«

»

Jul 20 2011

Bericht afdrukken

Laten we het nog eens over Rösti hebben

Rösti, ofwel Zwitsers aardappelpannenkoek of koekjes, is zo makkelijk te maken dat zelfs meneer Veelkantie het kan. En het leent zich uitstekend om te combineren met een veelheid aan ingrediënten en andere gerechten. Zo maakten wij al eens Rösti Pannenkoek met vulling.

Rösti kunt u, zoals gezegd bijna overal bij eten en met tal van ingrediënten mengen. Lekker met spekjes, met ui, met kaas, met spinazie of een andere bladgroente dat u klein kunt snijden, met wortel, met een roomkaas, enzovoort. De mogelijkheden zijn welhaast onbeperkt. De voornaamste beperking is uw voorstellingsvermogen.

Wat u er ook in doet, als u het fijn genoeg heeft gesneden of geraspt zal het de bereiding verder niet of nauwelijks beïnvloeden. De basis is namelijk altijd hetzelfde. Aardappel. Liefst wat vastkokende aardappel. Die raspt u fijn of grof, naargelang uw smaak, met de machine of hand.

Wilt u andere groentes in de Rösti verwerken dan kunt u deze, als de groente zich daarvoor leent - bijvoorbeeld wortel, kool o ui - mee raspen.

Van de geraspte aardappel en eventueel mee geraspte groente komt erg veel vocht af. De handigste manier om wat van dit vocht af te drijven is het geraspte goedje even in een theedoek te wikkelen en een beetje uit te persen.

In een mengkom kunt u vervolgens nog ingrediënten toevoegen en de geraspte aardappel kruiden. Bijvoorbeeld met wat peper en zout of kruiden naar keuze.

Wilt u een grote aardappelkoek hebben dan kunt u de Rösti in een ingevette koekenpan doen, wat platdrukken en op half hoog vuur aan een zijde mooi bruin bakken. Trek daar zeker 15 minuten voor uit. Liefst nog langer zonder de Rösti aan te branden.

Denkt u dat de Rösti aan één kant mooi bruin en gaar is dan kunt u een bord op de Rösti leggen, de pan met Rösti omkeren en aan de ongebakken kant weer in de pan laten glijden en bakken.

Valt de gaarheid en bruining van de Rösti aan één van de kanten wat tegen dan let niets u om, met behulp van het bord, de Rösti nog eens om te draaien in de pan en de garing en bruining nog eens voort te zetten. Met een beetje hoog vuur bakt u de Rösti weer lekker knapperig als deze een beetje slapjes is geworden.

Heeft u liever kleine Rösti’s, want dat is uiteraard lekker makkelijk verdelen en ze zijn ook sneller gaar, dan neemt u het beste even een serveerring bij de hand. Daarin drukt u wat van de rasp.

Vervolgens legt u de Rösti rondjes, u kunt deze voorbereiden en op vetvrij papier leggen, in de pan en bakt deze circa 4 tot 5 minuten aan iedere kant.

Zodra de Rösti rondjes gaar en mooi bruin zijn legt u ze even op een stuk keukenpapier om het overtollige vet en vocht op te nemen.

DSCF3954

Tijd om te eten. Heerlijk voor lunch, als tussendoor en als aardappelgerecht bij de avondmaaltijd.

Eet en combineer vooral smakelijk.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/07/20/laten-we-het-nog-eens-over-rsti-hebben/

2 reacties

  1. Zwitser

    Rösti.. Zweeds gerecht? Even googlen zou ik zeggen

    1. Meneer Veelkantie

      U heeft helemaal gelijk. Wij hebben per abuis Zweeds geschreven waar wij Zwitsers bedoelen. Inmiddels hebben wij het aanpast. Bedankt voor uw oplettendheid.

Laat een reactie achter