«

»

Jun 25 2012

Bericht afdrukken

Review: Princess Coffee Maker and Grinder + 10 TipsPrincess Coffeemaker and GrinderHelaas, of soms gelukkig als het een rotding is, is een apparaat wel eens aan vervanging toe. Zo ook ons coffeepads apparaat. We vonden het vervelend om geld uit te moeten geven, het is nooit leuk als iets niet meer goed functioneert, maar we waren anderzijds ook een beetje blij.

Want na 7 jaar coffeepads, en een stoet aan apparaten die pads aankunnen, hadden we het wel gehad met dit type koffie en koffieapparaten. We hadden er gewoon nooit het ‘koffiegevoel’ bij. We misten de geur bij het koffiezetten, het gepruttel van het apparaat en ook een lekker bakkie koffie.

Wij dus centen opzij leggen en op zoek naar een alternatief. Maar dat is nog niet eenvoudig. Want het zijn tegenwoordig of onvoorstelbaar dure apparaten, of het is een apparaat uit grootmoederstijd. Tot we op de Princess Coffee Maker and Grinder stuiten. Een mooi apparaat om te zien met een geïntegreerde koffiemolen om bonen mee te malen. Dat leek ons wel wat. Dus wij op zoek naar reviews op het internet.

En dan stuit je op het vaste probleem dat wij altijd hebben met reviews. Het merendeel van de reviews, over welk product dan ook, zijn vaak volkomen over de top in zowel de positieve als de negatieve zin. Of men vind het helemaal niets, of men beweer dat het een goddelijk apparaat is.

Als je veel reviews bekijkt, van in dit geval de Princess Coffee Maker and Grinder en vergelijkbare apparaten, dan moet je jezelf met regelmaat achter de oren krabben. Zo klaagt men bijvoorbeeld over de koffiemolen dat hij herrie maakt. Nu kunnen de geluidsniveaus van de verschillende apparaten natuurlijk verschillen, maar is het verder niet volkomen logisch dat een koffiemolen herrie produceert? Als je dat niet wilt, koop dan geen (apparaat met) koffiemolen. Hou het dan lekker bij coffeepads of koop een apparaat waarin uitsluitend voorgemalen filterkoffie gaat, toch?

We mogen zeggen dat de koffiemolen van de Princess Coffee Maker and Grinder relatief weinig herrie produceert. We vinden het zelfs wel wat nostalgisch hebben. Het malen duurt, een beetje afhankelijk natuurlijk van hoeveel koppen u wilt zetten en de ingestelde grofte van de maling, erg kort. We hebben ons laten vertellen dat er vergelijkbare machines zijn, en dan met name de Quisinart, die veel meer en veel langduriger kabaal maken. In dit opzicht zijn we dan ook tevreden.

Bonen en water reservoirEr zijn mensen die een apparaat, zoals we tegenkwamen in een review over deze machine, en de fabrikant helemaal afbranden en dan, tussen neus en lippen door, vertellen dat ze een koffieboon in het waterreservoir hebben laten vallen waardoor het apparaat verstopt is geraakt waardoor het apparaat kuren ging vertonen. Het is een gesloten reservoir, of het moet in ieder geval gesloten zijn tijdens het gebruik en zeker tijdens het bijvullen van de bonen, want anders kunnen er ongerechtigheden in het reservoir vallen. Dat lijkt ons althans nogal logisch. Maar volgens sommige mensen is het een fabricagefout of ontwerpfout van de fabrikant als men dit stukje basale logica, dus even het dekseltje van het waterreservoir sluiten voordat je koffiebonen gaat bijvullen, gewoon niet snappen of toepassen.

In andere reviews lazen we dat het apparaat te moeilijk was in gebruik. Men snapte niets van de instellingen, de symbolen op het display en het gebruikt van het apparaat in het algemeen. Nu zijn wij jarenlang winkeliers geweest en hebben dus wel een beetje ervaring met hoe klanten met de producten omgaan. In ons geval met luxe consumentenelektronica. Met grote regelmaat kregen we zogenaamde ‘RTFM’ vragen. ‘RTFM’ is een afkorting die staat voor ‘Read The Fucking Manual’!

Princess Coffeemaker and Grinder DisplayIn werkelijkheid is dit apparaat niet moeilijk in gebruik. Zeker niet als je even de moeite neemt om de gebruiksaanwijzing door te lezen. Je hebt inderdaad verschillende instellingen die je instaat stellen om de smaak van de koffie aan te passen aan jouw voorkeuren. Bijvoorbeeld een draaiknop op de machine om de grofte van de maling in te stellen. Dat kan heel fijn maar ook heel grof zijn. Hoe fijner je het apparaat de bonen laat malen, hoe sterker de koffie zal worden. Je kunt daarnaast, met een ander toets, ook nog eens instellen of je sterke of minder sterke koffie wil, hetgeen op het display uit te lezen is aan de hand van het aantal koffieboontjes. Ben je echt een hele sterke koffiedrinker dan kun je natuurlijk voor bijvoorbeeld een Dark Roast koffie gaan, of je kunt de hoeveelheid water aanpassen. Bijvoorbeeld door de knop waarmee je aangeeft hoeveel bakjes je wilt op vier te zetten en slecht voor twee bakjes water in het apparaat te gieten. Er zijn dus eindeloos veel variatiemogelijkheden als je het apparaat weet te bedienen en een beetje creatief bent. En vind je het bonengedoe en de instellingen alsnog na een poosje helemaal niets, of je wilt eens een ander smaakje koffie gebruiken, dan kun je ook de koffiemolen met de daarvoor bestemde toets op het apparaat helemaal uitschakelen en filtermaling in het filterzakje doen.

