«

»

Apr 06 2013

Bericht afdrukken

Review Eetcafé De Beren (Bobbie Beer) in AlmereDe Beren Almere - ExterieurDonderdagavond moesten we in Almere zijn, maar we moesten ook nog eten, dus dat werd een hap snap tussendoortje. Of toch niet? Werd het fastfood, hetgeen tegenwoordig ook zo ongeveer onbetaalbaar is en je altijd in kille tenten zit met een hoop herrie en rommel om je heen, of toch iets meer dat op een restaurant leek.

Het werd het laatste, want we liepen tegen een bord aan waarop o.a. te lezen viel dat je op donderdags onbeperkt spareribs kan eten bij Bobbie Beer (één van de Eetcafés van het De Beren concern). En dat leek ons wel wat.

De Beren zit een beetje tussen een Eetcafé en een Restaurant in. Het is noch het ene, noch het andere. De gelegenheid in Almere zag er in ieder geval groot, mooi ingericht en gezellig uit. Bovendien was het er behoorlijk druk, dus kennelijk doet men iets goed. Kortom, geen reden om te twijfelen. Hetgeen we dan ook niet deden. Dus stapten we binnen bij 't Beren gebeuren.

De Beren Almere -InterieurBinnen zag het er een stuk gezelliger uit dan buiten. En dat was niet zozeer omdat de boel min of meer in de steigers staat, want daar kan men natuurlijk niet zoveel aan doen. Dat is de schuld van de planologische nitwits die dit nieuwe deel van het winkelcentrum hebben ontwikkeld. Dat heeft men zo belabberd gedaan dat er altijd een koude windkracht 3 tussendoor de gebouwen suist, dus werd het bouwen van een wand die de wind tegen kan houden noodzakelijk. En nee, de foto is niet scheef... Dat noemt men 'moderne bouwen'. Spuuglelijk!

Eenmaal binnen vroeg men of wij gereserveerd hadden. Waarom werd ons niet helemaal duidelijk, want het was weliswaar lekker druk, maar er waren zat vrije tafeltjes voor het uitzoeken. Hetgeen we dan ook deden. We posteerde ons lekker ruim aan het tafeltje dat u uiterst links onderin het beeld op de foto links ziet.

Klik op het menu voor een leesbaar exemplaar

Menu Voorkant

We kunnen in ieder geval één ding zeggen. De bediening was razend snel. Dat betekende helaas ook dat de mevrouw die ons deze avond bediende kennelijk met de sneltrein mee moest. Toen wij onze keuze, onbeperkt spareribs eten voor € 13,50 per persoon, kenbaar maakten werden de keuze die we hadden in soorten spareribs, friet en wat al niet meer, op een monotone en overduidelijk verveelde manier aan ons opgedreund. Mevrouw stond overduidelijk op de automatische piloot en dreunde het ook op alsof ze het een keer of 33.907 teveel had moeten opdreunen. Mevrouw was niet zo gezellig als het interieur deed vermoeden. Gelukkig, toen we eenmaal uitgegeten waren, ontdooide mevrouw een beetje. Of had ze ons afgeluisterd en onze kritiek op haar ijzige houding, die heel erg afdeed aan de gezelligheid, vernomen?

Terwijl wij aan ons tafeltje zaten te eten kwam er nog een ander stel binnen. Ook die mochten kiezen waar ze wilde zitten. En namen plaats aan de ronde tafel met de rode fauteuils met hun gezicht richting de binnenruimte zelf. Maar dit was kennelijk niet tot het genoegen van onze bedieningsrobot die stug de placemats aan de andere kant van de tafel legde. Want anders zaten ze in haar loop, liet ze de verbouwereerde mensen weten. Of ze maar even naar de andere kant van de tafel wilde verhuizen met zicht op de muur. Jammer genoeg waren de mensen te netjes om zich tegen deze mevrouw, die hen toesprak alsof er beslist geen andere keuze was, te verzetten. Het was best een raar en onaangenaam tafereel.

Menu Achterkant

Ziet u overigens op zowel de voorkant als de achterkant van het menu de prijzen van de drankjes staan? Klopt. De prijzen voor de drankjes waren werkelijk nergens te vinden. En dat is geen goede zaak. We zijn daarmee wel eens zwaar opgestroopt in Italië. De gerechten waren allemaal relatief goedkoop, maar de drankjes bleken een vermogen te kosten. Dus kregen we aan het einde van de rit een rekening waarop de kosten voor de drankjes die van de genoten gerechten in drievoud oversteeg. En dat risico gingen we bij De Beren niet nemen, dus deden we heel rustig aan met onze drankjes. Tot zichtbaar ongenoegen van onze automatische piloot de mevrouw die ons bediende. De drankjes waren overigens niet goedkoop, maar redelijk geprijsd. Een biertje bleek, achteraf op de rekening, € 2,50 en een frisdrank € 2,25 te kosten.

