Feed on
Posts
Comments

Mijn Missie

Eten is buiten noodzakelijk ook lekker. Maar helaas hebben steeds minder mensen de tijd en de zin om van het eten wat te maken. Dit terwijl het bereiden en nuttigen van een maaltijd een hyper sociaal gebeuren is. Niet voor niets zijn er spreekwoorden als ‘de liefde van de man gaat door de maag’. Hetgeen overigens ook opgaat voor vrouwen.

Nu werken gemiddelde kookprogramma op TV, en helaas ook veel sites en blogs die koken als thema hebben, eerder ontmoedigend dan aanmoedigend. En zijn niet zelden puur misleidend.

Jamie Oliver die pretendeert de mens het betere leven bij te willen brengen zal u niet vertellen dat u duizenden euro’s moet investeren in keukengereedschap en gerei en maanden zult moeten oefenen om zijn 30 minuten gerechten ook daadwerkelijk in 30 minuten te kunnen bereiden. Maar weinig sites en blogs zullen openlijk toegeven gerechten kunstmatig en via digitale technieken op te leuken. Veel receptensites en blogs zullen u niet vertellen dat er in de regel geen hout klopt van de recepten die men publiceert omdat u toch altijd de fout bij uzelf zult zoeken als een recept mislukt. Geen van de tijdschriften, zoals Delicious en andere luxe glossies, zullen u eerlijk bekennen dat er een team van professionele eten-opleukers, en ook nog eens een fotobewerker achter de schermen ervoor zorgen dat hun gerechten er zo clean en geweldig uitzien en u dat resultaat in uw Bruynzeel keukentje met Bauknecht apparatuur nooit zult bereiken. Enzovoort!

Professionele chefs op televisie zijn te vergelijken met de marktkoopmannen of de telesell presentatoren die weken zo niet maanden oefende om het geweldige snijapparaat dat u niet kunt missen alle kunstjes te kunnen laten doen die men aan u wil tonen. Als u eenmaal thuis bent gekomen met het apparaat dan blijkt al snel dat het een onding is. En nee dat ligt niet aan u.

Chefs hebben niet alleen een jarenlange opleiding gevolgd en zijn de eerste jaren van hun leven afwasser geweest, maar zijn door de jaren heen zeer bedreven geraakt in de nodige technieken. Zonder deze opleiding, peperdure apparatuur en gereedschappen en jarenlange ervaring zult u, natuurtalenten uitgezonderd natuurlijk, nooit het niveau bereiken dat ze tentoonspreiden.

Kortom, men belazerd u waar u bij staat. Onderneemt u pogingen om deze ‘charlatans’ te evenaren dan komt u al snel bedrogen uit en pleurt u met een donker wolk boven uw hoofd die zojuist aangeschafte peperdure messen set in een hoek en haalt een kroketje bij de Febo. Want wat u produceerde is zeer waarschijnlijk niet te hachelen en u zult toch iets moeten eten. Het is al snel gedaan met uw plotselinge inspiratie en goede wil om wat te maken van de dagelijkse maaltijd. Uw droom om uw familie en vrienden te trakteren op een ongeëvenaarde culinaire ervaring zal alras, na uren beulen in de keuken, een enorme berg afwas, frustratie en een portie schaamte, eindigen in een nachtmerrie. U ontwikkeld een afkeer in plaats van liefde voor koken.

Het kan zoveel anders zijn. Ga bij uzelf na wat u altijd als aangenaam ervaart als u bijvoorbeeld in Griekenland of Italië op vakantie bent. Ontdek dat het vaak juist de eenvoud van de gerechten is. En ontdek dat zowel Italië alsook Griekenland u eigenlijk slechts armoedevoer voorschotelt.

Nee dat bedoel ik allerminst neerbuigend. In tegendeel zelfs. Waar wij naar terug moeten is de eenvoud van het bestaan. Denkt u werkelijk dat uw familie en vrienden op een haute cuisine dinertje zitten te wachten? Wat is uw doel? Gezelligheid en lekker eten of indruk maken op uw familie en hen de ogen uit te steken? Doe dat dan lekker met uw nieuwe auto of onbetaalbare vakantie (alwaar u dus zoals u begrijpt armoedevoer zit te eten alsof het delicatessen zijn).

Mijn missie is om, met behulp van mijn onmisbare mevrouw Veelkantie, u te bewijzen dat eten bereiden niet ingewikkeld hoeft te zijn. Dat u het zeker kan als deze knurft het kan. Dat een heerlijke maaltijd in de regel niet meer dan € 10,- hoeft te kosten. Dat u geen professionele apparatuur nodig heeft. Dat een beetje oefening geen kwaad kan, maar dat dit alles behalve noodzakelijk is om een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Dat minder meer is. Dat eenvoud aansprekender is en u meer waardering en voldoening zal opleveren dan stikingewikkelde gerechten die het net niet zijn. Dat het koken met behulp van zakjes, pakjes en blikjes geen schande is. Dat u niet noodzakelijkerwijs dagenlang in de keuken hoeft te vertoeven om een 30 minuten gerecht van Jamie Oliver te bereiden. Dat er met een enorm ego en kilo’s snobisme en duizenden euro’s aan apparatuur alleen maar minder werkruimte is in uw keukentje.

