«

»

jul 15 2011

Bericht afdrukken

Babi Pangang part II–Verbeteringen plus TipsOngeveer twee weken geleden maakten wij al Zelfgemaakte Babi Pangang met Nasi Goreng. En nu dan wederom. En dat had een reden.

Wij willen namelijk van het weekeinde een poging ondernemen om zelf Nasi Schijven te fabriceren. En om nou een hele pan nasi te maken om er alleen Nasi Schijven van te maken vonden we een beetje jammer van het werk. Dus besloten we om nog maar eens Babi Pangang en een extra grote pan Nasi Goreng te maken.

De Babi Pangang was de vorige keer overheerlijk, dus het is bepaald geen straf om dat nog eens een keertje over te doen. En ik kon zo een aantal zaken in praktijk brengen waarvan ik vond dat deze voor verbetering vatbaar waren. En ik kan u nog een aantal tips aan de hand doen. Kortom… het is voor ons en voor u een zuivere win win situatie.

De vorige keer ontstond er enige verwarring in de reacties onder de blogpost over de karbonades. Want waren het nou schouder of ribkarbonades?

Uiteraard heb ik het uitgezocht en het blijken ‘schouder/ribkarbonades’ te zijn. Ofwel de eerste karbonades nadat de rib overgaat in de schouder. Er is dus een deel ribkarbonade mee gesneden. Dat maakt het vlees uiteraard een stuk goedkoper. Maar misschien niet beter. Dus deze keer hebben we extra goed opgelet dat we 1,5 kilo echte mooie volle schouderkarbonades kochten.

De karbonades ondergingen verder uiteraard exact dezelfde behandeling als de vorige keer. Dus 45 minuten goed gaar laten koken in een marinade van:

 • Ketjap
 • Knoflook (poeder of vers)
 • Gemberwortel (poeder of vers)
 • Sambal
 • Zout
 • Suiker

Het voordeel van mooie schouderkarbonades is dat er niet zoveel weefsel zit tussen de eilandjes vlees. Hierdoor trekken ze niet zo krom door het koken en zijn later makkelijker te verwerken.

Nu dat de karbonades mooi gaar gekookt zijn mogen ze een poosje afkoelen en zullen we ze later ontdoen van het bot. Het randje vet mag lekker blijven zitten want dat is gefrituurd erg lekker.

Tijd om ons te concentreren op de Nasi Goreng. Dus eerst maar eens een flinke hoeveelheid, want we gaan de nasi ook gebruiken voor de Nasi Schijven, ordinaire witte rijst gekookt.

Ook dat mag een poosje afkoelen. Zo nu en dan even goed doorscheppen om te voorkomen dat de rijst aan elkaar gaat kleven, en in een vergiet laten afkoelen om ervoor te zorgen dat het vocht allemaal uit kan wasemen.

TIPS: Nog even over het koken van de rijst, want daar werd vorige keer wat vragen over gesteld:

U kunt prima, veel liever zelfs, een gewone rijst gebruiken. Geen gebroken rijst want dat is veel te fijn en zal gegarandeerd klonteren. U hoeft vooraf, tijdens het koken en achteraf niet toe te voegen aan de rijst. U kunt de rijst gewoon volgens de voorschriften of op gevoel gaarkoken. Gezien het gerecht, waarbij nauwelijks vocht komt kijken, is het niet verstandig de rijst minder dan gaar te koken. U bakt de rijst later, maar daardoor zal het niet perse ook gaar worden. Als u de rijst niet gaar kookt dan heeft u later een nasi met erg harde korrels. Het deels gaarkoken van de rijst is alleen verstandig en van toepassing als u dit verwerkt in gerechten waar voldoende vocht in zit en die u na toevoeging van de rijst nog enige tijd laat doorkoken.

Nu werd het tijd om de ingrediënten van de Nasi Goreng klaar te maken.

Deze keer hadden we, buiten het gerulde ei, de hamblokjes en de prei geen spekblokjes verwerkt in de Nasi. Niet omdat we dat niet wilde maar simpelweg omdat we die vergeten waren. Het maakte de Nasi Goreng er niet minder lekker op. Dus er was geen man overboord.

