«

»

Mrt 05 2011

Bericht afdrukken

Review: BestHome elektrische vleesmolen & modificatiealtEen paar maanden geleden kwam ik op het idee om onze eigen worsten te gaan produceren. Ik ging daarom op zoek naar een niet al te dure machine.

Eerst was ik nog van plan om heel ambachtelijk een handvleesmolen te kopen maar dat leek mij toch niet zo handig gezien het feit dat ik artritis heb. Het moest dus een elektrische vleesmolen worden waarmee je ook direct te worsten kunt vullen. Het werd de BestHome MS-1105 zoals u naast afgebeeld ziet.

De machine is vrij compleet. Je ontvangt uiteraard de machine en daarbij de gebruikelijke onderdelen, maar daarbij ook drie verschillende maten snijplaatjes om het vlees fijn, medium of grof te malen, een vaag vuldingetje en een vulhoorn om worsten te stoppen. De machine kent de standen vooruit en achteruit. Op de machine zit 24 maanden garantie.

Machine in de praktijk:

DSC04406De BestHome MS-1105 voldoet in principe aan alle eisen die je er als hobbyist aan kunt stellen. De machine is eenvoudig in gebruik, eenvoudig te monteren en demonteren en daardoor ook makkelijk schoon te maken.

De machine heeft 1200 Watt vermogen wat voldoende is om het vlees prima te malen en worsten mee te stoppen. De machine is nog geen enkele keer vastgelopen en heb daarom nog nooit gebruik hoeven maken van de achteruit stand. 

Ik ontdekte echter al snel een probleempje aan de machine. Er zijn geen onderdelen en accessoires voor te krijgen. Ook onderdelen van andere machines passen niet vanwege de afwijkende maatvoering van de BestHome MS-1105. En dat kan best lastig zijn, want als er een onderdeel zoek raakt of kapot gaat, of je wilt zoals ik een andere maat vulhoorn gebruiken dan sta je voor het blok.

Ik had graag de mogelijkheid gehad om aanvullende accessoires te kopen. Want ik stuitte op nog een ander probleem. De machine voldoet als vleesmolen meer dan perfect, maar wil je er ook worsten mee vullen dan heb je een probleem.

De bijgeleverde vulhoorn loopt conisch maar is al snel te fors waardoor je niet al teveel darm over de tuit kunt schuiven. Dat is lastig want dan moet je met stukken darm gaan werken. Ook gebeurde het regelmatig dat de darm ondanks smering met olie van de vulhoorn en de natte darm vastliep.

Hierdoor gaat het verlies van materiaal maar ook de productietijd flink omhoog omdat je telkens de machine stil moet zetten om nieuwe darm op de vulhoorn te stropen. Maar dat is een overkomelijk probleempje die je met wat handigheid wel aankunt. Toch heb ik in een latere instantie besloten de vulhoorn te voorzien van een extra hulpstuk. Zie hiervoor Modificatie 2 verderop in deze review.

Er is een groter probleem als je worsten wilt vullen met de machine. Het voornaamste probleem is namelijk dat je het vlees twee keer door de vleesmolen moet voeren. Eerst om het vlees te malen en daarna nog een keer om het gekruide en op consistentie gebrachte vlees in de darm te persen.

alt

Bij beide keren werd het vlees gemalen omdat de machine niet kan draaien zonder snijplaatje. Die houd namelijk het wormwiel dat het vlees naar de kop van de machine transporteert op zijn plaats. En dat is één keer teveel malen. Hierdoor ontstaat wat men in de worstwereld noemt 'smering van het vlees'. Dat wil zeggen dat het vet en het vlees zich scheiden en geen consistent geheel meer vormt. De worst zal hierdoor enerzijds te droog worden en anderzijds ranzig.

Dat probleem is redelijk op te lossen door het vlees in stukken te snijden en een nachtje te 'marineren' in de kruiden en vervolgens eenmaal door de machine zo de darm in te voeren . Maar dat is erg gokken qua kruiden omdat je het vlees niet op voorhand kan proeven. En er ontstaat ook een probleem qua consistentie van het gehakt.

