Review: Leen Bakker – Bol BBQ’tje – Update: Reactie Leen Bakker
Meneer Veelkantie keek al een poosje uit naar een klein modelletje BBQ om zo nu en dan tussendoor wat op te grillen. Natuurlijk, meneer Veelkantie beschikt over een super de luxe 21 Inch XXL Offset Smoker Barbecue, maar het is altijd wel een gedoe om deze helemaal schoon, gebruiksklaar en gereed voor roken, grillen of cremeren te maken. Je bent dan doorgaans al snel een uurtje verder, en dan moet het nog beginnen. Niet zo handig.
Vandaar een klein BBQ'tje dus. Vandaag even rond wezen neuzen en trof toen het rechts staande Tafelmodel mini Bol BBQ'tje aan. En dat voor maar slechts € 9,99!
Wat een verrassing was is dat het Bolletje zwart met koningsblauw bleek te zijn. Het voorbeeld bij Leen Bakker was zwart en op de doos stond geen enkele indicatie dat er een zwart met blauwe in de doos zat. Nou ja goed, het mocht de pret niet drukken, want als het aan meneer Veelkantie is dan is ook het blauw binnenkort zwart van de roet en aanslag of zelfs helemaal weg van de hitte.
Thuis gekomen heb ik het bolletje geassembleerd. En dat was nog wat lastiger dan het deed vermoeden. Dat heeft echter meer te maken met de de stijve twee linker voorpoten gelijk varkenskluiven van meneer Veelkantie dan met het complexe assemblage van het BBQ bolletje te maken. Dat is recht toe recht aan.
Moet wel zeggen dat de kwaliteit niet echt indrukwekkend is. Het is erg dun materiaal en de pasvorm laat zo hier en daar te wensen over. Maar... voor die luizige € 9,99. Je hebt er nauwelijks een wegwerp BBQ voor.
Als het weer zondag een beetje meezit dan gaat meneer Veelkantie het bolletje eens testen. Ik heb bij Mega Food Stunter wat voorgebakken speklapjes en wat voor gegrilde kipstukken gekocht. Eens kijken of dat een beetje te kanen is. Samen met de Chow Mein die we van gisteren over hebben van het Surinaamse eten dat we haalde kon dat wel eens een heel lekker maaltje worden! Vanzelf volgt er dan wel een update onder dit topic over het Bol BBQ'tje en hoe deze het in de praktijk doet. Maken we er een echte review van!
Als het Bol BBQ'tje echt bevalt dan kon ik er wel eens een stuk of twee bij kopen volgende week. Want dat gourmetten, dat fonduen en dat steengrillen met z'n allen dat kennen we nu wel. Gaan we eens kijken of we met de familie eens kunnen gaan barbemetten of foncuen! Dus drie van die dingen op tafel en zelf je vlees grillen of cremeren. Lijkt me erg lollig! Zal er wel iets van een schaal onder moeten tegen het as e.d. maar ook daar vinden we wel weer iets op. Mocht dit er van komen dan leest u het vanzelf wel op Veelkantie.
Update - Helaas het is een onding
Meneer Veelkantie had er een hoop vertrouwen in, maar helaas... Het Leen Bakker BBQ Bolletje blijkt voor geen meter te werken. Eerst maar eens wat beelden en teksten van de poging tot grillen, en daarna de technische analyse. Zie de beelden hieronder en daaronder weer de nodige verklarende teksten daarbij.
Het leek allemaal lekker te gaan. Een half kilootje houtskool op de gebruikelijke wijze aangemaak via de kolenstarter. De kooltjes waren werkelijk roodheet, maar zodra deze in het bolletje op het rooster lagen viel doofde de boel. Ook al stond de schuif volledig open, en kwam onvoldoende zuurstof bij de kooltjes.
Met wat aanmaakblokjes het vuurtje weer op gang gebracht. Maar toen de aanmaakblokjes op waren zakte de temperatuur weer volledig in en was het vrijwel direct weer gedaan met het gloeien van het houtskool.
Ik heb nog wel een poging ondernomen om de voorgegaarde kipstukken van Mega Food Stunter, die overigens van prima kwaliteit is, te grillen, maar het was een tijdrovende en een hopeloze onderneming.
Alleen direct naast de ventilatie opening was er nog enige sprake van gloeiende kooltjes en dus grillen. De rest van de kipstukken bleven nagenoeg zo bleek als ze ook op het rooster van het BBQ Bolletje gingen.
