«

»

Sep 01 2012

Bericht afdrukken

Krieltjes in Ontbijtspek uit de OvenKriel in Schil Omwikkeld met Ontbijtspek uit de OvenWat meneer Veelkantie u al vaker op het hart heeft gedrukt is dat eenvoud soms zo ontzettend lekker kan zijn. En dat gaat zeker op voor deze heerlijke Krieltjes in schil, omwikkeld met ontbijtspek uit de oven. Daar eet je zeg maar het bestek net niet bij op. Of net wel natuurlijk!

Het is, maar dat ziet en leest u verderop nog wel, een ideaal gerecht als u meerdere dingen uit dezelfde oven op tafel wil zet. Want het leent zich er uitsteken voor om voor te bereiden, voor te bakken en tezamen met een ander gerecht nog even af te bakken. Zoals wij in ons geval deden door deze Krieltje te combineren met een Bladerdeeg Tonijn Pakketje uit de Oven. Toen de pakketjes nog een minuut of tien te gaan hadden schoven we de ovenschaal met de voorgebakken krielen nog even helemaal onderop in de oven en bakte deze toen af om tezamen met de pakketjes te serveren. Een ideaal gerecht dus voor bijvoorbeeld de Kerst die inmiddels alweer met rasse schreden, het is al september, begint te naderen.

Ik zou dit gerecht ook bijna geen recept willen noemen, gezien de eenvoud ervan, maar meer een handleiding. Want het is even een kwestie van weten wat je moet doen en het met enig gevoel voor drama nabootsen. En uw eventuele gasten zullen nog denken ook dat u vreselijk heeft lopen zwoegen op dit buitengewoon heerlijke doch zeer kinderlijk eenvoudige ovengerechtje.

Goed, dat gezegd hebben is het wel eens tijd geworden om u de handleiding te overhandigen. Maar uiteraard eerst even de benodigdheden. Circa 200 gram krieltjes in schil per persoon. Een plakje ontbijtspek per kriel, liefst rond maar repen mag ook. Wat verse of gedroogde peterselie. Naar smaak eventueel nog wat andere kruiden (tijm, rozemarijn of oregano). Wat olijfolie en een snufje peper en eventueel wat zout.

Handleiding:

Klik op de afbeeldingen voor een uitvergroting

 1. Niet niet helemaal gare krielen even laten uitstomen en afkoelenKook eerst de krieltjes met schil even met een beetje zout net niet helemaal gaar. Giet de krielen af en laat ze lekker een beetje uitstomen en afkoelen.
 2. Verwarm de oven om te beginnen voor op 200 graden Celsius. Dat heeft wel een kwartiertje nodig, en tegen die tijd bent u wel klaar met de voorbereiding van uw gerechtje.
 3. Neem een plakje ontbijtspek, leg dit op een snijplank en smeer deze aan de bovenzijde in met een mengseltje van olijfolie, peper en peterselie (plus de eventuele andere kruiden die u koos).
 4. Smeer de plakjes ontbijtspek in met een mengseltje van olijfolie en kruidenRol de krieltjes in de plakjes, met mengsel ingesmeerde ontbijtspek, en hou de vouw naar beneden en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel de aardappeltjes met wat peterselie en zout.
 5. Schuif nu de ovenschaal in de oven en bak het gerecht, als u dit later nog wilt afbakken tezamen met een ander ovengerecht, circa 15 minuten tot het spek wat begint te garen en licht begint te bruinen. Neem dan de schaal uit de oven, dek deze af met bijvoorbeeld keukenpapier of een schone theedoek, en laat het afkoelen. Zodra uw andere ovengerecht, dat u bakt op ergens tussen de 175 en 225 Leg de met spek omrolde krielen in een ovenschaalgraden Celsius, nog een minuut of tien te gaan heeft schuift u de ovenschaal met krielen gewoon op de bodem van de oven en bakt deze gewoon nog even mee tot de rest ook klaar is. Maar, altijd wel even in de gaten houden dat de boel niet te donker of te knapperig gaat worden. Anders haalt u de ovenschaal er iets eerder uit.
 6. Wilt u het gerecht direct opdienen en heeft u geen andere ovengerechten meer die u gelijktijdig wilt serveren, bak dan het gerecht net zolang tot het spek om de krieltjes mooi goudbruin en licht knapperig is (± 25 min.). Hieronder ziet u het eindresultaat.

