood ingevroren. De deur van de diepvries gaat dus minstens 2x per dag open. Ik heb er wel op gelet om de deur telkens zo snel mogelijk terug dicht te doen om de terugkeer van dit probleem te voorkomen maar het heeft niet veel geholpen blijkbaar.

  Wat raad u in mijn geval aan? Ik kan niet elke 3 maand mijn koelkast 48u uit het stopcontact halen want dit brengt telkens een hoop praktische problemen met zich mee. En een technicus van Samsung gaat waarschijnlijk toch hetzelfde doen en zoals u reeds in uw review vermeld had is dit een gevolg van die no frost technologie. Het enige wat ik kan doen is ofwel een andere koelkast kopen zonder die no frost technologie (als dit nog bestaat tenminste) of deze behouden en elke week de ijslaag weg schrapen en hopen dat de koelproblemen zo lang mogelijk weg blijven.

  Ik begrijp alleen niet goed dat het de eerste keer 2 jaar heeft geduurd voor de ijsvorming begon en het deze keer al na 3 maanden terugkeert. Dan moet er toch ergens inwendig iets defect zijn waardoor het aanvriezen in de luchtkanalen versneld. Misschien waren die 24u de vorige keer te kort en moet ik de koelkast toch nog eens een paar dagen uit het stopcontact halen en ze naast de centrale verwarming zetten. De vorige keer dat ik ze uit het stopcontact had gehaald was het hier een paar dagen een hitte golf (+30°C) en ik heb daarboven op ook met de föhn in de kanalen aan het blazen geweest. Ik ging er van uit dat dit toen voldoende ging zijn omdat ik nergens nog plassen zag ontstaan.

  Mvg Tom

  1. Meneer Veelkantie

   Tom Stalpaert,

   Zoals mevrouw Veelkantie al aangaf ben ik weer uren zoet geweest vrijdag met het wederom van onder tot boven ontdooien van het apparaat. Te belachelijk voor woorden.

   Ik overweeg een topic te beginnen op iets van Radar (consumentenforum) of zo om te gaan inventariseren hoeveel mensen vergelijkbare problemen hebben. Mogelijk dat we aan de hand daarvan actie kunnen ondernemen tegen Samsung.

 20. Mevrouw Veelkantie

  Hoi Tom,

  Vind het wel heel erg frappant, dat net op het moment dat onze koelkast het afgelopen vrijdag weer begaf, dat jij nu ook weer een bericht stuurt dat die van jullie ook weer keuren vertoont…

  Oke, je zegt dat jullie de koelkast intensief gebruiken, maar daar zou dat ding toch tegen moeten kunnen! Dus daar zie ik het probleem niet in…
  En inderdaad, het is toch van de zotte om de koelkast elke 3 maanden te moeten ontdooien, Wie heeft daar nou tijd en zin in, ik in ieder geval niet!
  Een nieuwe koelkast kopen lijkt me inderdaad de beste optie, want elke week de ijslaag weghalen heeft geen nut, ik heb dat ook gedaan en dat heeft geen positief effect gehad op de verdere bevriezing van de leidingen en dergelijke, dat proces ging gestaag door, totdat de koelkast er dus gewoon mee ophield.

  Waarom de ijsvorming de eerste keer 2 jaar heeft geduurd en nu elke 3 maanden terugkomt is voor ons ook een raadsel. Je zou inderdaad zeggen dat er dan iets inwendig kapot moet zijn….maar ja wat dan? Kom daar maar eens achter….

  Wat ik wel weet is, dat het gewoon een waardeloos ***ding is en ik er gigantisch van baal.
  Wij hebben niet de financiële middelen om even een nieuwe koelkast te kopen, dus sta voor het voldongen feit dat ik dus over 3 maanden weer sta te ontdooien..

  Misschien moeten wij alle problemen en klachten die mensen over deze koelkast hebben eens inventariseren en collectief een klacht bij Samsung neerleggen. Wie weet bereiken we er iets mee.

  Mvg,
  Mevrouw Veelkantie

 21. Katja

  Hahaha, op de dag dat m’n nieuwe koelkast is geleverd kom ik hier terecht. Had ik dit maar een paar dagen eerder gelezen. Nouja. In elk geval ben ik nu een gewaarschuwd mens en weet ik wat ik moet doen wanneer er problemen ontstaan. Heel hartelijk dank voor de uitgebreide uitleg, hier kan ik wat mee.

  Da’s heel andere koek dan de uitleg in de gebruiksaanwijzing over hoe de draairichting van de deuren om te wisselen. Allereerst bleken ‘schroeven B’ geheel te ontbreken en vervolgens kreeg ik het klepje aan de bovenkant van de deur (‘behuizing bovekant’) niet los. Verder vraag ik me af of het ‘scharnier boven R’ omgebouwd worden naar ‘scharnier boven L’? Daar staat niks over, maar er is ook geen ander scharnier bijgeleverd. Halverwege heb ik het project opgegeven en alles weer vastgemaakt. Aan de deur van de vriezer ben ik niet eens toegekomen. Als u, Meneer Veelkantie, of iemand anders de draairichting van de deuren succesvol heeft verwisseld hoor ik graag de tips & trucs!

  1. Meneer Veelkantie

   Katja,

   Dat is inderdaad erg balen. Kunnen alleen maar hopen dat hij het bij jou, ook na twee jaar, beter doet en blijft doen.

   Hoe kunnen schroeven B ontbreken? Dat zijn de schroeven waarmee het bovenste afdekkapje vast zitten. Die zitten helemaal bovenop in het kapje en met schroeven B op twee beugeltjes geschroefd. Als je die dan los draait dan moet het kapje loskomen.

   Scharnier R schroef je eraf (schroef A) en als ik het goed begrepen heb draai je de deurduim (de pal waar het scharnier van de deur in valt) los (moet een moertje zijn) zodat je de deur eruit kunt tillen. Nu moet je zelf even kijken, want als je het niet erg vind ga ik niet de deur losdraaien bij mij thuis, want ik denk dat je de deurduim kunt omdraaien en weer in het gaatje kunt draaien. Draai ‘m andersom in het gaatje en bevestig het scharnier in tegengestelde richting op de linkerkant van de deur (eerst even het dopjes/ kapje eruit halen natuurlijk). Bij de levering van de koelkast moet ook een los afkapje voor het scharnier zitten als je de deur linksom wilt laten draaien. Die moet je eveneens bevestigen. Nu verwijder je de bovenkant van de behuizing van de deur en haal daar het kapje weg waar het scharnierplaatje van de deur komt te zitten. Je verwijderd die rechts en monteert deze vervolgens links. Plaats het kapje op de deur terug en je hebt de bovenkant gedaan.

   Kortom, je hebt één scharnier voor boven, midden en onder.

 22. Katja

  Hoi meneer Veelkantie,

  Heel hartelijk dank voor je reactie. Ik heb het na een keer proberen opgegeven en de koelkast in gebruik genomen. Als ik weer een keer moed heb (en de vriezer leeggegeten is), ga ik een nieuwe poging wagen. Heel hartelijk dank voor de opheldering dat ik geen extra schernier nodig heb, alleen dat plastic kapje voor het scharnier. Die deurduim heb ik los gekregen, maar waar ik strandde was bij losmaken van het plastic kapje aan de bovenkant van de bovenste deur, waar de bedrading voor het temperatuur paneel in de deur doorheen loopt. Volgende keer beter. Ik zet deze pagina bij m’n favorieten voor als ik ‘m helemaal moet ontdooien… Dank!

 23. Esther

  Ik heb hetzelfde probleem ,de duurste koel vries combi gekocht van leiberr.
  48 uur laten ontdooien zegt de monteur dan is het probleem zeker opgelost ,Ik zag met de dag dat er ijs bij kwam ,het lekt.kan de onderste la niet gebruiken .Wordt elke dag meer.

 24. Mevrouw Veelkantie

  Het ligt gewoon aan dat no-frost gebeuren, Wat een ***systeem is dat!

 25. marian

  na 2 dagen en nachten de koel/vrieskast uit te hebben gehad, slaat de koelkast nog steeds uit na enkele uren, moet ik hem dan nog langer uit laten staan

  1. Meneer Veelkantie

   Marian,

   Nee, de boel zou nu toch wel helemaal ontdooid moeten zijn. Gewoon goed droogmaken, aanzetten en daarna weer inruimen met de spulletjes.

 26. Meneer Veelkantie

  Ja joepie! We mogen de boel weer demonteren en ontdooien. Ofwel, de koelkast heeft het weer begeven. Nu alweer na nog geen 2 maanden. Wat een waardeloos apparaat!

 27. Emile

  raar daar heb ik geen last van. Nu nog niet. Heb de koelkast 2 en een half jaar. Tot nu toe maar 1 probleem gehad. (zie hierboven)

 28. Macklin

  Mr. Veelkantie: you’re a life saver! Mijn Samsung met No Frost Leugen begaf het na 2,5 jaar (op kerstavond, dus afgeladen vol). Na veel gezoek op het Internet kwam ik op deze website: de enige met zo’n kraakheldere beschrijving! Vriezer deed het nog, koelgedeelte niet meer, dus eerst maar eens 48 uur ontdooid voordat ik me in de bureaucratische hell van de BCC (low low service) en Samsung stort. Vandaag weer aangezet en eureka: hij doet het weer! Dank dank dank, happy new year!

