«

»

Aug 24 2011

Bericht afdrukken

Zelfgemaakte Surinaamse VleesworstGisterenavond weer eens Surinaamse Vleesworst gemaakt. En de worst was wederom heerlijk.

Deze keer maakten we niet alleen een dubbele hoeveelheid, namelijk tegen de drie kilo waarvan we een deel in porties invriezen voor later gebruik, maakten we de worst iets pittiger dan de vorige keer. Alhoewel de worst, ondanks een hele rode peper, een flinke hoeveelheid cayennepeper en dubbele dosis zwarte peper, minder pittig uitviel dan ik gehoopt had.

Uiteraard doe ik daar graag verslag van, maar om te voorkomen dat het blog vol kom te staan met meerdere postings van hetzelfde recept, herhaal ik hieronder de vorige posting. Hier en daar aangevuld met wat tekst en foto’s van de laatste keer dat we Surinaamse Vleesworst maakten.

~~~

Vorige week haalde ik op de markt in Almere bij een kraam een portie Surinaamse Vleesworst. En die was heerlijk. En dan gaat het kriebelen bij meneer Veelkantie. Ik moet dit dan namaken.

Ik kon niet echt een recept of ingrediëntenlijst vinden op internet. Ik trof welgeteld 1 recept aan. Dat heb ik maar gebruikt als richtsnoer. Met wat inventiviteit en de smaak van de Vleesworst die ik op de markt proefde nog in gedachten verzon ik de overige bestandsdelen erbij.

Uiteindelijk kwam ik op onderstaande lijstje uit:

Ingrediënten:

 • 500 gram rundvlees
 • 500 gram varkensvlees
 • 300 gram speklappen
 • 10 theelepels sambal of een 2 rode peper (voeg iets meer sambal toe als u erg pittig lust)
 • 2 eetlepel zwarte peper
 • 2 theelepels zout
 • 1 eetlepel suiker
 • 2,5 theelepels Ve Tsin (of Ajinomoto)
 • 3 eetlepels ketjap
 • 3 teentjes knoflook
 • 20 gram selderie
 • 2 uien
 • 250 gram soepgroente
 • 1 ei
 • 5 sneetjes wit brood in melk geweekt
 • 4 blokjes runderbouillon

Om te beginnen sneed ik de sterk gekoelde soorten vlees in stukken.

Dat maalde ik vervolgens met onze elektrische vleesmolen.

Terwijl ik het vlees sneed en maalde sneed mevrouw Veelkantie de knoflook, de uien en de selderie. Dit bakte ze vervolgens tezamen met het zout, de suiker, de Ve Tsin, peper, sambal en selderie even glazig aan in de pan.

Eveneens legde ze de sneetjes brood te weken in de melk.

Bovenstaande ingrediënten, plus het geweekte wit brood, 2 van de 4 blokjes runderbouillon, ketjap en het ei mengde we door het gehakt.

Nu was het natuurlijk een kwestie van proeven. Normaal doe je dit door wat gehakt te nemen, er een balletje van te maken en in de pan te bakken. Maar Surinaamse Vleesworst kook of stoom je gaar en bak je niet. Zouden we het balletje bakken dan zou dit een verkeerde smaak geven.

Dat loste we op door wat van het gehakt in huishoudfolie te doen en dit in een pannetje kokend water te plaatsen tot het gaar was.

 

 

 

 

 

 

 

 

De smaak bleek prima in orde te zijn. Dus de worsten konden gevuld worden. Nu kent u deze procedure inmiddels wel, dus hier slaan we dat even over. Wilt u dit wel zien dan verwijs ik u naar de diverse andere posten over worst maken.

Uiteindelijk hadden we een paar metertjes verse rauwe Surinaamse Vleesworst liggen.

Nu was het zaak om de Vleesworsten gaar te stomen of te koken. De eerste keer dat we vleesworst maakten deden wij de worst in de stoompan en lieten dit vervolgens een kleine 45 minuten stomen.

De tweede keer dat wij vleesworst maakten kookten wij deze, in plaats van te stomen, voor even zo lang. En dat werkte eveneens uitstekend.

Ondertussen dat de worst stond te stomen maakte we met de overige twee blokjes runderbouillon, de soepgroente en nog wat verse selderie een lekkere bouillon aan. Na de groente wat gegaard te hebben plaatsen we de inmiddels gare Vleesworst in de bouillon.

Daarin lieten we de worst nog wat smaak optrekken en smaak geven aan de bouillon zelf. Want inmiddels kent u de Veelkantie's wel, die gooien niets weg. We hadden dus bij het eten ook nog eens een heerlijk soepje. Ik sneed wat van de Vleesworst in stukken en voegde dit toe aan het kommetje 'groentebouillon'. Heerlijk!

Maar dat is in principe natuurlijk niet de wijze waarop je Surinaamse Vleesworst eet. Je snijdt een stuk van de worst uit de pan af en snijdt dit in kleine stukjes.