Het eindresultaat

Ik vroeg even een beoordeling van het gerechtje aan het vriendje van dochter Veelkantie. En hij raakte niet uitgesproken en gebruikten 302 superlatieven om het gerechtje te omschrijven. Ik kan het daarom ook niet letterlijk herhalen, maar het was iets met 'als je door het krokantje en zoutje van het spek heen bijt, en je komt dan bij het flauwtje van de kriel... en je proeft een accent van de peterselie, dan is de smaak in alle eenvoud van dit gerecht prachtig in balans' of zoiets. Maar dat soort Topchef taal leert meneer Veelkantie hem nog wel af. Wat ik er wel uit op heb weten te maken is dat hij het lekker vond. En dat klopt, het was ook erg lekker!

Kortom, dit is een blijvertje. De eerstvolgende keer gaan we een beetje experimenteren met nog wat kruiden. Zoals de eerder genoemde tijm, rozemarijn of oregano. Dat is namelijk volgens mij ook erg lekker!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/01/krieltjes-in-ontbijtspek-uit-de-oven/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Jos W.

  Ik wil zoiets vanavond op de bbq bereiden. Heb je nog tips hoe ik dit moet aanpakken? Voorgebakken krieltjes kopen, hoe kruiden, aluminium bakje gebruiken, indirect of direct op het vuur.
  Of heb je een recept met gepofte aardappelen in folie. Graag hoor ik een lekker aardappel-recept van je voor op de BBQ.
  Dank, Jos

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Als je de krieltjes wil maken zoals in het stukje beschreven dan koop je geen voorgebakken of gekookte krieltjes, maar de wat grotere krielen in schil. Die zitten meestal in een plastic zakje en zijn verkrijgbaar per pond en per kilo. Die kook je dan voor tot ze net niet helemaal gaar zijn. En dan volg je verder gewoon de instructies zoals in de blogpost. Je moet zelf maar even kijken welke kruiden je door de olijfolie wil doen. En gebruik in ieder geval geen witte of gekleurde ovenschaal op de BBQ want die gaat gegarandeerd bruin of zwart worden. Een glazen ovenschaal zou nog kunnen maar een aluminium wegwerpschaal lijkt me helemaal geen slecht idee 😉

   Ik heb ook nog een blogpost over gepofte aardappel met Mexicaans gehaktvulling. Sorry dat de blogpost er erg rommelig uitziet, maar deze was uitgelijnd op een stuk of drie voorgaande site thema’s. Ik zou, als je de aardappels of de BBQ wilt maken, ze eerst voorgaren in de pan op de oven. Anders kun je best even een poosje bezig zijn op de BBQ want niet iedere aardappel(soort) laat zich makkelijk garen. Wikkel de (al dan niet voorgegaarde) aardappel in aluminiumfolie en leg deze indirect op de barbecue. Wil je geen Mexicaanse gehaktvulling dan kun je het ook op de meer traditionele wijze doen. Dus iets van kruidenboter, Crème fraîche of een kruidenkaas erop of er tussen. Beetje peterselie er overheen en smullen maar 😉

   Eet alvast smakelijk. En euh… en foto is altijd leuk 😉

 2. Gert

  Ik heb de aardappels gemaakt, en ze waren top idd dit is een blijvertje!
  Dank mede namens onze gasten!

  1. Meneer Veelkantie

   Gert,

   Leuk dat je daar even melding van maakt 😉

 3. superwinch

  heb ze net op waren Super!!!!!!!!! Daarbij ook nog de kipfilet gevuld met gehakt . Rest van de avond in de rust stand . Moet ff uitbuiken zoals zo vaak eigenlijk teveel gegeten maar het was de moeite absoluut waardt
  Gr, Bob

  1. Meneer Veelkantie

   Super… Superwinch 😉

   Goed om te weten dat je lekker gegeten hebt. Daar doen we het voor!

Laat een reactie achter