In principe is het instellen van het apparaat, in ieder geval voor de sterkte en gewenste maling, een eenmalige kwestie. Heb je eenmaal jouw smaak helemaal te pakken dan blijven de instellingen in het apparaat staan. Mocht je andere bonen kopen die sterker of juist slapper zijn, dan is het een kwestie van de boel bijstellen en je kunt direct weer aan de slag met koffiezetten.

Wij hadden na drie bakjes koffie en een beetje pielen met de instellingen onze smaak helemaal gevonden. Bij ons staat de molen op de stand van de fijnste maling en sterkte staat op maximaal.

We zijn wel van voornemens om ook een beetje te experimenteren met de verschillende merken koffiebonen, want daarin kunnen hele grote verschillen zitten qua smaak en sterkte. Maar ook dan is het een kwestie van een paar bakjes koffie proeven, weer even een beetje pielen met de instellingen, tot we precies onze smaak koffie hebben gevonden. Maar voorlopig kunnen we zeggen dat we, we moesten wel weer een even wennen aan de geur en de smaak van échte koffie, heerlijke koffie hebben gedronken die in werkelijk niets te vergelijken valt met coffeepads.

Een andere klacht die we lazen is dat je het waterreservoir afgepast moet vullen. Met andere woorden moet je, als je twee kopjes koffie wil en de koffiemolen ook ingesteld hebt op twee kopjes, het reservoir vullen met niet meer (minder kan wel en dan krijg je zoals eerder gezegd sterkere koffie) dan genoeg water voor twee kopjes (of de koffie moet je in de slapste stand nog te sterk zijn, want dan doe je gewoon meer water dan nodig in het reservoir). Doe je vier water in het apparaat dan krijg je ook vier water in de koffiekan want het apparaat gaat net zolang door met koffiezetten tot het waterreservoir leeg is. En dan krijg je een behoorlijk slap bakkie als je voor maar twee kopjes bonen ingesteld hebt. Nu is het inderdaad jammer dat je niet kunt instellen hoeveel water het apparaat neemt. Wat je erin stopt is ook wat eruit komt. Maar goed, wij betaalden € 85,- (bij BCC) voor het apparaat, en de mogelijkheden van het apparaat zijn gewoon keurig in verhouding tot de prijs. Meer mogelijkheden kost gewoon meer geld. Zo simpel is het wel.

Wat wel een beetje jammer is, is dat het bijvullen van water wat lastig gaat. Het dekseltje van het waterreservoir zit aan de achterzijde bovenop en valt voor het grootste gedeelte achter het bonenreservoir. Je zult dus het apparaat zo moeten opstellen dat het waterreservoir dus in feit de achterkant van de machine makkelijk bereikbaar is, of je moet schuiven met de machine om hem zo te keren dat je het reservoir bij kunt vullen. En dan nog is het lastig om het reservoir bij te vullen met de koffiekan. Zeker als het apparaat onder een keukenkastje staat. Daar had men toch best wat langer over na kunnen denken of men heeft bewust het gebruikersgemak ten kosten laten gaan van de compactheid. Een ander euvel is dat de indicatie op de koffiekan niet overeenkomt met de indicatie op het waterreservoir. Zes koppen koffie op de kan is in werkelijkheid vier koppen. Een beetje slordig, maar dit ‘probleem’ is vrij eenvoudig op te lossen door het desbetreffende kopje te gebruiken om de juiste hoeveelheid water in het apparaat te doen. ‘Probleem’ opgelost!

Een heel mooie functie, die alleen op de Princess Coffee Maker and Grinder en de Quisinart zit, is de timer. Je kunt dus de timer instellen zodat de machine op een bepaalde vooringestelde tijd de ingestelde en gewenste hoeveelheid koffie zet. Dit kan heel handig zijn voor de werkende mens. De koffie staat al klaar als je beneden komt. De timer is kinderlijk eenvoudig te bedienen. Je kunt deze, met de daarvoor bestemde knop, eenvoudig aan en uitschakelen als je wilt. Je moet alleen niet vergeten om op voorhand een filterzakje en het benodigde water in het apparaat te doen.

Nu moet u niet de veronderstelling hebben dat dit apparaat hetzelfde kan als de superdeluxe volautomatische apparaten die al snel enkele honderden euro’s kosten. Dit apparaat is te vergelijken met een gewoon ‘ouderwets’ koffiezetter maar dan met een paar leuke toeters en bellen erop. Zoals de koffiemolen, waardoor u altijd een super verst bakkie koffie kunt zetten, en uitgebreide mogelijkheden de sterkte van de koffie en maling in te stellen naar uw eigen smaak.

Nu zijn er, zo lazen wij ook, behoorlijk wat ‘kinderziektes’ geweest met vooral de (duurdere Philips Grind & Brew) variant van Phillips. En de veel duurdere machine van Quisinart schijnt helemaal een drama te zijn. De Princess Coffee Maker and Grinder kwam voor zover nog het beste uit de test alhoewel ook daar zo nu en dan best wat mis mee ging en mogelijk nog gaat. Toch hebben we het apparaat gekocht, en uiteraard hopen we dat het apparaat het jarenlang probleemloos doet, omdat met name klanten reviews simpelweg niet te vertrouwen zijn. Want zoals gezegd is altijd lastig om af te gaan op de reviews om de redenen die ik al aangaf. Mensen met negatieve ervaringen klimmen eerder in de pen dan tevreden klanten, dus wat je op reviewsites leest is doorgaans het ergste van het ergste. Tegenover iedere uitgesproken negatieve klant staan in de regel vele tientallen, misschien wel honderden of meer klanten, die uitermate tevreden zijn. Bovendien kunnen mensen soms onredelijk hoge eisen stellen aan een apparaat, kunnen mensen soms erg dom zijn, en je kunt natuurlijk nooit controleren hoe deze mensen thuis met hun spulletjes omgaan. Onze ervaring als winkeliers is dat veel, het merendeel zelfs, ‘problemen’ veroorzaakt worden door nalatigheid, oneigenlijk of ondeskundig gebruik van de klanten zelf. En onze ervaring is dat het merendeel van de mensen dit eveneens nooit zullen erkennen. Want de mobiele telefoon 2 dagen in de stromende regen op de tuintafel laten liggen moet toch kunnen?