U volgt verder dezelfde procedure als de vorige keer. Dus in het midden even de bodem vrijmaken van de pan en daar een paar flinke scheppen rijst doen en de rijst door het mengsel scheppen en lekker opbakken. Het is ook daarom zaak om de ingrediënten voor de Nasi niet al te gaar te bakken want dit bakt tijdens het bakken van de rijst nogmaals mee.

U blijft het op deze wijze toevoegen van de rijst, en het even goed bakken van de rijst, herhalen tot u alle rijst in de Nasi verwerkt hebt.

Is de Nasi eenmaal klaar dan kunt u deze zo eten, of zoals wij graag doen, er nog een Goreng Boemboe doorheen mengen.

Wij deelde deze keer de ingrediënten en het rijst in tweeën omdat het allemaal niet in één pan past. Later voegden we de twee delen Nasi Goreng in een grote pan samen en schepte deze nog eens flink door om alle ingrediënten nog eens goed te verdelen door de nu één grote deel Nasi Goreng.

Nu gaan we het inmiddels afgekoelde en van bot ontdane vlees frituren en snijden. Dat duurt maar een paar minuten dus leggen we even een deksel op de pan Nasi Goreng om deze warm te houden. Later als u de Nasi Goreng gaat serveren schept u de Nasi nog even los met een vork.

We frituurde het vlees deze keer iets korter. Het is natuurlijk lekker als de buitenkant van het vlees knapperig is, maar het risico bestaat dat het vlees aan de binnenkant droog kan worden. Door het iets korter te frituren, in een wok met zonnebloemolie of gewoon in de frituurpan met zonnebloemolie, zal de buitenkant evengoed redelijk knapperig worden, maar de binnenkant blijft dan wat sappiger en malser.

Voor zover u het nog niet begrepen had, we frituren de karbonades in z’n geheel en snijden dit pas na het frituren in reepjes! Zou u het andersom doen dan zal het vlees veel te taai worden.

Deze keer maakte wij de saus met zowel de marinade van het vlees alsook met water aan. Beide sausen serveerde wij bij het vlees zodat ieder voor zich kon kiezen of zijn de originele (met water aangemaakt) of de pittige (met de marinade van het vlees aangemaakt) saus erbij wilde eten.

Alles dat nu nog rest is het gerecht te serveren en lekker op te eten.

Eet heel smakelijk! En ach, laat u even in de reacties weten hoe het u heeft gesmaakt ;)

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/07/15/babi-pangang-part-iiverbeteringen-plus-tips/

12 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Hoi Veelkantie,

  Potdomme man!, dat ziet er weer goed uit. Ook het oorspronkelijke recept dat je had geplaatst had ik al gelezen (en doorgestuurd naar collega’s).
  Morgen gaan wij (het gezin) 2 weken naar Normandië, maar bij terugkomst ga ik zeker eens ‘babi pangang a la Veelkantie’ maken.
  Vandaag werd ik overigens verrast door mijn Hindoestaanse buurvrouw… Zij had bara’s gebakken en ze had besloten mij er een paar toe te schuiven.
  Bara’s moest ik ook maar eens zelf gaan maken! Vind ik trouwens ook wel wat voor Veelkantie…. de lekkerbek!

  Groeten en een goed weekeinde Veelkantie. Ik besef me nu al dat ik bij terugkomst weer aardig wat te lezen heb op je site.
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Wensen jou en je gezinnetje een geweldige vakantie toe en zien je tzt hier weer terug.

 2. Bas Deernstra

  Ziet er erg lekker uit.
  Voor het vlees zou ik zeker voor 100% schouderkarbonade gaan, door de vette vezels in het vlees blijft het erg mals.
  Inderdaad zeker niet te lang frituren.