 29. Mevrouw Veelkantie

  Ben blij voor je dat je hem bij BCC hebt gekocht, dan kun je misschien nog iets voor elkaar krijgen met de garantie. Die van ons is gekocht bij IT’s, en zoals jullie weten is die failliet… 🙁
  Samsung houdt zich gewoon aan de fabrieksgarantie, dus daar kunnen we ook niet aankloppen. Lekker geregeld allemaal….

 30. Cor van Sikkeleras

  Bij het lezen dacht ik dat ik het zelf geschreven had, zelfde probleem ook gebeld advies was 48 uur ontdooien, vond ik erg vreemd mijn oude koel/vrieskast was met 5 uur ontdooit.
  Erg bedankt voor dit verhaal, ik had er nooit achtergekomen maar was wel achter de panelen gaan kijken
  op het moment van schrijven is mijn koelkast 10 aant ontdooien dus afwachten maar.
  Eigelijk zijn we belazerd door samsung, en zou best men geld terug willen maar hoe?
  conclussie mijn volgende wordt weer een ouderwetse.
  Groetjes en bedankt Cor van Sikkeleras

 31. Meneer Veelkantie

  Cor,

  Je zou deze koelkasten helemaal niet moeten hoeven ontdooien. No-Frost…

  Ik vrees dat er geen ouderwetse meer zijn.

 32. M. van Eekelen

  Frappant dat ik hier hetzelfde verhaal lees als we nu thuis mee maken. In 2010 een Samsung koel/vriescombinatie gekocht bij It’s. Heb er extra garantie bijgekocht, maar ja daar kun je geen gebruik meer van maken als de winkel failliet is. Na 2 jaar en 2 maanden (uiteraard precies buiten de fabriekgarantie!) ligt er opeens een plas water buiten de vriezer en een enorm plakaat ijs onderin. Wij het eruit gehakt, 2 weken later weer hetzelfde… Op dit moment ben ik mijn koel/vriescombinatie aan het ontdooien. nog 24 uur te gaan en dan hoop ik dat hij het weer doet en we niet over 3 maanden hetzelfde feestje hebben. Als dat wel het geval is gaat dit onding eruit en kopen we wel een nieuwe… Wat ik wel apart vind, is dat mijn zus ook zo’n zelfde koel/vriescombinatie heeft, maar bij haar staat hij er al bijna 5 jaar zonder problemen. We wachten maar af.

  groetjes M. van Eekelen

 33. Natas

  Beste allemaal, wat een top info hier zouden ze van samsung kunnen leren , dank je daar voor.
  ook hier het probleem met het bediening paneel op onze samsung koelkast. 1,5 jr jong. Idd intensief gebruikt .koelen doet het goed en de temperatuur daald ook niet pfff opluchting. Alleen dat gepingel van het bediening paneel daar word je echt gestoord van. Gaat van 7 gr naar 1 graad en dan gezellig weer opnieuw van 1 naar 7 gr grrrrrr.. Paneel kan ik niet bedienen tenzij ik de deur een aantal keren open en dicht doe. En tja samsung geeft niet thuis he maar dat wisten jullie al toch.. Nu bovengenoemde tip aan elektriciën voorleggen, maar goed ook ik heb dus een klacht die kan ook bij de inventarisatie.. Heeft iemand dit probleem ook al eens gehad !!!!!!!!!!

 34. gretha

  onze ijskast maakt heel veel herrie, het is om gek te worden .
  hij is twee en half jaar . denk dat het de ventilator is ,maar wij krijgen het paneel niet los aan de binnenkant.
  wie kan vertellen hoe wij dat moeten doen .
  de onderkant aan de achterhand hebben wij eraf gehad, daar zit ook een vetitlator ,maar die is stil.
  Wie kan ons helpen!!!!!!!!!!

  1. Meneer Veelkantie

   Gretha,

   Als het om een Samsung gaat dan zitten er op het achterpaneel in de vriezer sleufjes. Zet daar een forse schroevendraaier in en druk het aangrijppunt naar links of rechts (afhankelijk aan welke kant je zit van de koelkast). Het is een soort van kliksysteem. Ik heb een tekeningetje voor je gemaakt in de hoop dat het je dan duidelijker is:

   Terug erin is een kwestie van de wand op de juiste plek houden en de nokjes weer over elkaar drukken met enige kracht. Hoor je een harde klik dan zitten de nokjes weer in elkaar gegrepen. Hoor je een krak dan is het nokje afgebroken 😉

 35. gretha

  het is een Amerikaanse samsung, even vergeten te zeggen.

 36. Bart

  Is er een mogelijkheid om het vriesgedeelte uit te schakelen en het koelgedeelte te laten werken. (het omgekeerde dus van de Vakantie stand)

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Bart,

   Goeie vraag, maar helaas… Het antwoord is nee. Dat zou al niet kunnen omdat het koeldeel zijn koude betrekt uit het vriezerdeel.

   Ik heb ook gekeken of je de vriezer op bijvoorbeeld +4 kunt zetten. Helaas, de minste temperatuur die je in kunt stellen is -14.

   Het had een mooie oplossing geweest, want dan zou je zowel het onderste als het bovenste deel gewoon als koelkast kunnen gebruiken. En dan een stand alone vriezer in de schuur of iets dergelijks.

 37. Murat

  Beste Veelkantie,

  Ik heb een Samsung koel/diepvries combinatie, een RL40UVG1/XEG. Op 2 januari bij de Media Markt gekocht. Na 1 week koelde het bovenste deel niet meer. De volgende dag deed het onderste deel het niet meer. Samsung opgebeld en die zeiden dat we de stekker moesten uittrekken en na een half uur moesten resetten. Gedaan maar zonder resultaat. Nogmaals Samsung opgebeld en ze zeiden dat er een monteur zou langskomen. Hij kwam ook keek naar de koelkast en haalde achter de koelkast de onderste kapje los. En zei dat het misschien aan de compressor lag. De monteur zei dat we garantie hadden en ik vroeg me af hoe het verder afgehandeld werd. Hij zei dat ze geen nieuwe onderdeel plaatsen in een nieuwe koelkast dus kregen we een nieuwe koelkast. Hij zei dat we net pech hadden dat het defect was. Samsung zou contact met ons nemen, binnen 3 werkdagen. Na een week hebben ze ons gebeld en zeiden dat de koelkast over 2 dagen bezorgd zou worden. Na 2 dagen kwam die aan. En doet het verder goed. Maar na 2 weken geeft die OK checker een lichtblauwe kleurtje aan ipv donkerblauw. Heb daarom een thermometer gekocht voor beide vakken, om altijd te checken of de temperatuur wel klopt. We hebben de koelgedeelte op 4 graden, en het vriesgedeelte op -20. Maar nu blijkt dat die af en toe niet koelt en dan weer wel. Boven wordt die 10 graden, en onder -10. Snap er niks van en word een beetje gek om steeds te controleren. Want met de eerste koelkast moest ik ook alles weggooien. Heb het wel teruggekregen via mijn inbuddelverzekering. Als deze weer defect is eis ik mijn geld terug en klaag Samsung aan. Want je kan zeggen dat het een ***koelkast is. Raad ook mensen aan om het niet te kopen en verder te kijken naar andere. Want lees ook heel veel problemen met deze serie.

  Alvast bedankt,

  Gr Murat

 38. Rik

  Ooohh NEE ! Ik heb net gisteren dit ding laten bezorgen door Wehkamp. Het duurde ruim 10 uur alvorens het apparaat eindelijk afsloeg. Ik dacht even dat ie defect was omdat ie maar bleef door ratelen. Maakt ook veel meer herrie dan ik had verwacht. Irritant. Maar…. zo te zien moet ik dat ding weer terug laten sturen naar Wehkamp. Wat een ellende allemaal. Het is dus maar net de gok….. Doet ie ‘t, of doet ie ’t NIET.
  Drama. Op die manier koop je niet graag een product zeg. Wat een waardeloze toestand.

 39. Mevrouw Veelkantie

  Rik,

  Laten we hopen dat jij de mazzelpik bent waarvan de koelkast het prima doet en blijft doen. Veel succes ermee!

 40. Tim

  bij deze een bedankje voor de uitgebreide beschrijving voor het
  repareren van de Samsung RL 40. Ik had exact hetzelfde probleem wat u
  beschreef en ging hiermee naar BCC terug waar ze helaas niet bekend waren
  met het probleem. Er zou dus een monteur van samsung langs moeten komen met
  de bijkomende kosten voor mijn rekening (aanschaf 3 jaar geleden). Dus toch
  nog maar even gekeken op internet en kwam uw website tegen. Bij mij zaten er
  grote stukken ijs in het nofrost systeem. Duurde ruim 8 uur voordat alles
  gesmolten was en nog ruim een dag voordat alles helemaal vocht vrij was.
  Vanochtend alles weer aangezet en na een paar uur waren de juiste
  temperaturen al bereikt.

  Bij deze dus ontzettend bedankt voor het delen van de ervaring, de
  duidelijke uitleg en foto’s.