Het overkoepelende idee is dat koken leuk is en leuk moet blijven. Zeker in een tijd dat de beurs van de gemiddelde burger steeds krappen aan het worden is. Dat u prima kunt eten met een krappe beurs. En als u geen krappe beurs heeft dat u zich veel geld kunt besparen als u zich niet stort op hele of halve kant en klaar gerechten en minuut-vlees en andere luxe ellende. Dat back to basic prima te doen is zonder zweverige New Age toestanden als ‘biologisch’ dat helemaal niet zo logisch is. Dat u niet ‘terug naar de natuur’ hoeft om verantwoordelijk te leven en te eten.

Ik laat andere graag ijveren voor wereldvrede en meer gewichtige zaken. Ik doe liever niet in utopieën. Blijf liever met beide benen aan de grond en probeer iets simpels te bereiken. Met of zonder u. Ik wil eten, en met name het bereiden ervan, weer leuk maken.

Dat is wat ik wil uitdragen. Call me stupid. Maar tegen de stroom in leven is zoveel leuker dan je overgeven aan de zoveelste gril en modieuze toestanden. Of bent u van mening dat u nog één keer moet proberen die eeuwig in programma’s terugkerende Coquilles eetbaar te maken? Ga dan vooral door waar u mee bezig bent en negeer dit blog. In alle andere gevallen heet ik u welkom!

7 Responses to “Mijn Missie”

 1. Caroline says:

  En gelijk heb je! Lekker hoeft helemaal niet duur te zijn ;)
  De enige kanttekening die ik hierbij zou willen maken is dat erin potjes en zakjes enz. meestal vrij veel zout zit, dus voor smulpapen die daar een beetje op moeten letten is het beter om de verpakking goed te lezen en hun eigen conclusie daaruit te trekken..het ene merk verschilt vaak enorm met het andere.
  Voor de rest behoort deze website tot 1 van mijn favorieten, behoort een beetje bij mijn ochtendritueel: kopje thee, krantje lezen op de iPad en Veelkantie (welke ik zelf als app op mijn iPad heb gezet)
  Ik geniet ervan en ik zou zeggen “vooral dooooorgaan” ;)

 2. Veelkantie says:

  Caroline,

  De wetenschap staat gelukkig niet stil. Wat er in pakjes, zakjes en blikjes zit is in de regel goed uitgebalanceerd. Bovendien heeft voortschrijdend inzicht inmiddels aangetoond dat zout geen vijand maar een vriend is van de mens. Er is veel ellende bij de mens veroorzaakt door het idee dat zout slecht zou zijn voor de mens. Daar komen medici inmiddels op terug. Alhoewel het ook onder medici lastig blijkt mythes uit te roeien blijkt dat mensen overtollig zout gewoon afwateren en dat te weinig zout, uitzonderingen zoals zware hart en vaatpatiënten daargelaten, erg ongezond is voor de mens.

  Verder is het leuk om te vernemen dat Veelkantie tot jouw favorieten behoord. Doen we kennelijk toch iets goed ;)

 3. Yvonne says:

  Beetje late respons op bovenstaande opmerking van Caroline en Veelkantie: ik vind veel pakjes en zakjes niet lekker, omdat er zoveel zout in zit. Liever zou ik zout-arm of zelfs zout-loos kopen, om eventueel zelf naar eigen smaak zout toe te voegen.

  In mijn zoektocht naar ‘doe het zelf’ nu dus deze blog gevonden – en direct fan geworden. Leuk!

 4. Veelkantie says:

  Yvonne,

  Kennelijk ligt het dan inderdaad aan het merk, want de meeste pakjes dan wel zakjes die wij kopen zijn juist erg flauw. Wat weer een reden voor ons is om ze niet te kopen ;)

 5. Yvonne says:

  :-D Soms heb ik de neiging twee merken (in twee pannen) te gebruiken, zodat je in 1 maaltijd eens goed kunt vergelijken.

 6. Rob de Leeuw says:

  Hallo

  eerst de beste wensen voor 2012 en m’n eerste goed daad was/is inderdaad een bezoek brengen aan je site. Ben het heel erg met je eens !!!! Ik kook nu ca. 30 jaar en doe het op mijn manier !!! Heb jaren over de wereld gereisd als ‘zakenman’ en heb alles gegeten wat los en vast zat op de wereld. bv arroz a la Cubana = mooi timbaaltje rijst met een gebakken eitje er boven op – in Havana voor 0,07 gulden cent en aroz a la Cubana lujo 0,14 gulden cent ( kreeg en flesje heinz tomaten ketchup bij !!!) Wordt een beetje gek van al die mensen met een boretti en hun Bulli boekjes !!! Rot eens op zeg en begin is met het maken van een goede stampot met max 2 ingredienten !!! Oja ik weet al weer waarom ik bij je terecht kwam nl Chinees spek . . . . tipje koop je varkensvlees ( buik ) in Polen ca. 2,00 euro per kg, perfect mager en gegarandeerd van vrouwelijk scharrelvlees. Ik zag ze staan, die gezellige dikkerd, op een stukje grasland in de buurt van Wroclaw en ben ze de andere dag in 2 delen op gaan halen voor opgerekend 1,25 euro per kg, 87 kg gezondheid voor ruim 100 euro en de marinade, gewoon bij de toko halen !!! even grillen op de BBQ en dan 5/6 uur in de oven op 80 graden !!!!

 7. Veelkantie says:

  Rob de Leeuw,

  Bedankt voor uw wensen. En dat wens ik u uiteraard ook.

  Ik vrees dat varkensvlees in Polen kopen toch even een beetje te ver is. Maar wellicht heeft iemand anders iets aan uw tips.

Leave a Reply