«

»

Jun 01 2012

Bericht afdrukken

Oud-Hollandse Authentieke MacaroniEen klein jaartje geleden boden wij u al het recept aan voor Oud-Hollandse Authentieke Bami met Saté. Maar er bestaat nog zo’n gerecht dat helemaal past in de folklore van het Nederlandse jaren ‘70 arbeidersvolk met grote gezinnen. Namelijk Oud-Hollandse Authentieke Macaroni.

Het heeft, net als met de Oud-Hollandse Authentieke Bami met Saté niets met Azië van doen heeft, niets van doen met Italië. Daar kent men Macaroni als zodanig niet eens. Daar kent men wel Maccherone maar dat is dan een soortnaam voor alle holle pasta’s. Zoals o.a. Penne.

De Oud-Hollandse Authentieke Macaroni heeft eigenlijk ook niet zoveel van doen met de pasta Macaroni, uw weet wel die kromme elleboogjes, zoals dat in 1937 in de Verenigde Staten door Kraft Foods is ‘uitgevonden’. Oud-Hollandse Authentieke Macaroni is een typisch Hollands gerecht.

Hoe het ooit ontstaan is weet ik niet echt. Ik heb wel een vermoeden. Met name het Gardameer was gedurende de jaren ‘70 en ‘80 een vakantieplek waar veel Nederlandse arbeidersgezinnen naartoe gingen. Het was best te doen met de auto, over de oude doodenge eindeloos bochtige met ravijnen omgeven Brennerpas, en het was vooral heel goedkoop. Er waren legio campings waar je met je tentje, caravan of met de camper kon staan. Maar met de kosten voor de reis en het stageld op de camping hadden de meeste mensen het wel gehad qua besteedbaar bedrag.

Maar er moest ook gegeten worden. Op de meeste campings had men wel een soort gaarkeuken waar je, je moest wel de pan zelf meenemen, eenpansgerechten kon krijgen. Waaronder een portie Macaroni voor een x aantal personen. Dat kosten dan maar een paar gulden per flinke pan.

Meestal stelde dat niet zoveel voor. Het was meestal niet veel meer was dan (elleboogjes)pasta met een beetje tomatensaus met gehakt, wat goedkope blokjes ham, wat geraspte kaas en een spikkeltje groente er doorheen gemengd. Maar het smaakte voortreffelijk door de zon, het plezier, het bier en het simpele feit dat men in Italië op vakantie was. Dus in menig gezin werd er bij thuiskomst besloten om die ‘heerlijke Macaroni’ van de camping aan het Gardameer na te maken.

Thuis werd het recept al snel aangepast want zo zonder de zon en het vakantiegevoel was het toch best wel een karige maaltijd. Er moest volgens moeder de vrouw meer groente in. Niet dat er veel groente in de Italiaanse Macaroni zat, maar volgens de Hollandse huismoeders kon een maaltijd zonder flink zichtbare groente helemaal niet. De groenteboer en de enkele supermarkt in die tijd speelde daar al snel op in en begon met de verkoop van ‘Macaroni groente’. De spoortjes goedkope ham die in de Italiaanse camping Macaroni zaten werden al snel vervangen voor blokjes van het destijds erg populaire en spotgoedkope blikboterhammenworst. Als het er maar op leek dan was het al snel goed. En bij de supermarkt kocht je dan ook nog een pakje ‘Macaronikruiden’.

Om wat voor reden dan ook moesten er bij veel gezinnen ook nog een gekookt of desnoods zelfs een gebakken ei en plakjes augurk bij de Macaroni. Vermoedelijk heeft men dat toch een beetje afgekeken van de Oud-Hollandse Authentieke Bami met Saté. Die was ook niet compleet zonder een gebakken ei en Atjar Tjampoer. Het viel eigenlijk nog wel mee dat men geen vervanging zocht voor de kroepoek bij de Macaroni. Hoe dan ook, het was een gerecht dat vooral veel tegen het einde van de maand werd gegeten, want het kosten destijds al helemaal bijna niets om te maken.

Goed, dat allemaal gezegd hebbende, gaan we maar eens over naar het bereiden van de Oud-Hollandse Authentieke Macaroni. En dat doen we weer even met een beeldverhaal met teksten:

Ga met uw muisaanwijzer over de foto’s voor de tekst en klik op de foto’s voor een vergroting:

Voor de foto heb ik even wat geraspte kaas en een toefje ketchup op de Oud-Hollandse Authentieke Macaroni gedaan om te symboliseren dat dit echt onmisbaar is bij dit gerecht. Je sprenkelde er namelijk flink wat geraspte kaas overheen en mengde dit tezamen met nog een flinke scheut ketchup door de Macaroni heen. En dan was het eten geblazen tot je buikje vol zat.

