«

»

Jun 25 2014

Bericht afdrukken

Lisanne en Kris slachtoffers Disneyficering natuur?Lisanne & KrisDe resten van Lisanne Froon (22) en Kris Kremers (21), de twee ondernemende en avontuurlijke meiden werden al bijna drie maanden vermist in Panama alwaar ze studeerde en woonden, zijn gevonden. DNA testen bracht aan het licht dat het inderdaad om de stoffelijke overschotten, althans de schaarse restanten daarvan, van de twee meiden gaat.

Er is nog niet duidelijk wat er met de meiden voorgevallen is, maar het is duidelijk dat er vooralsnog geen sprake is van een misdrijf. De meiden zijn, zo wijzen de weinige details uit, zoekgelopen in de wilde natuur en naar alle waarschijnlijkheid daar in contact gekomen met wilde dieren. Dat is vrijwel zeker hetgeen hen fataal is geworden.

Het is bepaald niet de eerste keer dat mensen zoeklopen in de wilde natuur en uiteindelijk door honger, dorst, een ongeval of door toedoen van wilde dieren de dood vinden. Het zal helaas en ongetwijfeld ook niet de laatste keer zijn.

In Nederland, en vrijwel alle andere West Europese landen, kennen wij niet zoveel echte wilde natuur. De wilde dieren die wij kennen bevinden zich vrijwel altijd achter de tralies van grote kooien of achter dik glas van de verblijven. Deze onervarenheid kan er voor zorgen dat, zodra wij ons in de echte wilde natuur bevinden in verre oorden, wij overmoedig op stap gaan en daar niet zelden een hoge prijs voor betalen. Soms betalen we zelfs met het meest waardevolle.

Een van de oorzaken dat wij in de wilde natuur en tegenover wilde dieren overmoedig zijn en de gevaren onderschatten is de zogenaamde Disneyficering en vermenselijking van o.a. wilde dieren. Zelfs de meest gevaarlijke wilde dieren, bijvoorbeeld leeuwen maar ook olifanten en haaien, worden ons voorgeschoteld als eigenlijk best heel aaibaar en lang niet zo gevaarlijk als we 'maar op een juiste wijze met de dieren omgaan'. En dan bedoeld men bijvoorbeeld dat wij, als wij een bruine beer tegenkomen, heel stil blijven staan en geen 'bedreiging of bedreigende houding' aannemen. We kennen de beesten zelfs gevoelens en ratio toe. Sommige verdwaalde geesten beweren zelfs dat aanvallen van wilde dieren te verwijten zouden zijn aan de mensheid. Wij zouden bijvoorbeeld hun habitat verstoren of iets dergelijks.

De realiteit is helaas anders. Wilde dieren zien ons als beste als andere dieren, als predatoren of vaker nog gewoon als maaltijd. Wilde dieren zijn niet lief, kennen geen genade, worden niet gedreven door ratio en reageren feitelijk nooit zoals mensen voorspellen. Dieren worden gedreven door instincten. En als je het pad met hen kruist gaan ze niet eerst in overweging wat te doen maar volgen dit instinct. Heeft het beest of de beesten honger dan ben je hun eerstvolgende maaltijd. Dieren worden ook niet gedreven door compassie. Niet met de mens en zeker niet met elkaar. Zelden of nooit vertelt men het hele verhaal. Bijvoorbeeld dat dolfijnen helemaal niet zulke sociale vreedzame intelligente dieren zijn maar predatoren. Predatoren die niet alleen jagen en doden om te eten maar zich ook niet zelden schuldig maken aan lustmoorden op soortgenoten of andere soorten zeebewoners. Zelden verneem je dat olifanten brute verkrachters zijn die zich niet zelden vergrijpen aan bijvoorbeeld een neushoorn. En als bijvoorbeeld een neushoorn zich verzet hij simpelweg doodgemaakt wordt door de woedende hitsige olifant. Zelden of nooit vernemen wij dat die 'lieve leuke' chimpansees groepsgewijs op jacht gaan naar andere chimpansees, er eentje isoleren als ze deze gevonden hebben, vervolgens lynchen en opeten. En dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele beestachtige wreedheden.

Het is natuurlijk maar de vraag of deze kennis Lisanne en Kris hadden kunnen redden of behoeden. Feit is wel dat het gebrek aan deze kennis en de voorstelling van zaken, alsof de wilde natuur en wilde dieren eigenlijk onze vriendjes zouden zijn, niet heeft bijgedragen aan hun overleven. En deze kennis is relatief simpel. Nee, de natuur en zeker het dierenrijk is geen haar beter dan het mensenrijk. Het gaat er even wreed, meedogenloos en 'misdadig' (spreekwoordelijk) aan toe in het dierenrijk. Het enige verschil is dat wij mensen verantwoordelijk kunnen en mogen houden voor hun (mis)daden en dieren niet. We mogen en moeten mensen er ook verantwoordelijk voor houden als ze tegen iedere wetenschap in zich met de wilde natuur en dieren mengen en er te vermijden ongelukken gebeuren.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/06/25/lisanne-en-kris-slachtoffers-disneyficering-natuur/

Laat een reactie achter