«

»

Aug 10 2011

Bericht afdrukken

Zelfgemaakte Loempia’s (en Shoarmarollen)Gisteren was het weer eens tijd om zelf loempia’s te maken. En nog wat shoarmarollen op verzoek van dochter Veelkantie. Beide zijn, op uiteraard de ingrediënten na, op dezelfde wijze te vouwen/ rollen dus als u het ene heeft gezien dan kent u de andere ook.

De hele buurt geniet altijd mee als wij loempia’s maken. Vandaar dat we ook altijd flink veel maken. En in dit geval kan dat omdat het maken van loempia’s bizar weinig kost, maar wel enorm gezond is.

Alles dat je, je kunt bedenken zit er in. Ei, meel, vlees en groenten. Heel voedzaam dus. Oké, het bakken in olie is misschien wat minder fijn, maar als je zonnebloemolie gebruikt is ook dat nauwelijks bezwaarlijk of ongezond.

Eerder maakte wij al een video over hoe je de vulling voor, en de loempia’s zelf maakt. Dus die plaatsen wij hieronder nog eens zodat ook u lekker snel aan de slag kunt.

Loempia's Maken

Wat rest is de financiële verantwoording. Die treft u hieronder aan. De ingrediënten zijn goed voor circa 25 loempia’s in een formaat die ruim driemaal zo groot is als Vietnamese en ongeveer 1/4 kleiner dan een normale Chinese loempia. Voor minder past u de hoeveelheden gewoon aan.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Loempiavellen 25 stuks € 1,44 Toko of bij Turk
Incourante Kipfilet (stukjes) 400 gram € 1,20 De Worstenmakerij
Taugé 800 gram € 1,40 Toko of bij Turk
Eieren 5 stuks € 0,69 Boni
Ham 25 plakjes € 1,38 Boni
Kippenbouillon 3 blokjes € 0,30 Boni
Glasnoedel/ Mihoen Half pakje € 0,44 Boni

____________

Totaal

______

€ 6,85


Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/10/zelfgemaakte-loempias-en-shoarmarollen/

25 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Hoi Veelkantie,
  De loempia’s heb – naar aanleiding van jouw site – al diverse malen gemaakt en die waren heerlijk! Ook vrienden hebben er van kunnen genieten… De shoarmarollen laat ik even links liggen, gewoon omdat die mij niet zo lekker lijken.
  Vorig weekend heb ik voor het eerst bara’s gebakken en die waren heerlijk. Het was weliswaar op basis van kant en klare baramix, maar toch. Kun je nagaan wanneer ik de volgende keer bara’s maak o.b.v. een recept (waarschijnlijk dit weekeinde).
  Misschien een ideetje voor je site?

  Tot zover maar weer. Het ga jullie goed,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Mooi dat de loempia’s je smaken. Heerlijk met een potje bier erbij.

   Lust je wel shoarma? Als je eens een beetje over hebt rol het dan eens in twee loempiavellen en even in de frituur. Heerlijk met een goede knoflooksaus. Dochter is er gek op. Als je shoarma lust dan vind je deze zonder twijfel ook lekker.

   Je kunt altijd een recept plus duidelijke foto’s (op groot formaat) insturen. Doe dat naar [email protected]. Kan ik zien of ik er iets mee kan. Graag ook, als het mogelijk is, even de prijzen en herkomst van de ingrediënten erbij. Zou ik top vinden.

 2. Ribhead

  Hoi veelkantie!

  Die loempia’s zien er echt goed uit man! Ik ga die denk ik van het weekend ook eens proberen te maken (als ik tijd heb ;)).

  Gr,
  Ribhead

  1. Meneer Veelkantie

   Mensen,

   Wel even een foto plaatsen of insturen hé! 😉

 3. Jos W.

  Hoeveel kip gebruik je?

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Een onsje of drie à vier.

 4. Jos W.

  Ik ga het morgen proberen. Nou hoef ik niet de exacte hoeveelheden te weten, maar half pakje glasnoedels zegt me niet zoveel. Bij de toko hadden ze verschillende pakjes.
  Hoeveel gram ongeveer gebruik je?

  gr. Jos

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Ongeveer 125 gram.

   Maar let even op, het is geen exacte wetenschap. Gewoon op je gevoel afgaan.