In worst moet een flinke hoeveelheid vet zitten (minimaal 25%) om een smeuïge worst te krijgen. Je gebruikt bijvoorbeeld 1/3 speklappen of buikspek en 2/3 wat magerdere varkenslappen. Je zult dus moeten werken met verschillende soorten vlees om aan het vetgehalte te komen. Doe je echter het vlees maar één keer door de molen dan kun je de vleessoorten niet op voorhand door elkaar mengen.

Je zult dus of maar één vleessoort moeten gebruiken waardoor de worsten of te vet of te droog worden. Of je gebruikt wel twee soorten vlees maar dan kan het gebeuren dat de ene worst bestaat uit nagenoeg alleen maar vet en de andere worst alleen maar vlees. De ene worst is daardoor niet te eten omdat deze te ranzig is, en de andere niet omdat deze te droog is.

Maar ik heb daar een oplossing voor gevonden. Misschien niet de mooiste oplossing maar het blijkt prima te werken.

De modificatie I:

Ik liet mijn zwager, die een professionele klusser is, één van de snijplaatjes zover als mogelijk uithollen. Hetgeen een onvoorstelbare klus was want de snijplaatjes blijken uit bijzonder hard materiaal te bestaan. Bovendien moest het center van het plaatje in tact blijven om zo het wormwiel van de machine op zijn plaats te houden. Het resultaat ziet u hieronder.

alt

En als het snijplaatje in de machine zit dan ziet het er zo uit. Het mes en de machine zijn overigens vies omdat dit een foto is na het testdraaien.

alt

Nu ben ik dus instaat om eerst het vlees te malen met een gewoon snijplaatje, dan op smaak te brengen en de vleessoorten goed te mengen, en vervolgens het vlees via het gemodificeerde snijplaatje en de vulhoorn erop in de darm te persen. Het vlees maal ik zo slechts één keer en geen twee keer zoals voorheen. En ik kan zeggen dat dit perfect werkt. De laatste worsten die wij draaiden waren geweldig van smaak en consistentie.

UPDATE:

Modificatie II:

(Onder dit verslag van de tweede modificatie treft u de eindconclusie aan)

Eerder liet ik u al weten dat de vulhoorn vrij conisch loopt en daardoor erg weinig darm op past. Dat ging telkens als wij worsten maakten wel goed, tot ik de laatste keer dat wij heerlijke knoflookworsten draaien ons ermee geconfronteerd zagen dat wij een iets smallere darm dan gebruikelijk hadden meegekregen van onze huisslager De Worstenmakerij.

Die kregen wij met geen mogelijkheid over de veel te forse vulhoorn. En dan kun je het worstendraaien voor dat moment wel vergeten. En dat zou heel jammer zijn.

Daardoor was ik gedwongen een provisorische oplossing te verzinnen. Dus zocht ik me rot voor een stukje pijp in onze schuur en vond een stukje met een diameter van 8 mm. Erg dun maar dat moest lukken.

Ik vervormde één uiteinde van het buisje met hitte zodat deze zou blijven klemmen op het einde van de vulhoorn. Voor dat moment werkte dat prima. Maar het buisje was te kort en te dun.

Nu is dat laatste, het dunne, niet zo'n probleem want je zou worsten, ook dikke worsten, kunnen draaien met een kitspuit als je zou willen. Je houd de darm gewoon net zo lang tegen en vormt met de handen de worst tot deze de gewenste dikte heeft. Het werkt alleen niet zo prettig.

Het korte was een vervelender probleem. Daardoor kan er te weinig darm op waardoor je telkens tussendoor moet stoppen met vullen om nieuwe darm over de vulpijp te voeren.

Dat probleem moest dus definitief en iets professioneler uit de wereld geholpen worden. Dus haalde ik bij de bouwmarkt een stuk kunststof elektriciteitsbuis met een diameter van 12 mm.

Met wat hitte vervormde ik de buis aan één kant zodanig dat deze even conisch loopt als het uiteinde van de vulhoorn. Daarbij rekte ik een centimeter of twee van de buis zo op dat deze netjes klemt in het uiteinde van de vulhoorn.

