«

»

aug 16 2012

Bericht afdrukken

Ultieme manier om vliegen uit huis te jagen?Je verneemt vaak dat vliegen vooral af zouden komen op mensen die niet zo zorgvuldig met hun hygiëne en de hygiëne in en rondom het huis om zouden gaan. Toch heeft iedereen in meer of mindere mate last van vliegen in de zomer. Zijn we dan allemaal viezeriken, of klopt het niet helemaal, of helemaal niet?

Wij zijn erg schoon op onszelf en op ons huis en omgeving. Toch hebben ook wij iedere zomer weer erg veel last van vliegen. We vallen dus zeker niet in de categorie viezeriken. Wat wij wel hebben is voor en achter een tuin. Dat zien wij als voornaamste reden dat we ieder jaar weer een net niet vliegenplaag hebben.

Doorgaans bestrijden wij die periodiek met bestrijdingsmiddelen, maar dat vinden we met name in de keuken nogal bezwaarlijk. Bovendien helpt het slechts heel kortstondig en melden de vliegen zich vaak al een dag later weer en planten deze beestjes zich razend snel voort.

Nu lees ik links en recht op internet allemaal alternatieve methoden om vliegen buiten de deur te houden. Dat varieert van zakjes water ophangen, allerhande soorten plantjes en bloemen neerzetten tot aan je huis aan de binnenkant blauw schilderen omdat vliegen daar niet van zouden houden. Maar de gouden tip lees ik daar eigenlijk nooit tussen.

Meneer Veelkantie gaat dus op zoek naar de ultieme manier om vliegen buiten te houden en te verjagen als ze zich al in huis bevinden. Daarbij kan ik uw hulp heel goed gebruiken. En ook andere Veelkantie bezoekende al dan niet vermeende 'viezeriken' zullen u eveneens dankbaar zijn voor de gouden tip. Uw tips nemen we op in onderstaande overzichtje met daarbij de effectiviteit van de genoemde methode.


Methoden

Methode 1: Warme dan wel verdampende azijn of citroensap

Zelf beproeven we alvast een geadviseerde methode waarvoor we alle zaken in huis hebben. Namelijk warme dan wel verdampende azijn of citroensap. Daarmee zou u de afkoelende pitten van uw kookstel moeten afnemen zodat de azijn of het citroensap verdampt en haar geur zal verspreiden. Volgens de adviseurs houden vliegen niet van de zure lucht. Nou kunt u uw afkoelende pitten van uw kookstel afnemen, maar dat is maar even tijdelijk, dus wij gaan voor de volcontinu verdampingsmethode met de onderstaande opstelling:

U ziet een eierdopje met azijn op een warmhouder met waxinelichtje

Werkt dit in praktijk ook echt?

Wat vast staat is dat het azijn flink en zichtbaar verdampt en de keuken, inmiddels een uurtje later, stevig naar azijn ruikt. Maar het is nou niet echt dat de vliegen zich daar iets van aantrekken. Ze hebben geen zichtbare verhuisplannen. En er is zelfs een vlieg die mijn geduld tart door pal boven de verdampende azijn een plekje te hebben ingenomen op het keukenkastje.

Vooralsnog lijkt het dus niet te werken. Nu is een uurtje maar een uurtje natuurlijk, dus we kijken de boel nog even aan. Wat inmiddels wel vast staat is dat, als het volcontinu verdampen van azijn al niet echt werkt, dan werkt het afnemen van de afkoelende pitten van uw kookstel met een doekje met azijn al zeker niet. Erg hoopgevend ziet het er dus niet echt uit.

Helaas, nu enige uren later, moet ik constateren dat deze methode zinloos is en niet werkt. Het hele huis ruikt naar azijn, en dat is best een scherpe lucht, maar de vliegen lijken de enige te zijn die er geen last van hebben. Deze methode kan derhalve wat mij betreft afgeschreven worden als een dik broodje aap verhaal.