Zo kregen we het tenminste ook geserveerd op de markt. Maar dan in een plastic bakje.

U kunt natuurlijk ook een lekkere Surinaamse Bami maken en de worst daarbij eten. We verwijderde het velletje van de worst alvast. Helaas is de foto wat onscherp uitgevallen.

DSCF4544

Onder de link: Surinaamse Bami met roerbak Paksoi en Kip Ketjap uit de oven treft u een lekker recept aan voor (een ander type) Surinaamse Bami.

De worst was heerlijk. Het leek als twee druppels water op de worst die we op de markt geproefd hadden. Wel met iets minder peper dan wel sambal want niet iedereen in het gezin is gek op heel pittig eten. Ik voegde gewoon op mijn bord nog een beetje sambal toe, dus was iedereen tevreden.

De Surinaamse Vleesworst was dus perfect geslaagd! Ik kan het u echt aanraden het ook eens te maken, of anders een portie op de markt te kopen.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Vlees 3 stuks € 6,52 De Worstenmakerij of andere kiloslager
Varkensdarm 1 lengte (5 meter) € 2,50 De Worstenmakerij of andere kiloslager
Soepgroenten 1 zak (deel ervan) € 0,49 Jumbo 
Rode Peper 2 stuks € 0,00 Eigen kweek
Verse Selderie 1 bosje € 0,89 Jumbo 
Ei 1 stuk € 0,12 Jumbo 
Bouillonblokjes 4 stuks € 0,41 Jumbo 
Overige ingrediënten Zie recept € 1,00 Restanten
 

____________

Totaal

______

€ 11,93

 

Aanvulling: Met bovenstaande recept heeft u uiteindelijk ruim 2 kilo vleesworst. U kunt hier meerdere dagen mee doen door de worst in porties in te vriezen en in water met wat bouillon en eventueel soepgroenten (dan heeft u ook nog een heerlijk soepje voor maar een paar centen) te ontdooien en op te warmen. Deel bovenstaande prijs over evenveel zoveel dagen als u ervan eet.

Bespaartips: Besluit u, net als wij deden, om de worst niet te stomen maar te koken, gebruik dan het kookvocht om een bouillon aan te maken (flink wat soepgroente en twee blokjes rundvleesbouillon erin) om de worst meer smaak te geven bij het opwarmen. Deze bouillon is vervolgens uitermate geschikt om als soepje op te dienen bij de maaltijd. Doe er eventueel wat stukjes van de worst doorheen. Dan is het een echte meer dan complete soep. Ook als u de worst zou stomen is het de bedoeling dat u de worst opwarmt en verder op smaak brengt in een lekkere bouillon met wat soepgroente. Uiteraard kunt u ook dit gebruiken bij de maaltijd als soepje. Wederom met eventueel wat van de worst in de soep om het te completeren. Natuurlijk kunt u niet in één avond zoveel soep op, maar weggooien is eeuwig zonde! Want als u de rest van de worst op een latere datum gaat ontdooien en opwarmen dan heeft u wederom een pan bouillon met wat soepgroente nodig. Vries de resterende soep gewoon in. Doe dat wel in porties want u kunt eenmaal ontdooide soep niet nogmaals invriezen en opwarmen. Besluit u nou op een latere datum om wat vleesworst uit de vriezer te trekken, te ontdooien en op te warmen dan kunt u eveneens een portie soep ontdooien, de worst daar in opwarmen en vervolgens weer als soep bij de maaltijd eten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/24/zelfgemaakte-surinaamse-vleesworst/

12 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Mad

  Om de Surinaamse Vleesworst dat stuk extra pittig te geven waar je naar op zoek bent, zou je eens moeten denken aan 1 of 2 Madame Jeanettes.

  Laat de rooie peper er ook gewoon inzitten, want Mme Jeanette heeft als nadeel dat er relatief weinig smaak van overblijft als het gekookt/gebakken wordt. (Vandaar dat meeste Surinamers ze ook in kleine stukjes rauw bij het gerecht doen)

  Wel voorzichtig zijn met het schoonmaken van die dingen (niet in je ogen wrijven, of in je neus peuren, daar ga je echt spijt van krijgen :), dus met plastic handschoentjes, of anders gewoon nooit aanraken (scherp mes + vork).

  1. Meneer Veelkantie

   Mad,

   We hebben toevallig vanavond vleesworst gegeten. We slaan namelijk altijd een hoeveelheid op in de vriezer en als we dan trek krijgen halen we er een portie uit en warmen dit op in de bouillon die we eveneens ingevroren hebben.

