«

»

okt 21 2012

Bericht afdrukken

Heerlijke Appel Peren BroodjesIk zal het u op voorhand maar bekennen. Het experiment is mislukt. We waren namelijk van voornemens een soort van Mc Donalds Apple Pie te maken. Die worden namelijk in Nederland al sinds jaren niet meer verkocht, maar mevrouw Veelkantie was er wel gek op. Ik denk ook dat als het volledig was gelukt dat we heel wat mensen er dolgelukkig mee hadden kunnen maken. Maar helaas.

Het was ook een beetje een onmogelijke opgave, want Mc Donalds frituurde de Apple Pie en wij moesten het af met de oven. Maar meneer Veelkantie had een heel plan in zijn koppie, nou ja zeg maar gerust kop, hoe ik ervoor kon zorgen dat de bladerdeeg die we gebruikten niet zo rijzen. En dat is natuurlijk op zich wel ironisch want de meeste mensen zijn juist op zoek hoe men bladerdeeg dat niet wil 'puffen' juist wel kan laten 'puffen'. En bij de eerste testrun lukte dat ook prima. Maar toen we eenmaal definitief de Appel Peren broodjes gingen bakken ging het jammer en ook gek genoeg alsnog mis.

Nou moet u overigens niet denken dat we daar nu om in zak en as zitten. Want het resultaat was evengoed een geweldig lekker Appel Peren Broodje die je met de vingers en al op wilt vreten. Weliswaar geen Mc Donalds Apple Pie, maar we zijn geen kniesoren. Dus vandaar dat wij u het recept evengoed graag geven.

[print_this]

Appel Peren Broodjes

Het maken van de vulling

Om bij het begin te beginnen koopt u bij de supermarkt, groenteman of de Turk, twee flinke mooi rijpe golden delicious appels en twee flink rijpe mooie zoete peren. Thuis schilt u die en hakt deze in mooie mootjes. Niet al te groot want ze moeten in het bladerdeeg broodje. U moet zelf maar ongeveer de verhouding tussen de appels en peren bepalen. Onze peren waren flinke jongens dus we hebben uiteindelijk wel beide appels, die waren iets kleiner, maar niet allebei maar anderhalve peer gebruikt.

Nu zaten er in de Mc Donalds Apple Pie natuurlijk geen peren, maar ten eerste vinden we dat erg lekker, en ten tweede was het de bedoeling dat de stukjes peer deels zouden oplossen en de vulling extra smeuïg zou maken.

Nu strooit u er een bescheiden hoeveelheid suiker bij om het appel en peer mengsel goed op smaak te brengen.

Uiteraard kiepert u niet direct de suikerpot en het potje kaneel uit over de appel en peer stukjes. Want u weet, wat je erin stopt kun je er achteraf niet meer uithalen. Dus het is zaak om beetje bij beetje wat suiker en kaneel toe te voegen, even flink om te scheppen, even te laten staan om zich te laten mengen met de sappen van de appel en peer en dan even voor te proeven. Mag het nog wat meer zoetigheid en/ of kaneel hebben dan gooit u er nog een beetje bij en herhaald u bovenstaande procedure net zo vaak als dat het mengsel op uw smaak is. Hoe zoet en kanelerig dat is kan u alleen bepalen.

Nu kunt u dit mengsel gerust een flinke poos laten staan. Dek het af met huishoudfolie en plaats het in de koelkast. Zo zou u het eventueel en desgewenst een dag en een nacht laten staan. U hoef niet bang te zijn dat de appel en peer bruin en snotterig worden. De smaak zal hooguit intenser worden. Dit geeft u de gelegenheid om de vulling de dag voordat u de Appel Peren Broodjes gaat maken alvast voor te bereiden.

Nadat u dit allemaal gedaan heeft kunt u het mengsel even lekker op een laag vuurtje in een koekenpan, geen boter of iets dergelijks toevoegen, laten bakken en smoren. Dit zorgt ervoor dat de appel lekker gaar en zacht zal worden en, zoals ook de bedoeling is, de peer deels zal oplossen en een heerlijke smeuïge wat dikkere massa zal worden. Want dat vonden we zo heerlijk aan de Mc Donalds Apple Pie, dat lekkere sappige smeuïge goedje dat zich tussen de stukjes appel bevond, en waaraan je ook gegarandeerd je mond zou verbranden.

