«

»

aug 20 2011

Bericht afdrukken

Oud-Hollandse Authentieke Bami met SatéMevrouw Veelkantie rammelde vanavond een heerlijke Bami en Saté in elkaar. Maar het is niet Chinees of Aziatisch. In geen enkel opzicht. Het is de Bami met Saté die iedereen wel kent van thuis.

Het is bij Oud-Hollandse Authentieke Bami met Saté wel de bedoeling dat u zoveel mogelijk pakjes, zakjes, potjes, flesjes en desnoods blikjes gebruikt. Dat laatste is weliswaar, als je de blikjes bier niet mee zou rekenen, niet gelukt maar dat neemt niet weg dat mevrouw Veelkantie, ondanks dat ze in het laatste faalde, een heerlijke Bami met Saté op tafel wist te zetten. Dus hieronder het recept en de bereidingswijze voor Oud-Hollandse Bami met Saté.

Om te beginnen trekt u een zakje Saté Marinade of een flesje Ketjap Marinade open. U voegt dit bij de in blokjes gesneden kipfilet dat als Saté gaat dienen en laat dit een poosje staan.

Dan bakt u een vijftal eieren in de koekenpan en maakt deze klein. Deze gaan door de Bami!

In het pakje Bami mix treft u een zakje aan waarmee u het vlees (ook kipfilet of anders hamlappen in stukjes) kunt kruiden. Dus doe nu de kipfilet of hamlapstukjes, tezamen met een kontje boter, in de pan en strooi dit er overheen.

En bak dit mooi goudbruin.

Bak nu het zakje Bami/ Nasi groenten in de pan op hoog vuur, voeg daar het vlees en het andere gewelde zakje Bami/ Nasi kruiden aan toe, en bak het mooi gaar.

Kook nu de Bami volgens voorschriften op de verpakking, giet dit af, en voeg dit tezamen met de gebakken en gesnipperde ei toe aan de groenten en Bami/ Nasi kruidenmix.

Voeg eventueel nog wat ketjap toe naar smaak. Uw Oud-Hollandse Authentieke bami is zo goed als klaar. Tijd dus om het Saté vlees te bakken.

Is het vlees mooi goudbruin en gaar dan kunt u dit serveren op een schaal (liefst zo eentje die u bij de Chinees gapten of in een Chinese dumpstore kocht voor een paar euro), gooi er met gevoel voor enige drama wat Satésaus (uiteraard uit een potje, aan te maken met water) overheen en plaats voor de sier nog wat kroepoek (uit een zak) bij voor de de Oud-Hollandse Aziatische sfeer!

Plaats bovenstaande schaal, een bakje kroepoek, een steelpannetje Satésaus, de pot Atja Tjampoer en natuurlijk de pan met Bami op tafel en het schransen kan beginnen!

Heeeeeeeerlijk!

En nu kunt u denken dat ik een beetje de spot drijf met deze Oud-Hollandse Bami met Saté, maar dan vergist u zich enorm. Want dit is gewoon geweldig lekker! Ennnn…

Wat gewoon zo leuk is aan dit gerecht is dat het in het verleden bij de meeste gezinnen wel één of minstens twee keer in de maand op tafel kwam. Soms aten mevrouw Veelkantie en ik dit in onze verkeringstijd wel twee keer in de week. Een keer bij haar moeder op zaterdag, en een keer op zondag bij mijn moeder. Of andersom. Het was dit of Witlof met Ham en Kaas uit de oven.

En nu serveerden we dit aan dochterlief en haar vriendje. Ofwel, onze ‘schoonzoon’. Dus het cirkeltje is weer een beetje rond. En u mag best weten dat wij daar wel een beetje nostalgische gevoelens bij krijgen. Want we hebben beide niet bepaald een florissante jeugd gehad, maar dit was toch één, of zoals gezegd vaak wel twee, hoogtepunten in de week. Alleen al het feit dat ik binnen mocht komen van mijn schoonmoeder, en het meisje dat ik nu al dik 27 jaar lange mevrouw Veelkantie mag noemen, bij mijn moeder binnen mocht komen, was een hele belevenis op zichzelf.