Goed, u weet inmiddels dat wij onze reviews updaten als er zich problemen voordoen en wij u ook in kennis stellen van de behandeling en afhandeling door de leverancier of het verkooppunt. En dat zullen we ook in dit geval niet nalaten als dit onverhoopt nodig mocht zijn. Dus blijf ons volgen!

Heeft u nog vragen of opmerkingen dan kunt u die altijd kwijt in de reactievelden onder dit artikel.

10 Gebruikers en Gebruiks Tips:

 1. Sluit altijd de klep van het waterreservoir! Bij het doornemen van de klachten over de Princess Coffee Maker and Grinder kwam ik een verbazingwekkend aantal keer tegen dat men koffiebonen in het waterreservoir heeft laten vallen. Aangezien de koffiezetter het water uit het reservoir zuigt komen de bonen die in het water zijn gevallen op zeker moment in het apparaat terecht. Hierdoor ontstaan verstoppingen die de werking van het apparaat zullen storen. Een duidelijke indicatie dat er iets het systeem in is gezogen dat daar niet hoort, zoals bijvoorbeeld een koffieboon, is een enorme hoeveelheid stoomontwikkeling. Er is maar één manier om dit te voorkomen. Sluit de klep van het waterreservoir altijd na het bijvullen van het water zodat er geen bonen in kunnen vallen! Mocht het toch onverhoopt voorvallen dat u een boon, of meerdere, in het waterreservoir zijn gevallen haal deze er dan direct uit. Mocht u het niet geweten hebben en het apparaat gaat kuren vertonen dan is het een kwestie van proberen om de boon uit het systeem te vissen. Dit kan heel lastig zijn, want het is maar waar de boon uiteindelijk vast is komen te zitten. Kunt u de boon zien probeer het dan eens door, door op een buisje te zuigen de boon uit het systeem te zuigen. Maar pas op dat u zich niet verslikt in de boon, want dat geeft weer hele andere en mogelijk nog ernstigere problemen. Heeft u een stofzuiger met een hele smalle mond dan kunt u het daarmee ook proberen. Lukt het niet, en u heeft nog garantie op het apparaat, stuur deze dan op naar Princes in plaats van deze zelf open te schroeven. Uw garantie komt dan namelijk subiet te vervallen. Nu schijnt Princess redelijk soepel te zijn qua garantie, maar het mag u niet verbazen als u een rekening krijgt voor het verwijderen van de boon. Want het is zeker geen garantiekwestie maar uw eigen fout.
 2. Het is van groot belang dat u de uitloop van de koffiemaler naar het filter regelmatig even schoon veegt. Ondanks dat de uitloop van het maalmechanisme afgesloten is met een automatisch klepje, dat sluit als het apparaat water in het filter giet, kan het zijn dat de Uitloop van het maalmechanismekoffie die achterblijft in de uitloop van het maalmechanisme vochtig kan worden. Er komt immers stoom van het apparaat af tijdens het eigenlijke koffiezetten. Nu is de beschrijving van Princess, op het openen van het klepje op de machine na (gewoon even de schroef omdraaien), bepaald niet duidelijk hoe u dit het beste kunt doen. Want als u het ‘gangetje’ tussen het maalmechanisme en het koffiefilter wilt schoonvegen via het klepje op de machine met het bijgeleverde kwastje dan stuit u op het gesloten klepje. Dus dat werkt niet. De manier om het klepje te openen is eenvoudig. Stel het apparaat in werking en laat het beginnen met het maalproces. Zodra u het maalproces in werking hoort treden trekt u direct de stekker van het apparaat uit het contact. Nu blijft het klepje openstaan en kunt u de achtergebleven koffie eruit vegen. Doe wel altijd eerst even een filter in de filterhouder om de gemalen koffie uit het ‘gangetje’ op te vangen. Dit filter en deze koffie kunt u overigens gewoon in het apparaat laten zitten. Het is niet zoveel en er is verder niets mis mee, dus gewoon Klepje van de uitloop van het maalmechanismegeschikt voor gebruikt bij de eerstvolgende koffiezet beurt. Dit is geen overdreven zuinigheid van meneer Veelkantie maar een aanrader omdat er altijd wat gemalen koffie in het ‘gangetje’ achterblijft bij het malen. Zou u het filter met de koffie die u verwijderde weggooien dan krijgt u de eerstvolgende keer minder koffie in het filter omdat er wat achterblijft in het ‘gangetje’. U zou dus een slap bakje koffie kunnen krijgen!  Let even op. Het apparaat heeft een ‘geheugen’. Dat wil zeggen dat als u de stekker weer in het contact steekt de machine verder gaat waar hij gebleven was. In dit geval dus bij het koffiemalen. U kunt dit proces gewoon onderbreken door op de aan/ uit knop te drukken. De eerstvolgende keer dat u weer koffie gaat zetten drukt u de machine gewoon aan en start hij weer van voor af aan.