 5. Jos W.

  Veelkantie,
  Vanmiddag 39 loempia’s gemaakt. Ze waren geweldig lekker!! ik had er zoetzure saus van de Lidl bij gedaan en die combineerde heel goed.
  Het filmpje was voldoende om dit recept te maken. Grootste moeite had ik met de loempiabladen van elkaar scheiden en het knippen van de glasnoedels ( het leek wel een bol ijzerdraad waar je doorheen moet knippen).
  Helemaal top en dit gaan we nog vaak herhalen!
  Jammer dat ik niet weet hoe ik een foto in dit commentaar kan krijgen, anders had ik die er nog bij gedaan.
  Jouw boodschappenlijstje is een totaal andere dan die van mij. Ik kom uit op ca. 15 euro. Bij jou staat er geen kipfilet, maar meneer Welling moet daar wel voor betalen in de supermarkt…:)

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Ten eerste mooi dat je ze lekker vond.

   Even een tip. Je kunt beter de zoetzure saus bij de Boni of de Jumbo halen van Inproba. Is exact dezelfde saus (zie link) maar wel circa € 0,45 goedkoper.

   Als je uit deze hoeveelheid 39 loempia’s maakten dan heb je vrij dunne loempia’s, ongeveer ter dikte van Vietnamese loempia’s gemaakt. Geen punt als je dit lekker vind, maar normaliter haal je er circa 25 uit bij de dikte die wij aanhouden.

   Heb je de glasnoedels wel geweekt ik heet water? En zo ja, wel lang genoeg? Een minuut of 10 tot 15 moet genoeg zijn. Dan zijn ze gewoon heel zacht en daardoor ook makkelijk te knippen.

   Je kunt een foto mailen via het mailformulier (zie menu-item contact) en dan plaats ik hem wel bij jouw reactie.

   Nu je het zegt, de kipfilet staat er inderdaad niet bij. Ik zal dat even corrigeren. Wij betalen echter slechts € 1,50 per pond voor incourante kipfilet (kipfilet stukjes) bij De Worstenmakerij. Normaal zou je in de reguliere handel niet meer dan een euro of drie kwijt moeten zijn voor circa 400 gram kipfilet. Dat kan dus het verschil tussen wat wij en wat jij betaalde niet uitmaken.

   Om de kostprijs van de loempia’s te berekenen moet je natuurlijk wel alleen rekenen wat je verbruikte. Nu gebruikte jij om te beginnen al sowieso meer, want maak je 25 of 39 loempia’s maakt natuurlijk best wel iets uit. Je hebt bijvoorbeeld 14 plakken ham en 14 loempiavellen meer nodig. Je rekent natuurlijk ook niet de saus mee, want dat is geen ingrediënt maar een bijzaak. En het maakt natuurlijk nogal wat uit waar je boodschappen doet. Wij kopen taugé bij de Turk of op de markt (nog goedkoper). Koop je de taugé bij de supermarkt dan betaal je minstens € 0,99 per 200 gram, dus dan ben je al € 2,60 meer kwijt dan wij. Nu heeft niet iedereen een kiloslager in de buurt, of een Boni of Turkse supermarkt, dus kan de prijs inderdaad die jij betaalde wat afwijken. Maar meer dan het dubbele is wel erg veel. Ik denk toch dat het een kwestie is van selectiever boodschappen doen. Dat kan je, zoals je ziet, een hoop geld schelen.

   Maar het voornaamste blijft, het was lekker. En ik denk zomaar dat het stukken lekkerder was dan de loempia’s die je bij de supermarkt in een kartonnen doosje of wikkel kunt kopen. En reken eens voor de gekkigheid uit hoeveel je dan kwijt had geweest voor 39 loempia’s.

   Maar je wordt wel bedankt… Doordat mevrouw Veelkantie mee las kreeg ze trek in loempia’s. Gelukkig hadden we er nog een paar over van de laatste keer, dus die gaat ze nu even opwarmen 😉

 6. Jos W.

  We hebben hier gelukkig een toko in de stad en die had glasnoedels voor 2,75 euro voor 250 gram. Daar heb ik de helft van gebruikt. Dat was de moeilijkheid om die helft er af te knippen. Uiteraard heb ik ze daarna in kokend water laten weken. De taugé was het duurste ingrediënt, nl. 1,39 euro per 250 gram bij AH. De Lidl heeft het niet en toko (vreemd genoeg) ook niet. Ik zal een selectiever gaan shoppen. Boni kennen we hier in het oosten des lands niet en met de mega-Jumbo zijn ze aan het bouwen. Zo’n Worstenmakerij is niet overal te vinden, dus kipfilet van 3,35 euro bij de Lidl (600 g).
  Maar zoals je al zei: het voornaamste is dat het lekker is. Nou dat was het! We (6 personen) zijn tot 33 gekomen en toen kon niemand meer.
  Dank voor dit heerlijke recept!!

