«

»

sep 27 2012

Bericht afdrukken

Een goede Remoulade is niet te versmadenWat zo jammer is, is dat veel mensen vaak potjes, pakjes, blikken en flesjes van zaken kopen omdat ze zich niet realiseren hoe eenvoudig het soms is om het desgewenste product zelf te maken. En dat het in de regel niet eens duurder, vaker zelfs goedkoper, is om zaken zelf te fabriceren. En... als meest overtuigende argument, doorgaans zoveel lekkerder is dan de op alle smaken afgestemde geprefabriceerde producten, waardoor men uit commercieel belang vaak de uitgesproken smaak van producten moet terugbrengen tot iets dat ernaast of ergens in de buurt gelegen heeft. Remoulade (saus) is zo'n zelfmaak product bij uitstek!

Een goede Remoulade is niet te versmaden. Een heerlijke saus voor bij tal van gerechten, waaronder salades, gebakken aardappeltjes of friet, gebakken vis zoals lekkerbekkies of kibbeling, enzovoort. En het is een saus die ook nog eens heel erg makkelijk te maken is. Zoveel lekkerder, omdat u de samenstelling bepaald, dan uit een potje of flesje en goed lang te bewaren in bijvoorbeeld een mayonaise- of een jampot.

Zoals gezegd, als u iets zelf maakt zoals een saus, dan bepaald u zelf de verhoudingen aan ingrediënten en kunt u de, in dit geval Remoulade (saus), helemaal op uw eigen smaak afstemmen. En u kunt desgewenst zaken toevoegen of juist uit de saus weglaten. Nu is meneer Veelkantie erg van 'weg met alle conventies' en 'de dood aan het heilige moeten' dus ga ik u niet precies voorkauwen welke ingrediënten in welke verhoudingen u in uw Remoulade (saus), moet doen. Gewoon lekker aanrommelen tot het uw smaak treft. Maar! Wat je erin stopt kun je er niet meer uithalen! Dus altijd beetje bij beetje de ingrediënten toevoegen.

Hieronder geeft ik u aan wat de basis, want zonder deze is het geen Remoulade (saus), en de optionelere ingrediënten van een Remoulade (saus) zijn. Maar daar kunt u wat mij betreft naar hartenlust van afwijken.

Ingrediënten Remoulade (saus):

 • Mayonaise (basis) - Circa 6 tot 8 eetlepels
 • Mosterd (basis) - Naar smaak 1 theelepel tot 1,5 eetlepel
 • Citroensap (basis) - Paar druppeltjes
 • Ansjovis (optioneel) - Even vijzelen - naar smaak
 • Tuinkruiden (basis) - Tenminste peterselie, dragon en bieslook
 • Knoflook (optioneel) - Fijn hakken - naar smaak
 • Kappertjes (basis) - Fijn hakken - naar smaak
 • Augurk (basis) - Fijn hakken - naar smaak
 • Hard gekookt ei (optioneel) - Fijn hakken - naar smaak

Nu is het alleen nog maar een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar te gooien, met kruiden, mosterd, citroensap en eventuele andere ingrediënten op uw smaak te brengen, en het liefst enige uren of dag/ nacht laten staan zodat de ingrediënten de kans krijgen smaak af te geven en op elkaar in te laten werken.

Rest mij u smakelijk eten te wensen...

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/27/remoulade-saus/

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Thor

  Jummie, dit gaan we misschien een mkeer maken. Maar euh, waarom niet ook de mayo zelf maken? Dat is een secuur klusje, maarwel mooi om te doen met kinderen. Zien ze gelijk dat het niets met melk te maken heeft. Mijn zoontje dacht ooit dat het net zoiets was als slagroom. Tja.

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   Hadden we ook kunnen doen, maar niet teveel in één keer, dus dan doen we vast nog wel eens een andere keer 😉

 2. Mir

  Er is al zoveel kant en klaar voedsel en inderdaad sommige dingen zijn zo simpel zelf te maken maar mensen vergeten dat in deze haastige tijd nog al eens. Maar als je het zelf maakt weet je ook meteen wat er in zit en in een pot zitten er al gauw zoveel hulpstoffen in waar je akelig van wordt en waarvan je niet 1 2 3 van weet wat het betekent.

  1. Meneer Veelkantie

   Mir,

   Grotendeels mee eens. Maar laten we niet doen alsof deze eventuele ‘hulpstoffen’ iets is om akelig van te worden omdat je bijvoorbeeld niet weet wat een E-nummer betekend. Er zitten, ook al weet je niet wat het is, geen enge of gevaarlijke dingen in geprefabriceerd eten.

Laat een reactie achter