 3. Gebruik beslist geen ander ontkalkingsmiddel dan dat Princess voorschrijft. Heel veel van de klachten die ik heb gelezen gingen erover dat de koffie vies smaakte na het reinigen van het apparaat. Uit de klachten bleek telkens dat men geen geurloos en reukloos middel zonder azijn of azijnconcentraat of citroenzuur gebruikten. (Schoonmaakazijn mag eventueel wel maar dan wel in sterk verdunde vorm. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing alhier, even doorscrollen naar de juiste tekst). Het gevolg is dat er product in de machine achterblijft en smaak afgeeft. Zeker als men ook nog eens onvoldoende spoelt na het ontkalken. Men geeft het advies immers niet voor niets. Het gevolg daarvan is dat de koffie nog lange tijd vies smaakt. De enige oplossing is om het apparaat een flink aantal keer door te spoelen. Vergeet daarbij niet om de koffiemolen uit te drukken! Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen. Dus gebruik gewoon het goede middeltje en wees niet eigenwijs. Overigens heb ik begrepen dat veel mensen het ontkalkingsmiddel van Sorbo Blue Wonder gebruiken omdat het zo lekker goedkoop is. Een domme fout. Want dit middel is niet geschikt voor koffiezetapparaten! Men geeft wel aan dat het geschikt is voor huishoudelijke apparaten, maar dat is nogal een ruim begrip. Het gevolg is dat veel mensen heel lang koffie met een vieze smaak hebben gedronken. Wat ik wel heb begrepen is dat Kruidvat wel een heel geschikt en zeer betaalbaar middeltje verkoopt. Heel veel andere mensen volgen gewoon de instructies niet op die in de gebruiksaanwijzing staan, als men al überhaupt de moeite neemt om de gebruiksaanwijzing te lezen.  Wel doen dus!
 4. Nu kan het voorkomen dat het symbooltje op het display dat aangeeft dat u moet ontkalken blijft knipperen. Ook als u het apparaat reeds heeft ontkalkt. Ga dan na of u alles goed volgens de instructies heeft gedaan en of u het apparaat voldoende spoelbeurten heeft laten doen. Mocht dit wel het geval zijn en het apparaat geeft ook geen problemen, zoals teveel stoom of te weinig water wat een teken van teveel kalk kan zijn, dan kunt u handmatig de machine resetten. Doe dit door knop 3 (Strength/ sterkte) en knopje 4 (aantal gewenste kopjes koffie) gelijktijdig enige tijd ingedrukt te houden. Nu zou het symbooltje uit het display verdwenen moeten zijn en is de machine gereset. Maar let wel op, de machine moet wel zo nu en dan ontkalkt worden, dus misbruik deze handigheid niet, want op den duur zal het zich beslist wreken als u de ontkalkbeurten gaat overslaan.
 5. Een andere veel gehoorde klacht is dat de koffie te slap is. Dat is praktisch onmogelijk gezien de enorme variatie aan wijze waarop u de sterkte van de koffie kunt instellen. Het kan heel goed zijn dat u even aan de smaak moet wennen, of u heeft de gewenste instellingen nog niet gevonden. Daarom een paar hints: Draai knop 9 op de machine naar rechts tot deze niet meer verder kan. U heeft nu de maling op zeer fijn gezet. Hoe fijner de koffie is hoe langer het water er over doet om door de koffie heen te sijpelen. Daardoor pakt het water meer smaak op van de koffie en zal dus sterker zijn. U kunt ook nog knop 4 indrukken tot u een symbooltje met drie koffieboontjes in het display ziet. Door dit in te stellen zal de molen iets meer koffie malen waardoor eveneens de smaak, zeker op de fijnste stand, een stuk sterker zal worden. Wat u zich ook moet realiseren is dat filtermaling heel iets anders is dan koffiebonen. En ook dat een conventioneel koffiezetapparaat, waarbij u vaak onbewust meer koffie gebruikt om uw smaak te benaderen, heel iets anders is dan een halfautomaat als de Princess Coffee Maker and Grinder die werkt met een afgepaste, tot op zeker hoogte beïnvloedbare, hoeveelheid koffie. Filtermaling, dat u in de bekende vacuüm pakken koopt, is op een specifieke fijnheid gemalen om zo alle smaken te kunnen bedienen. U heeft dan geen andere keuze dan deze maling te accepteren. Nu moet u met de Princess opeens, weliswaar eenmalig of zeer incidenteel, nadenken over zoiets als de mate van maling van de bonen. Het vereist dus wat experimenteren met de mate van maling en de overige instellingen. Het kan zijn dat u af moet stappen van uw gebruikelijke merk koffie en op zoek moet naar een ander merk koffiebonen die beter bij uw smaak past. Want het feit dat u DE Goud in filtermaling (of pads) altijd lekker vond, om maar eens een merk te noemen, zegt niets over hoe u de smaak ervaart als u van hetzelfde merk koffiebonen gebruikt. Heeft u bovenstaande allemaal gedaan en dat heeft nog niet geholpen, of onvoldoende naar uw smaak, dan is er altijd nog de optie om de hoeveelheid koffie aanzienlijk verhogen door bijvoorbeeld knop 3 op bijvoorbeeld vier bakjes te zetten terwijl u voor twee bakjes water in het reservoir giet.
 6. Klapt de filter dubbel bij het dichtdrukken van de filterhouder dan kunnen daar een paar oorzaken voor zijn. De eerste is de maat van de filters. Deze machine werkt met 1x4 filters. Gebruikt u grotere filters dan voorgeschreven dan komt de filter tegen de buitenkant of de binnenkant van de behuizing boven de filterhouder aan en zal dan dubbelvouwen. Een al heel oud trucje is om de filter op de ribbelrandjes even te vouwen. Hierdoor zal het filter niet meer dubbelvouwen in de filterhouder. Werkt dat onvoldoende naar uw zin dan kunt u nog altijd even de binnenkant van de filterhouden bevochtigen waardoor de filter wat plakt in de filterhouder. Doe dit gewoon door de filter in goed in de filterhouder te stoppen en even wat water te sprenkelen over de filter. Een van de net genoemde hints werkt altijd.
 7. De filterhouder is opengegaan tijdens het koffiezetten? Doe dan voortaan eerst de filterhouder dicht voordat u de kan plaatst. De druppelstop kan op een randje van de deksel van de kan blijven hangen waardoor de sluiting van de filterhouder onder spanning komt te staan. Hierdoor kan de filterhouder spontaan open gaan en geeft het veel rommel.
