«

»

Aug 05 2014

Bericht afdrukken

Jeremy Clarkson slachtoffer van BBC ‘Neo-Mccarthyisme’

Naar nu bekend is geworden is er door de BBC een grootschalig onderzoek gestart naar 'het racisme' van de populaire presentator, van het al even zo populaire programma Top Gear, Jeremy Clarkson.  Zijn grapjes zouden namelijk zeer 'racistisch' zijn volgens de BBC bazen. Het zou zelfs wel eens het einde kunnen zijn van Clarkson's carrière bij BBC!

Top Gear: Jeremy Clarkson said 'there's a slope on it' when discussing a bridge in the Burma special

De uitzending waarin Clarkson opmerkt 'there is a slope on it'.

Clarkson kwam zwaar onder vuur te liggen toen er beelden naar buiten kwamen waarin Clarkson een rijmpje opzegde waarin van origine het woord nikker voor kwam. Clarkson sprak het woord niet uit maar mompelde iets dat er enigszins op leek. In een uitzending maakte Clarkson, die erom bekend staat wel van een grapje op het randje te houden, eveneens een grapje over Aziaten. Terwijl de presentators naar een brug in Birma keken waarover een Aziatische man liep merkte Clarkson op dat er 'a slope' op/ in de brug zat. Slope is naast het woord voor helling ook straattaal voor Aziaat. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een manspersoon  uit het MO als Ali Baba te bestempelen.

De BBC neemt echter geen halve maatregelen. Voor de uitgelekte beelden waarin 'het N-word' feitelijk niet te horen was, of je moest het zelf invullen, moest Clarkson buitengewoon diep door het stof. Het heeft hem zelfs bijna zijn baan als presentator gekost. Daarnaast is de BBC een diepgaand onderzoek gestart waarbij collega's en personeelsleden, waaronder zijn mede-presentatoren, werden verhoord. Kennelijk leverde dit niet het resultaat op wat de BBC inquisitie voor ogen had dus starten de BBC bobo's eveneens een onderzoek of 'er geen klimaat van angst heerst' waardoor zijn collega's 'hun bezwaren' tegen Clarksons 'racisme' en 'culturele ongevoeligheid' niet zouden durven aan te kaarten.

De directie verantwoord deze heksenjacht op Clarkson met het excuus dat men van mening is dat Clarkson en andere BBC representanten 'hun verantwoordelijkheid moeten kennen'. Kennelijk bedoeld men daarmee dat Clarkson en anderen geacht worden zich braaf te bewegen binnen de strikte regeltjes van de politiek correcte kaders van de BBC.

De jacht op vermeende 'racisten' zoals deze zich niet alleen in Engeland maar ook in Nederland voordoet, denk dan aan de enorme hetze die Gordon over zich heen kreeg na zijn 'nummel 49' opmerking en natuurlijk de compleet uit de hand gelopen discussie over Zwarte Piet, doet echter denken aan de jacht in de Verenigde Staten op vermeende 'communisten' onder McCarthy. De 'Red Scare' is echter ingeruild voor de 'Black Scare'. Hierdoor kun je, zoals blijkt, geen grapjes of woordspelingen meer veroorloven die 'een beetje op het randje' zijn of raken aan 'culturele gevoeligheden'. Ga je niet mee in deze politiek correcte benepenheid dan kan zelfs, zo blijkt eveneens uit het geval Clarkson, een berufsverbot jouw deel zijn. En dat terwijl wij dachten dat de politiek correcte hysterie op z'n retour was.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/08/05/jeremy-clarkson-slachtoffer-van-bbc-neo-mccarthyisme/

Laat een reactie achter