 41. Erik

  Hallo veelkantie, ik heb ook het probleem met m’n koelkast gedeelte gehad, omdat ik geen optie had om de diepvries producten lang buiten de vriezer te houden, heb ik het met een fohn gedaan. Ik heb de fohn in het koelkastgedeelte laten blazen een half uur toen kwam er water onder de koelkast weg. Koelkast van de kant gehaald en de wateropvang bak leeg gegooid. En alles droog gemaakt de koelkast heeft nu weer een temperatuur van 5 graden en dat in twee uur tijd. Helemaal tegek. En ben ontzettend blij dat ik deze website tegen kwam.
  Met vriendelijke en koude groeten,

  Erik

 42. René

  Hallo Hr. en Mw. Veelvakantie,
  Ik heb 2 van deze Samsung koelkasten. Zijn ongeveer 3 jaar oud, weinig tot geen last van ijsafzetting. Wel grote problemen met het display. Sinds een klein jaar viel er steeds meer van de LED verlichting/aanduiding weg, kon geen cijfers van de temperatuur meer onderscheiden.

  Bij 1 van de koelkasten werkt de hele display nu niet meer, verder hoor ik nu geen piepje meer wanneer je de toets indrukt van de temperatuurinstelling van het koelgedeelte, wel van het vriesgedeelte. Maar ja, je kunt niets zien dus het blijft gokken waar de temperatuur op staat.
  Nu heb ik 2 digitale temperatuurmeters geplaatst. 1 in het koelgedeelte en 1 in het vriesgedeelte. Het vriesgedeelte geeft nu -17 C graden aan. Het koelgedeelte blijft hangen op + 15 C, veel te warm dus.
  Ga dus maar eens kijken of ik ook een draadbreuk kan ontdekken, dit zit toch in het bovenste scharnier verborgen?
  Eerst maar eens de levensmiddelen overzetten naar de (nog) werkende koelkast, dan ontdooien en de handel nakijken.

  Vr.Gr.
  René

  1. Meneer Veelkantie

   René,

   Inderdaad, het gaat zeer vermoedelijk om een draadbreuk en die bevind zich zeer waarschijnlijk in het scharnier.

   Dat beïnvloed overigens niet de temperatuur in de koelkast zelf, dus de kanalen naar het koeldeel zullen waarschijnlijk verstopt zitten met ijs waardoor de koude van de vriezer niet doorstroomt naar het koelgedeelte.

   Erik en Tim,

   Blij dat ik jullie heb kunnen helpen. Erg leuk om te vernemen.

 43. MichelleG

  Ik was ook van plan een samsung te kopen…. Ga ik toch maar niet doen als ik dit zo lees! Ga kijken voor een Liebherr zonder no frost, die zijn er namelijk nog wel. Dan maar af en toe ontdooien…. En bij Liebherr hebben ze volgens mij ook een betere service mocht er iets zijn.. Iemand anders nog tips voor eventueel een ander merk dat goed bevalt?

 44. René

  Hoi Erik en Tim,

  Nou, ik krijg verdikkie het middenpaneel waar de thermostaat en het regelklepje in zit niet los. Bovenin een schroef met kruiskop eruit gedraaid maar krijg het paneel er niet uit, lijkt wel of het paneel vastzit aan de groentenlade. Hoe hebben jullie dit eruit gekregen?
  Verder heb ik totaal geen ijs(afzetting) in het vriesgedeelte gevonden, is wel heel vreemd, toch?
  Goed, ik ga morgen wel verder kijken.

  Gr.
  René

  1. Meneer Veelkantie

   René,

   Je zult eerst de groentelade/ 0 graden vak eruit moeten halen. Dan kun je het paneel zo verwijderen.

 45. René

  Yes, gelukt. Alles schoon gemaakt, gedemonteerd en weer gemonteerd.
  Paneel aan de voorkant werkt weer fantastisch, evenals de koelkast en de vriezer.
  Er waren wel 9!!! draden kapot, leek net of ze waren stuk geklemd o.i.d. Gelukkig hebben de draden allemaal hun eigen kleur dus op zich wel een leuk en makkelijk klusje.
  Maar uiteindelijk ben ik hiermee begonnen dankzij deze site, dus Hr. Veelvakantie heel veel dank.

  Gr.
  René

 46. René

  Hallo Hr. Veelkantie,

  Even een update, bij koelkast nr.2 had ik ook last van een uitvallend display. Alleen hier waren alle draden nog intact. Ik heb toen het display/paneel gewisseld met mijn andere Samsung koelkast (waar ik de draadbreuk van had gerepareerd) en toen bleek dat het paneel dus stuk is.
  Volgens mij had ene Emile een display gekocht/vervangen maar dit was niet nodig omdat zijn display nog goed was, maar ja hoe kan ik Emile bereiken want ik wil dan eventueel wel zijn display overnemen.
  Is zo een paneeltje anders te bestellen bij de Handyman?

  Vr.Gr.
  René

 47. Emile

  Hallo Rene

  Ik heb het display nog.
  Als je nog belangstelling hebt hoor ik het wel
  Ik hou deze website wel in de gaten

 48. Bert Robbe (@bertrobbe)

  Heel erg bedankt Veelkantie. voor de geweldige beschrijving. Ik heb even wat tijd moeten besteden op internet voordat ik deze informatie vond, maar nu heb ik wat. Wat zou het mooi zijn als er op de samsung site doorgelinkt zou worden naar deze informatie. M’n koelgedeelte doet het weer en ik ben helemaal tevreden. Wat ik alleen niet helder heb is hoever je in de afvoer kunt en waar je dan uitkomt. Naar mijn idee zou het best kunnen dat bij mij de afvoer nog steeds verstopt is. Kun je me hierover opheldering verschaffen?
  Nogmaals bedankt. Ik vind het heel sociaal dat je de moeite hebt genomen om zo uitgebreid probleem en oplossing te beschrijven.

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Bert,

   De afvoer is relatief kort/ ondiep en loopt van het koelgedeelte tot aan de onder-achterzijde van de koelkast. Deze zou in principe ontdooid moeten zijn als de rest ook ontdooid is. Maar je zou er even met iets van een stuk ijzerdraad of iets dergelijk in kunnen poeren om te controleren of er geen obstructies in zitten.

 49. isabel

  hello…superinfo hier…heb ook ijsvorming onderaan in m’n no-frost :-/ samsung , net 2 jaar oud. gemerkt nadat ik een plasje water vond vooraan de poten van het toestel. heb domweg de boel willen ontdooien met een pot heet water in de diepvries, zal nu herbeginnen maar dan op de manier hier beschreven. info helemaal niet terug te vinden in de handleiding van samsung. straf! bedankt alvast voor het plaatsen van de vele info! nu hopen dat het goed komt, zal handige harriette spelen…

 50. Loes

  Ik heb ook het zelfde probleem. 4 jaar zonder problemen heeft mijn koel-vriescombinatie het goed gedaan, en nu sinds enkele maanden iedere keer een flinke plakkaat ijs in mijn vriezer.Gisteren een monteur laten komen( ik had deze site nog niet ontdekt)en hij constateerde dat mijn koelgedeelte vol met ijs zat.Föhn erop gezet en een flink brok ijs ervan tussen gehaald.En mij het advies gegeven mijn vriezer 24 uur te laten ontdooien.( kosten…72.- euro!!!! ) Hij adviseerde mij als het probleem weer terug komt , ik Samsung moet bellen.Maar nu lees ik dat ik dat eigenlijk niet hoeft. Dus hij staat nu bijna 20 uur uit.Ik zie geen water meer komen , maar lees nu dat 48 uur ontdooien beter is.Dus laat hem maar uit staan tot morgen avond. Ik hoop dat het probleem nu opgelost is…Maar nu blijkt wel dat ik NIET de enige ben met dit probleem.Hele goede site dit, kan je veel van leren!

 51. Ellis

  10-06-13. Heer Veel Kantie, alweer een lekkende Samsung en groot plakkaat ijs onderin. Koelgedeelte komt inmiddels niet meer op voldoende vermogen, moet dus iets ondernemen. Ik wil nu de achterplaat demonteren maar krijg het plateau wat op onderste groentelade ligt (ik heb dus het model met 2 lades in koelgedeelte) niet verwijderd. Volstaat het 48 uur te koelen, drogen enzovoorts zonder de middenconsole te demonteren?

  1. Meneer Veelkantie

   Ellis,

   Dat zou moeten volstaan.

 52. Ellis

  Dank je voor de snelle reactie! Maar goed dat we koude zomers hebben 😉 Enne, nooooit geen Samsung meer.

 53. Erik Wolters

  Hallo Veelkantie,

  Ik heb vóór een paar maanden geleden de tip van de haar fohn opgevolgt dit werkte super en snel.
  Maar al gauw kwam ik er achter dat na nog geen maand het koel gedeelte weer richting de 10graden op liep. Maar weer de achter panel los gehaald en weer de fohn er in, droog maken en weer op temperatuur laten komen. Maar al gauw kwam ik er weer achter dat het alweer mis was, ik heb het probleem nu 4 keer verholpen, heb inmiddels een extra koelkast aangeschaft om mocht het weer gebeuren dat de Samsung er mee op houdt, ik m’n producten niet weg hoef te gooien. Het was gisteren weer zover alweer 10 graden.
  Ik heb direct de levensmiddelen in de nieuwe koelkast gepakt en de samsung naar buiten gezet, ik ga nu proberen om de koelkast 48 uur of langer te ontdooien achter het huis in de zon.

  Ik hoop dat alle condens dan helemaal is verdwenen en de koelkast er weer voor een jaar of 2 tegen kan zonder probleem.

  Ik laat zeker van me horen hoe het verloop gaat, maar ik hoop zonder teveel problemen.

  Met vriendelijke groeten,

  Erik

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Erik,

   De laatste keer dat onze koelkast het begaf was eind december vorig jaar. We hebben deze toen 48 uur laten ontdooien, nagedroogd en weer gemonteerd. Het is inmiddels dik 6 maanden verder en de koelkast doet het nog steeds. Het lijkt er dus op dat laten ontdooien en 48 uur wachten, dus de tijd geven om volledig van binnen te drogen, het beste effect heeft. Hoe korter je na het föhnen de koelkast weer in elkaar zet hoe eerder deze weer kuren lijkt te gaan vertonen.

   Ben benieuwd of dit ook jouw ervaring is. Maar daar zullen we dus een poosje op moeten wachten 😉

 54. Hannet

  Hallo Meneer Veelkantie,

  Zal hier niet de eerste zijn die zegt dat dit een zeer informatieve site is, waarvoor dank!

  Mijn vraag is nu of het volgens u voor alle koel-vries combinaties geldt dat ze beter 48 uur ontdooid kunnen worden? Heb zo’n combi van Indesit, 12 jaar oud en die vertoont de laatste tijd kuren. Na ontdooiing ontstaat er binnen de kortste tijd ijsvorming in de koelkast en ik ben zelfs bang voor brand, zoals je wel eens hoort dat dit kan gebeuren als een koelkast niet meer goed werkt. Bij deze kunnen de kuren het gevolg van de leeftijd zijn, maar behalve die ijsvorming (en het daardoor vele aanslaan) doet ie het nog goed. Heb ‘m overigens nooit langer dan 8 uur laten ontdooien en dit onlangs nog gedaan. Omdat ie zoveel en snel ijsvorming heeft de laatste tijd, al behoorlijk op leeftijd is en ik dus bang ben dat ie misschien wel in de brand zou kunnen vliegen, dacht ik erover een nieuwe aan te schaffen. Het toeval wil dat er net deze week bij Saturn een no frost Samsung combi in het krantje staat aangeprezen en ik erover dacht deze dan maar te kopen. Gelukkig ontdekte ik net op tijd deze site, toen ik op zoek was naar informatie over die no frost apparaten.
  Aangezien u veel verstand heeft van die koel-vries combi’s, waag ik het erop u te vragen naar uw mening over mijn Indesit. Zal ik proberen er nog iets aan te doen (bv. ook 48 uur ontdooien, thermostaat vervangen?) of toch maar meteen voor een nieuwe gaan? In het geval van een nieuwe GEEN Samsung no frost uiteraard!!

  Alvast bedankt als u me een antwoord op mijn vragen kunt geven, want ik weet op het moment niet wat ik moet doen.
  Een nieuwe kopen is weer een hele uitgave. Aan de andere kant is deze situatie ook niet okay, want ik ben momenteel zo bang voor brand geworden dat ik het ding regelmatig uit zet ’s nachts, om rustig te kunnen slapen. Al dat gedoe lijkt me ook niet goed voor het apparaat en is zeker niet bevordelijk voor mijn gemoedsrust 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Hannet

 55. Loes

  Oke, ik heb het gehad met dit kl… ding. Hij gaat maandag de deur uit.Ik heb hem ruim 48 uur laten ontdooien en sindsdien heb ik het idee dat hij niet goed meer koelt, en gisteren een thermometer erin gelegd, komt dus helemaal niet overeen met de temperatuur die op de deur staat vermeld!!!
  Dus mensen pas op….hij gaf aan dat de temperatuur vriezer min 23 was( ik had hem hoog gezet) maar op de thermometer zag ik, net min 16, en mijn koelgedeelte 7 graden terwijl de koelkast aangaf 3.
  Weg met dat ding, koop wel een andere.

 56. John

  Ik durf het niet te zeggen maar ik heb een hele oude samsung waar al geen onderdelen meer van te bestellen zijn omdat deze fabriek in Korea die voor samsung koelvriescombinaties maakte al niet meer bestaat. In het jaar dat in Kobe een aardbevind was heb ik deze gekocht en werkt nog steeds. Ik heb in deze tijd een deur gerepareerd (strookje aluminium eronder). Het koel gedeelte werkte niet meer en de bodem van de vriezer werd steeds dikker, ik heb de combinatie uit elkaar gehaald want hij was toch kapot en zag wat het probleem was. Het koelelement was in zijn totaal één bonk ijs na deze te hebben ondooid zag ik dat er een verwarmingsspiraal om het koelelement lag, nu bleek aan de achterzijde van deze kast een mechanische tijdklok te liggen die de combinatie 11 uur laat vriezen en dan de ventilator stil zet en dan de verwarming 18 minuten aanzet om het ijs van het element te halen. Na enig zoeken kwam ik bij samsungonderdelen.nl de zelfde tijdklok tegen(ander typenummer) en hij deed het weer als zo’n 20 jaar geleden. Mijn groentebak was aan de voorzijde in al die tijd ook gescheurd en deze was ook niet meer te verkrijgen omdat volgens die onderdelen lijn de fabrikant niet meer bestond, dus maar gerepareerd met een stukje plexiglas en bijbehorende montagekit. Nu worden mijn deurrubbers wat slechter dus ga ik deze weer proberen te repareren met een universeel deurrubber set.
  Dit betreft een ruim 20 jaar oude SAMSUNG WIDE DE LUXE.

 57. Ashwin

  Heel erg bedankt voor het delen van de nuttige tips en voor zo een goede uitleg over de koelkast. Bij mij begon het vorige week vrijdag al, het vriesgedeelte was opeens veel kouder dan normaal. Dit stond toen ingesteld op -20. En het koelgedeelte stond op 3 graden maar binnen was het helemaal niet koud. Toen de stekker erin en eruit gedaan, en toen stond er opeens 22 graden voor het koelgedeelte en -28 graden voor het vriesgedeelte. En in mijn groentelade (onderste lade) in het koelgedeelte was alles bevroren, dus de koude lucht ging niet meer naar boven toe. Afgelopen maandag dus alles eruit gehaald en laten ontdooien. Op de 1ste dag kwam er alleen water uit van voren uit het vriesgedeelte. Op de 2de dag voor de zekerheid gekeken naar de lekbak achterin en die zat ook helemaal vol met water(die was op de 1ste dag helemaal leeg). Alles schoongemaakt en nu doet ie het weer!

  Ik had maandag ook nog Samsung gebeld (voordat ik deze website tegenkwam) en aan hun heb je ook niks. Het duurde een uur voordat mijn reparatieverzoek in het systeem zat en ik zou binnen 24 uur teruggebeld worden om een afspraak te maken. We zijn nu 5 dagen verder en ben nog steeds niet teruggebeld door ze. Ik heb het wel zelf opgelost maar het is niet netjes om je afspraken met je klanten niet na te komen. Stel dat ik het niet zelf kon oplossen dan zat ik nu nog steeds zonder koelkast.

 58. tine

  nou ook k heb zo,n samsung no frost…en na 3 jaar ook ijs onderin de vriezer..heb deze site gevonden en gelezen..na 48 uur mn koelkast te hebben ontdooit weer aangezet..zo dacht ik das weer voorbij…not..nu 2 mnd later weer ijsplak onderin mn vriezer..en zo intensief word hij niet gebruikt ik woon alleen dus hij gaat niet vaak open enzo…heb ook niet zoveel zin om ieder 2 mnd mn koelkast te ontdooien ..kost al genoeg als ik iedere x alles moet weggooien uit mn vriezer enzo…..ga wel sparen voor n nieuwe…maar zeker geen samsung meer..waardeloos product..

 59. Niels

  Helaas. Ik mag me ook aansluiten bij dit verhaal. Samsung wil een monteur sturen voor 130 euro plus kosten. Dacht het niet.

  Was al zoekende naar info om het zelf te doen. Ga dit proberen. Als ik dan met 3 maanden weer hetzelfde heb dan koop ik een andere.

  Ik wil al nooit producten van Samsung, heb hier nu ook spijt van. Nooit meer iets van Samsung dus.

 60. Monique

  Ik ben helaas ook de sigaar. Koelkast is 4 jaar oud en heb nu om de dag een plas water op de grond…..wie gaat de schade aan mijn houten vloer straks betalen? Als ik een dag van huis ben leg ik al doeken neer om nog erger te voorkomen.

 61. p.verbruggen

  IK heb een samsung amerikaanse koelkast SRS 2229 CSS van 11 jaar oud. Deze heeft het steeds goed gedaan. Echter sinds een half jaartje gaat de koudwatertap steeds langzamer ( ik vermoed kalk in de leidingen). En sinds we van vakantie terug zijn ,gisteren, doet het koelgedeelte het niet of bijna niet meer ! DIepvries dus wel ! De klep van de bar stond op een kiertje en er is dus in 2 weken warme lucht in de koeling gekomen wat ik pas bij thuiskomst ondekte. Nu koelt de koelkast dus niet meer. WIe weet wat ik er evt. aan kan doen !