 8. Een euvel dat zich voor kan doen, en wat min of meer samenhangt met de tips onder 6 en 7, is dat het filter tijdens het koffiezetten overloopt. Ook daar kunnen meerdere redenen voor bestaan. Waaronder het dubbelvouwen van het filter, maar u weet inmiddels hoe u deze ‘problemen’ kunt oplossen dan wel voorkomen. Een andere veel voorkomende oorzaak is dat de druppelstop onvoldoende ingedrukt is tijdens het koffiezetten. Dit is geen nieuw probleem of een probleem dat zich exclusief voordoet bij de Princess Coffee Maker and Grinder. Ook de conventionele apparaten met een druppelstof hebben er last van. U kunt al veel van deze ellende voorkomen door de tips onder 7 in acht te nemen. Want niet alleen kunt u de sluiting van de filterhouder onder spanning zetten waardoor deze mogelijk open kan klappen, maar u kunt daardoor ook ervoor zorgen dat de deksel van de kan niet goed met het hoogste punt onder de druppelstop staat, waardoor de druppelstop maar een stukje of helemaal niet geopend is. Het loont dus sowieso om altijd even te kijken of de kan, en dan met name de deksel, goed onder de druppelstop staat. Scheelt weer een hoop rotzooi. Een andere oorzaak kan zijn dat u teveel water in het reservoir deed. Meer dan de filter in de korte tijd kon verwerken. Probleem is eenvoudig op te lossen. Niet teveel water gebruiken. Niet meer dan de maximale 10 tot 12 kopjes per keer. Een andere oorzaak kunnen de filters zijn. Mogelijk is de filter net eventjes te fijnmazig waardoor het water er moeizaam doorloopt. Probeer eens filters van een ander merk. Een wat zeldzamere oorzaak kan zijn dat de koffie ‘te fijn’ gemalen is. Hoe fijner de koffie immers is, zoals u al heeft begrepen onder tip 5, hoe langer het water nodig heeft om door te lopen. Wilt u dan een hele pot zetten, want bij een halve pot of enkele kopjes zal dit nooit voorvallen, dan kan het een hele enkele keer voorvallen dat er meer water in de filter komt dan deze kan verwerken. Het resultaat is een overlopende filter. De oplossing ligt voor de hand. Gebruik een iets grovere maling. Wees niet bang dat dit erg van invloed zal zijn op de smaak van de koffie, want het voordeel van een hele pot koffie zetten is dat de koffie in het filter meer smaak gaat afgeven naarmate de koffie in het filter heter, vochtiger dus compacter gaat worden en er meer water in het filter staat (het water heeft daardoor meer tijd om smaak op te nemen). De grovere maling zal dus gecompenseerd worden door de eerdergenoemde factoren en u zult het verschil op hele potten koffie nauwelijks opmerken.
 9. Een beetje jammer is dat de indicatie op de kan niet overeenkomt met de indicatie op het waterreservoir. En dan nog, zou u de indicatie op het waterreservoir aanhouden, kan het voorvallen dat u in plaats van vier hele kopjes drie en een half kopjes uit het apparaat krijgt. Dit is grotendeels op te lossen door één van de kopjes te gebruiken waarin u deze later gaat schenken om de juiste hoeveelheid af te meten. Maar meestal is het even een kwestie van het na een poosje doorkrijgen hoeveel water welke hoeveelheid koffie geeft.
 10. Een ander euvel dat zich wel eens voordoet is dat het op zeker moment niet meer uitmaakt welke instelling qua maling u instelt. Of het malen gaat moeizaam en er komt onvoldoende gemalen koffie in het filter. In eerste instantie zou u dan even de tips onder 2 door moeten nemen. Als koffie aankoekt in het ‘gangetje’ tussen de maler en het filter dan kan het zijn dat de koffie zich ophoopt in het ‘gangetje’ of rondom de maalunit. De oplossing is om het apparaat op de onder twee beschreven wijze schoon te maken. Ook al knippert het schoonmaak symbooltje op het display niet, het verdient aanbeveling om het ‘gangetje’ regelmatig (zo om de week of twee weken) even aan te vegen en schoon te maken. Voorkomen is immers beter dan genezen. Goed, als er mensen zijn die het waterreservoir open laten staan tijdens het vullen van de bonen, dan kan het niet anders of er zijn ook mensen die het bonenreservoir open laten staan tijdens het vullen van het waterreservoir. Dat is minstens net zo funest voor het apparaat. Want als er water bij de bonen komt dan kunnen de bonen op den duur zacht en vochtig worden waardoor deze moeizaam malen, want daarvoor heb je nu eenmaal harde bonen nodig, en waardoor de boel gaat verkleven. Zeker in combinatie met reeds gemalen koffie kan er een ophoping ontstaan van rommel waardoor de boel niet meer functioneert zoals het bedoeld is. Dus altijd het bonencompartiment sluiten voordat u water bijvult, en andersom. Een andere oorzaak kan zijn dat er één of meerdere bonen vast zijn komen te zitten tussen of onder de maalschijven. U kunt dit proberen te verhelpen door even een beetje, uiteraard zonder water en zonder kan, met de machine te schudden. Vaak schieten de bonen dan wel weer los en lopen de overige bonen in het compartiment weer goed naar het laagste punt, zeg maar het putje, en vallen er weer bonen in de maaleenheid. Bieden bovenstaande tips geen soelaas dan is het een kwestie van het bonenreservoir leeg te maken en uw ogen goed de kost te geven of er een boon of bonen kunt ontdekken die vast zitten in de maaleenheid. Blijft het probleem neem dan contact op met Princess voor verdere adviezen.