Dochter Veelkantie had deze Oud-Hollandse Authentieke Macaroni nog nooit eerder gegeten maar vond het best wel lekker. Mevrouw Veelkantie complimenteerde me door te stellen dat het exact zo smaakte zoals ze het zich van thuis wist te herinneren. Ze miste alleen het ei en de augurken.

Zelf vond ik eigenlijk ook wel best lekker. En dat tegen mijn eigen verwachtingen in, want wij werden er vroeger thuis zo mee doodgegooid, dat ik dacht dat ik een levenslange aversie zou hebben opgebouwd tegen deze Oud-Hollandse Authentieke Macaroni. De volgende dag kregen wij namelijk doorgaans ook nog eens gekookte elleboogjes met vanillevla en gewelde krenten te eten. Dat smaakte op zich niet zo verkeerd, maar we konden pasta elleboogjes in welke vorm dan ook, niet meer zien op den duur. Ik dacht voor altijd, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Voor mij was het gewoon even een trip down memory lane. En ik ben ook van mening dat we onze bescheiden afkomst niet hoeven te verloochenen en deze folklore best in leven mogen houden.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/06/01/oud-hollandse-authentieke-macaroni/

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. MdJ

  Ik ken alleen de variant: Elleboogjes, ui, smac in blokjes, tomatenpuree en geraspte kaas / ketchup. Is voor onze familie Oud-Hollands authentiek. Vooral op de camping.

  Toch best zin om deze variant eens voor te schotelen ipv. dat. De macaroni-kruiden is gewoon een simpel zakje neem ik aan?

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Verder helemaal geen groente? Dat is dus min of meer de ‘authentieke’ Macaroni zoals je dit in Italië kon kopen bij de camping gaarkeuken.

   Ja je kunt gewoon een zakje macaroni-kruiden, zit meestal ook wat gedroogde groente in, gebruiken. Ik gebruikte een potje met kruiden van Maggi. Die zijn nieuw. Dus die was ik aan het proberen voor een review. Daar schrijf ik later nog even een review over.

 2. MdJ

  Inderdaad, verder niks. Eten we ook slechts 2-3 keer in het jaar. Maar dan smaakt het ons goed met een stokbroodje erbij 🙂
  Voor de rest maak ik natuurlijk variaties van macaroni(schotels) met van alles erop en eraan.
  Ik zal eens kijken in de supermarkt hier naar zo’n mix.

 3. Peter

  Heerlijk, maak het nog steeds zo als hierboven beschreven :).
  Variant is : met sate en gebakken ei. (overblijfsel van dienst, in de PMT’s als dusdanig op het menu..over memory-lane gesproken…).

  Andere tip:
  het gehakt rullend braden en de macaroni-mix toevoegen;
  het ‘prutje’ op witte bolletjes smeren, indien gewenst serveren met aangemakte komkommer…eet smakelijk.

  (nb.: variant hierop:
  macaroni-mix laten wellen en zonder geruld gehakt op een boterham…)

  1. Meneer Veelkantie

   Peter,

   Bedankt voor de tip. Weet niet of ik het ga uitproberen, maar als een andere bezoeker het doet dan hoor ik graag van die of het inderdaad lekker was, en bedenk ik me nog 😉

 4. arrisje

  Ik kan me dit heel goed herinneren en vond het altijd erg lekker als kind. Ik weet wel dat we bij opoe (zo noemden wij onze oma voor die gene die dat niet weten) vaak aten. Als ze vroeg aan ons wat willen jullie eten dan was het antwoord altijd macaroni.

 5. Ron

  Ha Peter,
  deden wij vroeger altijd, geruld gehakt met ui, macaronikruiden en ketchup op een wit puntje(of 2, of 3….)
  best lekker, kaas mag er dan ook nog in vallen….net als de sambal

 6. hannie

  mijn recept voor hollandse macaroni uit de kindertijd: ellenboogmacaronie koken-met tomatenketchup mengen-hartgekookte eieren in stukjes gesneden-parmesaankaas-gebraden gehakt.met uien toegeven-zout peper en sojasaus beimengen-eet smakelijk!

 7. Judy

  Echt Lekker Hollandse macaroni, heel anders dan maccherone, Maar verkochten se die elleboogjes in de buurt van het gardameer?? In Italie verkopen se nl. Geen elleboogjes. Gezellige hollandse pot.

Laat een reactie achter