«

»

Jan 27 2015

Bericht afdrukken

Eenpersoons Hartige Maaltijd Taartjes makenGelukkig, meneer Veelkantie had afgelopen vrijdag eindelijk weer eens een beetje een opleving, qua gezondheid. En wat doen de Veelkantie's dan? Precies! Koken! Lekker met een biertje erbij voor de fun en als 'alternatieve' pijnstillers.

Deze keer maakten wij heerlijke Hartige Maaltijd Taartjes in drie smaken als avondmaal

Doorsnede Kippenlevertjes taartje

Het is allemaal heel eenvoudig en relatief snel gemaakt. En je het er niet veel voor nodig. Zeker als u al een beetje behendig bent in de keuken. Wat u in ieder geval wel nodig heeft zijn kleine springvormpjes. Één per persoon. En uiteraard bladerdeeg, wij gaan niet lopen klooien met het maken van hartige taartdeeg, want anders worden het geen taartjes! Wij gebruikten gewone bladerdeeg voor de bodem en zijkant en roomboterbladerdeeg voor de bovenkant.

Voordat wij echter aan de het maken van de taartjes beginnen garen wij eerst even wat zaken voor. Dit omdat de bladerdeeg uit zou kunnen drogen terwijl u nog druk doende bent de vullingen voor de taartjes aan het maken bent.

Wij hebben gekozen voor drie soorten vullingen. Namelijk voor een Elzasser vulling, een Griekse Lamsgehakt Feta vulling en een Aziatische Pittige Kippenlevertjes vulling. Maar kunt natuurlijk zelf beslissen welke vullingen u en/ of uw gezin dan wel gasten willen. Want dat is het mooie van deze Eenpersoons taartjes. Je kunt deze vullen met wat u wil. Niets is te gek. Zolang u er maar voor zorgt dat de vulling niet al te nat wordt want dan worden de taartjes slap en niet krokant. Vandaar dat voorgaren geen overbodige luxe is. Zo kunt u ervoor zorgen dat u het kookvocht kunt laten verdampen of afgieten zodat u een drogere vulling krijgt. Op die manier worden het niet zulke slappe kleffe taartjes!

Laat ons beginnen met de Elzasser Vulling

Uitjes fruiten

Tip: Zet de gesneden uitjes laag op met een klein scheutje olie. Laat dit een minuut of 15 rustig garen zodat de uitjes licht zoetig worden. Snel bakken heeft geen zin, de uitjes worden dan bruin (en dat willen wij niet) en de uitjes worden dan ook wat bitter!

Benodigdheden:
 • Circa 5 Eieren,
 • Circa 80 gram Gerookte Spekreepjes,
 • Circa 50 gram Geraspte Kaas naar keuze,
 • Eventueel wat Champignon plakjes,
 • Naar smaak wat gesnipperde Ui,
 • Snufje zout en peper.

Bereiding:

 1. Rul in de pan vier van de vijf eieren en bewaar er ééntje voor later,
 2. Gaar de Spekreepjes even op een laag vuurtje en voeg dit toe,
 3. Gaar eveneens de gesnipperde Ui en voeg dit toe,
 4. Gaar eveneens de Champignon en voeg dit toe,
 5. Breng op smaak met wat peper en zout.

Leg dit even apart want we gaan eerst de andere vullingen maken en dan de taartjes

Wij vervolgen onze weg met het maken van de Griekse Lamsgehakt Vulling

Lamsgehalt garen plus ingredienten

Benodigdheden:

 • Circa 350 gram Lamsgehakt,
 • Circa 80 gram Geitenkaas/ Feta,
 • Naar smaak wat gesnipperde Ui,
 • Naar smaak wat plakjes Champignon,
 • Wat Gerookte Spekreepjes,
 • Circa een eetlepel Munt/ Mint (fijngesneden),
 • Circa een flinke theelepel Kaneel,
 • Snufje zout en peper (maar let op! Spekreepjes zijn ook zout!).

Bereiding:

 1. Rul in de pan de Lamsgehakt mooi los,
 2. Gaar de Spekreepjes even op een laag vuurtje,
 3. Gaar eveneens de gesnipperde Ui en voeg dit toe,
 4. Voeg aan het mengsel de Munt/ Mint toe,
 5. Voeg aan het mengsel de Kaneel toe,
 6. Voeg aan het mengsel de Spekreepjes toe,
 7. Voeg ook circa 50 gram kleingemaakte blokjes Geitenkaas/ Feta toe,
 8. Proef en maak zo nodig het mengsel op smaak met wat zout en peper.