Hierdoor past de elektriciteitsbuis perfect in het uiteinde van de vulhoorn waardoor deze mooi klem zit en geen vleesdeeg langs de buis kan passeren. En nu kunnen we voortaan met meer gemak en meer lengte van de darm over de vulbuis voeren. En dat ziet er dan zo uit.

Eind goed al goed. Maar het is natuurlijk een beetje van de gekke dat je een machine zo ongeveer moet verbouwen om deze te laten doen wat je er volgens de voorschriften mee moet kunnen doen. Dus niet alleen vlees malen maar ook worsten vullen.

Conclusie:

De BestHome MS-1105 is op zichzelf kwalitatief en in gebruik een prima machine als u het alleen bij het malen van het vlees wilt houden. Maar dan kunt u het in principe ook af met een doorsnee foodprocessor.

Wilt u de machine ook gebruiken om worsten te vullen dan voldoet de machine in niet-gemodificeerde vorm niet aan de minste eisen die u eraan mag stellen. In niet-gemodificeerde vorm kunt u er geen lekkere worsten mee draaien.

Ik heb ondertussen de machine twee keer moeten modificeren om er behoorlijk worsten mee te kunnen vullen. Dat kan niet de bedoeling zijn van een gloednieuwe machine die gekocht is met het argument dat je er worsten mee kunt maken. Hetgeen in de praktijk en in on-gemodificeerde vorm dus helemaal niet zo makkelijk blijkt te gaan.

Ik wil u de machine niet direct ontraden. Zeker niet als vleesmolen, want in dat opzicht voldoet de machine prima.

Maar… wilt u de BestHome MS-1105 net zoals wij gaan gebruiken als worstvulmachine, hetgeen waarvoor deze volgens de omschrijving geschikt zou zijn, dan moet u eerst even checken of u A. een handige zwager hebt om één van de snijplaatsjes aan te passen, en B. of uw lokale bouwhandel elektriciteitsbuis van 12 mm verkoopt. Wilt u zichzelf die moeite besparen voordat u een beetje prettig worsten kunt vullen, kijk dan uit naar een andere machine.

Ik ben inmiddels erg tevreden met de gemodificeerde machine, maar dat heeft best wat ergernis en moeite gekost voordat de machine eenmaal geschikt was voor hetgeen ik hem kocht.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/03/05/review-besthome-elektrische-vleesmolen-en-verslag-modificatie/

28 reacties

Naar het reactie formulier

 1. anita

  Ik Heb de clatronic KM3350 en ik wil ook een andere vulhoorn.
  Maar hoe kan ik nou bepalen welke setjes die je via internet kan kopen zouden passen op mijn machine?
  Ik heb de distributeur gemaild maar die weet het niet.

  Groetjes
  Anita

  1. Meneer Veelkantie

   Anita,

   Wow, de Clatronic KM3350 is een erg mooie machine! Was een beetje ver boven mijn budget anders had ik die zeker gekocht.

   Wat van belang is, is dat je de diameter van de vulmond of anders wel de binnenkant van de moer waarmee je de vulhoorn e.d. vastzet opmeet. Koop je andere messen voor de machine dan moet je even opletten dat je wel messen hebt met nokjes erop. De meeste machines hebben geen nokjes maar uitsparingen. Ik ben ook nieuwsgierig naar de diameter van de messen en dergelijke. Misschien kunnen de clatronic KM3350 onderdelen dienen ter vervanging van onderdelen op mijn apparaat.

   Hé… en als je die machine nog eens voor een prikkie wegdoet… dan denk je wel even aan mij hé 😉

 2. anita

  Hi hi hi ik heb hem net een week dus doe hem voorlopig niet weg.

  Ik neem aan dat je de diameter van het breedste stuk bedoeld?
  Maar bedoel je dan de binnen of buitenmaat?

  Ik heb naar een paar webwinkels een berichtje gestuurd met de vraag of de vultuit eventueel op mijn machine zou passen.

  Heb nu net als jij een electrabuis aangepast.
  Hoop alleen dat er niets langs gaat.

  De prijs viel overigens wel mee, 210 euro (neckermann).
  Als je kijkt naar bv de Kenwood of Kitchenaid die zijn nog veel duurder en dan heb je alleen nog maar een mixer, nu heb ik 5 apparaten in een.