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo P. Verbruggen,

   Ik zou eens controleren op ijsvorming in de koelkanalen naar de koeling toe. Hoogst vermoedelijk zijn deze bevroren geraakt. Je kunt de koelkast dan 48 uur laten ontdooien en dan zou het weer goed moeten zijn.

 62. Ruud van Dalsum

  Heb een Liebherr koelvries combinate van Liebherr met kapotte Thermostaat (type: K59L2126-000). Deze enkele thermostaat staat op internet te koop vanaf 80 Euro!!! (zelfs 160 Euro op Franse sites).

  Zo wordt een simpele reparatie bij Liebherr peperduur. Er zijn ook uiterlijk dezelfde thermostaten te koop voor 10 Euro maar die hebben een ander typenr. en volgens de aanbieder andere specificaties volgens zijn leverancier??? Zou dat zoveel verschil uitmaken??

 63. Frans

  Ook wij hebben een soortegelijk probleem met onze Samsung RL34HGSW. Dikke plakken ijs op de bodem van het vriesgedeelte en plassen water op de grond. De garantieperiode is net verstreken en Samsung geeft nul op rekest: Inderdaad, de oplossing die ze aandragen is een monteur laten voorrijden voor minimaal 130 euro.

 64. Corrine

  Geschokt ben ik om te zien hoeveel mensen met deze koelkast exact dezelfde problemen hebben. En allemaal 2.5-4 jaar na aanschaf. Zo ook mijn koelkast.

  Ik heb hem nu exact 3 jaar geleden aangeschaft bij de Block (net failliet). Ik gebruik hem voor mijn cateringbedrijf maar desondanks gaat hij niet vaak open en dicht. Er naast staat (in de schuur) een miele tafel model vriezer, ook een no-frost. Ondanks dat de hele no-frost de ellende van alles veroorzaakt kan ik wel goed verschil zien. De miele moet ondanks no-frost minimaal 1x per jaar ontdooid worden en de Samsung heb ik nog nooit hoeven ontdooien. Tot nu…

  2 weken terug merkten we dat de onderste vriesla vast gevroren zit door een bescheiden plasje onderin. Vlak voor mijn vakantie, dus we dachten: komt nog wel. Nu doet de koelkast het niet meer….

  Aan de ene kant heb ik geluk dat mijn bedrijf even stil ligt en ik nu niet afhankelijk ben van de koelkast, maar die vriezer kan ik echt niet missen. 48 uur ontdooien is wel even slik. Uiteraard is de timing alsnog beroerd met een verjaardag morgen en geen koelruimte voor de taart.

  Geweldig dat u zoveel tijd heeft gestoken in een review met een uitleg die nu al veel mensen heeft geholpen. Hopelijk ook mij.

  Begrijp ik nu goed dat de stekker er uit trekken, 48 uur wachten en natuurlijk even een doekje door de koel/vrieskast, stekker er weer in, genoeg zou moeten zijn? Hoeft er dan niet geschroefd te worden? Of alsnog de achterkant open om de condenslekbak etc. schoon te maken?

  Onbegrijpelijk dat Samsung niet gewoon het probleem toegeeft en tegen de teleurgestelde klanten aangeeft dat 48 uur ontdooien een hoop moet oplossen en DAARNA pas met een monteur komt.

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Corine,

   Ja Samsung weet ervan. Heel veel van dit model en op dit model lijkende koelkasten vertonen hetzelfde mankement. En bijzonder genoeg allemaal net na of ruim na de garantieperiode. En inderdaad, Samsung stuurt haar klanten gewoon rechtstreeks het bos in. En het is nog schofteriger. Meestal adviseert ze om een monteur te laten komen die je dan voor ergens tussen de € 80,- en € 130,- komt vertellen dat met 48 uur ontdooien het probleem opgelost is. Althans, tijdelijk… In veel gevallen begint de ellende een paar maanden later weer opnieuw.

   Inderdaad, 48 uur ontdooien en de koelkast en vriezer goed droogmaken lost het probleem op. Alhoewel dit, zoals gezegd, vaak tijdelijk is.

 65. Marjolein

  Hier ook hetzelfde verhaal! Koelkast heeft nu een week uit gestaan en (spannend) hij gaat nu weer aan! Ook net na de garantie… Dikke plakken ijs onderin die je er 1 x in de 2 dagen uit moet halen. Enorm balen! We hebben het buisje van de condensafvoer met een elektriciteitsdraadje proberen door te prikken en komen ook een heel eind omhoog. Wie weet waar de bovenkant van dat buisje uitkomt?
  Succes allemaal!

 66. Klaas

  Hi meneer veelkantie,
  Ik heb ook zo een samsung en heb precies hetzelfde probleem het aantal graden bleef knipperen op het display. Na wat zoeken op het internet kwam ik uit op deze site en heb toen de stappen gevolgd heb de koelkast langer dan 48 uur uitgezet en heb vervolgens het afvoer gecontroleerd wat wel blijkt te werken want er is wat water naar beneden gekomen. De vriezer die werkt trouwens perfect het is alleen de koeling, heb hem nu weer aangezet en de eerste dag leek alles weer in orde de koelkast was weer goed gekoeld enz. Maar stond vandaag op en deed de koelkast open en het schijnt weer warm te worden in de koeling, maar de vriezer is nog perfect. Kan het liggen aan de thermometer en zoja heb je een adresje waar ik die kan bestellen?
  Mvg Klaas,

 67. Jochum Rijpma

  Hallo meneer Veelkantie,
  Mijn Samsung probleem zie ik hier nog niet tussen staan. Ik heb een RL41 koel/vries combinatie en na ca. 5 jaar trouwe dienst was hij plotseling gestopt met koelen en vriezen. Moet zeggen heb nooit last van enige ijsvorming dus dat kon het probleem niet zijn. We hoorden steeds een klik dus dacht ik dat het startrelais bleef hangen. Na de eerste keer een nacht de stroom eraf gehaald te hebben deed hij het weer enkele dagen. Toen begon hij weer te klikken. Heb nu de startrelais vervangen door een nieuwe. Hij starte direct en ging weer vriezen tot de ingestelde waarde. Helaas kwam ik vanmorgen de keuken binnen en ja hoor hij klikt weer en is gestopt met koelen en vriezen. Maar vraag is nu doordat het hem wel lukt om te koelen / vriezen nadat de stroom eraf is geweest dan kan de compressor niet kapot zijn toch? Lijkt dan iets te maken hebben met de thermostaat of koeling van de compressor. (Hoewel er geen ventilater gebruikt wordt om deze te koelen)
  Gr, Jochum

 68. Addie

  Ik heb een Samsung cooltech plus, als mijn koelkast te veel moet koelen heb ik ook ijsvorming in mijn koelkast gedeelte, gewoon simpel opgelost door te ontdooien, nooit geen last gehad verder, paar jaar geleden was mijn lampje kapot van de koelkast, lampje van vriesgedeelte pas niet in koelgedeelte, overal gezocht naar zo’n lampje en uiteindelijk moeten bestellen bij Samsung, koste wel even 39,50 euro, voor een lampje van 3 euro, ik heb deze combinatie nu 13 jaar en ben verder nog steeds heel tevreden

 69. mitch

  even een test of deze tekst wel mag doorkomen ?

 70. mitch

  Ik wil bij deze even een kleine tip mee geven.
  Alles wijst erop dat het in de meeste gevallen aan de sensor ligt.
  ptc sensor word die genoemd en voor iedereen die techniek niet schuwt mag dat gaan googlen.
  Wat ik mag concluderen uit de hele materie is dat deze sensor nooit nauwkeurig genoeg kan gaan werken.
  Deze sensor word alleen maar gebruikt met 2 aansluiten en dus niet met 3 a 4 draden.
  Het calibreren vanuit 2 aansluiten is dus het probleem (rood,wit).
  Dit gebeurd alleen nog maar met een ic-tje(computer techniekje).
  Dat verhaal van No frost is inderdaad dan ook min of meer een verkoop truukje.
  Dat de sensor in combinatie met de aansturing voor veel ellende kan zorgen mag nu wel duidelijk zijn.
  Dit type sensor mag men niet gaan verwarren met een zogenaamde thermokoppel methode.
  Stel dat samsung ooit koos voor een calibratie methodiek met 3 of 4 draden dan zou ik denken dat er
  minder vaak een probleem kan optreden.
  Ergens op google staat wel ergens een afbeelding met dat verhaal over de 2,3,4, draad omschrijvingen.
  Zoek alles op over > PTC sensor
  Btw iemand die beweerd dat koelkasten geen complexe apparaten zijn zit wel een beetje verkeerd denk ik.
  De toeters en bellen maken een ding wel erg kwestbaar.
  De prehistorische machines zijn in mijn ogen veel betrouwbaarder.
  tip> koop een antieke machine en ooit krijg je er wel meer voor bij (tussen kunst en kitch)

  Nog even dit >ik vind het hele project goed omschreven van Meneer Veelkantie en dit bracht mij ook op het idee om me er eens in te gaan verdiepen,want je zou het maar eens gaan meemaken(nee he).
  Hopelijk werkt die methode met die droog methode,maar ik denk dat het 9 op 10 kan gaan werken.