  Ik zie dat je knoflook en gember gebruikt voor het marineren.
  Prima keuze, echter gebruik NOOIT knoflookpoeder of gemberpoeder. Dat komt niet eens in de buurt van de verse ingrediënten!
  Mocht je toch absoluut voor snelheid willen gaan, gebruik dan gehakte knoflook en gembersiroop in plaats van de verse varianten, die komen in ieder geval veel beter in de buurt. (uiteraard geeft vers de allerbeste smaak)
  Gehakte knoflook en gembersiroop zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar, of anders bij de toko.

  Succes!
  Bas

  1. Meneer Veelkantie

   Bas,

   Als mensen om welke reden dan ook wel knoflook en gemberpoeder gebruiken dan is dat wat mij betreft prima in orde. Ik ben niet zo’n purist. Laten we wel zijn, het moet allemaal betaalbaar blijven. Ook voor de groeiende groep mensen met een wat krappere beurs. En dan kunnen pakjes, potjes en zakjes prima uitkomst bieden. Wat ik belangrijk vind is dat mensen vooral lekker eten, experimenteren en lol hebben of in ieder geval weer krijgen in het koken. Als dat gebeurd dan volgt de rest vanzelf.

 3. MdJ

  Als ik het vlees in een wok met zonnebloem olie wil frituren, heeft u daar nog tips voor?
  Vlees goed droogdeppen uiteraard, maar hoe krijg ik de olie op de juiste temperatuur?
  Of kan ik dit gewoon meten met een keuken termometer op 180 graden.

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   U heeft zelf al het antwoord gegeven ;)

 4. peet

  Lekker man…. Kantonese babi pangang kan ook recept is van een chinese kok… kruiden zijn het belangrijkste .
  Spotgoedkoop 800 gram 2euro 15 cent bel de importeur die weet wel een adres in de buurt website is van liroy.nl IN Rotterdam naam kruiden GOLDEN LILY 5 specerijen POEDER voor babi pangang.Deze is totaal anders van smaak dan de rode die je in de winkel koopt.Vlees niet koken procureur is anders dan schouder karbonade..(tip.. makro procureur (nek)van het varken 10 kilo doos diepvries 35 euro) ,snij plakken 1a 1,5 cm dik marineer minimaal 4 uur liefst 1 nacht frituur de hele lap op 160 graden 7 minuten ,klaar is kees.

 5. cmbreemen

  ja super ziet dat uit maar met die saus heb ik niet zo helemaal begrepen,heb hem geprobeerd maar die van mij smaakte zoeter,wat deed ik niet goed? :-))

 6. Connie Colijn

  Goede avond, heb net uw pagina met heerlijke recepten ontdekt. Wil morgen graag de babi pangang gaan maken. Maar hoeveel van elk heb ik nodig voor de marinade van de karbonades ?? En de nasi ga ik ook maar gelijk proberen, ziet er echt heel smakelijk uit. En makkelijk stap voor stap uitgelegd, dank U wel.

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Connie,

   Sorry voor de late reactie, maar we zitten midden in een flinke verbouwing.

   Het is gewoon een kwestie van je eigen smaak volgen. Vind je het nog niet lekker genoeg dan gooi je nog een beetje van het één of ander erbij.

  2. Connie Colijn

   Ok dank u wel, dan ga ik t deze week proberen, lijkt me echt heerlijk.
   Succes met de verbouwing !!

 7. Jans

  Thnx voor het recept ! Vandaag gemaakt en alles was uitzonderlijk goed gelukt ! Schouderkarbonades gebruikt. Enig minpuntje is dat het vlees net iets sappiger zou kunnen zijn. Had het 45 minuten gekookt, volgende keer iets korter. Kan zijn dat de karbonades die ik had iets dunner waren dan die in het recrpt gebruikt waren. Frituurtijd heb ik 2 minuten aangehouden. En om tevoren al in de stemming te komen had ik Chinese tomatensoep gemaakt. En deze was ook echt heel goed gelukt ! Idd, geen verschil met die van de chinees : http://allrecipes.nl/recept/6556/mijn-chinese-tomatensoep–bijna-geen-verschil-met-die-van-de-chinees.aspx.

Laat een reactie achter