«

»

sep 18 2012

Bericht afdrukken

Indisch Frikadel PannetjeDit gerecht is ingezonden door lezer, lid en contribuant Fort

Indisch Frikadel Pannetje

Eerst maar even over de eerste foto rechts bij dit gerecht. Die heb ik niet gemaakt, maar die is van bezoeker, Veelkantie lid en inmiddels contribuant aan deze site Fort. Inderdaad, de Fort die ons ook het receptje voor de Indische Frietjes deed toekomen. Deze foto diende als ons voorbeeld om te zien hoe het recept er uiteindelijk zo'n beetje uit moest komen te zien. Later in deze post ziet u wat wij ervan gebakken hebben, en hoe en waarom.

En ook nog even over het gerecht. Nee, het heeft weinig of niets te maken met de frikadel of frikandel die u uit de vriezer trekt en in de frituur mikt om in 5 minuten bruin en gaar te frituren. Frikadel staat in diverse culturen, doorgaans met Nederlandse of in ieder geval Nederlandstalige invloeden, zoals België en Indonesië, voor een gerecht met gehakt. Dat kan dan variëren van een eenvoudige gehaktbal tot een hamburger, een gehaktstaaf of een lekkere Indische 'Meatloaf' Pannetje als deze.

Maar goed, ik kreeg dus via Facebook van Fort het recept voor dit Indische Frikadel Pannetje. En daar zijn we direct de volgende dag, want zo lekker eenvoudig is het recept, mee aan de slag gegaan. Totaal niet wetende wat ons te wachten zou staan. Hieronder het recept zoals wij dit van Fort via Facebook kregen:

Ingrediënten:

 • 500 gram rundergehakt
 • 3 eieren
 • 2 el. ketjap
 • 1 tl. nootmuskaat
 • Snufje peper en zout (naar smaak)
 • 2 blokjes runderbouillon (verkruimelen of oplossen in de warme melk)
 • 3 middelgrote aardappelen
 • 1 kopje melk
 • 25 gram boter (uiteraard kun je alles naar smaak aanpassen of naar uw smaak, bijvoorbeeld wat uitjes, toevoegen)

Bereidingswijze:

 1. Frikadel Pannetje klaar om in de oven te gaanDe geschilde aardappelen met zout koken (in stukjes zijn ze sneller gaar)
 2. De gekookte aardappelen met boter in mengkom doen en prakken
 3. Het gehakt, gewoon rauw, het losgeklopte ei, melk, bouillonblokjes, nootmuskaat, de boter en uiteraard ketjap erbij doen en goed door elkaar kneden
 4. Het enigszins vloeibare mengsel  in ovenvaste schaal storten en mooi glad strijken
 5. Nu kunt u het mengsel in de schaal gedurende circa 50 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (of 175 graden in een hete luchtoven) gaarbakken

Opdienen en smullen maar, heerlijk bij witte rijst, nasi, andere (bij)gerechten of lekker op brood

Nu ziet u op onze foto wat groene puntjes zitten in het vleesdeeg. Dat zijn doperwten. Want, en daar zal Fort het volledig mee eens zijn, kun je met gerechten variëren tot je een ons weegt. Wij voegde de doperwten toe omdat we besloten om deze Indische 'Meatloaf' op een lekker broodje te eten. Dus wilde we er wel iets groenterigs in hebben. Dus hebben we er gewoon een heel blikje doperwten doorheen gemikt.

Maar nu natuurlijk het resultaat van onze 'interpretatie' van dit gerecht. Wat hebben we ervan gebakken?

Veelkantie Indische Frikadel Pannetje

Wat u zult opvallen is dat onze Frikadel Pannetje niet zo mooi donker is als die van Fort. De reden daarvoor is dat Fort in zijn bereidingswijze vermeld had dat je het gerecht op 175 graden moest bakken. Hij was alleen even vergeten dat hij een hete luchtoven heeft, en wij of andere mensen, misschien wel een gas of een elektrische oven. Nou is dat een foutje die je snel maakt natuurlijk. Dus is het hem direct ook weer vergeven. Daarom heb ik het even expliciet voor u bij het recept gezet zodat u niet hetzelfde euvel heeft.

