«

»

aug 26 2011

Bericht afdrukken

Test Knorr Wereldgerechten–Griekse Kofta

We hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.

Het tweede gerecht dat wij proberen is Knorr WereldgerechtenGriekse Kofta.

Met dit gerecht is iets vreemds aan de hand. Griekse Kofta bestaat namelijk niet. Kofta ofwel Köfte is afgeleid van het Perzische woord kūfta en dat betekent vleesbal en komt veel in het Midden-Oosten en Zuid Azië voor.

In Griekenland kent men wel Keftés ofwel Keftédes ofwel Keftedakia. Turken hebben weer hun eigen variant met eveneens de naam köfte. De reden waarom ik dit aangeeft is omdat Kofta en Keftés weliswaar beide als hoofdbestandsdeel gehaktballetjes heeft, maar verder, zeker qua smaak maar ook ingrediënten, in niets op elkaar lijken. Griekse Keftés lijkt, als je het dan toch wilt vergelijken, nog het meeste op Italiaanse (Spaghetti) Meatballs. Althans, de gehaktballetjes dan.

Dat Knorr in dit geval een beetje in de war is blijkt ook wel als we het gerecht eenmaal bereid hebben. In niets lijkt het op Grieks. Alhoewel de gehaktballetjes in de verte op Keftés lijken.

Maar goed, laten we eens kijken wat we voor € 2,25 krijgen.

 1. 1 zakje ‘rijstmix’ à 250 gram
 2. 1 zakje ‘kruidenmix’ à 24 gram
 3. 1 zakje ‘sausmix’ à 47 gram

We hebben uiteraard gecheckt of het zelf kopen van de genoemde componenten goedkoper zou zijn, maar dat is niet of nauwelijks het geval. Qua prijs loopt dit wereldgerecht niet uit de pas met gangbare prijzen voor losse componenten. En nu heeft u ze handig in één verpakking.

U moet uiteraard nog wel zelf het één en ander toevoegen.

Zelf Toevoegen:

 • 350 gram gehakt
 • 400 gram tomaten
 • 1 courgette
 • (Olijf)olie

We bereiden het gerecht niet helemaal volgens de voorschriften want geen van ons lust courgette. Dat vervangen we voor twee paprika’s. Een gele en een oranje. Verder houden wij ons volledig aan de voorgeschreven bereidingswijze.

Bereiding:

 1. We mengen de kruidenmix door het gehakt en draaien hier zes gehaktrolletjes van.
 2. We koken de inhoud van het zakje rijst i.p.v. 10 in 15 minuten gaar (aanwijzingen op verpakking klopt niet).
 3. We snijden de ingrediënten, en in plaats van de courgette snijden we twee paprika’s aan reepjes.
 4. We doen wat (olijf)olie in de pan en bakken de gehaktrolletjes bruin en gaar en voegen vervolgens de paprika (i.pv. de courgette) toe en bakken dit een minuut of 5 mee. Daarna voegen we op het laatst de tomaat toe en laten deze een minuutje mee bakken.
 5. We voegen de sausmix toe aan het gerecht en voegen daarna 200 ml water toe en brengen dit even aan de kook en laten het dan nog een paar minuten door pruttelen.
 6. We serveren zoals beschreven de rijst los van het gerecht.

Beoordeling & Tips:

Rijst: Aan de rijst zat kraak nog smaak en is erg droog. Ook de kookvoorschriften op de verpakking klopt niet. Na 10 minuten koken is de rijst nog rauw en hard. Na 15 minuten is het net aan gaar genoeg om te eten. Ik kan u aanraden om de rijst goed gaar te koken en er wat kruiden toe te voegen (misschien wat kaneel, peper, zout en eventueel andere kruiden) om het wat ‘Griekser’ te doen smaken. Of liever gezegd, om er überhaupt wat smaak aan te brengen.

Het gerecht: Ik constateerde op voorhand al dat dit gerecht totaal niets met Grieks te maken heeft. Het enige dat wat Grieks aan doet is de kruiden in de gehaktrolletjes. Maar dan wel heel erg in de verte, want erg kruidig is het gehakt niet. De saus herkennen we totaal niet als iets dat ook maar enigszins Grieks zou kunnen zijn.