Heeft u nog waardevolle of handige tips voor gebruikers van de Princess Coffee Maker and Grinder dan zou het mooi zijn als u die in de reacties met ons wil delen. We zullen u erg dankbaar zijn 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/06/25/review-princess-coffee-maker-and-grinder/

25 reacties

Naar het reactie formulier

 1. hylander

  Stukje uit een review op koffiecenter.nl

  Bij het zetten van een volle kan van 12 koppen
  levert het verwarmings element meer warm water
  als de finterhoeder doorlaat..
  gevolg overstroming van filterhoeder.
  omdat dit tegen het besturings compartiment gemonteerd is komt er watwer bij de diplee en ontstaat
  erstoring er storing
  Ons advies is daarom beter 2 x 6 koppen als
  een maal 12
  Idee voor een oplossing verwarmings element
  met lagere capacitijd monteren.
  In andere review kom je zelfde probleem tegen..

  Volgens mij is de meest simpele oplossing gewoon het gaatje onderin de filterhoeder iets uitboren.

  Ik heb zelf ook interesse in dit apparaat.Altijd verse koffie..perfect!!
  Dus kom maar op met die review update :)

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Ik weet niet of dat gaat want er zit een druppelstop op. We hebben het apparaat natuurlijk voor gebruik eerst met een volle kan door laten lopen, weliswaar zonder filter en koffie in de filterhouder, maar toen gaf het geen problemen.

   Er kunnen natuurlijk meerdere oorzaken zijn van dit euvel. Zo kan het zijn dat men de kan niet goed onder het apparaat zet waardoor de druppelstof niet volledig ingedrukt is en de doorloop van het water onvoldoende is. Of er zat teveel koffie in het filter. Of teveel water in het reservoir. Je kunt tot 10 koppen water in het apparaat doen, en dat zou goed moeten zijn voor 10 tot 12 koppen koffie. Doe je meer dan de maximale 10 erin dan kan het zijn dat de boel inderdaad overloopt. Nu zit de display niet op maar boven de filterhouder, dus vraag ik me af hoe het kan dat er daarin dan storingen optreden. Nu ben ik zelf een dyslecticus eerste klassen, maar als ik de tekst lees dan vraag ik me af of je dit soort reacties wel serieus kunt nemen. Want af en toe een woordje verkeerd spellen of een DT foutje maken is één ding… maar de reactie is een onleesbare brei van woorden met in iedere zin meerder spelfouten. Nu hoeft dat niet altijd iets te zeggen over de schrijver ervan… maar in dit geval 😉

   Ik heb ook nog eens wat reviews doorgescrolled maar ben nergens anders dit probleem tegen gekomen. Wel allerhande andere problemen, voornamelijk uit 2011 en daarna lijkt het allemaal een stuk beter te zijn, die in erg veel gevallen vooral te maken hadden met de ondeskundigheid of ronduit domheid van de gebruikers. Kennelijk heeft men het apparaat maar wat ‘sukkelbestendiger’ gemaakt. Zeker 50%, vermoedelijk zelfs behoorlijk veel meer, klachten gaan helemaal nergens over of zijn aan de klanten zelf te verwijten. Zoals gezegd, koffiebonen in het waterreservoir, gebruiksaanwijzing niet lezen, te dom om te poepen in het algemeen, enzovoort. Het is daardoor erg lastig om onderscheid te maken tussen legitieme en niet-legitieme klachten.

   Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets aan het apparaat kan mankeren. Het blijft toch water, en dan met name stoom, in combinatie met elektronica en koffie in poedervorm. Een in de regel niet zo heel succesvolle dan wel lastige combinatie. Het is dus afwachten…

 2. hylander

  Pfff… ik neem gewoon de taalfouten over :)
  Het is natuurlijk filterhouder i.p.v. filterhoeder.

 3. hylander

  De taalfouten zijn inderdaad tenenkrommend.

  Maare hoe werkt het apparaat ? Vertel…vertel…vertel…. :)

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Nou, je zet hem aan… je doet water in het reservoir… je doet een filterzakje in de filterhoeder, euh bedoel filterhouder… je drukt op de startknop… hij maalt de koffiebonen tot poeder en dat valt rechtstreeks in het filter… hij pruttelt en blaast… het water loopt in het filter… het water sijpelt door de koffie en door het filter heen in de kan… als hij klaar is dan piept hij even… je giet het bruine vocht in een kopje… je doet er een zoetje en wat melk bij… je roert even… je zet het kopje aan je mond… je drinkt het op… en na enige tijd plas je het overbodige weer uit. Kortom… Hij werkt perfect 😉 (geintje)

   Maar tot op heden doet het apparaat het gewoon prima. Mij zijn nog geen zaken opgevallen waar ik mijn twijfels over heb. De koffie is echt fantastisch en smaakt zoveel beter dan coffeepads dat het gewoon jammer is dat we onze smaak ooit hebben laten verpesten door pads.

 4. hylander

  Kijk dit is info..danku…danku…

  Wat betreft de filter, zou dit iets zijn ?
  http://www.tuttitalia.nl/webshop/moccamaster/permanent_swiss_gold_goudfilter_nr._4/
  Heb ze ergens anders ook al gezien voor € 20
  Ze hebben het of een goud filter die alle smaken doorlaten die normale papieren filters deels tegenhouden.
  Misschien stroom de koffie ook beter door dit filter ?