Als het mengsel de consistentie heeft die u wilt, en dat kan nog redelijk stevig tot lekker smeuïg als wij het willen hebben zijn, is het tijd voor weer de volgende stap.

We hadden namelijk al eerder, speciaal voor dit gerecht, een heerlijke Karamel Saus gemaakt. En daarvan gaan we, nadat we het vuur helemaal hebben uitgezet, een flinke hoeveelheid aan het mengsel toevoegen.

Nu gieten we het nogal vloeibare mengsel over in een kom om dit gedurende geruime tijd terug te laten koelen. Het liefst ijskoud. In de winter, of zoals nu in de herfst, kunt u de kom met het mengsel even een uurtje of wat buiten zetten met een theedoek er overheen. Daarna kunt u desgewenst de kom in de koeling zetten om iets meer op te stijven. Heeft u haast dan kunt u het minstens een uurtje in de vriezer plaatsen. Dit alles is ervoor bedoeld om het vullen van het bladerdeeg makkelijker te maken. Hoe vloeibaarder het is, hoe lastiger het is om de broodjes een beetje mooi vorm te geven zonder dat de vulling alle kanten opspuit. Wij hadden iets minder geduld, dus toen de vulling naar ons inziens wel koud genoeg was, begonnen we aan het maken van de broodjes.

Het maken van de broodjes

We maakte het omhulsel van bladerdeeg. Om kosten te besparen en in de hoop dat het bladerdeeg aan de binnenkant van de broodjes wat zachter bleef, maar toch stevig genoeg zodat de vulling er niet doorheen zou lekken, gebruikte we als buitenkant een laag roomboter bladerdeeg en als binnenkant een laag gewone bladerdeeg. Die rolde mevrouw Veelkantie tot één geheel.

Om het juiste formaat te krijgen rolt u met de deegroller twee keer voor de breedte en één keer voor de lengte over het bladerdeeg. Zo krijgt u een lapje bladerdeeg dat mooi breed is, zodat u dit kunt omvouwen met de vulling erin, en de juiste lengte heeft. Inderdaad, het resultaat is dan ongeveer het formaat van de Mc Donalds Apple Pie.

Het vervolg kan ik beter in beeld brengen dan het u te vertellen. U kunt evenwel met de muis over de foto gaan om de onderliggende tekst te lezen en de instructies, als u die natuurlijk al nodig heeft, te lezen.

Dat herhaald u zo vaak als u vulling en/ of plakjes bladerdeeg heeft, positioneert de broodjes op het rek met bakpapier en schuift deze nu de oven in. En nu komt een beetje the tricky part van het verhaal en daar waar het bij ons mis ging. Althans mis... het eindresultaat was anders dan ik gehoopt had. De oventemperatuur!

Het bakken van de broodjes

Zoals gezegd hadden we eerst een testbroodje gemaakt om te zien of het bladerdeeg bij 200 graden Celsius (voorverwarmede oven) niet zo rijzen dan wel 'puffen'. En dat was ook, zoals ik graag wilde, niet het geval. Dus dachten wij dat 200 graden Celsius de juiste temperatuur zou zijn om de broodjes wel mooi door en door gaar maar niet opgeblazen te bakken. Alleen bleek dat, toen we de uiteindelijke broodjes in de oven bakten, het bladerdeeg wel degelijk flink in omvang was toegenomen. En dat was juist niet de bedoeling!

De eerstvolgende keer bakken we de broodjes dus op hooguit 170 à 180 graden Celsius. Theoretisch zou ik dan het effect moeten bereiken dat ik voor ogen heb. Namelijk gaar maar niet dik opgeblazen bladerdeeg.

Wat u doet en wil laat ik graag aan u over. Bakt u de broodjes gedurende circa 25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven, en smeert u ze daarna even in met suikerwater en doopt u de broodjes even in een mengsel van suiker en kaneel om ze vervolgens nog een minuut of tien in de oven te plaatsten zodat u een krokant gesuikerd laag je krijgt, dan is het onderstaande heerlijke Appel Peren Broodje het resultaat.