Conclusie:

Knorr WereldgerechtenGriekse Kofta heeft totaal niets met Grieks eten te maken. Knorr heeft bij dit gerecht erg veel ‘creatieve vrijheid’ toegepast, maar men zou het gewoonweg geen Grieks moeten noemen. In dit geval is dat wat ons betreft volstrekt misleidend.

De rijst is droog en volkomen smakeloos. Ook als we dit samen aten met de saus van het gerecht dan bleef het een droge hap die nauwelijks weg te krijgen was. De kruiden voor het gehakt schiet behoorlijk te kort waardoor de gehaktrolletjes op zich best wel flauw zijn. Maar, en dat is een groot pluspunt, het gerecht zelf is eerlijk gezegd erg lekker. En dat hebben we te danken aan de saus en saus alleen. Misschien niet Grieks, maar wel lekker kruidig. Dat maakt alles weer bijna goed. Bijna… want!

Op de verpakking staat dat het gerecht goed zou moeten zijn voor 2 tot 3 personen. Dat zou een erg karig maaltje worden. Het geheel gerecht weegt na bereiding al met al niet meer dan circa 1000 gram. Dat zou 300 gram eten per persoon zijn. Aangezien het gerecht, op de gehakt na, erg licht verteerbaar en redelijk vetvrij voedsel is dat relatief weinig voedingswaarde bevat zou dat inhouden dat u na een uurtje of twee op zoek gaat naar iets van een zak chips of iets dergelijks.

De verpakking geeft aan dat het gerecht per portie zo’n 670 kcal ofwel 34% van de dagelijks aanbevolen calorie-inname (voor een vrouw dan wel te verstaan!) zou bevatten. Dat wagen wij zeer sterk te betwijfelen! Voor een doorsnee man is het hoe dan ook veel te weinig voedsel en voedingsstoffen dan wel energie. We hebben een beetje het idee dat het hoofd van de afdeling ontwikkeling bij Knorr een milde vorm van anorexia heeft.

Zouden wij dit gerecht vaker kopen? Nee. Als wij iets willen eten dat op Keftés lijkt dan maken we het zelf wel. Dan zorgen we dat de gehakt lekker pittig gekruid is, doen we de gehaktballetjes in een lekkere verse zelfgemaakte tomatensaus en dan maken we er lekker een Griekse Pilafi (rijstgerecht) bij. En dan maken we dus niet alleen iets dat echt Grieks is, maar ook voldoende zodat je nadien niet het gevoel hebt de voorraadkast leeg te willen roven.

Rest ons de financiële kant van de zaak:


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Knorr Wereldgerechten – Griekse Kofta 1 pak (2 voor prijs van 1 aanbieding) € 1,13 Albert Heijn 
Half om half gehakt 350 gram € 0,87 De Worstenmakerij of een andere kiloslager
Paprika 2 stuk (aanbieding) € 0,56 Albert Heijn 
Tomaten 400 gram € 0,46 Albert Heijn 
 

____________

Totaal

______

€ 3,02

 

Bespaartips: Uit bovenstaande lijstje kunt u opmaken dat wij een flinke hoeveelheid bestandsdelen in de aanbieding kochten. Sommige van deze zaken hadden we op het moment van aankoop niet nodig, maar we dachten alvast vooruit. Zo kochten wij 2 trioverpakkingen van de paprika’s omdat deze in de aanbieding waren. In de groentelade van uw koelkast blijven deze erg lang goed. En, het is ook een beetje uw dieet aanpassen naar de grote van het budget dat u heeft. Ofwel, wij laten regelmatig de aanbiedingen in de supermarkt bepalen wat wij in de komende dagen eten. Met een beetje creativiteit komt u vervolgens een heel eind zodat u niet iedere dag min of meer hetzelfde zit te eten. Ik doe hieronder even een alternatief prijslijstje om u aan te tonen wat deze wijze van handelen ons vandaag bespaarde:

Financiële verantwoording BUITEN de aanbiedingen:


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Knorr Wereldgerechten – Griekse Kofta 1 pak € 2,25 Albert Heijn 
Half om half gehakt 350 gram € 1,72 Albert Heijn 
Paprika 2 stuk € 1.78 Albert Heijn 
Tomaten 400 gram € 0,46 Albert Heijn 
 

____________

Totaal

______

€ 6,21

 

U ziet dat het lopen op aanbiedingen ons in dit geval een besparing opleverde van € 3,19. En dan hadden we deze keer, gezien de aard van het gerecht, een erg kort boodschappenlijstje. Normaal is deze al snel een keer zo lang. Of u moet, omdat u bijvoorbeeld met 4 of meer gezinsleden bent, de dubbele hoeveelheid van bovenstaande ingrediëntenlijstje hebben. Dan had u zich in dit geval € 6,38 kunnen besparen. Degene die van een zeer bescheiden budget moeten leven weten dat dit bedrag misschien voor een gezin met een ‘normaal’ budget als een fooitje klinkt, maar het voor u een klein vermogen kan zijn. Een klein vermogen die u in staat kan stellen de maand door te komen daar waar u normaal de laatste week of zoveel eerder u al door uw maandbudget bent!