  Groetjes
  Anita

  1. Meneer Veelkantie

   Anita,

   € 210,00 is voor ons erg veel geld. Ben helaas niet instaat om te werken door een chronische aandoening, dus moet ik voor zulke uitgaven een behoorlijke tijd sparen. Maar dat terzijde.

   Voor de vulhoorn kun je het beste de binnendiameter (op het schroefdraad dus) van de moer (daar valt de vulhoorn namelijk in, zoals je waarschijnlijk wel weet) opmeten, of de buitendiameter van de flens (breedste deel) van de vulhoorn. Voor de messen meet je gewoon de buitendiameter van de messen op.

   De oplossing met de elektrabuis werkt bij ons fantastisch. Als de pasmaat en vormgeving goed is, dus even conisch als de vulhoorn aan de binnenkant, dan kan er niets langs. Ik ben erg tevreden over deze oplossing en hou het zo. Tegen de tijd dat we aan een andere machine toe zijn dan zien we wel weer verder. Tegen die tijd heb jij jouw machine alweer een poosje… dus wie weet 😉

   Zoals gezegd, het is echt een heel mooi apparaat!

 3. anita

  Vervelend dat je niet kan werken, maar zo te lezen kun je je gelukkig thuis aardig vermaken.
  Ik had verwacht dat het apparaat wat jij hebt veel duurder zou zijn als die van mij.

  Ga het morgen de runderworstjes proberen.
  Laat je nog wel weten hoe het gelukt is met de buis.

  1. Meneer Veelkantie

   Anita,

   Ach, het leven loopt zoals het loopt. En je zoekt gewoon een leuke hobby. Bijvoorbeeld koken 😉

   Het apparaat wat ik heb kost nog geen € 50,00. En met de modificaties werkt hij als een trein. Dus ben er wel tevreden over en mee. Tegen de tijd dat ik weer eens wat meer poen heb dan koop ik misschien zo’n mooi apparaat als jij hebt 😉

   Hoor het graag van die runderworstjes. Receptje even opschrijven hé! En foto’s maken. Misschien kan ik het wel op Veelkantie publiceren als dat je leuk lijkt.

 4. anita

  Nou het is gigantisch mislukt.
  De modificatie gemaakt maar dat werkte niet.
  Niet genoeg druk denk ik.
  Toen de modificatie er uit gehaald.
  Even later is mijn (mooie #^$(*$*&$&$&) machine er mee gestopt!!!
  je hoort nog wel de motor draaien maar verder doet hij niets meer.
  Gelukkig krijg ik een nieuwe maar die is steeds niet op voorraad.
  Heb nu dus maar om een alternatief gevraagd.
  Ben benieuwd waar ze mee komen.
  Dat recept kan ik je wel geven maar heb weet niet of het echt lekker was aangezien het vlees niet meer zo smakelijk was nadat het uit de machine kwam.
  heb nu het resterende gehakt maar in de vriezer gestopt voor ik de pastasaus.

  Weet jij trouwens of je darm kan invriezen?

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Anita,

   Wat vervelend voor je.

   Hoop dat het probleem snel verholpen is en je een nieuwe machine of een goed alternatief krijgt. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Ik kocht vier dagen geleden een gloednieuwe PC waar ik precies 3 dagen lol mee had. Gelukkig hebben ze het probleem supersnel verholpen, maar je staat toch wel even raar te kijken. Snap dus wel een beetje wat je voelt.

   Je kunt darm invriezen, maar zal daardoor na ontdooien waarschijnlijk wel iets brozer zijn. Sneller scheuren e.d. Je kunt het ook onder zout bewaren in de koeling. Blijft tijden goed. En ik hoop dat je de darm niet zo lang hoeft te bewaren dat deze bedorven is.

   Het beste ermee en laat me even weten hoe het afgelopen is 😉

 5. paul

  Ik zoek ook een leuke gehaktmolen die fijn kan malen.
  Als ie ook worst kan stoppen is dat meegenomen en mag ie best iets meer kosten, maar het lijkt dat alle machines tot zo´n 125,- euro met een snijplaatje werken. Nergens wordt vermeld dat het wormwiel zonder snijplaatje werkt…

  1. Meneer Veelkantie

   Paul,

   Ik heb begrepen dat de handmolens wel zonder snijplaatje geschikt zijn om worst te stoppen. Dat misschien een optie?