Uw eigen methode en de praktijk test daarmee indienen? Graag! Uw reactie kunt u kwijt onder deze blogpost. Liefst met een foto. Kunt u die niet ergens op het internet (denk aan Facebook of Twitter) niet kwijt dan kunt u uw foto naar [email protected] mailen en geeft u toestemming om deze te gebruiken in het overzichtje.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/16/ultieme-manier-om-vliegen-uit-huis-te-jagen/

19 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Thor

  Helaas geen foto, wel een bevestiging vanuit onze achtertuin dat het zakje water grote kans van slagen heeft. Nu hadden we enkel een oud showmapje (met zo’n wit randje met gaatjes, voor in de multomap) maar dit was glashelder en gevuld met water zag het er wel mooi uit. Dut hebben we een zomer lang in de terrasoverkapping gehangen. Dat jaar hadden we geen last van vliegen die veelal in de woonkamer komen. En dit jaar? Tja, aangezien onze zoon het nodig vond aan de terrasoverkapping te gaan hangen hebben we net een ander scherm moeten aanschaffen waaraan we niets kunnen hangen. Én we hebben weer last van vliegen. Of er een relatie is tussen het zakje water en de afwezigheid van vliegen? Tja… Zover zou ik toch niet willen gaan ;)

 2. Meneer Veelkantie

  Thor,

  Oké. Wie oh wie gaat de door Thor genoemde methode testen en er een leuke foto van schieten?

 3. Gert

  Het ophangen van een zakje water doen wij al jaren en ik heb echt het idee dat het werkt. Wij wonen tegenover een manege en dat kan je goed merken, vliegen genoeg! Ik zal niet zeggen dat er nooit eentje binnen zit, maar vergeet ik in het voorjaar het zakje op te hangen dan zitten er direct meer. Je komt het overigens meer tegen, ook in het buitenland zie je zelfs in winkels waar ze etenswaar etc. verkopen zakje aan het plafond. Het is altijd wel een vreemd gezicht, en iedereen vraagt waar het voor is.
  Groet, Gert

  1. Meneer Veelkantie

   Gert,

   Inderdaad, het nadeel is natuurlijk dat vliegen die je al binnen hebt er niet meer uit durven ;)

   Maar misschien ga ik het van de week eens proberen. Slachten we eerst alle vliegen die present zijn af en dan snel zakjes water ophangen. En dan zien wat er gebeurd.

 4. Fort

  Hoi Veelkantie,

  Grappig en vreemd tegelijk….. afgelopen week heb ik tijdens het surfen inderdaad zakjes met water (?) zien hangen en vroeg me toen af waar het toe diende…. Ik weet alleen niet meer op welke foto!

  Groeten

 5. MdJ

  Tis allemaal meer om te zorgen dat er niet méér vliegen binnenkomen.
  Wat er al zit, gaat niet zomaar weg.
  Dat met een zakje water kan wel werken. Als er zon op staat mischien. Maar dan zou iets anders wat het licht weerkaatst ook wel werken.

  Wij hebben eens van die doekjes voor in de wasmachine gehad. Die zijn wat citroenig, en dat leek wel effect te hebben als je ze bij je in de buurt houdt

  Maar bij ons volstaat een oude krant of een mepper prima..

 6. Mir

  Iemand nog de ultieme tip voor die irritante fruitvliegjes in huis?

 7. hilde

  voor fruitvliegjes werkt het om een schaaltje te vullen met wat azijn en over het schaaltje een plastiekfolie hangen en gaatjes in te prikken waar de vliegjes doorkunnen.Ze komen op de geur af en kruipen door de gaatjes maar vinden de weg naar buiten niet meer.Bij mij werkte dat perfect

 8. Thor

  Inmiddels een jaartje verder, helaas vergeten zakjes op te hangen en ja hoor: vliegen in huis. Gelukkig hebben we een elektrische vliegenmepper waarmee we individuele vliegen kunnen roosteren. Ik begreep ook dat meneer Veelkantige ze ook heeft geprobeerd te barbecueën, maar voordat je een rooster vol hebt, ben je zo wel een uurtje zoet met verzamelen. :-)

 9. serge

  Ik heb een zakje opgehangen,zo eentje waar je diepvries ijsblokjes met maakt,ze vliegen daar gewoon voorbij en bedrijven de liefde op mijn tapijt,Daarvoor had ik eerst mijn living vliegvrij gemaakt om zeker te zijn dat er geen 1tje meer was .Blauw helpt ook niet ,ik heb een blauw verband rond mijn hand en ze komen der gewoon opzitten,ik ga is proberen met afrikaantjes (de bloemen) en lavendel.:-)

 10. Marco

  Hallo.

