«

»

Jul 01 2015

Bericht afdrukken

Tips en voorzorgsmaatregelen i.v.m. de Hittegolfhittegolf-640x446Zo her en der leest meneer Veelkantie dat mensen het 'Hitteplan' betuttelend en overdreven vinden. Dat is echter de kop in het verzengende zand steken. Helaas zijn erg veel mensen zich niet bewust van de gevaren, die zeer spontaan kunnen escaleren, van grote hitte. In mijn ogen zijn de tips die men geeft zelfs veel te summier. Vandaar hieronder meneer Veelkantie's tips om, ondanks de grote hitte die ons wacht, het hoofd (en lichaam) toch lekker koel te houden.

 • In tegenstelling tot wat uw instinct u aangeeft is het het beste om ramen en deuren gedurende de dag gesloten te houden om de ergste warmte buiten het huis te houden. Ook sluit u het beste de rolluiken, gordijnen, luxaflex of andere raambedekking. Zodra de ergste hitte voorbij is, en dat is redelijk laat in de avond (gemiddeld zo tussen 18.00 en 20.00 uur), kunt u ramen en deuren openzetten om de boel even wat door te laten waaien.
 • Mensen met een zwakke gezondheid of hartkwaal kunnen het beste zoveel mogelijk de warme proberen te vermijden. De hitte zorgt ervoor dat uw lichaam en hart het extra zwaar heeft. zo zwaar zelfs dat u kunt bezwijken.
 • Let scherp op uw kinderen en huisdieren maar ook ouderen, bijvoorbeeld uw bejaarde vader om moeder! Deze kunnen vaak niet voor zichzelf denken of de situatie inschatten dus dient u de verantwoordelijkheid te nemen en te dragen. Laat kinderen en dieren, maar ook bejaarde mensen, uiteraard niet in bijvoorbeeld de auto zitten terwijl u boodschappen gaat doen of een ijsje of snack gaat halen. Ook niet als u denkt dat het maar 5 minuten duurt. De hitte kan snel oplopen in een afgesloten ruimte in de zon. Zodra de temperatuur de 40 graden nadert bestaat er een zeer reëel gevaar op een hitteberoerte. Er hoeft maar iets te gebeuren of u loopt een flinke vertraging op waardoor uw kinderen of uw huisdier of bejaarde geliefde bezwijkt aan de snel oplopende hitte in de auto.
 • Voor een ieder, dus ook gezonde mensen, gaat op dat u zich het beste licht kleed maar wel zoveel mogelijk uw lichaam bedekt. Dit doet u het beste met licht gekleurde kledingstukken, liefst wit, omdat donkere kledingstukken meer warmte opnemen. Lichte, vooral witte, kleding stoot de zonnestralen meer af.
 • Daarnaast is hydrateren van essentieel belang. Dus neem voldoende vocht tot u. Ook als u geen dorst of droge mond heeft. Door het zweten, maar ook verdampen van uw lichaamsvocht verliest u veel meer vocht dan normaal het geval is. Hetgeen tot uitdroging kan leiden. Het liefst drinkt u geen, of in ieder geval niet teveel, alcoholhoudende of cafeïne houdende dranken. Alcohol en cafeïne heeft een negatief effect op uw vochthuishouding. Cafeïne zorgt ervoor dat uw hart sneller gaat slaan. En dat is precies niet wat u wilt als uw hart toch al harder moet werken door de warmte. Door alcohol kunt u ook uw voorzorgen uit het oog verliezen en minder bewust zijn van de eventuele signalen van u lichaam.
 • Smeer uzelf, ook als u naar uw eigen bevinden niet in de directe zon vertoeft, in met zonnebrandcrème. Dit beschermd uw lichaam tegen de nodige UV en andere stralen en kunnen ervoor zorgen dat u niet verbrand of zelfs op langere termijn huidkanker of andere nare zaken oploopt.
 • Probeer zoveel mogelijk de directe zon te vermijden om zodoende geen zonnesteek of hitte beroerte op te lopen. Een parasol of een beschutte plek beschermt u weliswaar niet geheel tegen de warmte maar verminderd dit wel significant. Probeer ook zware lichamelijk inspanning te vermijden om zo niet oververhit te raken waardoor uw zweetproductie uw lichaam niet langer voldoende kan koelen.
 • Probeer zoveel mogelijk zware lichamelijke inspanningen te vermijden.
 • Let goed op de signalen van uw lichaam. Bekende signalen van een zonnesteek, hitteberoerte of hittekramp kunnen zijn:
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Duizeligheid
  • Versnelde hartslag
  • Snelle oppervlakkige ademhaling
  • Verstoorde bloeddruk ( te hoog of juist te laag)
  • Grauwe gezichtskleur
  • Misselijkheid
  • Koude, klamme huid
  • Erg warme, droge huid
  • Duizeligheid
  • Ernstige hoofdpijn (let ook op als u een wat mindere hoofdpijn heeft aangezien dit een signaal kan zijn)
  • Zwakte
  • Gedesoriënteerd zijn, Verwardheid
  • Stuipen en/ of krampen krijgen of bewusteloos raken

Het is in bovenstaande gevallen belangrijk om direct te handelen. Afhankelijk van de ernst raden wij u aan om:

In geval het uzelf betreft:

 • Iets zouts eten
 • Rusten om af te koelen
 • Een glas water drinken waaraan een theelepel zout is toegevoegd.
 • Ga uit de zon
 • Drink koude dranken
In geval het iemand anders betreft:
 • Haal het slachtoffer uit de zon, en breng hem het liefst in een ruimte met airconditioning.
 • Maak kleding los of trek het uit
 • Demp het lichaam met een frisse handdoek die u nat heeft gemaakt met koud water
 • Leg het slachtoffer neer met de benen iets omhoog
 • Geef koud water of een sportdrankje met elektrolyten
 • Roep direct medische hulp in, ook als het u niet zeer ernstig voorkomt
 • Houdt het slachtoffer in de gaten
Nogmaals, u kunt bovenstaande zaken overdreven vinden, maar u zult niet de eerste en helaas zeker niet de laatste zijn die door de hitte bevangen wordt. Het is iets dat heel snel kan escaleren ook al voelde u zich daarvoor nog (relatief) goed. Dus neemt u bovenstaande tips en informatie vooral serieus! Veelkantie u heel veel zonplezier!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2015/07/01/tips-en-voorzorgsmaatregelen-i-v-m-de-hittegolf/

Laat een reactie achter