 6. henk

  ik heb zelf een handmolen en die is niet te gebruiken zonder snijplaat, omdat de worm dan loszit.
  er is een losse ring te koop net als losse vul-hoorn van plastic of edelstaal bij o.a En-garde Kookwinkel waar ze mij al vaak van informatie hebben voorzien.. ze hebben ook een site .

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Dank je voor de aanvulling en correctie 😉

   Gaat dit overigens op voor de meeste handmolens, voor zover jij weet?

 7. henk

  ik heb een chineese goedkope uitvoering, en de schijf en huis is volgens mij gewoon een kopie van een westmark nr 10
  na een mailtje met de maten van de molen kreeg ik keurig antwoord met welke onderdelen zouden passen..

  We hebben gemeten en dit was het resultaat:
  Schijven Westmark nr.10: Schijven Porkert nr.10:
  Wormgat: 10 mm 9,5 mm
  Diameter schijf 67 mm 69 mm
  Dikte schijf 7 mm 5 mm
  Uitsparing schijf 5 mm 4 mm
  Het lijkt er dus op dat de schijven van de Westmark nr.10 zullen passen. Op onze site http://www.en-garde.nl onder de categorie ”Onderdelen Westmark/Porkert/Tellier” vindt u bijpassende accessoires.

  mooi antwoord of niet??

  gr henk

 8. Teunis

  De moulinex charlotte is van alles voorzien mes, 2 platen, vulhoorn en werkt fantastisch voor € 5,- bij de kringloop en de droge worst was heerlijk.

  1. Meneer Veelkantie

   Teunis,

   Hebben we het dan over dit apparaat? Een vleesmolen (en dus kennelijk ook een worstvuler), sap pers én een blikopener in één?

   Ik ben gek op oude apparaten. Ben zelf in het bezit van een Krups Allessnijder Type 370. Zo maken ze, ze helaas niet meer.

   Als ik er eens ééntje tegenkom op de rommelmarkt voor een paar euro dan neem ik hem zeker mee. Lijkt me werelds 😉

 9. abdel

  Beste
  Ik wil graag weten hoevel waat en ampere van een gehakt molen van 380v of een vacuum van 380v
  groetjes Abdel

  1. Meneer Veelkantie

   Abdel,

   Ampères van deze machine weet ik niet, en lijkt me ook niet echt relevant voor deze machine voor thuisgebruik, maar het Wattage is 1200 Watt bij max. 240 volt. De machine is niet geschikt voor professioneel gebruikt. Voor een machine op 380 volt zul je toch echt bij de handel moeten zijn.

 10. Dirk van Geffen

  Hallo Veelkantie,
  Op de foto van je Best Home vleesmachine zie ik een soort rondhulpstuk,dat
  je volgens mij,ik ben geen worstmaker, nadat je de plaat en het mes uit de
  machine gehaald hebt,samen met de worstvuller in de machine zet.Dit ronde
  hulpstuk zorgt er voor dat de worm op zijn plaats blijft tijdens het vullen van
  de darmen.
  En de groeten,
  Dirk Dutch Snacks.
  http://www.dutchsnacksthailand.com

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Dirk,

   Nee, daar is het niet voor bedoeld. Het is een hulpstuk om een bepaald gerecht, waarvan de naam me nu even ontschoten is maar het zijn een soort van gevulde vleesballetjes, te maken.

   Schiet me net weer te binnen. Ze noemen deze balletjes Kibbeh of kibbe, maar ook kubbeh, kebbah of kubbi. Hoe het in z’n werk gaat heb ik nog niet kunnen ontdekken.

 11. Roya

  Welke maat heeft snijmes??
  I am really from Denmark, but i bought this machine in Nederland, and my Snijmes thing is gone, so i cant use my machine! So plz. What is the size of the snijmes?

