«

»

Mrt 19 2012

Bericht afdrukken

Shoarma Variaties & TipsMet enige regelmaat zie ik in de zoektermen dat mensen op zoek zijn naar tips over en variaties op shoarma. Vandaar dat ik deze ouder blogpost een schopje omhoog heb gegeven. Veel plezier ermee!

shoarma

Van origine maakt men shoarma van lamsvlees, maar tegenwoordig is het ook geen schande dit van varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees of kip te maken. Daarnaast kunt u het kant en klaar kopen in de supermarkt (waarbij het in 99% van de gevallen van reepjes varkensvlees is gemaakt).

Voorverpakt en voor u voorgesneden en gekruide shoarma kopen is wel zo eenvoudig, goedkoop en vaak best goed te eten. Vooral het shoarmavlees van de Albert Heijn is van prima kwaliteit, en ook de Lidl verkoopt prima grofgesneden shoarmavlees. Onze ervaring met de shoarma van de C1000, de Boni en Jumbo zijn wat minder.

Zelf Shoarma Maken:

Je kunt het shoarmavlees natuurlijk ook zelf maken. Bijvoorbeeld door lamsvlees (van bijvoorbeeld een lamsbout) of varkensvlees (bijvoorbeeld van de varkensnek) of kipvlees (van kipfilets) of kalfsvlees te gebruiken. Dit kunt u bijvoorbeeld eerst direct en daarna indirect op de barbecue grillen en versnijden tot shoarmavlees. U kunt natuurlijk ook wat geld investeren in een kleine verticale thuisgrill of in een rotisserie om daarop het vlees te rijgen en te grillen.

Hoe u het ook doet, het resultaat is in veruit de meeste gevallen erg goed eetbaar. Tenminste, als u wat tips in acht neemt en durft te variëren. Vandaar wat tips en varianten:

Kruiden:

De voorverpakte pakken shoarmavlees (in de regel is dit varkensvlees) zijn vaak wat matig gekruid. Koop daarom ook een zakje shoarmakruiden en bestrooi de shoarma tijdens het bakken met ongeveer de helft (of naar smaak meer of minder) van het zakje kruiden. Uw shoarma zal nu een stuk minder laf zijn dan het in de regel na het bakken is. Wilt u shoarma van kip eten, dan kunt u de stukjes kipfilet met exact dezelfde kruiden kruiden. Smaakt heerlijk.

U kunt natuurlijk ook uw eigen shoarma kruiden maken. Echt goedkoop is dat niet, of u moet een flinke kruidenvoorraad hebben, dan zou het nog wel te doen zijn.

Ingrediënten Kruiden:
 • 8 eetlepels komijnpoeder
 • 4 eetlepels paprikapoeder
 • 2 eetlepels zout
 • 1 eetlepel cayennepeper
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 eetlepel gemberpoeder
 • 1 eetlepel ketoembar
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel kerriepoeder

Met bovenstaande ingrediënten heeft u een hele lekkere, best wel wat scherpe en flink kruidige shaormakruiden waarmee u heel wat vlees kunt kruiden. U snapt echter, als u het bovenstaande lijstje ziet, waarom het kopen van een zakje, of nog veel liever een hele bus, shoarmakruiden veel goedkoper is.

Kook Tips:

Maakt u de zelfgemaakte of voorverpakte gekruide vleesreepjes in de pan klaar dan komt hier meestal flink wat vocht vanaf. Giet dit vocht vooral niet af! U giet namelijk in de meeste gevallen de volledige smaak door de gootsteen. De kruiden 'zweten' namelijk tezamen met het vocht van en uit het vlees. Het vlees blijft veel beter op smaak als u het vocht inkookt en laat verdampen. Dit doet u door het vlees naar de zijkanten te duwen met een spatel zodat er in het midden een vrije ruimte ontstaat die weldra gevuld zal zijn met het vocht. Dit vocht kookt deels in en deels zal het verdampen. Roer zo nu en dan het vlees nog een goed door het vocht en herhaal dan het ritueel tot al het vocht ingekookt dan wel verdampt is. Wat u dan over zult houden is de kruiden. Door het vlees flink door te husselen brengt u het vlees en de kruiden weer samen waardoor u enorm veel smaak zult behouden.

Tips voor de Slanke Lijn:

Lekker eten is natuurlijk één van de voornaamste dingen in het leven. Maar u kunt wel eens uit uw velletje groeien door al dat smullen. Neem in dat geval kipfilet. Zo bevat één portie shoarma van varkensvlees van zo'n 100 gram circa 300 kcal. 100 gram kipfilet met shoarmakruiden bevat daarentegen slechts 100 kcal. En neemt u van mij aan dat kipshoarma heerlijk en in de regel spotgoedkoop is. Want wat kost immers een kilootje kipfilet tegenwoordig?

