«

»

sep 27 2012

Bericht afdrukken

Kibbeling (van diepvries blokken Koolvisfilet)Kibbeling, dikke frieten en RemouladeIk hoef u vast niet uit te leggen dat een lekker portie Kibbeling heerlijk is. Lekker met veel kruiden er overheen en een heerlijke zelfgemaakte Remoulade (saus) erbij.

Maar doorgaans is het duur om Kibbeling, of alleen al de vis die u ervoor gebruikt als u het zelf maakt, te kopen. Op de markt kost een klein bakje al snel een euro of drie. Laat staan dat u met een gezinnetje bent. En zelfs de zogenaamde beetje 'familie' zak Kibbeling (circa 500 tot 700 gram) kost u snel ergens tussen de € 7,- en € 10,-.

De reden dat Kibbeling zo duur is heeft weinig te maken met de kostprijs van de vis maar is meer een overblijfsel uit vroegere tijden. Toen maakte men Kibbeling van kabeljauwwangetjes. En dat was een zeer smakelijk onderdeel van de (van net achter de kop) kabeljauw.

Dat is allang niet meer zo. Want laten we eerlijk zijn, doorgaans krijgt u tegenwoordig niet de mooiste delen, de facto zelfs 'visafval', van de vis (vaak koolvis, heek of zelfs van kwalitatief veel minder lekkere niet zelden sterk vervuilde zoetwatervissen zoals Pangasius en tilapia) voorgeschoteld als zogenaamde Kibbeling. Dat terwijl een beetje Kibbeling van kabeljauw of tenminste heek, of op z'n slechtst van koolvis (familie van de kabeljauw dat een hele goede smakelijke niet al te dure vervanging kan zijn), gemaakt is.

Toch betaald u de hoofdprijs voor deze 'visafval' (in de zin van resten vis die niet voor andere doelen te gebruiken is) in krokant jasje. Aan dit on(ge)recht moet toch iets te doen zijn, zo dacht meneer Veelkantie.

Diepgevroren Koolvisfilet blokkenDus trok meneer Veelkantie een plan. Blokken kabeljauw, heek of koolvis bestaan eveneens uit deze restanten van desbetreffende vissen, die niet meer voor andere doeleinden aan te wenden zijn dan samen te persen in blokken en stijf in te vriezen. Want zo lijkt het tenminste nog iets. Grote voordeel is dat deze blokken vis doorgaans erg goedkoop, of tenminste een stuk goedkoper zijn dan grotere delen van de vis te kopen. Met name koolvisfilet heb je al vanaf circa € 1,- tot € 2,- per pakje. Wat nou als meneer Veelkantie die eens ontdooide en uitelkaar plukte? Wat zou er dan aan voor Kibbeling bruikbare stukken vis overblijven? Een experiment, en als het even meezat heerlijke maaltijd, was geboren. Dus kocht meneer Veelkantie, rekening houdende met meer afval (te kleine stukjes) dan bruikbare vis, drie pakjes koolvisfilet. Dat had echter niet nodig geweest. We hadden bijna 1,4 (met het krokante jasje meegerekend) kilo Kibbeling aan het einde van de rit. Nog geen 2% bleek te klein te zijn voor Kibbeling! We hebben ons gisteren dan ook ongans gevroten aan overheerlijke grote stukken Kibbeling.

Ontdooide Koolvisfilet

Geplukte Koolvisfilet

Mooi, in het beslagje dus met die vis! Een heel eenvoudig beslagje, zoals u hieronder wel kunt vernemen:

Koolvisfilet in de beslagBeslag voor Kibbeling:

 • 150 gram bloem
 • 200 ml melk
 • 50 ml water
 • 2 eieren
 • 1 theelepeltje zout en peper

Even goed doorroeren, 30 minuten laten staan voor de consistentie, vis er even in laten zwemmen en flink rond woelen door het beslagje, en u bent klaar om te Kibbeling in wording bij circa 170 tot 180 graden Celsius te frituren!

Tips: Gebruik het liefst iets van zonnebloemolie en geen vloeibaar of vast frituurvet, want dat geeft toch een andere smaak. Gebruik ook oud olie dat u toch al weg wilde gooien, want er komt veel rommel in de olie door het beslag. Gebruik liever geen frituurmandje in de friteuse maar gebruik een grove schuimspaan. Maar let dan wel op dat de Kibbeling niet vast blijft kleven aan het verhittingsspiraal op de bodem van de friteuse. Gooi de Kibbeling stuk voor stuk in de olie om te voorkomen dat de Kibbeling aan elkaar kleeft. Schep tussen ieder portie Kibbeling die u frituurt even de restanten beslag uit de friteuse of pan, zodat u niet allemaal zwartgeblakerde stukjes verbrand beslag in uw olie heeft, en de stukjes beslag niet aan uw mooie stukken Kibbeling blijven kleven.

Heeft u dat allemaal gedaan, en u heeft de Kibbeling mooi goudbruin gebakken (dan is de vis eveneens mooi gaar), bestrooid met viskruiden en in een schaal met keukenpapier uit laten lekken, dan is het smullen!

Hoppekee... 1,4 kilo Kibbeling!

We kunnen wel zeggen dat dit experiment volledig, zelfs boven verwachtingen, geslaagd is. Man man man wat was dat lekker zeg! En omdat we eveneens boven verwachtingen veel bruikbare vis overhielden van de blokken diepgevroren koolvisfilet hebben we letterlijk onze buiken rond gevroten! Heerlijk met lekker dikke (bijvoorbeeld Vlaamse - en geen Waalse want dat zijn arrogante etnocentrische) frieten en uiteraard een heerlijke zelfgemaakte Remoulade! Kortom, dit is absoluut een blijvertje in onze assortiment aan vroterijen!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/27/kibbeling-van-diepvries-blokken-koolvisfilet/

16 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ribhead

  Hoi Veelkanties, maken jullie de frieten ook zelf? Zo ja hebben jullie daar een werkwijze voor?

