«

»

aug 19 2011

Bericht afdrukken

Test Knorr Wereldgerechten–Griekse GyrosWe hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.

We bijten het spits af met Knorr WereldgerechtenGriekse Gyros.

We zijn verzot op Gyros. We hebben werkelijk talloze Griekse restaurants in Europa bezocht, dus we mogen onszelf wel best ‘ervaringsdeskundigen’ noemen die kunnen beoordelen of de Gyros van Knorr een beetje voldoet aan hetgeen u van Gyros mag verwachten.

Laten we eerst eens kijken wat u voor de € 2,79 per verpakking krijgt:

 1. 1 zakje ‘rijstmix’ à 250 gram
 2. 1 zakje ‘marinademix’ à 35 gram
 3. 1 zakje ‘dressingmix’ à 15 gram
 4. 1 zakje ‘sausmix’ à 12 gram (Tzatziki)

We hebben even gekeken of het zelf kopen van de genoemde goedkoper zou zijn, maar dat is niet of nauwelijks het geval. Qua prijs loopt dit wereldgerecht niet uit de pas met gangbare prijzen voor losse componenten. En nu heeft u ze handig in één verpakking.

De componenten overziend lijkt niet veel, en dat is het ook niet. U moet namelijk zelf aardig wat toevoegen. Hieronder even de toevoegingen die u zelf nog moet kopen.

Zelf Toevoegen:

 • 500 gram Varkensschnitzel
 • 1 rode Paprika
 • 2 uien
 • 1 Komkommer
 • 200 gram gemengde Sla
 • 200 ml Yoghurt
 • Olie

We gaan maar eens aan het werk. Hieronder de bereidingswijze (bijna) conform de verpakking (en wat tips van ons), want wij proeven de gerechten (bijna) zoals ze bedoeld zijn.

Bereiding:

 1. Doe de rijst in 600 ml water. Breng het water aan de kook en laat de rijst op laag vuur circa 15 minuten doorkoken.
 2. Snij tijdens het koken van de rijst de ui en paprika in grove ringen en repen.
 3. Snij de varkensschnitzels (met de draad mee –VK) in repen en meng dit in een kom met twee eetlepels (olijf)olie en het zakje marinademix. Men dit goed door en laat 2 min. staan.
 4. Verhit 1 eetlepel (olijf)olie in een hapjespan of wok en bak hierin de reepjes varkensschnitzel bruin en gaar (laatste niet doen ook al staat het op de verpakking!)
 5. Men het zakje sausmix met 200 ml Yoghurt naar keuze (Griekse of Turkse is het lekkerste). Was en rasp een kwart komkommer (of meer naar smaak) roer deze door de yoghurtsaus.
 6. Was en snij het restant van de komkommer en voeg dit tezamen met 200 gram (gemengde) sla en schenk de dressing, die u heeft aangemaakt met 5 eetlepels water en 3 eetlepels (olijf)olie, over de sla en komkommer.
 7. Serveer de componenten, dus rijst, Gyrosvlees, saus en salade los van elkaar.

Beoordeling & Tips:

Rijst: De rijst moet doen denken aan het rijst of couscousgerecht (Pilafi) die Grieken u zouden serveren bij gerechten. En het klopt aardig. Alleen wel een heel erg flauwe variant daarvan. Het zou beslist geen kwaad kunnen om wat gezeefde tomaat, zout en gefruite ui door de rijst te mengen om de rijst wat meer smaak en authenticiteit mee te geven.

Saus: Als u de saus maakt zoals wij dat deden dan is het beslist een lekkere Yoghurtsaus die beslist veel weg heeft van Tzatziki. Alleen is deze saus wel erg zout. En dat is jammer. Een beetje zout (en peper) in de Tzatziki kan zeker geen kwaad, maar de hoeveelheid die Knorr in deze Yoghurtsaus deed is simpelweg teveel. Op de verpakking staat dat u de inhoud van de sausmix moet mengen met (magere) Yoghurt. Dat kunt u beter niet doen. Gebruik liever Turkse, of nog liever Griekse Yoghurt. Dat komt de consistentie en de smaak absoluut ten goede.