In een pitabroodje zoals je deze voorverpakt kunt halen bij de supermarkt of slager zit overigens zo'n 120 tot 165 kcal. En voor zo'n klein broodproduct is dat bepaald niet misselijk. Doet u al aan de lijn dan is het pitabroodje misschien wel een factor waarop u wilt beknibbelen. Vervang deze bijvoorbeeld eens voor een tortilla wrap (60 kcal.)

Variatie Tips:

 1. Of doe bijvoorbeeld eens iets anders met de shoarma dan in een broodje te proppen. Hussel de shoarma eens lekker door een mengsel van vers gesneden tomaat, komkommer, (rode) uienringen, wat gesnipperde ijsberg of gewone sla, beetje peper, zout, olijfolie en een scheutje magere yoghurt met lekker veel knoflook.
 2. Ook een ovenschotel van shoarmavlees is heerlijk. Zeker als u de even voorgebakken shoarma in een ovenschaal op een laagje (kaas)aardappelpuree legt. Leg vervolgens daaroverheen wat beetgare sperzieboontjes en rauwe uienringen en drapeert er dan nog een dun laagje (kaas)aardappelpuree overheen. Om het af te maken doet u hierover een lekker laag pittige geraspte kaas. Even in de oven tot de kaas gesmolten is en begint te bruinen. U eet de vingers erbij op! U kunt in plaats van sperzieboontjes ook spinazie gebruiken. In plaats van de (belegen) kaas kunt u natuurlijk ook mozzarella gebruiken. Maar maak het dan iets meer op smaak met wat peper en zout.
 3. Om de 'échte' smaak van shoarma te benaderen, als u deze thuis bakt uit de voorverpakking of van zelf gesneden vleesreepjes in de pan, kunt u de bijna gare shoarma even onder de grill in de oven plaatsen. Doe dit dan zo dicht mogelijk, is vaak de hoogste stand van het rooster, tegen het warmte element aan. Even regelmatig om husselen of omgooien zodat de boel niet verbrand maar een beetje minder vet, wat droger en iets knapperiger is geworden.
 4. Om nu echt eens een te gekke variant op shoarma te maken kunt u ook eens een mooi flink dik stuk rundvlees kopen en dit op een zeer hoge temperatuur grillen op de barbecue. Bestrooi het rundvlees met wat peper en zout en smeer het in met olijfolie. Snij nu telkens als de buitenkant wat knapperig aan het worden is deze buitenkant ruim af zodat er ook nog wat rood vlees mee komt. Herhaal vervolgens de peper, zout en olijfolie, en grill de buitenkant weer lekker knapperig aan op een hoge temperatuur. Herhaal dit tot u het vlees helemaal opgesneden heeft. Rol de stukjes vlees in bijvoorbeeld een warme tortillawrap met een beetje mager yoghurt met veel verse knoflook. Neemt u van mij aan dat u nooit zo iets lekkers en mals gegeten heeft!
 5. Restjes van de shoarma lenen zich uitstekend om te verwerken in andere gerechten. Heeft u bijvoorbeeld kip of varkensshoarma gebakken en daarvan nog een onsje of meer over, gooi dit dan eens in de champignonsoep. Desnoods uit een pakje of een blik. Doe er dan nog wat verse champignons doorheen en laat dit even garen en u heeft een heerlijke, nog net geen maaltijd champignonsoep met stukjes vlees die er qua smaak perfect bij combineren. Werkelijk te heerlijk!
 6. U kunt de restjes shoarma natuurlijk ook op een (desnoods bevroren uit de vriezer van de supermarkt, maar het liefst een zelfgemaakte bodem) pizza strooien. Nu lekker de pizza in de oven en zodra deze klaar is volgens de normale afbaktijd is het smullen geblazen. Wel altijd even een stukje ovenpapier onder de pizza leggen. Dit maakt de bodem zoveel knapperiger zonder dat deze keihard zal worden. En smeer de rand van de pizza eens in met wat olijfolie.
 7. Wat ook heel lekker is, zijn zelfgemaakte Shoarmarollen. Hoe u deze maakt kunt u eenvoudig lezen onder de genoemde link. Heerlijk met wat dikke knoflooksaus.

Voor zover even mijn tips. Heeft u echter nog lekkere tips met shoarma of op basis van shoarma dan verneem ik, en ongetwijfeld ook andere lezers het graag in de reacties onder deze blog.