En daar is verder absoluut niets mis mee. Want de dames waren ermee verguld, de zoetbekjes, maar het was alleen niet wat ik in mijn gedachten had. Wie weet probeer ik het nog wel een keertje en slaag ik wel in mijn opzet. Namelijk een Mc Donalds Apple Pie-achtig broodje. Dan laat ik het u uiteraard direct weten.

Overigens is de vulling, en uiteraard ook de karamel saus, multi-inzetbaar voor tal van gerechten. Denk bijvoorbeeld aan, als afsluiter van het kerstdiner, een crêpe met deze vulling, een bolletje slagroomijs en wat van de karamel saus en amandel likeur er overheen, dubbelgeslagen en bestoven met poedersuiker en een hele dikke toef slagroom erbij of erop.... Daarbij natuurlijk een bakje koffie met slagroom... Oehhhhh![/print_this]

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/10/21/heerlijke-appel-peren-broodjes/

21 reacties

Naar het reactie formulier

 1. EMF

  dit ziet er in elk geval heerlijk uit! misschien een tip …..als je heel veel gaatjes in de plakjes bladerdeeg prikt dan gaat het toch ook niet zo opbollen? als je een pasteibakje voorbakt moet je ook altijd gaatjes in de bodem prikken om te voorkomen dat het veel gaat rijzen.dus misschien is het wel zo simpel??? ik heb geen idee of dit ook zo werkt.

  1. Meneer Veelkantie

   EMF,

   Gaatjes prikken zou een optie kunnen zijn als je inderdaad bijvoorbeeld een bodem eerst blinde bakt of zoiets. Maar niet als je een broodje met vloeibare, en door de warmte nog dunner wordende, vulling wilt bakken. Dus dat is helaas geen optie ;)

 2. Thor

  Mochten jullie een site zoeken met meer info over appeltaart… http://www.applepie.org . Daar staat ook een macdonalds fried applepie tussen!

 3. Thor

  En voor een compleet overzicht over een thuismaakmacdonalds: http://www.scribd.com/mobile/doc/230587?width=1280
  Met veel uitleg over de ingredienten etc.!
  Is uiteraard gezonder dan de echte. Ik las net dat in de originele appeltaartjes ook L-caseine of iets dergelijks zat. Wat weer gemaakt wordt van vogelveren. Yummie!

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   L-caseine ken is niet. Heb ook het idee dat het helemaal niet bestaat. Als je het hebt over Caseïne dan is het gewoon een eiwit dat in koemelk voorkomt. Wanneer houden mensen nou is op met dit soort linkse propagandistische lulkoek te geloven?

   Er is helemaal niet mis met Mc Donalds. Er is wat mis met die zieke linkse geesten die een geweldig mooi bedrijf met leugens en idiote onzin naar de kloten proberen te helpen omdat ze van hun geloof tegen het kapitalisme moeten zijn…

 4. MdJ

  Is caseine niet gewoon een een melk-eiwit?
  Anyway, ziet er lekker uit. En het zou mij niet uitmaken dat u het niet puffy wilt hebben, dat vind ik helemaal prima.

 5. Thor

  Ik zal nog eens opzoeken waar dat van die ingredienten stond, gelukkig hebben we de ‘geschiedenis’ nog.
  Even een aparte vraag. Ik lees net een ander recept waarin in olie gefrituurd wordt, in de pan met 3cm zonnebloemolie. Allemaal goed en wel, maar wat doen jullie daarna met de olie? (Wij zijn van de makkelijke en hebben een grote friteuse met 5 liter olie) om een proefje met kipnuggets te doen en te voorkomen dat ze naar onze frietjes en kroketten smaken wil ik best 3cm olie in een pan opstoken…maar wat dan?

 6. Thor

  Aanvulling: het verhaal van het haar komt van deze site: http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/8-creepy-mystery-ingredients-in-fast-food , 8 creepy mystery ingredients. Amerikaans, dus nogal, euh, creepy geschreven…

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   Op voorhand: Het is een lulverhaal.