Kortom, we hebben heerlijk genoten van deze maaltijd. Eentje die het vriendje van uw veel te jonge dochter, of het veel te volwassen meisje van uw zoon best zal kunnen waarderen. En misschien, wie weet, schijven ze in de toekomst ook nog eens zo’n stukje!


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Kipfilet (voor Bami & Saté) 750 gram € 3,38 Kiloslager
Bami/ Nasi Groenten 400 gram (aanbieding) € 1,00 C1000 
Bami/ Nasi Mix 1 pakje € 0,89 C1000 
Ketjap Flinke scheut € 0,00 Altijd in huis
Kroepoek 2 zakken (aanbieding) € 1,00 C1000 
Satésaus 1 kuipje € 1,09 C1000 
Mie nestjes 1 pak € 1,07 C1000 
 

____________

Totaal

______

€ 8,43

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/20/oud-hollandse-authentieke-bami-met-sat/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Janek

  Beste Veelkantie,

  Ik weet dat je niet openstaat voor opmerkingen van anderen maar dan toch nog maar 1, laten we zeggen van de ene wijsneus ( kookgek ) naar de andere wijsneus ( kookgek )!

  Ik heb een brandende vraag en wel of je dit echt met mevrouw hebt opgegeten?

  De foto’s zijn walgelijk!

  Mijn suggestie is te beginnen met fatsoenlijke pannen te kopen en niet te klooien met een nepwok met anti-aanbaklaag maar eens te investeren in een echte wok. Daar kun je namelijk in wokken, als je voldoende vermogen in je gasstelletje hebt welteverstaan. Wat jij aan het doen bent is vlees stoven in plaats van bakken en bami-soep maken in plaats van bami, wat een knoeier!

  Ik respecteer je passie voor koken maar jij bakt er niets van!

  Een collega kookgek!

  1. Meneer Veelkantie

   Janek,

   Ik sta prima open voor opmerkingen van andere. Maar ik sta niet open voor afzeikreacties in de trant van ‘hoe het echt moet’. Want er bestaat geen ‘hoe het echt moet’ en koken is geen exacte wetenschap. Hoe het moet dat bepaald iedereen gewoon voor zichzelf.

   Ja we hebben dit echt opgegeten en het was heerlijk. Er zijn duizenden, misschien wel honderdduizenden, arbeiderskinderen opgegroeid met dit gerecht. Inderdaad bepaald geen culinair hoogstandje, maar daar had men de tijd, de kennis of het geld niet voor. Meestal alle drie. Het leek ons leuk om, uit sentimentele overwegingen, dit gerecht eens te maken. En het was leuk om te doen en bovendien nog prima te eten ook.

   Er is geen verplichting te maken wat wij maken. Als jij denkt dat het niet lekker is dan laat je het. Maar ik zie geen reden om zoiets dan op deze vervelende manier af te zeiken. Wat schiet je ermee op.

   Je hebt hier nu zo’n 7 reacties geplaatst en ze staan allemaal bol van de wijsneuzerij over ‘wat moet en perse niet mag’, ‘zoals het écht moet’ en van de ‘je bent een waardeloze kok’ opmerkingen en suggesties. Vraag me ondertussen af wat jouw doel precies is. Je bent niet verplicht hier te komen. Je hoeft je niet aan mij te ergeren. Is slechts een kwestie van niet doelbewust naar dit blog gaan. Scheelt je weer een hoop ergernis.

   Het is geen nepwok maar een hoge hapjespan. Werkt overigens uitstekend! Zoals je ziet komt er prachtig droog vlees (hoezo stoven?) uit. Niets mis mee dus. Ik heb een prachtig RVS en een gietijzeren wok en een prachtige semi-professionele RVS vijfpitter. Maar de eerste had ik niet nodig voor dit ‘oud-Hollandse’ arbeidersgerecht. Gebruikte ze vroeger namelijk ook niet. En daar ging het tenslotte om.

   Maar goed. Dit is kennelijk wat jij verstaat onder ‘opbouwende kritiek’. Dat kan ik inderdaad missen als kiespijn.

