«

»

mei 13 2011

Bericht afdrukken

Elektrisch Grillspit voor (Offset Smoker) Barbecues

Bij de firma Gaswinkel informeerde ik op 10-05-2011 of men misschien ook een Elektrisch Grillspit voor mijn 21" Smoker Barbecue in het assortiment heeft.

Ik kwam op het idee omdat blijkt dat er op mijn nieuwe Smoker voorbereidingen zitten voor een grillspit in de vorm van twee inkepingen in de deksel. Pure nieuwsgierigheid deed de rest.

Op 11-05-2011 kreeg ik antwoord, en men bleek inderdaad een Elektrische Grillspit te kunnen leveren.

En niet de minste ook. Sterker nog… men maakt deze op maat voor de diverse formaten Smokers en overige barbecues. En niet de minste ook. De spit is bijvoorbeeld gemaakt van RVS en de elektrische motor kan 25 kilogram aan. Je zou er dus een klein varkentje, hetgeen ik nog eens hoop te doen, aan kunnen rijgen om te grillen.

Ik verzocht de firma Gaswinkel mij een paar foto's van het apparaat toe te sturen. Al op 12-05-2011 kreeg ik een setje foto's en een korte verklaring bij de foto's van Gaswinkel in de mail.

Nu twijfel ik nog of ik uiteindelijk overga tot de aanschaf van het apparaat. Ik vraag me namelijk af hoe vaak ik deze ga gebruiken en of het dan, in verhouding tot de keren dat ik het Elektrische Grillspit ga gebruiken, wel de (slechts) € 79,95 waard is die het apparaat in dit geval kost.

Toch wil ik voor andere geïnteresseerde graag de foto's tonen die ik van de firma Gaswinkel ontving. Wie weet heeft u wel grootse grillplannen… Bij deze dus:

Om de Grillspit goed te kunnen laten draaien zijn er wat kleine aanpassingen nodig. Zo is het nodig om aan weerzijde van het grillcompartiment twee inkepingen van circa 10 mm te maken. Dat kunt u gewoon doen met een slijpschijf of iets dergelijks.

Door deze inkepingen blijft het spit mooi op z'n plaats liggen bij het roteren.

De deksel, zo liet ik u al weten, hoeft niet aangepast te worden. Daar zitten, af fabriek, al twee mooie inkepingen in. Dat is ook wat mij op het idee bracht eens te informeren naar het bestaan van een Grillspit.

Er is nog wel een andere aanpassing nodig. Zonder deze aanpassing zou het spit rondjes om de eigen as kunnen gaan draaien omdat het een hele compacte motor betreft die mede daarom niet voorzien is van een contragewichtje. Hetgeen ook zinloos zou zijn als je bijvoorbeeld een varkentje van een kilo of 20 - 25 aan het spit zou hebben hangen.

Maar ook daarvoor had de firma Gaswinkel een nette oplossing bedacht. Namelijk een wartel dat je door een nog zelf te boren gat in de wand van de Smoker steekt en aan de binnenzijde vastschroeft. Even een foto want dat is duidelijker.

Met de pin die op de motor zit zet u deze vast in de wartel aan de buitenzijde. Zodoende blijft de motor op z'n plek zitten en draait deze niet mee als het vlees aan de spit wat uit balans is.

Het uiteindelijke resultaat mag gezien worden.

Na deze aanpassing kunt u flinke hompen vlees mooi rondom garen. U zou dit eventueel via de Fire Box kunnen doen, maar ook het grillcompartiment leent zich daar erg goed voor. Er ligt immers een prima verstelbaar kolenrooster in het grillcompartiment.

Om het garen te bevorderen kan de deksel, door de af fabriek uitsparingen, keurig dicht.

Ik moet zeggen, als ik tot de aanschaf van deze Elektrische Grillspit overga, dan gaat het zeker deze worden!

Ik mag overigens graag nog eens mijn complimenten uit doen gaan naar de firma Gaswinkel. Dit was geen eenvoudige vraag en de medewerker heeft speciaal op mijn verzoek voor mij deze foto's geschoten.

Dat is even andere koek dan bijvoorbeeld de firma Koopgoedkoop.nl die er nu al meer dan 20 dagen over doet om even uit de stoel op te staan en naar de showroom te lopen om even de binnenmaten van een Smoker voor me op te nemen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/13/elektrisch-grillspit-voor-offset-smoker-barbecue/

7 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Mike Smoker

  Mmm.. lijkt dit op smokertuning? Tja, een elektrische spit is leuk voor direct grillen/bbqen, en heeft natuurlijk amusementswaarde voor je visite maar voor in een smoker heb je deze totaal niet nodig daar je het vlees/product dmv roken gaart.
  Het garen vind plaats via onderzijde en rondom het product dmv warme lucht als je het product op de roosters ligt en je de deksel vs smoker sluit. Simpel. Een kind kan de was doen.
  Je kan natuurlijk je smoker als gewone bbq inrichten en kooltjes in de bak doen.
  Maar dan zou ik maar weer een betonnen bbq metselen en de smoker in de garage zetten. Een smoker is een smoker toch?

  Mike S

  1. Meneer Veelkantie

   Mike,

   Wat een puristisch geleuter over ‘hoe het moet en niet mag’ allemaal. Ja, een spit heeft in feiten alleen zin als je kooltjes in het grillcompartiment stort. De meeste smokers zijn dan ook voorbereid en toegerust daarop met een kolenrooster en een as-opvangbak in het grillcompartiment. Dus het kan, en waarom ook niet? Waarom een smoker niet ook inzetten als conventionele barbecue? Zie het probleem niet zo. En wie ben jij om voor andere te willen bepalen wat wel en niet kan of mag? Snap werkelijk niet waarom mensen het nodig vinden om hun vastgerotte ideeën over ‘hoe wel en hoe niet, of anders’ op te dringen…

 2. Homers Pit

  Hahahahaha leuk dingetje voor op de verlang lijst ,en geloof me low en slow is altijd beter
  En wat iedereen met z,n Zwarteopkolengestooktebuitenmagnatron doet moeten we toch lekker zelf weten

 3. Tamarra

  Wat een topidee, ik ben gek op rotisserie. Vraag me wel af of de deksel dicht kan, met het bovenrek? Of verwijder je het bovenrek uit de deksel?

 4. Michiel

  Oh jubel! Ik vernam dat er zojuist een langwerpig pakket van ruim een meter bij mij thuisbezorgd is… wordt ongetwijfeld vervolgd :-)

 5. Mdr eijsten

  Hangt het spit niet te laag. Ben bang dat een dikke kip zo te dicht op de kolen hang of valt dat mee. Bij rotisserieen hangt het spit doorgaans wel wat hoger

 6. Meneer Veelkantie

  Rick,

  Als je het spit in de smoker hebt liggen en je wilt direct grillen via het grill compartiment dan moet je minstens het kolenrooster op de bodem van het compartiment laten liggen. Je vlees aan het spit zou anders gegarandeerd verbranden als je het kolenrooster hoger in zou stellen.

  Beter nog is om het vlees ‘low en slow’, of desnoods op hogere temperatuur (door meer brandstof in de firebox te doen) via de firebox zou grillen. Duurt bij ‘low en slow’ natuurlijk wel iets langer maar het vlees zal dan wel zoveel malser zijn dan via de directe methode.

Laat een reactie achter