«

»

Sep 24 2011

Bericht afdrukken

Heerlijke zelfgemaakte ambachtelijke Rookworst (II)We maakten al eerder rookworst, en dat beviel enorm goed. We werden overladen met complimenten van mensen die onze rookworsten proefden.

Lekker zo laten dus, zou je denken. Want wat goed is daar moet je niet aan rommelen. Maar wij hadden nog wat verbeterpunten gevonden. Dus een herhaling met wat kleine aanpassingen die ik u niet wil onthouden. Daarom een deel II van Zelfgemaakte Ambachtelijke Rookworst met daarin de aanpassingen.

Voor zover het draaien van de worsten gaat hielden we wat dat betreft dezelfde procedure aan. U kunt de detail vernemen onder de vorige blogpost over het maken van rookworsten. Wat wij anders deden bij het maken van de worst zelf is de darm voller maken. Hierdoor krijg je veel dikkere worsten. De vorige keer maakte is ze aanzienlijk dunner omdat ik vreesde dat anders de worsten zouden knappen bij het roken. Maar dat was niet het geval. Dus maakten we de worst nu veel voller.

Na het draaien en wat geklungel met het knopen hadden we acht lekkere volle te roken worsten liggen van ieders circa 300 gram (2,4 kilo in totaal). Dat was één minder dan we de vorige keer hadden bij dezelfde hoeveelheid vlees (circa 2 kilo vlees) en overige ingrediënten.

Wat ik ook anders deed dan de vorige keer was de worsten eerst voorkoken. De vorige keer deed ik het andersom. Toen rookte ik de worsten eerst waarna is ze dus niet voor- maar nakookten.

Het doel was om de worsten daardoor wat voller te houden. De vorige keer krompen de worsten aanzienlijk door het roken. Dat kwam wel weer goed bij het koken, maar dat was van tijdelijke aard. Als de worsten weer afkoelden dan krompen ze weer. Ik wilde weten of, als ik het andersom doe, de worsten minder drastisch zouden krimpen. Hetgeen dus enigszins het geval blijkt te zijn.

We waren gisterenavond wat later op de avond klaar met het draaien van de worsten en werd het al donker. Ik moest het roken uitstellen tot de volgende dag.

De volgende dag, vandaag dus, hing ik de worsten op in de smoker zoals ik dat de vorige keer ook deed. Ze waren nog een beetje stijf en rimpelig van het koelen, maar dat komt wel goed als de worsten warm worden.

Wat ik anders deed bij het roken was dat ik ze op een lagere temperatuur langer rookten dan de vorige keer. Ook gebruikte ik veel meer rookhout. De vorige keer vond ik de rookworsten nog wat bleekjes. Ik wilde de worsten nu veel donkerder van smaak en kleur hebben. En ik mag wel zeggen dat het aardig goed gelukt is.

Uiteraard hebben we voorgeproefd en de rookworsten waren heerlijk. Misschien nog wel iets lekkerder dan ze de vorige keer al waren. We konden er nauwelijks vanaf blijven en aten bijna een hele worst weg. Wat ervan resteerde deden we in de zelfgemaakte snert. Daar sneden we nog een worst doorheen. Want niets lekkerder dan verse snert met veel grote stukken rookworst.

Overigens is deze rookworst ook heerlijk voor door de bonensoep.

Een van de worsten ging naar de buurvrouw. De rest van de rookworsten hebben we in de vriezer gedaan. Als we trek krijgen dan vissen we er één uit de vriezer, warmen deze op in een pan water waardoor de rookworst ook direct voller zal worden en z’n rimpels zal verliezen, en smullen maar.

De financiële verantwoording voor 8 rookworsten van circa 300 gram à € 0,92 per stuk.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Varkensvlees (zie deze link voor recept) 2 kilo € 5,00 De Worstenmakerij of andere kilo slager
Varkensdarm 0,5 streng € 1,12 De Worstenmakerij of andere kilo slager
Eieren 2 middel kleine eieren € 0,25 Jumbo 
Paneermeel 75 gram € 0,07 Boni 
Houtskool om te roken 1,5 kilo € 0,90 Lidl 
 

____________

Totaal

______

€ 7,34

 

Zie ook:

Echte Ambachtelijke zelfgemaakte Rookworst (Plus aanvullingen)

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/09/24/heerlijke-zelfgemaakte-ambachtelijke-rookworst-ii/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. fernanda

  moet echt een worstenvuller kopen. Heb nu al zin om het te proberen.

  1. johan

   Om een mooie strakke worst te krijgen wordt deze eerst gerookt dan afgekookt op 80 graden hierna de worst laten afkoelen.
   U ziet dat de worst nu wat rimpelig is,breng water aan de kook laat de worst hierin goed schrikken en hij zit( strak in zijn velletje.

  2. Meneer Veelkantie

   Bedankt voor de tip!

 2. tinus

  Je kan ze ook koudroken, daarna vacumeren en af koken, mijn vraag weet iemand hoelang ik moet koudroken?

 3. john

  hoi mijn naam is John met worst maken wordt er meestal rond de 14 gram colorozo zout inhet gemalen vlees gedaan als ik dat doe is het vlees heel erg zout omdat ik het altijd even proef of het goed smaakt gaat dat minder worden als het gerookt wordt of gewoon minder zout gebruiken

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi John,

   Ik zou sowieso geen colorozo zout gebruiken. Al is het maar omdat daaraan een vreemde bijsmaak zit. Overigens is zo’n 6 tot 12 gram zout (afhankelijk van de soort worst) per kilo meer dan voldoende en kan, als je de worst alsnog te zout, vindt bijgesteld worden naar beneden.

Laat een reactie achter