En… eet vooral heel smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/19/eet-tip-1-shoarma/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. ferry

  Bij de gemiddelde turkse supermarkt/slagerij kan je voor 5 a 6 euro een kilo shoarma krijgen, dat varieert per winkel van lams/rund/kip/kalkoen.
  Waar ik wel altijd oplet, en navraag, is de herkomst van het vlees, 7 van de 10 keer komt het uit de fabriek, mocht dat zo zijn dan is het meestal qua smaak niet te onderscheiden van een shoarma bij de grillroom.

  1. Meneer Veelkantie

   Ferry,

   Als het gaat om lamsshoarma dan is mijn ervaring dat de prijs meer richting de € 10,00 de kilo gaat. Kip kun je bij de kiloslager als snel krijgen voor circa € 4,50. Wij kopen zelf altijd bij onze industriële slager met een winkel erbij ‘incourante’ kipfilet voor € 3,00 de kilo. Rund zou ik zo even niet weten.

   Kun je uitleggen wat je bedoeld met ‘uit de fabriek’? In plaats van waar anders?

 2. Ferry

  Hoi Veelkantie,

  Dan zal ik is opzoek moeten naar een goede kiloslager in de buurt (van Nijmegen), zou hier ook wel is een kilotje kipfilet voor 3 euro willen.
  Zelf koop ik af en toe bij een turkse supermarkt/slagerij in Oss mijn lamsshoarma, en dacht dat ’t daar rond de 6 euro per kilo was.
  Voor de maandelijkse grote inkoop ga ik naar Amsterdam (3 kilo kipfilet v. 10 euro, 10 kilo kipkarbonade voor 11,50, lamsshoarma nog goedkoper dan in brabant…ga zo maar door….)

  Met uit de fabriek bedoel ik dat het machinaal is gesneden en gekruid.
  1) altijd exact dezelfde smaak, ongeacht of u het nu of volgende week koopt
  2) altijd exact de juiste vorm
  3) shoarma die “ambachtelijk” word gesneden en gekruid, kan af en toe (of heel vaak) wel is afwijken van “lekker”.

  Groeten,

  Ferry

  1. Meneer Veelkantie

   Ferry,

   Och, € 3,33 voor een kilo kipfilet is bepaald niet duur. En als je rond de € 6,- betaald voor een kilo lamsshoarma dan is dat bepaald ook niet slecht. En en kilo kipkarbonade voor € 1,15 de kilo? Alleen de reiskosten. Brabant Amsterdam is een kleine 500 km retour. Dat lijkt me de kosten nogal op te drijven.

   Tussen machinaal gesneden shoarma kan onderling best behoorlijk verschil zitten, afhankelijk van bij welke supermarkt je het koopt. Wij kopen die van de Lidl of Albert Heijn want die vinden wij het lekkerste. In verhouding dan tot de andere supermarkten dan wel te verstaan. Maar dat kan voor een andere natuurlijk precies andersom zijn.

 3. Ferry

  Hoi Veelkantie,

  Tis wel zo dat maandelijkse inkoop amsterdam word gecombineerd met moeders (& co) die in de buurt van de kinkerstraat wonen (mocht u een beetje bekend zijn in amsterdam, dan kent u de zaken daar in de buurt wel, concurrentie is daar \ongekend haha)
  De machinaal gesneden shoarma welke ik koop in de buurt, worden door de verschillende slagerijen bij een en dezelfde fabriek ingekocht, daar ik dat altijd navraag bij de slagerij.
  Heb het adresje eventueel wel voor u, maar de geheim wat hun en 90% van de grillroom shoarma lekker maakt, is de kruid; kardamom.

  Nog een fijne avond,

  Ferry

  1. Meneer Veelkantie

   Ferry,

   Nou en of ik Amsterdam ken. Ben een echte Mokummer, geboren en getogen in het hartje van Amsterdam. Destijds waren het echter allemaal Mokummers en die zijn zo snel en zeker in slechts enkele decennia ingeruild voor geïmporteerde niet Westerse mensen. Als ik nu wel eens in Amsterdam West, Oud-West, Oost- en Zuid-Oost kom dan waan ik me in het Midden-Oosten in plaats van Nederland.

 4. Torrie Jeremy

  Het is altijd het beste om het zelf te maken, want dan weet je ook wat er met je gerecht gebeuert, want je maakt het zelf. Ik moet wel zeggen er bestaan ook wel echt een aantal heerlijke tentjes. Ik heb een blog geschreven over de verschillende shoarmazaken in Rotterdam, maar er zijn er ook wel een aantal zaken die niet zo hygienisch zijn en daar krijg je de volgende dag krampjes van en dat moet je niet hebben natuurlijk. Lees mijn blogs een keer als je tijd hebt.

Laat een reactie achter