  1. Meneer Veelkantie

   Ribhead,

   Ja dat doen we soms, niet altijd, ook. We gebruiken daarvoor een frietsnijder want dat is makkelijk en gaat snel. Een echte werkwijze hebben we niet. Gewoon aardappelen schillen, snijden met de frietsnijder, even wat laten drogen, voorbakken, afkoelen en daarna afbakken, klaar 😉

 2. Michiel

  Na veel uitproberen en ook een beetje afkijken in een frituur in Belgie is dit mijn beproefde werkwijze voor verse frites:

  Frites snijden, afspoelen met water en goed droogdeppen.
  Voorbakken tot ze gaan drijven op 130 graden in niet te grote hoeveelheden (goed in beweging houden zodat ze niet aan elkaar plakken)
  Uit laten lekken in een vergiet en liefst helemaal laten afkoelen.
  Afbakken op 170 graden tot ze goudbruin zijn (vooral in het begin goed in beweging houden tegen het plakken
  Zout erover en opsmikkelen maar.

 3. Ribhead

  Thx Michiel! Ik ga het binnenkort uit proberen! Gebruik je ook nog speciale soort aardappelen? Of gewoon kruimig?

 4. Michiel

  Ik gebruik kruimige aardappels inderdaad. Gewoon Oud Hollandsche HTK* Piepers.
  Ik heb wel gehoord dat je beter geen donkere aardappelsoorten kunt gebruiken omdat daar meer suikers in zitten.

  *) Huis Tuin en Keuken Piepers 😉

 5. Henk van Hal

  Ziet er goed uit die kibbeling ga het van het weekend proberen.

 6. Tupac Shakur

  thnx die ga ik ook eens proberen!

 7. Erik

  Hallo,

  Ziet er erg lekker uit ga ik zeker een x maken zo,maar toch even een vraagje je doet na het bakken de viskruiden erover maar er zijn ook mensen die de viskruiden er een eerder overheen doen zodat de kruiden goed kunnen intrekken in de vis of werkt dat niet met vis uit de vriezer???

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Erik,

   Je kunt het beslagje kruiden, maar het beste doe je de kruiden op de kibbeling na het frituren. Dat geeft de meeste smaak.

 8. Cobus

  Ik gebruik voor kibbeling het liefste een licht bierbeslag
  85 gram bloem
  1 ei
  peper/zout ( & overige kruiden )
  1 deciliter bier

  Klop een beslag van de bloem, het ei en bier
  klop het gescheiden eiwit stijf, en breng het rustig door het eerste beslag.

  Haal de stukjes vis er goed doorheen, en direct af-frituren

  ( ik heb een oude mosselpan hiervoor, gevuld met plantaardige olie ( liefst arachide, maar meestal zonnebloem ivm budget )
  Verder alle tips van de fam. Veelkantie mbt stukjes en zuiverheid utieraard.

  Om het idd AF te maken, de vlaamsche frieten :

  snij grote kruimig kokende aardappels in stevige repen ( eigen inzicht van 0.5cm tot 2x2cm :+ )
  voorbakken op lage temperaturen ( 130/150c ) voor de ECHTE vlaamsche smaken … OSSEWIT …
  ( let op cholestorol 😐 ) maar die smaak …….
  frieten af laten koelen, en droog houden.
  af-frituren op 170c tot het goud/donkerbruin is.

  voor de liefhebber …

  Ik maak onze mayo zo:

  1 eierdooier, goeie eetlepel mosterd, 2 eetlepels azijn, peper en zout en 4 dl arachide olie.
  Staafmixer er in op turbo en 10 sec heb je lekkere, goedkope mayo.

  Voor de liefhebbers van citroensap kan dit er uiteraard ook nog bij.

 9. hans

  Ik heb koolvis van euroshopper gebruikt, nog goedkoper dan die van de AH. Ik ga morgen weer een poging wagen, maar hoop dat ze dit product nog hebben omdat euroshopper er uit gaat.

 10. Marie-Ange

  Hoi,

  Kibbelingen geproefd tijdens de vakanties.
  Ik zocht naar een eenvoudige recept om ze zelfs te maken. Ja, de arrogante etnocentrische walen kennen dat niet :-)

  Bedankt voor die (oude) artikel. Ik ga ze “pinnen” op mijn pinterest, om later mijn dikke waalse buik blij te maken 😉

  Groetjes,
  M-A

 11. Antoon

  Doe ik al jaren zo met die blokken koolvisfilet en t werkt super alleen wel even bier of barleduc citroen ip van water toevoegen aan het beslag ,je zult zien dat het jasje dan veer krokanter zal zijn.

  Groetjes :Antoon

 12. Iris

  Heerlijke kibbeling! Geweldig genoten! Bedankt voor het recept!

 13. Marijke

  Echt te gek! Al 2x gemaakt van diepgevroren koolvis blokken! 1x van de Lidl en 1x van de Aldi. Heerlijk en reuze gemakkelijk! 1x met patat en mayo en gisteren met aardappelsalade en Aioli van de Aldi omdat ik dat toevallig in huis had. Volgende keer ga ik het maken met eigen gemaakte patat en remoulade saus! Thanks! Marijke

 14. Marijke

  Heerlijk! Thanks!

Laat een reactie achter