Aardappel Kip Kerrie Loempia
Gisteren waren de Veelkantie's weer eens druk aan het loempia's draaien, frituren en uiteraard eten. Lekker met veel zoete chilisaus en wegspoelen met wat, althans... met wat... zeg maar gerust een krat, gerstennat. Heerlijk!
Maar het werd, desalniettemin en evengoed, tijd om weer eens een nieuwe loempia-soort toe te voegen aan ons reeds bestaande assortiment. De Aardappel Kip Kerrie Loempia! En dat trof, want we hadden nog een restantje Aardappel Kip Kerrie in de koelkast staan. Dus dat hoefden we niet meer speciaal voor deze gelegenheid te fabriceren. Dus hop! In een loempiavel, frituren en proeven natuurlijk. En dan nu natuurlijk al direct de ham... euh... Aardappel Kip Kerrie vraag! Was het lekker? We houden u nog heel even in spanning. Eerst maar het hoe.
Er zijn, voor maar een paar centen per kilobak, prima aardappel kip kerrie salades in de handel verkrijgbaar. Zoals bij Albert Heijn. Maar die bevat bijster weinig kip en andere ingrediënten. Maar die kun je eventueel een beetje opleuken. Maar zelf maken is natuurlijk altijd beter. En vanzelfsprekend ook altijd lekkerder. Dat zelf maken is beslist niet erg ingewikkeld. Zelfs meneer Veelkantie kan het, dus u moet dat zeker kunnen!
Wat heeft u nodig voor circa 15 Aardappel Kip Kerrie Loempia's?
-
800 gram tot een kilo redelijk vastkokende aardappels,
-
400 gram kipfilet, of nog lekkerder, willekeurige andere onderdelen van de kip,
-
1 à 2 zakjes (afhankelijk van uw smaak) liefst Javaanse Kerriesaus,
-
1 flinke of 2 kleinere uien,
-
1 rode paprika,
-
2 theelepeltjes peterselie,
-
1 flinke snuf zout en een beetje peper,
-
1 à 2 theelepeltjes sambal oelek (optioneel),
-
Eventueel uw eigen toevoegingen naar smaak.
-
Kook de aardappelen met een beetje zout (niet te) gaar en giet deze af en laat ze zonder deksel nastomen en afkoelen,
-
Knip de kipfilet in snippers, maak dat op smaak met peper en zout, en bak dit op rustig vuur even gaar. Of bak andere kiponderdelen (poten, vleugeltjes, karbonades, of kook desnoods een hele soepkip waar u eerst bouillon van trekt en wat van de kip gebruikt voor een heerlijke kippensoep, enzovoort) in een uurtje door en door gaar, en laat dit eveneens afkoelen,
-
Snipper de ui en de paprika, hoe grof of hoe fijn (wij zouden het laatste doen) maakt u gewoon zelf uit, en snij de peterselie grof,
-
Maak de kerriesaus aan zoals de verpakking aangeeft en voeg daaraan de gesnipperde ui, peterselie en paprika toe zodat deze een beetje kunnen garen,
-
Maak de aardappels klein (blokjes of plakjes, waar uw voorkeur naar uitgaat) en voeg er de stukjes kipfilet aan toe. Of pluk eerst de andere kiponderdelen die van gaarheid uit elkaar vallen uit elkaar en voeg dit toe aan de aardappelblokjes of plakjes,
-
Voeg nu ook de wat afgekoelde kerriesaus toe en breng de boel op smaak met peper, zout en eventueel sambal oelek en uw overige toevoegingen.
-
Laat de boel, het liefst een nachtje, afkoelen in de koelkast,
-
Haal (de volgende dag) de Aardappel Kip Kerrie Salade uit de koelkast en proef even of dit helemaal naar uw zin is (ook lekker op brood of als salade bij de barbecue). Breng het anders nog iets verder op smaak en laat het op kamertemperatuur komen.
-
Neem een loempiavel en deponeer daarop wat van de Aardappel Kip Kerrie Salade en vouw de loempia dicht en plak het flapje van het loempiavel dicht met een papje van water en bloem. Kijk anders even naar deze video voor de rol dan wel vouw instructies voor loempia's.
-
Frituur de loempia's (maximaal 2, afhankelijk van hoe dik u ze draaide, tot hooguit 3 per keer) in een paar minuten goudbruin en knapperig. Laat de loempia's even uitlekken en een beetje afkoelen op keukenpapier en vreet u ongans rond aan deze lekkernij.
Het resultaat:
Oh oh oh... Ik had gehoopt dat het lekker zou zijn, maar dit is erg lekker! Zou er de volgende keer nog wat paprika, peterselie, meer kip (al verwerkt in het recept) en misschien nog wat andere zaken die t.z.t. in me opkomen aan toevoegen, maar zo waren ze ook al heerlijk! Ja, we hebben er weer een blijvertje bij hoor!
Geef een reactie