  1. Meneer Veelkantie

   Roya,

   Maten van het snijmes

 12. Job van Steenbergen

  Beste meneer Veelkantie,

  Een beetje een late reactie, maar dat is hopelijk niet erg.
  Het kebbe-hulpstuk is bedoeld om samen met dat konische schoteltje een soort buisje van worstdeeg te maken. Je maakt dan eerst lamsgehakt, dat zout je en deel je in twee – de ene helft kruid je zoals je lekker vindt, en je rolt er sigaartjes van ter dikte van dat uitsteeksel op de kebbe-plaat. Vervolgens meng je de andere helft met bloem en gekookte en afgekoelde bulgur tot een heel stijf deeg, dan haal je het mes uit je machine (!) en doet de kebbe-plaat met dat uitsteeksel naat buiten op de plek van de snijplaat – konus ervoor en sluitmoer erop.
  Dan kun je een soort “buisjes” van gehakt/bulgurdeeg maken. Die vul je dan met het gekruide gehakt, en het geheel frituur je dan gaar. Best leuk om eens te doen.
  Maar: als je eigenlijk nooit kebbe maakt, kun je ook gewoon dat voorste uitsteeksel van de kebbeplaat afzagen. Je hebt dan een worstvulplaat. Meestal zijn ze zo uitgevoerd dat je ze zonder mes kan gebruiken, dus het gehakt wordt dan niet nogmaals gesneden. Als die ruimte niet klopt, wil het vaak nog wel eens lukken om het mes andersom te plaatsen, dan wordt er ook niet gemalen. Als ik deze post eerder had gezien, had ik uw zwager een hoop moeite kunnen besparen met het modificeren van die snijplaat…
  Maar wellicht heeft u er alsnog iets aan.

  Groet,

  Job

 13. Meneer Veelkantie

  Hoi Job,

  Nee, je bent nooit te laat met goeie adviezen!

  Eindelijk eens iemand die weet hoe het werkt. Heb me er een bult naar gezocht maar kon er niets over vinden. En inderdaad, had ik dat geweten…

  Bedankt voor de moeite Job. Ben erg blij met je advies. En ik zal vast niet de enige zijn 😉

 14. hans brandsma

  Laat het toeval zijn dat ik nu ook een gehaktmolen heb aangeschaft en ook geinteresseerd ben in worsten te maken! Prachtige verhaal en ik ga er de komende tijd mee aan de slag.
  Trouwens kebeh wordt hier Kibbeh genoemd en dan vind je via google veel recepten!
  Groetjes, Hans Montaigut

 15. Sn.Wilsophie

  Kocht ooit in Duitsland de Clatonic FW2398 /28300 om zelf vlees te malen want het heet een Fleischwolf. Ooit een keer geprobeerd, maar het vlees kwam er niet door. Jaren in de kast laten staan en nu gebruik ik hem als kaasrasper en sin. pers en dat gaat prima. Al die onderdelen voor het vlees liggen nog nieuw in de kast, kan er niks mee. Het ding was niet duur , een paar tientjes denk ik.

  1. Meneer Veelkantie

   Sn.Wilsophie,

   Dat is niet zo vreemd. Op zich is het nog niet eens zo’n slecht apparaat qua uitvoering, maar de motor is maar 250 Watt. Het is een wonder dat je er kaas mee kunt raspen en sinaasappels mee kunt persen 😉

 16. Mister gehakt

  Ik heb de best home vlees molen ook maar aan de eind van de worm heb je een witte plastieken ringetje zoals je op de foto kan zien mijn ringetje is kapot gegaan zonder dat ring kan ik hem niet gebruiken waar kan ik die ring aanschaffen weten jullie dat ?

 17. Hajee

  Wij hebben een tristar gehaktmolen gekocht. En ook wij zochten naar een oplossing om zonder nog een keer te malen het gehakt er door heen te laten gaan om de darmen te vullen.

  Wij kochten voor 15 euro de Jupiter Wurstfull-Vorsatz. Die hebben we een beetje bij moeten buigen maar toen paste deze perfect. Ik denk ook voor andere molens. Allemaal iets makkelijker als het eerste verhaal in dit lijntje.
  Wij hebben deze gekocht bij Oldenhof in Amersfoort. (kookwinkel.nl)

Laat een reactie achter