   Bij ons houden we niet allemaal van pittig. Dus het is niet zo’n ramp dat de worst niet zo pittig is. Ik heb voor mezelf een tube gepureerde rode peper gekocht en daar dip ik dan mijn stukjes worst in en dan smaakt het evenzo pittig als dat je van de Surinamer koopt. Dat lijkt een prima oplossing te zijn. De eerstvolgende keer ga ik wel weer eens kijken om de basis wat scherper te maken. Maar voorlopig hebben we nog wel wat in de vriezer liggen, dus dat kan even duren.

   Fort,

   Het gaat in deze niet om bloedworst zoals je begrijpt. Ik moet zeggen dat ik nog nooit bloedworst heb gegeten. Heeft een beetje met mijn religieuze opvoeding (ben tegenwoordig overigens atheïst) te maken waarin bloed taboe en ritueel slachten de regel is. Maar ik zou het wel eens uit willen proberen. Denk dat ik tzt eens een portie vleesworst om ter plekke op te eten haal op de markt en vraag dan of er twee plakjes bloedworst bij kan om te proeven. Werkt altijd 😉

 2. Fort

  Bloedworst…. lekker!
  Als kind al kennisgemaakt met een hoop Surinaamse gerechten dankzij Surinaamse stiefvader…
  Morgen maar weer eens wat ‘stukjes’ halen op het Hobbemaplein in Den Haag (China Trading).

  Groeten en all the best!
  Fort

 3. Fort

  Hoi Veelkantie,
  Ik was inderdaad een beetje te enthousiast met m’n bloedworst…. hahaha.
  Jouw stuk ging over (Surinaamse) verse worst die ik ook al talloze keren heb gegeten en – zoals gebruikelijk bij eten – wil ik dan al snel wegdromen naar ander lekkers!
  Zodoende kwam ik op de Surinaamse bloedworst.
  Twee plakjes zul je niet snel krijgen denk ik, het wordt eerder een stukje. De Surinaamse bloedworst laat zich namelijk niet eenvoudig in plakjes snijden en is al helemaal niet te vergelijken met de Hollandse bloedworst.

  Goed weekeinde nog!
  Fort

 4. rewien

  Beste lezer en natuurlijk onze receptuur maker,

  Je website is heel interesant leuk omschreven met mooie foto (toppertje)

  Ik liep van de week in almere op de markt en kreeg zo’n een lekkere geur van de bloedworst dat ik het zelfs wilde maken.
  Maar toen ik vroeg aan die verkoper hoe warm je het op kreeg een antwoord als gewoon een pan water opzetten en dan wat kruiden. ( leuk maar toch nog geen recept) MAAR door google kwam ik hier en raad maar HIER STOND HET GESCHREVEN.

  Nogmaals bedankt voor deze recept…….

 5. stan Mandis

  hai Veelkantie zelfs heb ik ook geprobeerd om vleesworst zelfs te maken dan wel van Kip,mijn probleem is dat bij het koken de worsten open breken,kunt u mij een tip geven wat de oorzaak kan zijn?groetjes ook een vleesworst liefhebber.

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Stan,

   Het probleem is niet zozeer de kip, want dat maakt niets uit. Ik denk wel dat kipworst erg stevig kan worden terwijl je Surinaamse Vleesworst eigenlijk uit de darm moet kunnen zuigen. Maar dit terzijde.

   Er kunnen een tweetal oorzaken, of een combinatie van deze twee oorzaken, zijn. De eerst is dat de worst te vol is en er door het koken, dan zet het vlees wat uit en ook heet water zorgt voor extra druk in de worst, teveel druk op de darm komt te staan en dan knapt de worst. Het kan ook zijn dat je de worsten te heet kookt. Het water hoeft namelijk niet te koken om de worst toch te garen. Zo even rond de 80 graden rustig laten garen zou prima zijn. Dan zul je zien dat de worst, zelfs als die even te vol zit, niet zal knappen 😉

   Succes, en ik hoor het graag van je.

 6. Shirley

  Wat ziet dat er smakelijk en professioneel uit. Heerlijk.
  Groeten Shirley Dankerlui

 7. surinaamse catering

  ziet er erg lekker uit hoor!

 8. master

  Een vraagje welke ketjap?…zoete ketjap of zoute ketjap?

  Alvast dank

 9. Sjoerd Venema (@sjoerdvenema)

  Ik kom veel in Suriname en eet regelmatig vleesworst. Volgens mij zit de peper niet in de worst maar in de bouillon. Als het druk is bij mijn lievelingstent en de worst ligt er kort in dan is hij veel minder scherp dan wanneer de worst lang in de bouillon heeft gelegen. Verder werken ze met Madam Jeanette. Sambal uit potjes en rode pepers gebruiken ze daar eigenlijk niet. Maar ook ik heb nog niet het exacte recept 🙂

 10. bally

  Het recept om surinaamse vleesworst te maken is er nauwelijks te vinden. Ik ben blij dat ik deze en op http://99577.activeboard.com/t9422626/vleesworst/ heb gevonden. Ik zal beide recepten een keer uitproberen.

Laat een reactie achter