Onze bestelling was er verbijsterend snel. En het zag er nog goed uit ook! Nou ja, op die akelige roodbruine plastic snijplank waarop ons eten werd geserveerd na dan. Als het toch moet... waarom dan geen hout?

DSC_0023

De Ketjap Ribs

DSC_0024

De Kruidenboter Ribs

Goed, het was onbeperkt spareribs eten, dus waarom dit niet testen. Na de aanvankelijke hele rib van naar schatting hooguit zo'n 300 tot 350 gram (inclusief botjes natuurlijk) werd ons inderdaad, en heel snel al, gevraagd of we nog meer wilde bestellen. En dat wilde we wel. Je had overigens alleen keuze uit halve ribs, kennelijk om verspilling of iets dergelijks te voorkomen, en je mocht van smaak wisselen. Dus we hebben alle smaken uitgeprobeerd. Kennelijk niet helemaal tot een groot genoegen van onze bedieningsrobot.

Mevrouw Veelkantie had het na een hele en twee halfjes wel gezien, maar meneer Veelkantie lusten er wel wat van. Dus bestelde ik uiteindelijk, na de aanvankelijke hele rib, ook nog drie halfjes erbij. En daar was de mevrouw kennelijk van geschrokken. Want dat was overduidelijk niet de bedoeling. Na de twee halfjes stelde de mevrouw duidelijk aansturende op een einde van de schranspartij resoluut 'Zo, en heeft het gesmaakt!?'. Jazeker, maar ik wil nog wel een halfje bestellen, antwoorden ik. En hela... daar waar de bediening tot die tijd werkelijk razendsnel was (het kosten hen werkelijk maar drie en een halve minuut om een halfje spareribs aan ons tafeltje af te leveren) ging het allemaal opeens in super slow motion... Toen ik wel heel overduidelijk met mijn vingers trommelend op de tafel vervelend om me heen ging kijken kwam de boel weer een beetje in beweging. Maar toch allemaal niet meer zo enthousiast als 30 minuten daarvoor.

Tja, het is een beetje de aard van dit soort acties. Het moet natuurlijk erg uitnodigend, gul en goedkoop klinken, maar men rekent op uw bescheidenheid en het feit dat u niet als een vreetzak of inhalig mens te boek wenst te staan. Als je daar, zoals meneer Veelkantie, maling aan hebt en dit soort acties graag op waarheid wil testen dan voelt men zich kennelijk gedwongen om je af te gaan remmen. Niet echt netjes. Want onbeperkt is onbeperkt! Men adverteert er zelf mee, was niet mijn idee, dus zijn ze eraan gehouden.

Tot overduidelijke opluchting van mevrouw de bedienster hield ook ik het voor gezien. En dat was ook toevalligerwijs het moment waarop ze wat ontdooide. Alleen toen lulde ze opeens, op de vraag of er ook een bovenafdeling was, de oren van ons kop over dingen die we eigenlijk helemaal niet wilde weten.

Laten we het even over de spareribs zelf hebben. Want het waren best wel erg bescheiden ribjes. Zoals gezegd zeker niet meer dan gemiddeld zo´n 300 gram per hele rib, dus zo´n 150 gram per halve rib. Minus de botjes hou je daar hooguit de helft aan vlees van over. Bovendien smaakte de ribs in basis allemaal hetzelfde. Een beetje flauw zelfs. De Strike van het één of ander (ketjap, honing, kruidenboter, piri piri of beren pittig, die overigens niet pittig was) moest zorgen voor de smaak. Dat had gekund, maar dan mag men er wel iets meer op striken. De overduidelijk voor en doorgekookte ribs waren van een redelijke kwaliteit. Maar we konden wel aan de ribs zien en proeven dat deze veel eerder op de dag klaargemaakt waren en in een soort van warmhoud-ding warm gehouden werden. Daardoor deden ze wat sompig aan en was er geen sprake van een lekker korstje op de ribjes. Misschien begrijpelijk, maar evengoed een beetje jammer.

De gepofte aardappel van mevrouw Veelkantie (zie de onderste foto) was overigens van prima kwaliteit, met lekker veel zure room, en de frieten van meneer Veelkantie smaakte eveneens prima. De salades stelde erg weinig voor. Die ontbeerde duidelijk een beetje lekkere dressing of wat kruiden en was daardoor een fantasieloze hap. De paar croutons in de salade waren zo kiezelhard dat je er de kiezen bijna op brak.