  Nou vraag ik mij af, de vliegen die al binnen zitten en de liefde aan het bedrijven zijn (wel twee vliegen in één klap als je seksende vliegen mept…lol) Maar….waar oh waar leggen hun die eitjes? Waar zit hun nest? Ik zie bij ons de vliegen dag en nacht, zie ook nooit ergens de larven vandaan komen (gelukkig maar), ze zitten meestal op vers/verdorven voedsel toch?, Maar waar komen ze dan vandaan als ze zich al in huis verblijven?, Ze hebben schijnbaar geen verblijfplaats (zoals bijen/wespen) want wat ik al eerder zei: Ik zie ze dag en nacht, op de bank, op de gordijnen, plafond…overal. We hebben ook zo’n vliegenvanger voor aan het plafond maar die is niet giftig ze verhongeren eerder. We hebben ook een deur-hor in de tuindeurpost maar één of ander manier blijven ze toch binnen komen of wat ik vroeg: Waar zou hun nest kunnen zijn in huis?

  Groeten
  Marco

 11. Jannie van duijn

  Aan het begin van de avond, alle in huis aanwezige vliegen vangen met stofzuiger zorgt in elk geval voor een redelijk ongestoorde avond. Misschien in combinatie met al genoemde lavendelbloemen en boerenwormkruid. Jannie

 12. Chanoek

  Onder onze overkapping stikt het van de vliegen ik rook buiten en sta dan ookmeestal onder ons afdak, word alleen gek van de vliegen die telkens voor je neus langsgaan. mijn achtertuin is schoon heb lavendel in mijn bakjes voor de platen maar helaas niks blijkt te helpen… ben al opzoek gegaan naar spray want bij de deur komen ze ook binnen maar dat is alleen voor binnenshuis…. ben zo af en toe in staat ze met de hogedrukspuit te verjagen maar goed dat is helaas een tijdelijke oplossing

 13. Addy

  Wat ook goed werkt bij fruitvliegjes en je heb geen azijn zoals Hilde in de post van 28 juli, dan kan het ook anders! Vul een glas met bier 9 fruitvleigjes zijn er gek op en een scheut afwasmiddel. Dit breekt de oppervlaktespanning van het bier waardoor ze zich letterlijk verzuipen. We het trechtertje eropmaken of folie mat gaatjes dat ze er wel in kunnen, maar niet uit. Succes verzekerd! overigens helpen ingegraven biervallen perfect bij slakkeninvasies.

 14. maija

  okee heel leuk die valletjes, maar ze gaan er
  hier mooi niet in. ze zitten mooi op de muur erboven en dat ze schijnbaar goed genoeg. heb nog iets gelezen over gist in een wespenval, dat ga ik dus nog ff proberen.

 15. hilda

  vliegen leggen eitjes ,als je een konijn hebt moet je oppassen,
  ze leggen het in de hoek waar het konijn poept.
  je ziet kleine larfjes na een dag en daarna hebben ze het op je konijn voorzien ,
  en gaan het konijn aanvreten.dat is erg zielig om te zien.
  en wat betreft die vliegen ,ze hebben van die vliegenzakken die werken wel.

 16. naomi

  ja ik heb veel vliegen in mijn huis

 17. cookie

  Hier in Spanje hebben mensen oude cd’s voor de tent hangen.
  resultaat: geen vliegen.

 18. Huishoudhulp

  wij hebben heel veel baat bij Insect free, werkt echt super! Werkt met bloeiende Afrikaanse Chrysanten of zo iets

Laat een reactie achter