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/26/test-knorr-wereldgerechtengriekse-kofta/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Bas

  Sorry, maar de meeste KNORR wereldgrerechten vind ik niet heel erg lekker (zacht uitgedrukt). Of veel te kruidig of chemisch aangemaakt… Liever zelf iets experimenteren en uitproberen!

  1. Meneer Veelkantie

   Bas,

   We zijn het er over eens dat Knorr Wereldgerechten doorgaans niet lekker zijn. Wij vonden hooguit 1 van de 15 door ons geteste gerechten lekker, 2 gingen wel en de rest was vooral te flauw, leken in geen velden of wegen op het gerecht waarnaar het vernoemd was en bovenal waren de porties veel te klein.

   In dat ‘veel te kruidig’ herkennen wij ons niet. En bij ‘chemisch aangemaakt’ zetten ik helemaal een vraagteken. Want wat bedoel je daarmee? Alles in het leven is chemie, dus voedsel ook. Chemie is niet onnatuurlijk maar juist heel natuurlijk. Bovendien gebruikt Knorr in haar Wereldgerechten geen toevoegingen. Ben nieuwsgierig wat je met ‘chemisch’ bedoelde.

 2. Monique

  smaken verschillen… ik vind van knorr wereld gerchten wel lekker, en uiteraard moet je soms naar smaak zlf iets toevoegen…

  het leuke is, dat je inderdaad verschillende gerechten kunt uitproberen en voor weinig geld,een welkome afwisseling, vooral de Kip Tandoori en de griekse Kofte zijn onze favorieten…

  1. Meneer Veelkantie

   Monique,

   Inderdaad, smaken verschillen en daar valt niet over te twisten, dus dat doen we niet ;)

   Niet duur is natuurlijk redelijk relatief in dit geval. Het pak van Knorr is maar het begin en bevat niet veel meer dan wat kruiden. Natuurlijk kost het meer als je alle kruiden los moet kopen, maar dat is een eenmalige uitgave. Wij kopen de kruiden in grote verpakkingen en doen dat thuis in potten en hebben er zo vele maaltijden en gerechten wat aan. Zouden we de ‘investering’ in de kruiden delen door het aantal maaltijden en gerechten waardoor wij dat verwerken dan is het niet eens meer centenwerk waarover je spreekt. Met andere woorden zijn we al snel stukken goedkoper uit dan in geval van de Knorr Wereldgerechten.

   Buiten het Knorr pak heb je natuurlijk ook nog de ingrediënten nodig die je zelf moet toevoegen. Omdat wij scherp kunnen inkopen kunnen we de prijs van het complete gerecht redelijk laag houden. Maar de meeste mensen betrekken hun spulletjes gewoon uit de supermarkt en betalen daardoor vaak een veelvoud van wat wij uiteindelijk kwijt zijn. Zo bezien zijn de Knorr Wereldgerechten niet perse goedkoop.

   De Griekse ‘Kofte’ van Knorr was ook zeker niet één van de slechtste gerechten die we uit deze productlijn hebben geproefd. Maar ik daag je eens uit om het gerecht nu eens zelf te maken en, als je het goed doet, de enorme wereld van verschil te proeven. Onder de titel ‘Griekse Keftédes (Kofta)‘ kun je lezen hoe je dit gerecht zelf maakt. Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw ervaring ;)

 3. Joanne

  Wat kunnen jullie lekker zeiken! Als het lekker is dan is het lekker.

 4. Meneer Veelkantie

  Joanne,

  Wat de ene ‘zeiken’ vind, vind de andere een uitstekende informerende review ;)

  Zou het wel op prijs stellen als je, zeker als binnenkomer, een wat aardigere toon aan zou slaan.

Laat een reactie achter