«

»

Feb 24 2012

Bericht afdrukken

Spaanse Aardappeltortilla (Tortilla de Papas)Een heerlijke, eenvoudige maar zeer voedzame maaltijd is een Aardappeltortilla. Aardappeltortilla is een typisch Spaans recept dat zich qua structuur, ingrediënten en vorm onderscheid van Mexicaanse bloem of maïstortilla’s en iedere andere soort van omelet. Want Tortilla de Papas (Tortilla van Aardappel) is een soort omelet door de toevoeging van geklutste ei om de ingrediënten, waarvan Aardappel het hoofdbestandsdeel is, te binden.

Aardappeltortilla bestaat van origine in basis uit alleen aardappel en ei. De meeste mensen voegen daar echter ook uien aan toe.  Maar Aardappeltortilla leent zich bij uitstek om lekker mee te variëren. U kunt het zo gek maken als u zelf wilt. En dat doen wij ook. Want wij eten de Aardappeltortilla ter vervanging van zowel de aardappelen alsook de groente bij onze maaltijd.

U ziet: Uien, Chilipeper met zout (ofwel sambal), Chorizo, Knoflook, Rode Paprika en peterselie

Buiten de bovenstaande ingrediënten doen we ook lekker wat spekjes in onze Aardappeltortilla.

De ingrediënten op de foto zijn extra’s. Uiteraard is ook ons hoofdbestandsdeel vooral aardappel.

Normaal gesproken maak je een Aardappeltortilla in de pan. Wij doen het in die zin anders dan de bedoeling is door de Aardappeltortilla 25 minuten op circa 175 graden Celsius in de oven te garen.

We garen de ingrediënten wel eerst even, zonder enige toevoeging van olie e.d., voor in de pan. Want anders bestaat de kans dat de ingrediënten niet helemaal door en door gaar worden in de oven, de tortilla uit elkaar valt en met name de aardappelen nog glazig, en dus niet te eten zijn.

Om zonder olie of boter te kunnen bakken is het belangrijk dat u een pan met een antiaanbaklaag gebruikt en u de ingrediënten in een bepaalde volgorde bakt. Te beginnen met de Chorizo want die geeft tijdens het bakken wat vettigheid af waarin u de rest van de ingrediënten kunt bakken. Het is niet de bedoeling dat de ingrediënten bruinen, dus op laag vuur, en de deksel op de pan!

Na het garen laat u de ingrediënten afkoelen want anders zou het ei direct stollen. Na het afkoelen mengt u circa 5 tot 6 mediumgrote losgeklopte eieren goed door de ingrediënten heen.

Nu kunt u het mengsel in een ingevette springvorm gieten en gedurende 25 minuten in de oven, die u voorverwarmde op 175 graden Celsius, zetten tot de Aardappeltortilla gaar en licht bruin is.

Voordat u de ring van de springvorm losmaakt kunt u het beste even een mes langs de rand van de Aardappeltortilla halen om er zeker van te zijn dat er niets aan de rand aangebakken is.

Alles dat u nu nog hoeft te doen is mooie punten te snijden en op te dienen. Bijvoorbeeld met guacamole en een heerlijke kipfiletje die u paneerde in tortillachips of in barbecue ham chips.

Wij hebben genoten van de Aardappeltortilla. De Chilipeper, die u naar smaak kunt weglaten of toevoegen in een door u gewenste hoeveelheid, gaf de Aardappeltortilla lekker een beetje pit mee. De spekjes zorgde voor de lichte zoutigheid die het gerecht nodig heeft. Maar u kunt natuurlijk nog naar smaak zout en peper toevoegen als u dat wil. U kunt het gerecht het beste even voorproeven nadat u de ingrediënten in de pan voorgaarde om te beslissen of het gerecht nog wat pit, wat zout, wat peper of misschien nog wat andere ingrediënten kan gebruiken.

De Aardappeltortilla kunt u warm of koud eten. Met spekjes erin is de Aardappeltortilla twee dagen na het bereiden, mits gekoeld tussendoor, nog te eten. Zonder spekjes is dat een dagje langer.

Eet vooral heel smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/24/spaanse-aardappeltortilla-tortilla-de-papas/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. henk

  @veelkantie; waarom is het 1 dag langer te bewaren zonder spekjes??
  ik begrijp dit niet helemaal”” ze zijn toch gebakken?

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Gebakken of niet, het blijft varkensvlees. En varkensvlees in nu eenmaal erg bederfelijk. Dus beter geen risico’s nemen.

 2. henk

  @veelkantie;
  het blijft grappig de verschillen hier en in nederland…. ik heb al eerder aangegeven hoe op de markt hier het vlees,en onder welke omstandigheden verkocht wordt..
  neem nou bali, waar varkensvlees volop te koop is,op de markt en in de warung langs de weg.
  daar verkoopt men babi-guling dat is varken aan het spit, na dat die geroosterd is gaat hij de vitrine in (vaak in de volle zon) en neem van mij aan een varken is niet met 2 dagen opgesneden en verkocht..
  dit is eender met kip,groente,en vis.. eenmaal klaargemaakt, de vitrine in, en geen koelkast……… te duur en hebben ze dus niet.
  snap jij het, dan snap ik het…

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ach ja, in India staan mensen te badderen in de Ganges terwijl de rottende lijken bij bosjes op een paar meter afstand voorbij dobberen. Vraag je, je ook af hoe het kan dat de zwarte dood daar nog niet uitgebroken is.

   Snappen doe ik het niet. Maar het ontslaat mij evenmin van de plicht mensen te informeren over voedsel en veiligheid.

 3. Peter

  Heb deze Spaanse Aardappeltortilla ook even gemaakt.
  Lekker met een tapijtje kaas erover.
  Verder vers gemaakte guacamole en een bak warme tortilla’s chips met gesmolten kaas.

  Was erg lekker,ik was wat sceptisch want dit soort aardappel gerechten doorgaans niet makkelijk op smaak te brengen. Maar de chorizo en het uitgebakken spekje deed precies z’n werk 🙂
  Het was heerlijk.
  Mvg,

  Peter

  1. Meneer Veelkantie

   Peter,

   Dank je. Altijd leuk om te horen 😉

 4. Edje

  Ik heb deze gisteren gemaakt en moet zeggen dat hij heerlijk smaakte zo vonden ook mijn vrouw en 2 dochters.
  Het was trouwens wel voor het eerst dat ik hem heb afgemaakt in de oven want normaal doe ik hem helemaal in de koekenpan en draai ik hem om met behulp een groot bord.
  Ik heb er wel nog een tomatensalade bij gemaakt wat ook erg lekker hierbij smaakt en gemarineerde kipfilet.

  Echt lekker.

  Grt,

  Edje

 5. blubbervis

  jij ook Edje

Laat een reactie achter