  Veel sterkte iedereen en succes toegewenst
  Mvg Mitch

 71. Ben

  Beste meneer Veelkantie
  Complimenten voor uw duidelijke uitleg en foto’s. Op 1 foto staat een gedemonteerde middenconsole. De bovenste schroef heb ik losgedraaid en de 2 laden verwijderd.
  Het lukt mij niet de plaat tussen de beide laden te verwijderen zodat ik niet bij de onderste schroeven kan. Daarbij blokkeert de plaat natuurlijk de console. Het lijkt wel of de plaat met 2 nokken achter de console blijft haken. Heeft u een tip?

 72. dolly

  ook wij hebben zo’n piep koelkast. RL40HGSW sinds enige tijd inderdaad een dikke plak ijs onderin vriesgedeelte. valt nog mee te leven even een puntje van een mes eronder en plaat komt los. Nu hebben we er een probleem bij: display slaat op hol en piept als een gek bij het wisselen van de temperatuur elke seconde. heeft iemand een oplossing.

 73. Dennis Laarman

  Wat heerlijk dat deze post van jaren geleden ons toch goed heeft geholpen! Onze dank is groot…ook wij hebben die Samsung koelkast en de problemen die je beschreven hebt en de zeer heldere uitleg hebben ervoor zorg gedragen dat we een hoop geld hebben kunnen besparen in slechts 48 uur! Dank daarvoor, alle problemen zijn opgelost….hopelijk! Alles werkt weer naar behoren. Thx, Dennis

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Dennis,

   Toffe reactie *Maakt een kleine buiging 😉

 74. Lukas

  Ook van onze Samsung “No Frost” koelkast werkte alleen nog maar de vriezer. Ik was al aan het kijken naar een nieuwe toen we tegen deze site aanliepen.

  Veel dank voor de instructies, de koelkast is net aangezet, en de temperatuur in beide compartimenten daalt.

 75. Adrienne

  Beste meneer veelkantie,
  Ik ben superblij met dir forum heb de samsung RL34EGPS nou heb ik net alles uit mijn vriezer en koelkast weg moeten gooien de temperatuur van zowel de koelkast als de vriezer liep alleen maar op!! Ook de leds gaven dit aan! De vriezer liep tegen de 24 graden aan en de koelkast naar 22 graden alles wat hierboven staat beschreven uitgevierd koelkast staat nog steeds uit!! Maar denkt u dat het probleem nu opgelost zal zijn? Na 48 uur ontdooien? Ik vond trouwens stukjes piepschuim in het tuitje van de afvoer erg vreemd zou dit het probleem geweest kunnen zijn ? Durf de koelkast nu niet meer aan te doen,moet nu echt naar bed,zou het de thermostaat kunnen zijn omdat de temperatuur oploopt in de plaats van afneemt van zowel de vriezer als de koelkast? Waar zit de thermostaat precies ik zag een wit kastje met een stekker achter onderin is dit de thermostaat? Alvast vriendelijk bedankt!!! Mvg,Adrienne

 76. A Nieboer

  Beste mnr veelkantie, wij hebben je methode inmiddels 3 keer toegepast. Hij houdt het steeds 2 weken vol… Nog andere tips dat de duur verlengd wordt? De laatste keer hebben we hem 4 dagen uit gehad en alles zoals beschreven gecheckt en schoongemaakt….

 77. Eelke

  Beste meneer Veelkantie, onze Samsung koel/diepvries combinatie heeft sinds een paar dagen ook ongeveer dit euvel, alleen met het vriesgedeelte. Daar piept regelmatig de temperatuur tussen -14 en -25 heen en weer (ingesteld op -19), maar het koelgedeelte daarentegen is tevreden op +3 (ook hierop ingesteld. Kan dit dan ook ijsvorming zijn of is dit een ander euvel denkt u?

 78. Mike Lako

  Laatst de koel/vries combinatie langer dan 48 uur laten ontdooien. Daarna koelde hij weer goed. Nu een maand later begint op het display de temperatuur weer te knipperen. Weer hetzelfde probleem? Nog iemand een goeie tip?

  1. Meneer Veelkantie

   Mike en andere,

   Helaas houd mijn kennis hier zo ongeveer op.

   Na een aantal keren de koelkast volledig ontdooit en goed gedroogd te hebben, hebben wij al heel lang geen probleem meer met een bevriezende koelkast. En we kunnen alleen maar hopen dat dit zo blijft.

 79. Kati Nemes

  Ook wij hebben sinds enkele weken de problemen met die Samsung koelkast. Dankzij je geweldig grondige uitleg kunnen we hopelijk dit probleem zelf oplossen en een hoop geld besparen. Hopelijk gaat ie het weer goed doen na het ontdooien.

 80. Anita Bouwmans

  Ja hoor… wij hebben sinds kort ook dezelfde problemen. Het begon met een dikke laag ijs, die wij uiteraard ook verwijderd hadden, en nu 3 weken verder is de koelkast opgehouden met koelen!! wij zijn gaan google-en en op deze site terecht gekomen, waarvoor onze hartelijke dank, want uit het boekje is niets te halen over dit probleem. Wij zijn zeer blij met de goede duidelijke uitleg en ook wij gaan aan de slag. Hopelijk gaat de koelkast hierna weer zijn werk doen en hebben we gelukkig een hoop geld bespaard.

 81. Anita Bouwmans

  Het is intussen donderdag en hebben straks de koelkast weer aangezet en wat denk je….hij doet het weer!!!! Onze hartelijke dank voor deze goeie tip meneer Veelkantie, echt top!!

 82. Wim

  Hoi,
  Onze koelkast komt bij IKEA vandaan en is een Electrolux.
  Wij hebben hem net 1 jaar en hij is sinds +/- 6 maanden al kapot.
  Die van ons koelde niet meer, hij piepte over de temp vervolgens opnieuw ingesteld.
  Alles bleef zo, in de vakantie uitgezet we gingen toch een midweek weg, op advies 48 uur van electrolux.
  Bij terugkomst weer aan gezet, de temperatuur is LET OP; + 27 in de koelkast
  en + 30 in de vriezer hier hebben we dus ook geen bal aan.
  Ik hoop maar dat het goed afloopt, monteur is langsgeweest, temperatuur registratiemeter aangevraagd die heb ik na 4 dagen terug gestuurd, moest 2 dagen in koel 2 dagen in vries gelegd worden.
  Ik heb nog niks gehoord, 1 september verzonden en zojuist maar eens gemaild en ik had al een keer gebeld.
  Ze hadden geen nadere info aan de telefoon, behalve “het zal wel aan jezelf leggen”
  Moet je je koelkast maar niet gebruiken !!!
  Ik hoef geen NOFROST meer.
  Maar wat ik ook even wil zeggen is dat het merk geen verschil maakt, het is overal hetzelfde.

 83. Sabine

  Hallo,
  Ik heb precies dezelfde model koelkast nu 4 jaar. 3 dagen geleden zomaar uit het niets is de temp van de koeling gestegen naar 18 tot wel 24 graden. Temp knipperde de heletijd. Ik heb handmatig de temp weer op 4 gezet, maar bleef stijgen. Ik heb geen lekage of scheurtje bij de rubber.
  Via via gehoord de stekker hele nacht eruit halen en laten ontdooien. Dit heb ik gedaan, 13 uur lang stekker eruit, en volgende dag weer erin. Die dag heb ik de temp in gaten gehouden, het zakte en was weer normaal. Vanochtend zie ik weer dat ik temp gestegen is en de temp knippert.
  Weet nu niet meer wat te doen. De vriezer doet het wel. Heb nu ook geen garantie meer.

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Sabine,

   Als je de koelkast 48 uur laat ontdooien en dan goed droog maakt dan zou hij het weer een hele poos goed moeten doen.

 84. Wim

  Bij ons is de koelkast niet nat o.i.d.
  De temperatuur klopt gewoon niet, hij staat uit, we hebben er toch niks aan, en nog steeds niets gehoord van Electrolux, echt schandalig vind ik het.
  Ik koop toch geen koelkast om hem telkens opnieuw aan en uit te moeten zetten en voedsel in en uit laden, het moet gewoon goed zijn !!!!

 85. robin

  geachte,

  heb een samsung rl40ugvg met zzelfde probleem, 48 uur ontdooit en termostaat vervangen
  2 weken goed gegaan nu geeft display +20 en -35 aan enig idee wat ik nu nog dan doen?
  zonder hem uit het raam te gooien. is de klep op de een of andere manier los te testen?

 86. A.H.van der Wulp Hoogvliet

  Geachte.