Tip! Er is een vrij algemene en redelijk grove stelregel voor type ovens. Een Gasoven heeft circa 10% minder rendement dan wel effectiviteit dan een Elektrische Oven. En een Elektrische oven heeft weer 10% minder rendement dan wel effectiviteit dan een Hete Lucht Oven. Dat komt omdat een Gasoven de hitte distribueert vanaf de branders onderin de oven. U heeft dus meer hitte nodig om hetzelfde effect als met een Elektrische of een Hete Lucht Oven te bereiken. Een Elektrische Oven verhit via spiralen zowel de onder als de bovenkant, maar die zitten vaak verborgen onder metalen platen, dus u heeft weer meer hitte nodig dan een Hete Lucht Oven om hetzelfde effect te bereiken. In geval van een Hete Lucht Oven komt de hete lucht, die in het ovencompartiment wordt geblazen, overal en evenwijdig rondom het gerecht. Schrijft men derhalve voor dat u 150 graden Celsius moet instellen met een Hete Lucht Oven dan kunt u daar gerust voor uw Elektrische Oven 10% bovenop tellen. Dus circa 165 tot 170 graden Celsius. Voor een Gasoven kunt u, in vergelijking met een Hete Lucht Oven, er circa 20% bij optellen. U zou dus uitkomen op circa 180 à 185 graden Celsius. Maar, hou natuurlijk altijd uw gerecht in de oven goed in de gaten!

Goed, wij wisten natuurlijk niet dat Fort uitging van zijn eigen Hete Lucht Oven en niet van onze Elektrische Oven, dus onze Indische Frikadel Pannetje wilde maar niet bruinen. Maar het was op zeker moment wel zo goed als gaar. Dat hebben we opgelost door de grill aan te zetten op 250 graden Celsius. Zo bruinde de bovenkant tenminste een beetje. Maar dat is toch heel wat anders dan het gerecht te laten bruinen door de normale hitte van de oven. Dus konden we het gerecht niet zover bruinen als die van Fort en als we hadden gewild want anders zou het verbranden worden. En dat is zeker niet lekker. Wat wel een beetje jammer was is dat, doordat wij het gerecht dus bij een te lage temperatuur bakten, niet de lekkere bruine korst op het gerecht hadden terwijl dat wel erg smaakbepalend is, en ook het gerecht minder stevig uitpakten dan feitelijk de bedoeling is. Maar zoals gezegd, het is Fort helemaal vergeven. Want... Ja daar komt ie dan hé...

Wat vonden wij, het Veelkantie testpanel, van dit Indische Frikadel Pannetje?

Eerst maar even de 'mindere' kant van het verhaal. Want zoals gezegd maakt de donkerdere korst op het gerecht veel van de smaak uit. Een lekkere donkere korst 'activeert' zeg maar de ketjap in het gerecht en geeft sowieso een pikantere, in de zin van hartigere, smaak. Die moesten we dus helaas een beetje ontberen. We zouden sowieso ietsjes meer ketjap, ik denk een eetlepel of drie à vier, door het gerecht mengen. Maar dat maakt u natuurlijk zelf uit. Wij vinden de smaak van ketjap namelijk erg lekker, en vinden het alles behalve erg als dit een beetje een gerecht domineert. We zouden er ook geen doperwten meer doorheen doen, want die maakte het gerecht, naast de aardappelen, iets wat melig. Maar daar kan Fort natuurlijk niets aan doen, want doperwten staan natuurlijk niet in zijn recept. We zouden er wel gerust een gesnipperde ui doorheen doen, want dat geeft zeker rundergehakt net even dat ietsjes meer sappigheid en smaak. Maar ook dat laten we natuurlijk aan u over. Lekker variëren tot u een ons weegt. Dus doe uw ding. Lekker wat peterselie, beetje knoflook, misschien wat sambal... U ziet maar. U bent tenslotte de grote baas.

Tja, dat u dan van het 'originele' recept afwijkt, en het dus geen 'typisch' of 'authentiek' Indisch Frikadel Pannetje meer is doet niet ter zake. Koken doet u naar uw eigen smaak. Daar, met een andere of vrije interpretatie van een recept, zijn sommige chef-koks met sterren heel erg beroemd en groot mee geworden!