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Oei, best wel erg duur. Als je de volgende keer nou weer loempia’s gaat maken en je kunt geen glasnoedels of glasmie vinden bij de supermarkt (de meeste w.o. Albert Heijn heeft het doorgaans wel), of het is erg duur, ga dan voor hele dunne mie of mihoen. Dat kost geloof ik maar iets van € 1,- per pakje voor 250 gram. Heel veel verschil maakt het niet. Het is vooral de doorzichtigheid en waarvan het gemaakt is, maar in de smaak denk ik dat je nauwelijks verschil zult merken.

   Ik was al bang dat je de taugé gewoon bij de supermarkt had gekocht. Kijk volgende keer eens op de markt. Daar kost het werkelijk bijna niets. Hooguit iets van een € 1,- tot € 1,50 een kilo. Echter, dan niet te lang, vochtig of afgesloten bewaren want dan krijgt het een schimmelige smaak. Dus het liefst zo kort mogelijk van te voren kopen. Liefst voor verwerking op dezelfde dag. En altijd als je het op de markt koopt even goed in het zakje ruiken. Ruikt het vreemd of schimmelig dan gewoon teruggeven. Dan is het niet vers meer en dan smaken je loempia’s erg vies. Je zult er niet direct ziek van worden, maar het is gewoon niet lekker.

   5 tot 6 stuks de man/ vrouw… respect hoor 😉 Maar nou had je ook niet zulke dikke gemaakt. Ik eet er zelf meestal een stuk of vier tot maximaal vijf, en dan plof ik zowat 😉

   En graag gedaan. Probeer volgende keer een beetje te variëren. Dit is het basisrecept dat je zelf kunt uitbouwen. Die volgende keer eens iets van hamblokjes in plaats van plakjes ham, en voeg eens lekker wat Sambal Oelek toe. Varieer ook met kruiden. Verwerk eens wat nasi-groente (inderdaad dat gedroogde dat je moet wellen) toe. Enzovoort. Jouw fantasie is de grens. Doe dan eerst een paar met om te kijken of je de variant wel lekker vind. Zou anders zonde zijn.

   Wij eten zelden nog het basisgerecht. Iedere keer probeer ik weer wat anders uit om te zien of het lekker is en de loempia’s lekkerder maakt. En tot op heden gaat het prima. Have fun 😉

   PS. Foto’s van Jos via de mail. Mooi mooi mooi… Alleen nog een beetje oefenen of het draaien 😉

   Inmiddels de foto’s via mail binnen gekregen van Jos. Bij deze dus:

 7. Peter

  Dag familie Veelkantie,

  Allereerst: grote complimenten voor de website en de ongelofelijke veelzijdigheid van de website en de vele onderwerpen; ben nu alweer een paar uurtjes zoet met het lezen, in me opnemen etc. Kook ook zelf ook graag en ik leer en zie hier weer vele zaken ( eigen worst maken!….zal er nog niet aan beginnen, maar het zaadje is gelegd 🙂 ).

  Ik weet niet of het op prijs wordt gesteld, maar ik vind het zelf wel leuk te weten waar gerechten e.d. hun oorsprong hebben. Hierbij een (kleine) bijdrage:

  ‘Loempia’s horen bij de tradities van het Chinees nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarbij het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor “lente” in de naam. Ze symboliseren de zijderupsen die rond die tijd uit het ei komen’
  (bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Loempia ).

  Zo…en nu weer verder lezen, voordat Engeland – Italië begint 🙂 ..

  groeten van Peter

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Peter,

   Ten eerste welkom. Hoop dat je veel inspiratie opdoet en zo nu en dan nog wat weet bij te dragen.

   Over de informatie. Deugdelijke informatie is leuk, maar om eerlijk te zijn is de Nederlandse Wikipedia een ramp. In het merendeel van de Nederlandse Wikipagina’s staan grote fouten, ronduit foute informatie en zelfs klinkklare nonsens. Zo ook over het enorme veelzijdige gerecht in talloze varianten de loempia’s. Bijvoorbeeld dat er ‘meestal filodeeg zou worden gebruikt’. Dat is klinkklare nonsens. Meestal gebruikt men rijstpapier. Of de loempiavellen zoals wij die gebruiken. En zo staat er nog het één en ander in dat niet strookt met de feiten.

   Ik verwijs ook graag naar ‘het kruidenboterworstmysteie‘. Nog nooit zoveel flauwekul op één Wikipediapagina bij elkaar gezien. Helaas zijn veel, veel teveel, van de andere Nederlandse Wikipedia pagina’s niet veel beter. Daar kan jij natuurlijk niets aan doen. Maar ik denk dat we beter goede informatie kunnen geven dan flauwekul dat geschreven is door iemand die overduidelijk geen idee heeft waar hij of zij het over heeft.