Conclusie:

De Beren, althans die in Almere want de rest kennen we niet, is in potentie een hele leuk ingerichte gezellige tent waar je goed kunt eten voor een redelijke prijs. Helaas troffen wij het niet met de bediening en dat deed erg af aan de sfeer. Bovendien vinden we dat je niet moet kinnesinne. Als je adverteert met onbeperkt wat dan ook eten dan moet je daar ook van A tot het bittere einde achter staan. Win some lose some... De ene zal genoeg hebben aan die ene hele rib die je serveert, en de andere drukt misschien de winst een beetje. In de mix en over de langere termijn (al van dezelfde dag) zal de wijzer op winst staan. Mensen afremmen en door je houding en woorden ontmoedigen is niet sjiek en irriteert. En ja, als mensen op een plekje gaan zitten waardoor je mogelijk een andere dan je reeds ingesleten route moet nemen en vijf stappen meer moet doen als bedienster, dan is dat eenmaal zo. Deze mensen op een min of meer dictatoriale toon naar de andere kant van de tafel dirigeren is ongepast en komt bijzonder ongastvrij over.

De spareribs zijn redelijk goed te eten. Jammer genoeg is men in de keuken wat zuinig met de Strike over de ribjes waardoor er niet al teveel verschil valt te proeven tussen de verschillende smaken. Zoals gezegd is het jammer dat men de ribben uit een soort van warmhoud-ding serveert en niet even op de grill afmaakt. Ik denk dat veel mensen het er, voor wat meer barbecuesmaak en een lekker korstje, wel voor over zouden hebben om daar een paar minuten langer op te wachten. De ribben waren door deze wijze van warmhouden wat aan de sompige kant en ontbeerde een lekkere bast. Misschien is het zelfs aan te raden om de ribben eerst even flink in te smeren met de Strike naar keuze en dan nog even om en om op de grill te doen. Desalniettemin... we hebben lekker en na wat standvastigheid jegens mevrouw de commandante onze buikjes rond gegeten. Zoals gezegd, de prijs is in verhouding tot de kwaliteit. Beide zijn niet heel erg hoog.

Althans... In geval van de onbeperkt aanbiedingen. De prijzen zoals men die normaliter zou rekenen, bijvoorbeeld 4 halve ribben (circa 600 gram) voor € 18,75, en het gaat dan om dezelfde kwaliteit van de ribben dan is het wel erg duur. Bij een geweldige tent als Tennesee in Harderwijk (een absolute aanrader!) waar de bediening altijd zeer hartelijk is krijg je ruim 750 gram mooie grote en dik bevleesde spareribs met een lekker korstje voor slechts € 14,95. En die zijn van een veel betere kwaliteit en stukken smakelijker.

Het zou overigens zeker geen overbodige luxe zijn om de drankprijzen te vermelden. Dit zou wel eens een gunstig effect kunnen hebben op het verbruik. Want wij dronken minder doordat we bang waren door de drankprijzen, want daarvan (en van de bij- voor- en nagerechten) moet men bij het 'onbeperkt gebeuren' toch een beetje van hebben, onaangenaam verrast te worden. En daarin zijn we vast en zeker niet uniek!

Maar de vraag is natuurlijk of we nog een keer terug zouden keren bij De Beren in Almere... We twijfelen erg. Als we het af zouden meten aan deze ervaring, en dit is wat we zeker qua bediening mogen verwachten bij een volgende bezoek, dan niet. Want laten we eerlijk zijn... Over hetgeen men serveert kunnen de meningen verdeeld zijn, en u moet zich ook realiseren dat het mijn taak is om de zaken kritisch onder de loep te nemen... maar het personeel is toch wat een tent maakt of breekt. En dan kunnen we relatief tevreden zijn over het eten, maar als we dit onder toeziend oog moeten verorberen van een soort van commandante waaraan het woord 'hartelijkheid' niet zo besteed is... En die je de indruk geeft dat je er alleen maar bent om € 13,50 af te leveren en daarvoor niet al teveel terug moet verwachten, dan maar even liever niet.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/04/06/review-eetcaf-de-beren-bobbie-beer-in-almere/

2 reacties

 1. marz

  Ik vind dat je heel erg de nadruk legt op de bediening, je schrijft zelf dat dit tussen eetcafe en restaurant zit, natuurlijk moet je niet te veel verwachten in dit soort tenten. Als je in de watten gelegd wilt worden dan moet je naar een echt restaurant gaan zoals de Liberije etc etc.

  Trouwens je kan je ergeren aan de bediening maar wat schiet je er mee op. Het lijkt of jullie de gezelligheid ergens anders van willen halen dan bij jullie zelf.

  voor de rest goed geschreven en met deze informatie hebben we voor een andere tent gekozen!

  Bedankt en groetjes

  MarZ

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo Marz,

   Ik deel de mening, dat de bediening dan wel de hartelijkheid en vriendelijkheid ervan, zou af moeten hangen van het ‘soort’ gelegenheid. Het heeft nog veel minder met ‘in de watten gelegd willen worden’ te maken. Je mag ook, ‘in dit soort tenten’, op een vriendelijke bediening rekenen. En dat was alles behalve het geval.

Laat een reactie achter