   Aanvulling:

   Lees zojuist jouw mail (via het contactformulier) dat jouw reactie op dit onderwerp doelbewust negatief was ‘om een keer zonder reden lullig te hebben gedaan‘ omdat je, je onheus bejegend voelt in een eerdere reactie onder een ander onderwerp. Verbijsterend dat je, je als zelfbenoemde ‘communicatie specialist’ bediend van dit soort wraakzuchtige flauwigheden. Ik weet het niet, maar denk je dat jouw potentiële klanten jouw manier van ‘communiceren’ alhier als aanmoediging zien om met jou in zee te gaan beste Janek?

 2. Janek Kostzewa

  Beste Veelvakantie!

  Jammer dat je niet sportief bent, man!

  Je deelt uit zonder reden na mijn eerste positief kritische reactie en kan niet ontvangen, ik heb geen idee waar je frustratie en boosheid vandaan komt maar je kunt er wat van zeg.

  Laatst las ik een aantal reacties met aan andere volger van je blog en daar ging je helemaal uit je plaat omtrent geloofszaken die niets met de mooie kookhobby te maken hebben. Geen wonder dat jij je ware gezicht niet laat zien!

  Maak je overigens over mijn klanten geen zorgen, die weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, wij zijn eigenzinnig, dwars, koppig en daarnaast verdomd goed in wat we doen.

  Daarnaast zijn we niet bang onze mening te geven, we zijn transparant en openhartig, als dat voor een prospect niet de juiste aanpak is zijn er genoeg mensen te vinden in ons vak die wel in de pas lopen. Maak je geen zorgen, er zijn mensen met goed verstand die snappen dat reclame- en communicatiemensen niet voor de poes zijn.

  Jammer dat je het niet over koken wil hebben maar er meteen mijn professie bij neemt om weer uit te delen. Waarom accepteer je niet dat er lieden zijn die zich niet door de eerste de beste blogger de maat laten nemen? Is het zo moeilijk te aanvaarden dat andere kookgekken wel eens een idee, inzicht of kennis zouden kunnen hebben waarmee jij je kunt verrijken in plaats van hier lullig over te doen? Je hebt nog steeds niet door dat het internet een interactief kanaal is waar voor- en tegenstanders samen komen, daar kun je slecht mee uit de voeten. Begin geen blog als je slechts wil zenden en alleen blij wordt van huisvrouwtjes die hun adoratie laten blijken.

  Ik ben wel klaar met jouw geneuzel, ik heb gegeten en gedronken!

  Het gaat je goed en kook ze.

  PS. Zeker nu je in een andere reactie schrijft dat je geen enkele vorm van scholing, achtergrond of ervaring in het koksvak hebt begrijp ik je frustratie en boze reacties beter!

  1. Meneer Veelkantie

   Janek, of moet ik ondertussen Janke gaan zeggen, want man wat kan jij janken zeg…

   Ook hier gaat op, om verdere topicvervuiling te voorkomen mag je hier verder zeuren, zieken, zeiken en schelden. Zeur en zeik reacties die je niet onder desbetreffende blogpost plaatst zullen zonder verdere aankondiging en uitleg worden verwijderd.

 3. Nick

  Ik ben het met Veelkantie eens.

  Janek, ik vind de foto’s er wel lekker uitzien. En ik zou dit ook opeten. Ik vind het een beetje een rare reactie op iemand z’n poging tot uitleg van een recept!

  Ziet er super uit Veelkantie =)!

  1. Meneer Veelkantie

   Nick,

   Dank je voor de sympathieke reactie. En ach… Ik steek geen tijd meer in mensen die alleen maar hier komen om te provoceren en te zeuren. Ik blok ze voortaan gewoon ;)

   Oh… en alvast gefeliciteerd ;)

 4. Martijn

  Ik zou graag willen zeggen, als reactie op Janek, als ik foto’s maak van mijn eten dan lusten de honden er geen brood van, terwijl het vaak heerlijk smaakt en er ook veel beter uit ziet. Je kunt natuurlijk investeren in goede camera-apparatuur en photoshop, maar dat haalt de realiteit uit uw weblog. Ik heb liever dat mijn eten lekker smaakt dan dat het er goed uit ziet (bij mcdonalds is het ook niet bepaald what-you-see-is-what-you-get). Goed bezig, ga zo door

Laat een reactie achter