«

»

jun 29 2013

Bericht afdrukken

Chinese Egg Drop Soup

Een maandje geleden trakteerde Veelkantie Lid InRoMa ons op een video op het forum waarin Egg Drop Soup werd gemaakt. Dat zag er erg smakelijk en daarbij ook nog eenvoudig uit. Dus waarom niet eens uitproberen?

Egg Drop Soup kennen we uit veel windstreken. Van inderdaad Azië (Japan, Korea en China, tot aan Italië en Duitsland). Het zijn verschillende soorten soepen, maar in basis komt het in grote lijnen allemaal op hetzelfde neer.

Je kunt ook sterk variëren met toevoegingen. Zowel vlees, vis, schelpdieren alsook tofu en diverse groente. De basis is allemaal hetzelfde. Kippenbouillon en geklopt ei. Zoals altijd is uw smaak en inventiviteit de grens en leidende.

Wij hielden het deze eerste keer bij alleen de basissoep.

Voor de basis heb je niet erg veel nodig. Wij maakten twee liter soep. Dus we hebben het recept op de video van InRoMa op gevoel en inschatting daarop aangepast. Daarvoor heb je onderstaande ingrediënten nodig:

Ingrediënten voor 2 Liter Egg Drop Soup:

 • 2 Liter Kippenbouillon,
 • 4 tot 5 Eieren (drie à vier hele en 1 dooier),
 • 4 eetlepels Maïzena met 8 eetlepels koud water,
 • 1 Theelepel Gemberpoeder,
 • 1 theelepel zout,
 • 1 theelepel peper,
 • Een paar gram gesneden Lente Ui,
 • Desgewenst wat Taugé, gesneden wortel, Tofu, Kipfiletstukjes, Garnalen of andere toevoeging.

Het is wenselijk om de Kippenbouillon een dag van te voren te maken. U kunt natuurlijk bouillonblokjes of een poeder bouillon gebruiken, en er is zelfs kant en klare kippenbouillon in de handel, maar zelf maken heeft uiteraard de voorkeur. Dan kun je beter zelf de kracht en smaak van de bouillon bepalen. Aziaten zijn, ondanks het feit dat men flink zout ingrediënten kent zoals Ketjap e.d., geen echte zoutbekjes, dus men gebruikt in basis een redelijk laffe bouillon. Wijzelf houden van een wat sterkere zoutige kippenbouillon.

Een bereidingstip vooraf: Nu las ik pas net, nadat ik me verder ging verdiepen in hetgeen we eerder op de avond maakten en aten (iets dat je normaal natuurlijk op voorhand doet, maar ik deed het dus naderhand), dat niet weinig mensen problemen hebben met de juiste consistentie van het ei door de soep. Ofwel het voornaamste ingrediënt waaraan deze soep de naam te danken heeft. Wij bleken, het kan toeval zijn of onze geoefendheid, precies de juiste consistentie van het ei in de soep te hebben bereikt. Namelijk zijdezachte slierten ei. We kunnen op voorhand mensen dan ook het volgende belangrijke advies geven... zorg dat de bouillon goed kookt voordat je met het ei aan de slag gaat. Kook na het toevoegen van het ei de soep niet te lang door want dan kan het ei overgaar worden en dus niet zijdezacht maar taai uitpakken. Stop direct nadat het ei gaar is met roeren.

* Het is daarom beter dat u, in tegenstelling wat u in de video ziet, de Maïzena toevoegt voordat u met het ei aan de slag gaat. Dit is om te voorkomen dat u het ei kapot slaat en te gaar kookt!

Bereidingswijze:

 1. Breng de bouillon aan de kook,
 2. Voeg de stukjes kipfilet als u die wilt gebruiken (zoals wij deden) toe aan de bouillon,
 3. Voeg de eventuele andere genoemde ingrediënten eveneens aan de bouillon toe,
 4. Breng de bouillon met ingrediënten op smaak met gember, zout en peper,
 5. Meng de Maïzena met het koude water en voeg dit als de bouillon kook toe *,

Dit is allemaal natuurlijk een simpel ABC'tje... Nu het onderdeel waar mensen kennelijk moeite mee hebben. Ofwel het maken van de slierten ei in de soep. Eerst de foto en daaronder wat eenvoudige instructies.

Zorg dat de soep goed kookt. Hou een vork ongeveer 10 centimeter boven de pan. Hou daar weer een centimeter of 10 de maatbeker of de kom waarin u het losgeklopte ei heeft zitten. Giet nu het ei beetje bij beetje door de tanden van de vork heen in de kokende soep. Beweeg tijdens het gieten van het ei met de staal wat over de tanden van de vork heen. Dit zorgt ervoor dat je beter slierten ei weet te maken. Roer tussen het gieten van het ei zo nu en dan met de vork door de pan om te zorgen dat het ei slierten trekt. Het ei zal direct stollen en heeft dan de juiste gaarheid al bereikt. Zet de pan laag zodat de kook eraf gaat.

Schep de soep over in de soepkommen of borden en sprenkel er nog wat gesneden lente ui overheen.

Eet smakelijk ;)


Deze blogpost is 727 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/06/29/chinese-egg-drop-soup/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Rob

  Hee hartstikke leuk!

  Flinterdun gesneden ham, flimterdun gesneden prei kan ook.

  Maar hoe smaakte de soep uiteindelijk?

 2. MdJ

  Dit lijkt me dus net niks :) Maar, een mooi recept voor de liefhebber.

 3. Meneer Veelkantie

  InRoMa,

  Had je het zelf nog niet uitgeprobeerd dan?

  De smaak… Tja, als kippensoep. En die is zo lekker als je ‘m zelf maakt ;)

  Als je inderdaad het doel bereikt, dus het ei zijdezacht weet te houden, merk je van het ei in de soep nauwelijks iets. Het voegt ook nauwelijks iets aan de smaak en zelfs niets aan de structuur toe. Het was in onze ogen dan ook niet echt een erlebnis. We vonden het in basis (dus de zuiver Chinese variant ervan) zelfs een wat ‘arme’ soep die best wel wat meer ingrediënten kan gebruiken. Eigenlijk een beetje zoals we wel meer originele (dus niet aan de westerse smaak aangepaste) Chinese gerechten beleven. Niet heel spannend. In basis vrij flauw. Het wordt pas lekker en leuk als er westerse invloeden een rol gaan spelen. Wij zijn toch veel meer van de uitgesproken smaken. En met die uitgesproken smaken worden Chinese gerechten opeens veel interessanter. Ik denk dat het voor deze soep ook opgaat.

 4. Rob

  Hoi Veelkantie,

  natuurlijk hebben we eerst zelf de soep uitgeprobeerd meerdere malen zelfs.
  Naar aanleiding van een bezoek aan een chinees resraurant hier ter plaatse waar deze soep ook op de kaart staat dacht ik; dat kan ik thuis beter.
  Beetje zoeken op het net en hup aan de slag.
  Het is wat je zelf al zegt;met b.v. wat garnalen erin, fijn gesneden prei, enfin zoals je zelf altijd zegt: laat je fantasie de vrije loop.
  En dan is het beduidend smakelijker dan bij de doorsnee chinees.
  Uit een ander recept heb ik ook nog sesamolie toegevoegt en dat is een aanrader!
  Op naar de volgende uitdaging!

  Groet

  Rob

 5. Richard

  Ik mis de haaienvinnen

 6. Meneer Veelkantie

  Richard,

  Nou ik niet. Die horen er volgens mij niet in, eet ik ze uit principe niet, en bovendien schijnen haaienvinnen nagenoeg zo niet geheel smakeloos te zijn ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *