«

»

Aug 30 2015

Bericht afdrukken

Chinees Boullion Fondue (Hotpot) deel IIHotPot 8U kunt zich vast nog wel herinneren dat de Veelkantie's met eerste kerstdag lekker Bouillon Fondue'den. In Azië ook wel Hotpot genoemd. En als u het zich niet kunt herinneren, of hier voor het eerst komt, dan kunt u het hier nog eens allemaal teruglezen. Dat vonden wij toen al best voor herhaling vatbaar.

Vandaar dat wij gisteren het idee opgevat hadden om met het gezinnetje, plus aanhang en wat vrienden, dit nog eens dik over te doen. En nu met de kennis van toen waardoor wij, ons inziens, wat betere ingrediënten kozen. En Veelkantie zou Veelkantie niet zijn als wij u daar niet in woord en beeld van mee lieten genieten en, naar wij hopen, er ook toe te inspireren. Vandaar ook dit vervolg Bouillon Fondue (Hotpot).

Wat is Hotpot?

Men noemt het in Azië ook wel Chinees, Thais, Koreaans, Japans, Maleis, Filipijns, enzovoort Fondue. Want het is voornamelijk een Aziatische bezigheid. In de genoemde Aziatische landen noemt men het echter een Hot Pot, Hotpot of Steamboat. Wij kijken letterlijk niet zo nauw als Nederlanders dus noemen wij het gewoon Bouillon Fondue. Want dat is waar het in het kort eigenlijk op neer komt.

Hotpot 1

Je kookt aan tafel, in gezelschap van familie of vrienden, een enorme variëteit aan ingrediënten in een bouillon van uw keuze. Of zoals in ons geval, aangezien wij een Hotpot pan met twee separate delen hebben, in twee bouillons naar keuze. Zowel de keuze in bouillons alsook in ingrediënten is schier eindeloos te noemen. Je kunt in het geval van de bouillons gaan voor hele exotische varianten van de Toko of bijvoorbeeld een simpele kippen-, rund-, vis- of groentebouillon. Onze ervaring is dat de Aziatische bouillons minder aansluiten op onze smaak omdat deze te uitgesproken en/ of te pittig zijn. Dus hadden wij een lekker sterke pittige groente- en kippenbouillon in de pan gedaan.

Hotpot 2

Qua ingrediënten is het helemaal een compleet walhalla. Want wat leent zich eigenlijk niet om gekookt te worden in een lekkere bouillon. De keuze is werkelijk eindeloos. Vis, schaaldieren, vlees, gevogelte, dumplings in alle soorten en maten en groentes, het kan allemaal. De enige beperking die u misschien heeft is dat de ingrediënten binnen enkele minuten gaar dienen te zijn. Het is en blijft natuurlijk een vorm van fonduen en om iedereen lekker aan zijn meug te laten komen gebruik je het beste ingrediënten die redelijk snel gaar zijn. Om te stoven is het natuurlijk niet zo geschikt.

Hotpot 3

Om u een beetje een indruk te geven van de ingrediënten die wij deze keer gebruikten hieronder even wat foto's:

Hotpot 4

Hierboven ziet u Tiger Shrimps, Krab (roze) en Kreeft Balletjes (geel oranje)

Hotpot 5

Hierboven ziet u Pikant Gekruide Gehaktballetjes (zelf gedraaid), Rolletjes Dungesneden Biefstuk en Lamsvlees

Hotpot 6

Hierboven ziet u Dumplings gevuld met gekruid Varkensvlees (zelf te maken of kant en klaar te koop in de Toko)

Hotpot 7

Verder ziet u hierboven Stukjes Kipfilet, een Assortiment Groente (w.o. Taugé, Paprika, Champignons en Baby Paksoi)

Later hebben wij ook nog wat Ui grof gesneden, want dat bleek ook heel erg lekker te zijn uit de bouillon. Wij hadden ook nog wat Mosselen op het verlanglijstje staan maar helaas bleken de losse mosselen bij de Viskraam op de markt uitverkocht te zijn. En om nou een zak van 1 of 2 kilo te kopen leek ons wat overdreven omdat maar enkele mensen in ons gezelschap Mosselen lusten. Maar u snapt dat in deze uw fantasie, en natuurlijk het al genoemde tijdscriteria (die zo ongeveer ligt op maximaal 6 tot zo'n 8 minuten gaartijd), de grenzen bepaald van wat u in uw Hotpot wilt klaarmaken.

Wat wij overigens deze keer wel drastisch veranderd hadden was de methode om de bouillon warm te houden en tegen de kook te houden. De vorige keer gebruikte wij daarvoor een spiritusbrander, wij wilde het de vorige keer graag zo origineel en traditioneel mogelijk houden, maar die bleek niet echt opgewassen te zijn tegen de vraag. Dus hebben wij de spiritusbrander vervangen voor een enkelvoudig elektrisch kookplaatje. Het grote voordeel daarvan, in tegenstelling tot een spiritusbrander, is dat het veiliger is (minder brand- en verbrandgevaar e.d.), de pan staat stabieler, en de temperatuur blijft veel stabieler omdat de elektriciteit niet opraakt tijdens het fonduen (een spiritusbrander moet u tijdens een langere sessie 3 tot 6 keer bijvullen) en er geen grote pieken of dalen in de temperatuur van de bouillon optreden.

Al met al kunnen wij zeggen dat het een buitengewoon geslaagde Hotpot sessie was. Zo langzaam maar zeker vinden wij door experimenteren uit wat wij lekker vinden, zo hebben wij de Krabballetjes direct weer afgeschaft omdat deze nogal 'elastisch' blijven, maar bleken de kreeftballetjes een groot succes te zijn. En wij hebben deze keer gekozen voor Baby Paksoi, in plaats van gewone paksoi, omdat deze veel sneller en mooier garen. De grove stukken Ui die wij later nog toevoegde bleken ook een geweldig lekkere aanvulling te zijn. Persoonlijk miste ik de stukjes Tonijn die wij de vorige keer wel hadden dus die komen de eerstvolgende keer weer op het menu te staan. De dungesneden opgerolde Biefstuk en Lamsvlees was ook bij dit gezelschap een groot succes dus ook deze blijven voortaan op het menu staan.

Wij zien nu al uit naar de volgende keer. En als u zich door onze bevindingen heeft laten inspireren tot een Bouillon Fondue dan wel Hotpot sessie dan vernemen wij dit heel graag van u. Een leuk verslagje met foto's en commentaren, ingezonden via onze e-mail (of contactformulier) of gewoon in de reacties hieronder, zijn uiteraard altijd heel welkom.Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2015/08/30/chinees-boullion-fondue-hotpot-deel-ii/

2 reacties

 1. René Huissen

  Krijg je niet de overheersing van de vissmaak in je bouillon als je na wat vis er weer vlees in doet ?
  Ik had hier namelijk bij het wokken in kleine pannetjes wel last van, wat op te lossen was door het pannetje met wat keukenrol schoon te vegen alvorens er weer vlees in te doen maar wat me hier een stuk lastiger lijkt. Gr. René

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Réne,

   Nee, daar hadden wij geen last van. Denk wel dat het uitmaakt wat voor soort vis je gebruikt. Als je een vissoort gebruikt die van zichzelf heel erg sterk naar vis smaakt en ruikt dan zou het misschien zo kunnen zijn dat er wat van de smaak in de bouillon komt.

Laat een reactie achter