«

»

jun 26 2012

Bericht afdrukken

Peter’s: Arretjescake (dan wel Arretjenofcake of pletskeskoek)Peter bezoekt Veelkantie sinds nog niet zo lange tijd, maar was de eerste keer een paar uurtjes zoet met het doorspitten van Veelkantie omdat hij allemaal leuke en interessante zaken tegenkwam.  Even later ontving ik een recept van Peter om zijn waardering te uiten. En uiteraard deel ik dit recept, met de toestemming van Peter natuurlijk, graag met alle Veelkantie bezoekende.

Dag familie Veelkantie,

Als dank voor de mooie website en de vele tips en gerechten en meer wil ik als dank een bijdrage in de vorm van een recept geven.

Het betreft een recept voor 'Arretjescake' ook wel bekend als Arretjenofcake (en in Limburg als pletskeskoek – Veelkantie). Het is een erg 'machtig' gerecht, zogezegd, maar vooral de kinderen zullen het kunnen waarderen :)

Hieronder het eenvoudige gerecht, waaraan geen bakken te pas komt, en de bereiding.

Kijk eens aan, een cake die niet gebakken hoeft te worden. Dat is mooi, dat scheelt weer gas en afwas, zeggen we dan. Dus ik zeg… kom maar op met dat recept Peter, sta ongeduldig te popelen.

De Ingrediënten:

 • 4 a 5 afgestreken eetlepels cacaopoeder (en/ of andere smaakmakers als rum of oploskoffie),
 • 1/2 pakje plantaardige boter (of roomboter),
 • 200 gram (eventueel donker basterd)suiker,
 • (1 ei of) 2 eieren,
 • 200 gram biscuitjes (of tarwekoekjes).

De bereiding:

 1. De eieren kloppen.
 2. De suiker en cacao (en of andere smaakmakers) doorroeren en de eieren eraan toevoegen.
 3. De koekjes in kleine stukjes maken (of verkruimelen) en erbij in doen.
 4. De boter smelten (even op laag vuur zonder bruinen) en toevoegen aan de rest.
 5. Door elkaar roeren.
 6. De cakeblik voorzien van huishoudfolie en de arretjescakemix erin stoppen.
 7. Goed verdelen over het cakeblik en een nacht in de koelkast stijf laten worden.
 8. Aansnijden (niet te dikke plakken want erg machtig) en lekker opsmikkelen!

Eet smakelijk!!

Hartelijke groeten van Peter

Dank je wel Peter, dit recept gaan we zeker een keer uitproberen. Want zo makkelijk en snel is natuurlijk wel heel aantrekkelijk. En als ik zo wat foto’s heb bekeken dan ziet het er heerlijk uit.

Ik las dat er, buiten dat het een Gronings streekproduct is, in meerdere streken een vergelijkbaar product bestaat. Zoals o.a. in Limburg. De receptuur verschilt tussen de streken soms een klein beetje, vandaar dat ik de vrijheid nam om die varianten er tussen haakjes bij te zetten. Ik hoop, en ik neem eigenlijk aan, dat je daar geen bezwaar tegen hebt. En anders verneem ik het van je.

Tips: Overigens, voor de mensen die bang zijn om rauwe eieren te gebruiken, maakt u zich niet al teveel zorgen. De kans dat u daarvan ziek wordt is praktisch te verwaarlozen. Het kan eventueel geen kwaad om even de eieren kort maar goed af te spoelen en wassen onder goed warm water, en ook de handen even tijdens het schoonmaken van de eieren goed te wassen. Dat verkleint de kans nog verder dat u via de buitenkant bacteriën in het recept brengt. Bent u dan nog niet zeker van uw zaak dan is het voor het recept geen probleem als u stap vier en twee in de bereiding zou omdraaien. Dus eerst de boter smelten en dan de eieren en andere zaken eraan toevoegen. Want ook de warmte van de boter zal de kans op bacteriën flink verkleinen tot helemaal nihil en 0,niets.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/06/26/peters-arretjescake-dan-wel-arretjenofcake-of-pletskeskoek/

11 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Jorieke

  Heerlijk! Ik maak het al jaren, heb het ooit eens geleerd op de basisschool :)
  Ik doe er alleen vaak nog wat gemalen kokos op. Dat heeft dan natuurlijk niets meer met een streekgerecht te maken, maar het ziet er wel leuk uit.

 2. Yvonne

  Ik ken arretjescake als Twents streekproduct, grappig dat meerdere streken het zich toe-eigenen!

 3. Peter

  Hallo allemaal,

  Is inderdaad een heerlijk en makkelijk recept; een van de eerste recepten die ik (net als Jorieke) op jonge leeftijd (denk dat ik 8 of 9 was ?) leerde maken en niet kon wachten tot het klaar was .:)

  @Yvonne: Inderdaad grappig ! :), was er vast van overtuigd dat het een Gronings ‘ding’ was, zal ws mede komen doordat beleving ( én emotie) zo behoren tot het bereiden, bakken en koken van allerlei voedsel, dat het als erg ‘eigen’ wordt ervaren .:)

  Desalniettemin, recepten zijn er voor iedereen en een ieder kan, mag natuurlijk zijn eigen invulling eraan geven, zo kan baksel nog meer ‘groeien’en een eigen karakter (er)bij krijgen.

  Let’s eat it ! :)

 4. paula

  Dit doet me sterk denken aan chocolami.

  1. Meneer Veelkantie

   Paula,

   Ik denk ook dat dit wel een soort variant is.

 5. paula

  Hallo,
  Even een vraag: Zou ik de suiker kunnen vervangen door stevia?

  1. Meneer Veelkantie

   Paula,

   Dat moet wel kunnen ja. Maar ik heb wel begrepen dat Stevia zoeter is dan gewone suiker, dus mogelijk dat je de verhoudingen dan aan moet passen.

 6. paula

  Ik heb gelezen dat stevia 200 maal zo zoet is als suiker, dus dan zou ik een gram stevia moeten gebruiken, toch? ( Ik heb discalculie)

  1. Meneer Veelkantie

   Paula,

   Ik weet niet, en in denk niet, dat het zo werkt. Het zal hoogstens in zoetjes voor in de koffie hoog geconcentreerd zijn, maar voor gebruik in gerechten en dergelijk zal het veel minder geconcentreerd zijn om suiker na te bootsen. Mogelijk dat de verpakking uitkomst kan bieden over de dosering?

 7. Yvonne

  Volgens mij stoppen ze de zoetstof ook niet puur in de pot (zou anders lastig te doseren zijn) dus ik zou inderdaad even op het etiket kijken.

 8. Албена Коларска

  Heel goed! Hier is mijn recept:1 theekop Walnoten
  2-3 druppelje rum smaak
  2 stuks van fijne melkchocolade
  2 pakketten biscuits
  150g boter
  200ml мelk
  beetje citroenschil

Laat een reactie achter