Leg dit even apart want we gaan eerst de andere vullingen maken en dan de taartjes

Als Laatste maken wij de Pittige Aziatische Kippenlevertjes Vulling klaar

Kippenlevertjes garen plus ingredienten

 Benodigdheden:

 • Circa 350 gram Kippenlevertjes,
 • Circa 70 gram Champignons,
 • Naar smaak wat gesnipperde Ui,
 • Een flinke eetlepel (of twee) Sambal Badjak (is niet zo pittig),
 • Een flinke theelepel (of twee) Sambal Oelek (is lekker pittig),
 • Een lekkere scheut Sojasaus,
 • Snufje peper en zout naar smaak.

bereiding:

 1. Gaar de Kippenlevertjes in wat boter of olie,
 2. Snij de Champignons in plakjes en gaar ook die in de pan,
 3. Gaar eveneens de gesnipperde Ui en voeg dit toe,
 4. Voeg de Sambal Badjak aan het mengsel toe,
 5. Voeg de Sambal Oelek aan het mengsel toe,
 6. Voeg de Sojasaus aan het mengsel toe,
 7. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

Aangezien wij voor meerdere vullingen Champignons, Spekreepjes en gesnipperde Ui nodig hebben is het natuurlijk het handigste als u dit allemaal in één batch maakt, want dit drie of meer keer apart maken is natuurlijk gekkenwerk.

Alle voorgegaarde ingredienten

Tijd om de Taartjes voor te bereiden!

Nu dat wij de drie vullingen klaar hebben is het tijd om de taartjes voor te bereiden. En dat is heel eenvoudig!

Vet de springvormpjes, die je overigens vrijwel overal kunt kopen, in met wat gesmolten boter (even een paar seconden in een bakje in de magnetron) en zet deze nog even apart tot wij toe zijn aan het bekleden en vullen van de taartjes.

Benodigdheden:

 • 8 plakjes gewone Bladerdeeg (voor viert taartjes),
 • 4 plakjes Roomboter Bladerdeeg (voor vier taartjes),
 • Een beetje bloem om het aanrecht te bestuiven.

bereiding:

 1. Vormpje bekleden met BladerdeegLeg twee gewone plakjes bladerdeeg met de glimmende kanten op elkaar en rol deze op een met bloem bestoven aanrecht rustig uit tot een vierkantje waarvan u denkt dat deze zowel de bodem als de zijkant van het springvormpje kan bekleden,
 2. Leg nu de uitgerolde bladerdeegplakjes over de met boter ingevetten springvorm en druk deze in de vorm van het springvormpje. Maakt u per ongeluk een gaatje smeer deze dan af met wat overgebleven bladerdeeg,
 3. Rol nu krachtig met de deegroller over de bovenkant van het springvormpje tot u de randen van het springvormpje door het bladerdeeg heen ziet. Verwijder overtollige bladerdeeg.
 4. Herhaal dit zo vaak als u springvormpjes heeft.

Nu kunt u de Taartjes gaan vullen. En dat doet u door de inhoud van de pan met de desbetreffende vulling in het taartje te scheppen. U kunt de vulling voorzichtig wat aandrukken zodat u een wat compactere vulling krijgt. In geval van de Elzasser Vulling klopt u het ene Ei dat u nog over heeft even los in een bakje en voegt dit nagenoeg geheel aan het gevulde vormpje toe. Het restant van het Ei gebruikt u op de bovenkanten wat af te smeren voor een mooie glans.

Taartjesvorm vullen met Lamsgehakt

Taartjesvorm vullen met de Elzasser vullingTaartjesvorm vullen met de Kippenlevertjes vulling

In geval van de Elzasser Vulling vult u het taartje af met de geraspte kaas. In geval van de Griekse Vulling drukt u in de vulling nog wat in blokjes gesneden Geitenkaas/ Feta. In beide gevallen geeft dit extra veel smaak en wat smeuïgheid!

Flink wat geitenkaas op de lamsgehakt

Even wat gaatjes maken voor de hete luchtNu is het een kwestie van de plakjes Roomboter Bladerdeeg zo nodig nog wat uitrollen zodat deze het hele taartje aan de bovenkant bedekt, deze over de taartjes te draperen en wederom even krachtig met de deegroller over de vormpjes te gaan tot dat u de vormranden door de bladerdeeg heen ziet.

Nu is het nog even het overtollige bladerdeeg verwijderen en uw taartjes zijn al klaar om gebakken te worden in de oven!

Nu had meneer Veelkantie bij wijze van experiment in twee van de vier taartjes gaatjes gemaakt om te zien of dit bij het bakken enig verschil uit zou maken. Dit om te voorkomen dat de bovenkant loskomt van het taartje. Het blijkt echter geen enkel verschil uit te maken. Dus laat dit maar achterwegen!

U bakt de taartjes gedurende circa 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius. Wel even controleren en zo nodig de baktijd verkorten of verlengen!

 Het resultaat in foto's!

Nu kunnen wij natuurlijk opscheppen over onze Eenpersoons Hartige Taartjes maar laat de beelden maar voor zich spreken! Hieronder in en uit de vorm en wat doorsnede foto's. Helaas ben ik de Lamsgehakt Geitenkaas vergeten 🙁

Taartjes vers uit de ovenTaartjes uit de vormDoorsnede elzasser taartje Doorsnede Kippenlevertjes taartje

Oh ja... de hamvraag natuurlijk! Was het lekker?

Ja de taartjes waren heerlijk! En u kunt ze koud en warm eten!Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2015/01/27/eenpersoons-hartige-maaltijd-taartjes-maken/

Laat een reactie achter