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Een pakje filter 1×4 80 stuks kost € 0,29. De filter waarnaar jij linkt kost € 29,-. Ik denk niet dat ik voor 1 filter hetzelfde ga betalen als ik voor 8.000 papieren filters doe. Zo geweldig kan dit ‘gouden’ filter niet zijn. Ik denk ook niet dat het werkt zoals men zegt. Veel teveel poespas en onzin er omheen. Al zou het werkelijk zo zijn dat men het filter, althans de draadjes dan wel te verstaan, verguld zouden hebben met 23 karaats goud (wat op zich al buitengewoon onwaarschijnlijk is want veel te zacht om goed te kunnen verwerken, en over hoeveel micron hebben we het eigenlijk?) dan voegt dat helemaal niets toe. Je kunt hetzelfde resultaat verwachten van een kunststof filter. En zeer waarschijnlijk ook van een papieren filter.

   Om meer smaak uit koffie te halen zou het water er juist langzamer door moeten stromen. Dus het is onwaarschijnlijk, zouden ze ook maar 5% van de poespas waar willen maken, dat het het water beter door dit ‘gouden’ filter loopt. Kortom, theoretisch klopt het verhaal al niet. Laat staan dat het in de praktijk iets toevoegt. Het is mijn inziens niet meer dan snobberige poespas die voornamelijk gekocht zal worden door mensen die zich zo nodig willen profileren als ‘de echte koffie drinker’ dan wel ‘kenner’, of mensen die in de reclame onzin trappen.

 5. hylander

  Veelkantie,

  Het is me niet om het geld te doen, maar meer het idee van ‘op het knopje drukken en koffie’ zonder veel extra handelingen.

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Ik denk dat een kunststof of andere permanent filter niet veel minder werk is dan even snel een papieren filter vervangen. Het permanente filter zul je immers ook eruit moeten halen, moeten legen, omspoelen en er weer instoppen. Misschien is dat zelfs wel meer werk.

 6. hylander

  Mja…ik ben gewoon een luie koffiezetter :) Maar alles is beter dan het slootwater uit een Senseo-pomp.

  Ik denk dat deze princess maar eens aan mezelf geef voor mijn verjaardag :)

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Ach waarom niet. Gemak dient de mens toch? Maar zoals je begrijpt heb je beslist niet minder werk aan een kunststof filter dan aan papieren filters.

   Nou man, wat is deze koffie een verademing in vergelijking met dat van coffeepads. We hadden koffiebonen van het Jumbo huismerk (cafeïnevrij want op de één of andere manier verdraag ik dat niet in koffie en wel in cola). Die is op de sterkste stand (dus fijnste maling en drie boontjes op het display) erg lekker. Mooi pittig bakkie. Maar vanmiddag hebben we Perla (eveneens cafeïnevrije) bonen meegenomen bij de Albert Heijn. Iets duurder maar ik heb daar wel goede en zelf betere verwachtingen van, want toen ik de Jumbo bonen in het compartiment verwisselde voor de AH bonen viel direct op dat de AH bonen veel sterker geuren. Ik denk dan ook dat we de sterkte iets terug zullen moeten zetten op de AH bonen. Ik heb alleen vanavond nog geen koffie gedronken, dus ik laat het je morgen nog even weten.

   Ik heb ook op reviewssites gelezen dat het koffiezetten met deze machine en op bonen meer koffie zou verbruiken dan met pads of filtermaling. Inmiddels ben ik er achter dat ook dat onzin is. Op de sterkste stand verbruikt de machine ongeveer 7,5 gram bonen per kopje. Bij meer dan 6 kopjes zelfs iets minder. In pads zit gemiddeld 7 gram per pad, en bij filtermaling is het al helemaal niet bij te houden hoeveel je verbruikt, maar dat is al snel aanzienlijk meer. Ik verwacht dat ik de sterkte (3 boontjes op het display) terug moet schakelen naar gemiddeld (2 boontjes op het display) opdat het anders met de veel krachtigere AH bonen te sterk zou worden. In dat geval zou je met deze machine op de juiste bonen zelfs minder koffie gebruiken dan met pads en beslist minder dan met filtermaling. Weer een broodje aap uit de wereld 😉

   Zou wel een mooi verjaardagscadeau zijn. Moet je daar nog lang op wachten dan?

 7. hylander

  Ik erger me gewoon al heel lang aan de filtermaling koffie.Als je de vacuum verpakking opentrekt en een bakkie zet is het heerlijk, maar hoe verder de koffiebus leegraakt hoe minder de koffie gaat smaken. Nu heb ik bij de marskramer wel eens gekeken naar van tuppeware achtige potten die je met een pompje vacuum kan trekken. Op zich een mooie oplossing alleen zie ik mezelf niet iedere keer die bus weer vacuum pompen nadat ik er wat koffie uitgehaald heb. Gaat gewoon niet werken.
  Ik wist wel dat er dat dit soort koffie molen/zetters in de handel waren maar ik wist niet dat ze tegenwoordig gewoon heel betaalbaar zijn.

  Ohja 11 juli hoop ik 39 te worden :)

 8. hylander

  Senseo is echt bah bah bah..je had ooit de mokpads van kanis en gunnink. Dat was (als je er niet een al te grote kop onder zette ) redelijk te doen.
  Maar die zijn uit de handel genomen, was blijkbaar niet genoeg vraag naar.
  Maar een bakje regular ofzoiets ….begrijp niet hoe mensen het kunnen drinken.