Salade: Het is beslist een lekkere dressing. Maar we vragen ons af wat deze salade met Grieks te maken heeft. Alhoewel u soms inderdaad sla geserveerd krijgt in Griekse restaurants zult u niet snel sla tegen komen in salades uit de authentieke Griekse keuken. Het advies op de verpakking stelt dat u een gemengde salade moet gebruiken. En dat is een prima advies want dat voegt extra smaak toe. Uiteraard is een gewone krop veldsla stukken goedkoper, en ook heel lekker.

Vlees: Aangezien Knorr dit Griekse Gyros heeft genoemd is het vlees wel het belangrijkste onderdeel van dit gerecht. En het moet gezegd worden, het vlees was heerlijk. Maar wederom… het heeft werkelijk NIETS met Grieks en al helemaal NIETS met Gyros te maken. Men gebruikt weliswaar een Grieks aandoende kruidenmengsel, maar daar is alles mee gezegd. En u mag het mij vertellen, maar wanneer heeft u voor het laatst, of voor het eerst, paprika door uw Gyros geserveerd gekregen? Precies. Paprika is GEEN onderdeel van een goede Gyros! Ook willen wij u op het hart drukken vooral de instructies op de verpakking (bak het vlees bruin en gaar) te negeren. U moet namelijk ook nog de paprika en de ui drie minuten meebakken op hoog vuur. Bakt u de varkensschnitzelreepjes eerst gaar en daarna nog drie minuten mee met de groenten dan heeft u gegarandeerd hele taaie stukjes vlees. Bak heel kort de gemarineerde reepjes vlees op hoog vuur tot het vlees bruin is. Gooi dan direct de groenten erin en bak het dan nog drie minuten op hoog vuur mee. Hussel het vlees tijdens het bakken (ook met de groenten erin) flink door. Zo krijgt u ook nog enigszins een lekker korstje op het vlees, maar het zal niet taai zijn.

Conclusie:

Knorr WereldgerechtenGriekse Gyros heeft weinig, zeg maar gerust niets met Griekse Gyros te maken. Dat neemt niet weg dat het een heerlijk gerecht is. Zeker als u onze tips in acht neemt.

Knorr stelt op de verpakking dat het gerecht voldoende is voor 4 tot 5 personen. Nou houden wij van een flink bord eten, maar ook als u een bescheiden eter bent is het hooguit voldoende voor drie personen. Of u moet zich ongans eten aan de rijst, want die zit er in overvloede bij. Het zou wat meer in verhouding mogen zijn, want nu lijkt de rijst het hoofdgerecht te zijn in plaats van het vlees. En dan had Knorr het Pilafi met ‘Gyros(achtig)’ vlees moeten noemen.

Zouden wij dit gerecht nog eens kopen? Ja, dat is wel waarschijnlijk. Ook al kan dit nog wel een poosje duren want we hebben natuurlijk nog 25 andere smaken te proeven. Het is namelijk, en dat wil ik nogmaals benadrukken, beslist een lekker gerecht. Maar… het is niet Grieks!

Rest ons nog de financiële verantwoording:


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Knorr Wereldgerechten – Griekse Gyros 1 pak € 2,79 Albert Heijn 
Varkensschnitzel 500 gram € 4,91 Albert Heijn 
Paprika 1 stuk € 0,79 Albert Heijn 
Uien 2 stuks € 0,15 Supermarkt
Komkommer 1 stuk € 0,59 Albert Heijn
Veldsla 1 krop € 0,79 Albert Heijn 
Griekse Yoghurt 200 (van 500) ml € 0,52 Albert Heijn 
 

____________

Totaal

______

€ 10,54

 

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/19/test-knorr-wereldgerechtengriekse-gyros/

1 reactie

 1. Yvonne

  Een aanvullende tip over de saus: als men de yoghurt van te voren enkele uren tot een hele nacht in een schone theedoek laat uithangen, komt dat de consistentie en de smaak ook ten goede. Vaak is ‘griekse’ yoghurt wat duurder dan gewone yoghurt en zo kan men met gewone (goedkopere) yoghurt toe.

Laat een reactie achter