Heb op zeker moment het dekseltje op het bolletje gedaan in een poging om de warmte wat te behouden.
De temperatuur steeg even naar 145 graden maar kelderde na 5 minuten alweer sterk naar beneden toe.
Van armoede na een klein uurtje toch maar de Offset Smoker Barbecue aangezet in een poging de maaltijd te redden. En weldra, na 20 minuutjes de kooltjes opstoken in de kolenstarter en na 5 minuten in de smoker was het al 250 graden. Mooie temperatuur, die overigens nog verder opliep, om (in)direct vlees te grillen.
Kijk beste Leen Bakker... zo horen de gloeiende kolen eruit te zien. En natuurlijk ook gloeiend heet te zijn!
Gelukkig heb ik de maaltijd, een beetje een Moksi Meti achtige vlees assorti met heerlijke pittige uien ketjap saus, kunnen redden. Wel met wat droge kip want die heeft natuurlijk droog liggen 'koken' op het bolletje van Leen Bakker. Het was uiteindelijk toch weer heel smakelijk dankzij het snelle ingrijpen en de lekkere producten van Mega Food Stunter. Want zowel de voorgegrilde kipstukken alsook de voorgerilde speklapjes waren van prima kwaliteit. Nadrukkelijk niet dankzij het mislukte 'barbecue' product van Leen Bakker.
Tijd voor een nadere analyse van het BBQ Bolletje:
Toen ik de BBQ Bol monteerde viel mij al op dat de ventilatie in de bodem, of meer zijkant van de bol, wel erg hoog zat en voor 2/3 boven het kolenroostertje uitkwam. Ik vroeg me toen al af of de kooltjes daardoor wel voldoende zuurstof zouden krijgen. Het leek me echter het gokje wel waard en ik hoopte dat er evengoed voldoende zuurstof zou doordringen tot de kooltjes om de boel gloeiende te houden. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. De ventilatie stond geheel open, maar ook dat mocht niet baten. Het gloeien van de kooltjes doofde heel snel. Het had veel geholpen als er meerdere ventilaties in de bodem van de bol hadden gezeten, of de ventilatie helemaal op de bodem was gepositioneerd. Maar helaas.
Eigenlijk is dit best wel een hele klassieke constructiefout die je bij veel, met name goedkope, barbecues ziet. Kennelijk wordt er onvoldoende over nagedacht dat vuur, en zeker gloeiende kolen, voldoende zuurstof nodig heeft om te blijven branden of gloeien. Ik vind het van mezelf een beetje dom en jammer dat ik daar bij de aanschaf onvoldoende op gelet heb. Want dat had me een weggegooid tientje kunnen schelen.
Samenvattend:
Het product ziet er op zich best wel leuk uit. Maar is door de constructiefout onbruikbaar voor het doeleinde waarvoor het specifiek bedoeld is. Had men het kolenroostertje hoger geplaatst (dus een iets groter roostertje, hetgeen ook beter is voor de te ondiepe opvang van as dat ook het vuur kan verstikken) of men had meer ventilatie aangebracht of verder naar de onderkant van het bolletje geplaatst, dan had het Bolletje best wel eens prima kunnen functioneren. Je vraagt je toch af of de fabrikant dit hun producten niet testen...
Vooralsnog moet ik u adviseren om het bolletje niet aan te schaffen. Jawel, het ziet er erg leuk uit en met € 9,99 is het niet duur, maar als het vervolgens niet doet wat het moet doen dan is het weggegooid geld.
Uiteraard zal ik Leen Bakker wijzen op deze review. Ik ben benieuwd of ik nog iets van ze ga vernemen...
Update:
Welja zeg, meneer Veelkantie kreeg zowaar na 3 weken al een reactie terug van Leen Bakker. Jammer genoeg is het wel zo ongeveer de meest nietszeggende reactie die ik ooit ontving van een klantenservice.
Het lijkt me werkelijk bijzonder stug dat Leen Bakker positieve reacties ontvangt over dit product. Want laten we eerlijk zijn, als een doorgewinterde BBQ'er en kookgek als meneer Veelkantie er al niets mee kan omdat het ding gewoon constructiefouten bevat die de werking ervan totaal onmogelijk maken..., dan kan de gemiddelde BBQ-Jan met de Pet die zijn speklapjes het liefst crematie-zwart wil knagen er zeker niets mee.
Laat een reactie achter