 8. Peter

  Dank je wel 🙂 En ik zal er rekening mee houden ( tav gebruik van de NL wikipedia), idd beter goede info als onzin-info.

 9. Hélène

  Hee,

  wat een ongelooflijk leuke site! Ik wil zelf loempia’s gaan maken en zie het volledig zitten, maar ben helaas nog maar een beginner. Mijn vraag is dus, is “aroma” sojasaus?

  alvast bedankt!

  1. Meneer Veelkantie

   Hélène,

   Dank je 😉

   Nee, met aroma bedoel ik bijvoorbeeld de Maggi (of ander merk) Aroma in een flacon. Maar in principe zou je ook sojasaus (zoete of zoute naar eigen keuze) kunnen gebruiken. Maar dat geeft wel een andere smaak!

   Succes, en ik verneem graag van je of het gelukt is. En een foto van het resultaat insturen via het contactformulier is altijd leuk 😉

 10. Bastiaan

  Hallo Veelkantie,
  Het ziet er allemaal erg lekker uit en ik ga ze dan ook zeker proberen te maken!
  ik wilde alleen even een tip geven, je kunt namelijk ook in kokosolie bakken.
  Het enige verschil is dat dit echt gezond is!

  Ik mag door de M.S. die ik heb geen zuivel, graan, suiker, verkeerde oliën en chemische “e-tjes” zoals Aspartaam en E 621 meer in mijn voeding hebben anders ben ik in er 2013 niet meer.

  Ik eet / drink dus alleen nog maar biologische Green Smoothies en wil graag eens wat anders / lekkers maken.
  Dit lijkt me helemaal super dus ga er snel mee bezig!
  Bedankt!

  1. Meneer Veelkantie

   Bastiaan,

   Dank je en succes.

   Ach, met oliën is het maar welke bron je wilt geloven. En geloven is hier het sleutelwoord. Voor zover mijn kennis reikt is kokosolie een verzadigd vet en volgens de propaganda zijn verzadigde vetten schadelijk voor de gezondheid. Echter, hoeveel is de voor en tegen propaganda waard? Want voor wat zou het slecht zijn? Cholesterol? Is dit geen mythe op zichzelf?

   Vreemd, ik ken genoeg mensen met MS die gewoon normaal gevarieerd eten en zich totaal niet onderwerpen aan een bizar dieet van zogenaamde ‘groene biologische smoothies’. Ik heb nou niet echt de indruk dat MS patiënten hun levensverwachting ernstig negatief beïnvloeden door normaal te eten. Het is ook een volstrekt onbewezen stelling dat de voeding van significante invloed zou zijn op het verloop van het ziekteproces. Laat staan dat het je binnen het jaar het leven zou kosten.

   Dat is… als er geen andere aanleidingen zijn dan MS, of al dan niet aan MS gerelateerde, complicaties (zoals slikproblemen of eventuele allergieën) zijn die het verhinderen dat je normale voeding eet.

   Is biologisch wel zo logisch? Lees hier en hier meer. En ook over E-Nummers heb ik een uitgesproken mening, zoals je onder deze link kunt lezen.

   Kortom, leef gewoon! Tot je dood gaat. En dat vroeg of laat zijn, maar je zorg dan wel dat je kunt zeggen dat je van de tijd dat je geleefd hebt genoten hebt.

 11. Margriet L

  Goedemiddag,
  Zonet 25 loempiaatjes van het basisrecept gemaakt.
  Beide hier 2 geproefd, en toen snel de rest in de vriezer gegooid want je eet je vingers erbij op.
  Prima recept!!!!

  1. Meneer Veelkantie

   Margriet,

   Leuk om te horen. En eet natuurlijk smakelijk 😉

 12. Arrisje (@KinFolkRecipes)

  Ziet er lekker uit. en handig een video 🙂

 13. Adinda

  Zooo wat ziet dat er lekker uit!! Kun je ook gewoon filodeeg kopen om de loempia’s mee te maken? Ga ze dit weekend is even proberen!!

 14. Evert Janssen

  Hallo ik hebt een vraag hoe duur zijn ze per stuk.
  Vriendelijke groet Evert.Janssen.

  1. Meneer Veelkantie

   Evert Janssen,

   De totaalprijs staat eronder. Het aantal is circa 25 stuks. De prijs gedeeld door het aantal is… 😉

Laat een reactie achter