   Het zou goed zijn om, als je dit soort flauwekul leest, eerst eens naar de bron ervan te kijken. En wat blijkt in dit geval? Het verhaal komt uit de koker van The Vegetarian Resource Group. Zeg maar een soort van vegetarische waakhond organisatie die pretendeert een belangenorganisatie te zijn om vegetariërs en veganisten volledig ‘dierlijke producten’ vrij te houden. Kortom, wederom zo’n extreemlinkse tak van de extreemlinkse propaganda industrie. Een zeer verdachte bron dus.

   Cysteïne, wat totaal iets anders is dan caseïne Thor, is een aminozuur. Een aminozuur dat je als mens, maar ook als dier van naturen al hebt. Het is één van de bouwstenen waar mens en dier uit bestaat en het zorgt er onder andere voor dat je nagels en haar hebt. De bronnen voor cysteïne, dat voor komt in ieder dierlijk eiwit (lees: o.a. vlees) zijn talrijk. En gelukkig maar, want je hebt er als mens heel wat van nodig. Cysteïne komt vanzelfsprekend ook voor in haren, veren en hoeven. En daar kan het dus ook uit gewonnen worden. En dat gebeurd ook. Ook, alhoewel in steeds mindere mate, voor de voedsel-industrie.

   Maar wil dat zeggen dat er veren of zelfs haren in je eten verwerkt zit? Als het zo zou zijn dat als een aminozuur, dat ook elders voorkomt, bepalend zou zijn voor wat er in je eten zit, dan zou het betekenen dat zo ongeveer ieder product menselijk vlees zou bevatten. Waarom? Omdat aminozuren, als de bouwstenen van het leven, overal in voorkomen. Dus ook in menselijk vlees. Ook in  ik noem maar eens wat… kakkerlakken. Ik zou zeggen… vooral aan blijven denken dat je bij elke hap kakkerlak naar binnen krijgt Thor. Niet dat er echt kakkerlak in zit, maar die delen vast een aminozuur met iets wat ook in dierlijke en andere producten voor komt.

   Kijk Thor, dit soort bewegingen heeft alleen maar ten doel angst, paniek en verwarring te stichten. Het voornaamste doel is om willekeurig welke, behalve de eigen ‘alternatieve’ miljarden industrie waartoe ook deze propaganda-industrie behoort natuurlijk, te beschadigen (want ‘kapitalistisch’ en dat mag niet van hun sektarische religie). En daar is men buitengewoon creatief in.

   Je neemt namelijk gewoon een stofje, in dit geval dan cysteïne, en verteld dat het ook in menselijk en dierlijk haar en in veren voor komt en daar dan ook uit gewonnen kan worden, en je wekt gewoon actief en heel misleidend de suggestie dat er dus gemalen haar of veren in je Apple Pie zit. Hetzelfde flikt men met zoveel stoffen, wat te denken van deze ‘in de Mc Rib zitten chemicaliën verwerkt waaruit men sportschoenen maakt‘, dat voor de meeste mensen de propaganda niet meer van de feiten te onderscheiden zijn.

   Is het waar? Nee het is pure lulkoek. Maar ze hebben mensen wel iedere keer tuk. Mensen zoals jou die wat horen en het klakkeloos voor waar aannemen en niet even de moeite nemen om zelfs maar ietsjes verder te denken. Laat staan dit soort propaganda op waarheid te toetsen.

 7. Mevrouw Veelkantie

  Thor,

  Om te voorkomen dat onze hele friteurpan naar een bepaald recept gaat smaken, hebben wij 2 frituurpannen, 1 voor de patat en snacks en 1 voor bv vis of andere smaak afgevende dingen.