Wij vonden dit Indische Frikadel Pannetje, ondanks dat het niet helemaal verliep en dus uitpakte zoals bedoeld, heerlijk! We zien de potentie die dit gerecht heeft. En bij de volgende gelegenheid houden we wel rekening met de temperatuur van onze Elektrische Oven. En ik weet zeker dat we er dan onze vingers bij op zullen eten. Dus dit is absoluut een blijvertje! En ik 'vrees' dat we dit nog menigmaal, al dan niet met een eigen kwinkslag, gaan bereiden. Want het is snel te maken, ook al duurt het allemaal tezamen een uurtje, en zo eenvoudig dat zelf meneer Veelkantie dus iedere dropveter het kan. Ik bedank Fort dan ook van harte voor het inzenden van dit buitengewoon lekkere gerecht. Ik wil dan ook zeggen... keep up the good work!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/18/indisch-frikadel-pannetje/

12 reacties

Naar het reactie formulier

 1. MdJ

  Ziet er lekker uit. Zou hem zelf gebruiken als een basis voor iets.
  Evt als het vlees element van rijst + roergebakken groenten. Denk ook dat de schaal die Fort gebruikt een verschil is tegenover uw plattere.

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Kun je me aangeven wat voor verschil een iets lagere of een iets hogere ovenschaal op zou leveren? Op het bruinen van de bovenkant heeft dat sowieso geen invloed.

 2. MdJ

  Het is een mening, maar als voorbeeld:
  Ik maak best vaak een lasagne gerecht in de oven. Deze maak ik steevast in mijn kleinere stenen ovenschaal. Uit nood heb ik het een keer gemaakt in een plattere glazen schaal, en gek genoeg was het resultaat toch anders. Net alsof de stenenschaal het gerecht beter weet te verwarmen en garen. De bovenkant was ook iets minder, maar dat kan zijn vanwege de positie in de oven.

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Het kan zeker voor de gaartijd wat uitmaken, maar niet voor het bruinen van de bovenkant.

 3. Pieter Vermalen

  Lekker gerecht. dat ga ik vanavond eens proberen. Bedankt

  1. Meneer Veelkantie

   Pieter,

   Laat je nog even weten of het gelukt is, en of het je beviel?

 4. Edje

  Ziet er erg lekker uit en ga een dezer dagen dit recept zeker maken en zal dan het resultaat en mijn bevindingen van dit recept geven.

  1. Meneer Veelkantie

   Edje,

   Graag ;)

 5. Edje

  Ik zou nog even mijn bevindingen geven op dit recept als ik het gemaakt zou hebben nu is dit het weekend gebeurd.
  Ik heb het recept met alle Ingrediënten gemaakt die op de lijst stonden maar heb daar een uitje en paprika (Geel en Groen) en een eetlepel sambal aan toegevoegd ( Wij houden wel van pittig).
  En ik kan u verzekeren dat het heerlijk heeft gesmaakt we hebben er gebakken aardappeltjes en sla bij gegeten een heerlijke combinatie.
  Ik heb hier foto’s van gemaakt maar helaas is het geheugen kaartje waar ze op stonden gesneuveld.
  Het enige wat ik er nog over kan zeggen is dat mijn bovenkant er weer anders uit zag als op de bovenstaande foto’s.
  Ik heb ook nog een tip hierover en dat is als je over hebt het ook heerlijk smaakt op een broodje.
  Ga het zeker nog een keer maken.

  Grt,
  Edje

 6. nona

  Heerlijk gerecht! Er zijn heel veel verschillende variaties natuurlijk maar vind het leuk om te vertellen hoe wij dit in de indische keuken van vroeger maken.

  Als wij een indische rijsttafel maken gebruiken we frikadel als bijgerecht en dan koud (kamertemperatuur)
  We voegen er nog selderij en een uitje bij. De aardappels i.p.v koken, in plakjes frituren in olie en er uit halen voordat ze bruin worden!

  De aardappeltjes uit laten lekken en dan prakken en zoals hierboven staat het gehakt en andere ingredienten erbij doen. Doordat de aardappeltjes gefrituurd zijn wordt het een plakkerige substantie en valt de frikadel dus niet uit elkaar. Je kan het in een ovenschaal doen of balletjes van draaien en frituren in olie!

  Ik heb het nog nooit geprobeerd met melk erbij trouwens, ik zal het bovenstaande recept ook eens proberen :)

  Groetjes nona

  1. Meneer Veelkantie

   Nona,

   Dank je voor jouw leuke aanvulling. En dat frituren van de balletjes spreek met ook wel aan… Misschien eens uitproberen.

 7. Mas1956

  Lekker hoor! Inderdaad goede aanvulling van Nona hierboven door dunne plakjes (ik gebruik de mandoline hiervoor) aardappel, vastkokers, te frituren en nog blank eruit te halen. gesnipperd uitje en niet te vergeten een beetje kruidnagel poeder (spaarzaam want het overheerst al gauw!) en als het mag een ketjap tip: http://goo.gl/a18jR zit tussen zout en zoet in, heerlijk!

Laat een reactie achter