  Ook Ik ben in het bezit van een Samsung type RL-40 UGSW, waar opeens een plasje water onder lag, op de bodem van het vriesgedeelte lag een bevroren plak ijs die ik met een haarfohn heeft los gesmolten, en vervolgens de ijsschol eenvoudig heb kunnen verwijderen.
  Maar na enkel dagen weer water voor de koelkast.
  Na enkele reviews te hebben gelezen, kom ik tot dezelfde conclusie, eerst alles laten ontdooien zodat de kanalen weer open gaan.
  Maar je zit met het vriesgoed dat in die periode staat te ontdooien,.
  Als het ff mogelijk is wacht ik op wat vorst buiten zodat ik het daar mijn vriesgoed tijdelijk kan stallen, zij het goed afgedekt voor de isolatie.
  Compliment voor de duidelijke uiteenzetting, en de toelichting.
  A.H.van der Wulp

 87. Elly

  Ik was voor mijn dochter op zoek, daar zij belde dat er veel ijs zat onder de onderste la in haar vriezer. De la zat dusvast (vastgevroren!). Heb het verhaal over de (haar) Samsung gelezen en het doorgestuurd aan haar.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg met foto’s, heel mooi!
  Vr.gr. Elly

 88. Mark

  Wat een uiterst nuttige bijdrage dit. Ik heb de tips/instructies gevolgd en mijn koelvriescombinatie doet het weer!!! Dit scheelt mij ellendige reparaties of zelfs een gang naar de winkel. Wat kan ik voor je doen? 🙂

 89. Michiel

  Bedankt voor je blog!
  Onze Samsung koel/vries-combinatie (RL40 nogwat) deed na 5 jaar trouwe dienst ineens raar: de temperatuur daalde verder dan ik ingesteld had (hij gaf ineens -20, 3 aan, in plaats van de ingestelde -18 en 4) en de knoppen op het display reageerden niet meer… Geen enkele knop reageerde meer, terwijl de display zelf dus gewoon leek te werken (toonde de temperatuur in koelkast en vriesvak). Een thermometer bevestigde de veel lagere temperaturen. De compressor sloeg ook veel vaker ´aan´ dan in het begin, ik vreesde dus al voor een dure reparatie of nieuwe koelkast…
  Door deze blog (en de reacties) op het idee gebracht eens naar de bedrading van het display te kijken, die via het scharnierpunt loopt… In de handleiding vervolgens even de sectie ´deurrichting wisselen´ opgezocht, voor de detail info hoe e.e.a. te openen 🙂 De draden blijken via het midden bovenkant deur naar de zijkant deur te lopen en dan via het scharnier weer terug naar het midden van de koelkast, alwaar ze (via een connector) de koelkast in verdwijnen.
  Op het scharnierpunt bleken er dus inderdaad een paar draden afgebroken te zijn!
  Even wat gepriegel met de soldeerbout en toen werkten de knoppen weer. Het temperatuur probleem was toen ook gauw verklaard: er was recent een stroomstoring geweest, en blijkbaar springt de koelkast dan weer naar zijn ‘standaard’ instelling van -20 en 3!
  Nu kan de koelkast hopelijk toch nog even een tijdje mee 🙂
  Merci!

 90. Raimond Donders

  ook wij hebben een samsung no-frost koelkast welke veel ijsvorming in de vriezer had.De koelkast is 7 jaar oud en begon van de een op de andere dag veel ijs te vormen in de vriezer.Na het verwijderen van het ijs kwam dit nog dezelfde dag terug.Zo erg zelfs dat de onderste lade vast vroor.Ik heb uw tips opgevolgd en de vriezer 3 dagen laten ontdooien,vervolgens de water afvoer gecontroleerd en er toen achter gekomen dat de afvoer verstopt zat.De koelkast werkt nu weer een maand perfect!Helemaal geen ijsvorming meer.Heel erg bedankt voor de goede tips!We waren al bijna naar de winkel gegaan om een nieuwe koelkast te kopen.Nogmaals bedankt!! Raimond.

 91. Ria B

  Ik ben zo opgelucht !!
  we hebben de stappen gevolgd zoals uitgelegd ….en de koelkast weer aangezet…en zien de temperatuur dalen.
  Afgelopen week was er een geote stroomstoring en wij vermoeden dat daardoor het No Frost gedeelte toch bevroren was .
  We hebben een uur of zes zonder stroom gezeten !

 92. Jack

  Geweldig! Wij hebben dit probleem ook. Exact wat jij omschrijft. Wel een vraagje: Wij hebben een Samsung RL40UGVG. We kunnen de koelkast en vriezer gescheiden uitzetten. Aangezien we een baby hebben is de koelkast echt nodig (ivm melk etc). Kunnen wij ook alleen de vriezer 48u uitschakelen om dit probleem te verhelpen?

 93. Ronny

  Bedankt voor het uitleggen en tonen van de perikelen van de samsung no frost kast 🙂
  We hebben dit toegepast en hij doet het weer.

 94. Bianca

  Na 5 jaar doet dit probleem zich bij mijn koelkast nu ook voor 🙁 Begon met steeds beetje water op de grond ijs onder de onderste vrieslade. Ik ben hem nu aan t ontdooien, idd hele klompen ijs achter de wand…Bedankt voor de duidelijke info.

 95. Johan van den Boogaard

  Ik heb ook de Samsung RL-40. Na 4 jaar goed werken begon dat ding ook ineens ijs te maken. Vooral de onderste la vriest vast, is met wrikken wel los te krjigen, maar doe dat liever niet.
  Ik ben toen gaan zoeken op internet en kwam op deze (zeer duidelijke!) pagina terecht.

  1. remco

   Hallo,

   Na 3 zorgeloze samsung koelkast jaren is de elkende enkele weken geleden begonnen. De vriezer werkt naar behoren maar het bovengedeelte koelde niet meer. Ik heb alle stappen van hierboven uitgevoerd en dit werkte voor enkele dagen. Wederom koelde de koelkast niet. Via de website van samsung heb ik een nieuwe temparetuursensor besteld ( blauwe kabel ) nadat ik deze had bevestigd hoorde ik gelijk het bekende geluid dat de koelkast weer aansloeg. Ik dacht dat het probleem was opgelost, helaas is na 6 a 7 uur nog geen koude lucht te bekennen. De ventilator achter de vriezer draait, en naar mijn weten staat de regelklep ook open. Heeft iemand nog een ander idee waarom die niks doet? Vandeweek maar weer alles uit elkaar halen…

 96. Frank

  Mag ik uw telefoonnummer. Heb zon zelfde koelkast misschien wilt u me tegen vergoeding helpen.

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Frank,

   Nee helaas kan ik dat niet doen. Maar ik wil u graag gratis van advies dienen.

 97. Yp

  Hallo Frank ,
  Mijn dochter heeft een RL34EGPS1/XEG waar het koel gedeelte niet meer koelt
  in het display staat dan ook de temp.van 20-25 graden soms gaat hij naar 4 graden
  maar al gauw loopt de temp.weer op .Wat kan dit zijn?

 98. Yp

  Sorry Frank ,maar de vraag is bedoelt voor Meneer Veelkantie

  Groet,Yp

 99. Tim

  Top Tips! Mijn display knipperde spontaan en het koelgedeelte was 25 graden ipv 3 dus zoeken en kwam al snel hier terecht. En inderdaad het luchtkanaal zat vast gevroren. Alles ontdooid en schoon gemaakt. Koelt weer als Alaska!

 100. Nathalie

  Wij hebben ook problemen na 4 a 5 jaar super-goed te werken, met de koel-vries combinatie van NoFrost, al van in september 2014 tot nu, dan vindt ik dat we al veel geduld hebben gehad, weinig thuis van werk.., alles weeral eens overzetten naar de andere ijskast, en ben een fervente drinker van sappen van natuurwinkel, dit heeft me al iets gekost, een paar keer uit stopcontact.. is ook begonnen met een plas onderaan, ik dacht zelfs na dat ik hem eens grondig had uitgekuist en diepvriezer geledigd, omdat hij als 2e ijskast en vriezer hier in huis wordt gebruikt, is het gebruik normaal ook minder, en ja als er dan ook nog eens stroompannes zijn van 2uur ofzo van werken in de buurt, ben je helemaal gezegend. Er zijn wel monteurs langsgekomen, kon ik op mijn vrije dag daar nog eens zitten op te wachten, en stond geen uur vast, tot alle ergernissen van dit jaar!! We hebben ons er dus nu in onze vakantie nog eens met bezig gehouden, tot alle ergernissen aan toe eigenlijk!!! Wel blij dat ik dit forum heb gevonden wat me ook een beetje opluchting gaf. Ze heeft nu dus 48uur uitgestaan, met de föhn er ook op, achteraan was wel al een plas water,.. uitgekuist als de pries niet in steekt.. nu opgezet, zonder levensmiddelen erin, die er achteraf bij inzetten, en niet alles in een keer, zodat ze niet teveel moet geven, ik hoop dat dit helpt, ander moet ze gewoon weg!! Meestal ging ze een week supergoed, en takelde ze daarna af beginnend met de ijskast. IK hoop deze keer niet!! En zal misschien ook eerst proberen het koude van de ander ijskast er eerst in te zetten, wat een werk met die ijskast – Niet Normaal !! Dit kun je echt tegen geen mensen vertellen, die dit niet hebben voor gehad, ze verklaren je gek, ofwel je moogt geen koel-vries combinatie kopen, altijd slecht, heb nog een andere diepvries staan, van AEG No Frost, is 6j vertoont nog geen problemen. Wat hopelijk zo blijft. Ja eigenlijk zou er een klacht moeten komen tegen Samsung. Vindt het ook niet kunnen, onze monteur zij eerst dat er verschillende oorzaken kunnen zijn wisten het eerst ook niet zo goed, en het kon ook aan de klep liegen, dat die niet goed meer werkte, deze ijskast is verschillende keren binnen geweest om te maken, bij hun werkt ze blijkbaar wel, ze hadden er niets aan gedaan zeiden ze elke keer, er stond gewoon de werkmannen hun drinken in, en was koud. Elke keer, dus ik laat ze nu gewoon opstarten met NIETS IN , en dan alles een beetje per beetje misschien koud erin doen ofzo.