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Oh, dat is nog twee weekjes… Schiet al op. 39? Broekie 😉

   Wij zijn ooit aan de coffeepads begonnen omdat het in onze winkels lastig was koffie te zetten met een apparaat en dergelijke. Vaste klanten wilde soms wel eens een bakkie meedrinken, maar dan zaten ze eerst 20 minuten te wachten tot de koffie doorgelopen was. Bovendien was het vaak zo druk dat je er niet eens tijd voor had. Duurde allemaal te lang en was te omslachtig. Dus toen maar over op de pads. En daarna min of meer uit gewoonte van die apparaten blijven kopen als de oude na een jaartje het alweer slecht begon te doen. Tot ik me een poosje realiseerde dat ik koffie van pads en uit die ‘snelkokers’ eigenlijk helemaal niet zo lekker vond. Maar terug naar filtermaling leek me ook helemaal niets. Beetje hetzelfde verhaal. Niet lekker genoeg. En toen ontdekte ik inderdaad dat er een mooi betaalbaar alternatief was waarbij je zelf ook nog eens behoorlijk wat invloed kunt hebben op de smaak en sterkte. Toen was ik verkocht. Was alleen even een kwestie van de centen bij elkaar sparen (blijven armoedzaaiers 😉 ). En nu? Ik weet niet of dat echt goed is, maar ik heb nu constant trek om koffie te maken. Ik moet me alleen een beetje beheersen want anders loopt het zeker financieel technisch een beetje uit de hand. Maar man… wat een koffie!

  2. Meneer Veelkantie

   Hylander (en anderen),

   Nog even een uposdatos over de Perla koffie:

   Erg lekkere koffie. Inderdaad iets sterker dan de Jumbo bonen. Als het aan mij zou zijn zou ik nu de koffie wat milder instellen, is het niet dat mevrouw Veelkantie echt een diehard hele sterke koffieleut is en de broek aan heeft 😉

 9. Melissa

  Mijn koffie machine blijft een pieptoon geven. Als deze uit wil gaan dan geeft hij een pieptoon en zo schiet de display weer aan . ben nu genoodzaakt de stekker eruit te halen . Iemand een oplossing?

  1. WMM Braun RI

   wij kennen dat probleem ook, daarnaast piept ie onregelmatig op verschillende momenten tijdens het male/koffiezetten.
   Op een of andere manier komt er vocht (stoom) acter het venster en sluit de elecronica kort.
   Enige tijd terug lukte het na aan rustpauze van ruim en week de machine weer normaal te laten fungeren (vocht weg?)
   Maar helaas is het probleem na enkele weken weer terug.
   en staat het apparaat weer te drogen.
   Het houdt je wel lekker bezich

 10. Gerda v/d Vegt

  Zeer bedankt voor de amusante omschrijving van de handleiding die we zijn kwijtgeraakt…enigste” probleem” is dat het gangetje zo nu en dan overloopt…volgens jullie oplossing gaat het prima dus ….bedankt daarvoor!!! Verder PRIMA MACHINE

 11. Gerda v/d Vegt

  Euh…nu heb ik nog een klein probleempje…. er blijft een icoontje knipperen…net boven het icoontje koffiekopje links…een soort klokje…

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Gerda,

   Een icoontje boven in het display boven het koffie kopje? Kun je er een foto van maken? Want er kan, voor zover ik het zie, geen icoontje boven staan.

   Hier overigens de handleiding (PDF).

 12. Kees

  Ik snap niet dat men een koffiemachine koopt met daarbij een handleiding van bijna meer dan een a4’tje over waar rekening mee moet worden gehouden. Ikzelf heb een 2e hands koffiemachine uit de horeca gekocht waar nooit iets mee is. Nog gekocht in het gulden-tijdperk.

 13. Benno

  Ik kwam op deze review terecht omdat ik een service manual zocht van dit apparaat. Ik ben namelijk nogal lui en ben vergeten het gangetje van de maler schoon te vegen waardoor de koffie zich bleef ophopen boven het klepje dat automatisch sluit.

  Ik hoopte ergens te kunnen vinden hoe ik dit klepje open kan krijgen. Nu weet ik dus dat je dat tijdens het maalproces even de stekker er uit moet halen. Goeie tip. Ondertussen heb ik het gangetje weer helemaal schoon geveegd en ga zo direct de eerstvolgende koffieronde proberen of het weer goed gaat.

  Overigens ben ik ook zeer tevreden met dit apparaat. Ik wilde eerst de Philips versie kopen, maar ik zag zoveel problemen op internet over dat apparaat en de princess kwam veel beter uit de bus, ook gezien de prijs, die nogal scheelt.

  Ik heb ‘m nu een jaar en hij doet ’t nog steeds erg goed, afgezien van mijn lakse onderhoud dan. Mooie review ook.

 14. Hansink

  Ik herken mij helemaal in het verwijt dat het waterreservoir niet handig geplaatst aan de bovenkant. Vul daarom reservoir met een plantengietertje zodat ik niet met het apparaat hoef te schuiven!

 15. anita

  eerlijk gezegd…vind ik de koffie ook wat slap uit dit apparaat. Wat wordt bedoeld met d.m.v. knop 4 krijg je drie koffieboontjes in het schermpje? Dat is toch de knop voor de sterkte, die staat bij mij op strength, meer kan ik toch niet doen of begrijp ik het niet?

 16. jan dirk

  wij hebben het apparaat gekocht en genieten er met volle teugen van zeg maar .
  nu naar een jaar hebben wij er toch problemen mee het water loopt niet meer door en het warm houd plaat doet het ook niet meer .
  Dus ik heb gelezen dat er in de leiding een koffie boon zit of zo eigenlijk geen idee .
  Heeft iemand een idee

Laat een reactie achter