 101. Ilham

  Ook hier exact hetzelfde probleem. Onderste la zat vastgevroren. En koelgedeelte werkt niet meer, knipperend display, ik heb m vanmiddag uitgezet en ben heeeeeel benieuwd of hij het weer gaat doen. Heb m in april 2011 aangeschaft. Ik heb echt twee linkerhanden, dus ben benieuwd of het me gaat lukken om achter de koelkast ook nog wat los te halen om dat lekbakje te vinden,

 102. Nathalie

  Beste, ik heb gepost op 16 juli, nu 10 dagen later, hij werkt nog steeds, normaal was hij al na een week uitgevallen, dus blijven hopen, hopen dat hij terug lang meegaat.

 103. danny kremer

  Hi meneer veelkantie,
  Ik heb ook zo een samsung en heb precies hetzelfde probleem het aantal graden bleef knipperen op het display. Na wat zoeken op het internet kwam ik uit op deze site en heb toen de stappen gevolgd heb de koelkast langer dan 48 uur uitgezet en heb vervolgens het afvoer gecontroleerd wat wel blijkt te werken want er is wat water naar beneden gekomen. De vriezer die werkt trouwens perfect het is alleen de koeling, heb hem nu weer aangezet en de eerste dag leek alles weer in orde de koelkast was weer goed gekoeld enz. Maar stond vandaag op en deed de koelkast open en het schijnt weer warm te worden in de koeling, maar de vriezer is nog perfect. Kan het liggen aan de thermometer en zoja heb je een adresje waar ik die kan bestellen?

 104. Danny Kremer

  ik heb dfeze text eventjes overgenomen omdat ons probleem hetzelfde is alleen denk ik dat dit wat ik heb is een ander type nummer ,samsung cooltech SR -52NXAS MAAQR DE PROBL+EMEN ZIJN HETZELDE ALS DEZE TEXT !!! Hi meneer veelkantie,
  Ik heb ook zo een samsung en heb precies hetzelfde probleem het aantal graden bleef knipperen op het display. Na wat zoeken op het internet kwam ik uit op deze site en heb toen de stappen gevolgd heb de koelkast langer dan 48 uur uitgezet en heb vervolgens het afvoer gecontroleerd wat wel blijkt te werken want er is wat water naar beneden gekomen. De vriezer die werkt trouwens perfect het is alleen de koeling, heb hem nu weer aangezet en de eerste dag leek alles weer in orde de koelkast was weer goed gekoeld enz. Maar stond vandaag op en deed de koelkast open en het schijnt weer warm te worden in de koeling, maar de vriezer is nog perfect. Kan het liggen aan de thermometer en zoja heb je een adresje waar ik die kan bestellen?
  VRIENDELIJKE GROET~Danny Kremer

 105. John

  Ook bij ons lekwater/ijs in de onderste vrieslade.(zilvergrijze Samsung RL40)
  Na de 3 vrieslades eruit te halen en de 2 witgele kunststofdelen los te halen,het gaatje (in het midden en die is goed verstopt!) wat vol ijs zat doorgeblazen.(er zat nog flink wat ijs bovenop de zilveren leidingen)
  Eventueel kan je ook een proberen vanachter de koelkast,het zachte aftapslangetje eraf en met een dun ander slangetje de boel doorblazen maar.
  Mogelijk lukt dat niet en is het met ijs flink verstopt.(dan ouderwets ontdooien maar)
  Plaats de 2 kunststof platen wel goed passend terug,anders zit de onderste lade tegen de deur te drukken.
  Ik ben benieuwd of ik er nu uit ben met dat gelek! Gr [email protected]

 106. Mario

  Op de bodem van mijn vriezer zat om de week ijs en het water liep over mijn keukenvloer. Dankzij uw tips heb ik nu weer een goede afvoer van water. De volgende dag stond er water in de afvoerbak nadat ik de stekker eruit had gehaald.
  En dat had ik al een tijd niet gezien. Het inzetje van de achterwand had ik eruit gehaald en daar zat inderdaad ijs en water. Dat water liep naar beneden en kwam op de bodem terecht. Zo simpel! Maar bedankt voor je heldere uitleg en je vakbekwaamheid! Scheelt mij een hoop ellende en geld.

 107. ineke

  Hier hetzelfde probleem, na 2 jaar en 2 maanden de koelkast niet meer koel te krijgen en dat ding maakte een bak lawaai ineens.. 48 uur uit en goed droog gemaakt en ja hoor hij doet het weer… hartelijk dank voor de tips hier, dit scheelt weer 130 euro aan een monteur!

 108. stefaan

  Dag Mr Veelkantie,

  Bij deze hartelijk dank voor de uitgebreide beschrijving om de Samsung RL 40 te repareren.
  Ik had dezelfde problemen (ijsafzetting ter hoogte van de ventilator en een half werkende display (2 afgebroken draadjes ter hoogte van de deurscharnier)

  Ik was aan het zoeken op internet maar ik had geen goede info gevonden met betrekking tot de storingsverhelping tot ik op uw site terecht kwam….. 🙂

  In het vervolg zal ik elk jaar eens mijn koelkast laten ontdooien (regelmatig onderhoud is nodig zoals bij een auto….)

  Dank voor uw informatie.

  Vriendelijke groeten,

  Stef uit Vlaams Vlaanderen

 109. Taskin

  Vriesruimte deed (doet) het nog perfect maar de temperatuur indicator van de koeling begon uit het niets te pinken. We hebben geen lawaai of geen plotse verandering gemerkt aan de koelkast.
  Op internet gezocht maar zoals hier aangegeven, vind je niets over ijsvorming in de handleiding of op fora van de producent. En ik heb inderdaad geen advies gezien van Samsung zelf om het even leeg te maken en even te laten rusten.

  Na het lezen van deze tips, heb ik de vriesruimte leeggemaakt en ik heb gezien dat het onderste schuif niet open ging door het plakken aan ijslaag (misschien 2 cm dik). Ik weet niet hoe het zich zo kon stapelen zonder dat we al die tijd er geen last van hadden. Het is blijkbaar ineens gaan plakken.

  Dus, om het even kort te houden: Ik heb de stekker eruit getrokken, na 2 uur kon ik die dikke ijs laag zonder enige moeite daar uit halen. Dan heb ik de plek van de ijslaag goed droog gemaakt waarna ik nog 10 uur heb gewacht en nog eens droog gemaakt.

  Ik heb gelukkig niet moeten sleutelen. Dat was voldoende om de toestel terug aan de praat te krijgen. Ik hoop dat het nog jaren lang meegaat met zulke simpele behandelingen.

  Bedankt voor de tip dat we onze No Frost koelkasten toch moeten laten ontdooien van tijd tot tijd.

  Taskin uit Stabroek

 110. Rijkhof

  Goede omscbrijving van het probleem. Goede tips. Helaas geen echte oplossing.
  Een echte oplossing is om te zorgen dat het onvermijdelijke condesvocht niet over de vries spiraal wordt afgevoerd. Dat is echter in strijd met de principiele werking van een koel-vriescombinatie. De enige echte oplossing zou zijn om het vocht te laten condenseren en af te voeren voordat het bevriest. Maar hoe?

  1. Meneer Veelkantie

   Het condensvocht uit de koeling of vriezer zelf passeert het koelspiraal niet. Het wordt afgevoerd via kanaaltjes aan de binnen achterzijde van de koel/ vrieskast zelf. Het probleem is ook niet dat het spiraal bevriest. Dat zou op zich, buiten een wat beperktere koelcapaciteit, ook geen problemen opleveren. Het is echter pas als de condens afvoerkanaaltjes geblokkeerd raken dat er problemen ontstaan omdat het vocht in met name en vooral het vriesgedeelte bevriest. Hierdoor bereikt de koude niet langer het koel gedeelte.

   De beste oplossing zou zijn om periodiek de kanaaltjes en met name het afvoerslangetje te controleren en zo nodig vrij te maken. Een ander deel van de oplossing is om met name in de zomer de koelkast niet te lang open te laten staan en geen warme en/ of gecondenseerde zaken (zoals frisdrankflessen, die u het beste even afdroogt) in de koelkast te plaatsen om condensvorming te voorkomen.

 111. J veenink

  hallo

  mijn bovenste gedeelte van mijn combi koelkast blijft op 25 graden staan hoe krijg ik deze weer terug op een normale stand van 4 graden?

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo J Veenink,

   De temperatuur is in het koelgedeelte is wel in orde?

Laat een reactie achter