  We frituren inderdaad ook wel eens in een andere hoge pan met olie erin. Die olie, omdat die de smaak aanneemt van wat je erin frituurt, gooien we of weg, of we gieten, als hij is afgekoelt, in een lege fles of pot, voor de volgende keer. Zodoende hoef je niet elke keer nieuwe olie te gebruiken. ;)

 8. Thor

  Ik had inmiddels ook de reacties onder het artikel gelezen, en ook daar wordt (gelukkig) de vloer aangeveegd met de schrijver van het artikel.
  Ik had inderdaad het stofje verkeerd, moest het een halve dag later even oplepelen, door de vroeger veel te veel genuttigde cystine schreef ik caseine…
  Toevallig weet mevrouw thor heel veel van cystine af, ze werkt in een lab waar dit erg vaak bepaald wordt…uit haren. Of dit inderdaad zo erg is om in je voedsel terug te vinden? Helegaar niet, gelukkig maar zou ik willen stellen.
  Ook de andere producten worden onder gevaarlijke stoffen geschaard, maar daarbij vergeet de auteur efkes te melden dat het pas na inname van grote hoeveelheden schadelijk wordt. Zo is zelf water en zuurstof gevaarlijk bij te hoge doses…
  Technisch gezien is het niet gelogen, inhoudelijk ook geen echte lulkoek, maar de manier waarop het wordt gebracht is kenmerkend voor lieden die wel meer uit hun nek kletsen en feiten graag naar hun eigen hand willen zetten. En alles er omheen, ja, dat ben ik wel met je eens, da’s lulkoek ;-)

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   Ook technisch is het flauwekul. De stof waar het om gaat is cysteïne. Waaruit het betrokken wordt of kan worden, hetgeen een veelheid aan bronnen is en afgezien van het feit dat het tegenwoordig meer en meer een volledig door fermentatie gefabriceerde stof is waar geen haar of veer aan te pas komt, is nauwelijks relevant.

   Een stofje bepaald, ongeacht de herkomst, niet de bron. Zoals gezegd zijn er zoveel aminozuren, the buildingblocks of all life, dat je iedere bron of hetgeen dat stofje (eveneens) bevat verdacht kunt maken. Zoals gezegd eten we, op basis van die ‘logica’ alle dagen kakkerlak en mensenvlees. Kortom, je moet de bron scheiden van het stofje. Of andersom.

   Mag ik overigens ook opmerken, iets dat ik in relatie tot de onzin propaganda van Jamie Oliver al opmerkten, dat het natuurlijk juist aan te moedigen is dat we van bijvoorbeeld een dier zoveel mogelijk stoffen en producten eten of eetbaar maken zodat we zo min mogelijk verspillen. Ik dacht dat die linkse tofu vergiftigden dat, in het kader van ‘zuinig zijn op onze bronnen’ wel aanbevelenswaardiger zouden vinden.

  2. Meneer Veelkantie

   Heb even mijn 2cents toegevoegd aan de reacties onder het artikel:

   Did someone already mentioned that all life and all substances in our entire universe are made up of 100% chemical components? Without chemistry nothing would exist. Let alone life itself. Even beïng a alarmist nutjob making up this kind of crappy leftist propaganda articles derives from a chemical inbalance. To simply point out that something is ‘chemical’ as being a scary fact and as a sign that it should be seen as the opposit of ‘natural’ gives an inside into the absurd mindset of such a person.

 9. Pieter Vermalen

  Nooit geweten dat Mc donalds ze frituurde. Maar deze zien er zeker niet gek uit!

 10. Yvonne

  Er schijnt ook kant-en-klaar deeg voor hartige taart te bestaan. Volgens mij zo uit het koelvak, maar ook (goedkoper!) uit de diepvries. Dat wordt niet zo luchtig als bladerdeeg, maar wel redelijk knapperig. Zou dat niet geschikt zijn?

 11. Mevrouw Veelkantie

  Hoi Yvonne,

  Dat is misschien helemaal niet zo’n slecht idee!
  Gaan we een keer proberen, bedankt voor de tip! :)

 12. Erik

  Hallo,

  Ik heb een klein vraagje,wat is de reden dat je 2 soorten bladerdeeg gebruikt? En hoe krijg je in hemels naam die kopse kanten zo mooi recht.

 13. Meneer Veelkantie

  Erik,

  Het staat in de tekst. En de kopse kanten hebben we gewoon, zoals de foto ook laat zien, gewoon netjes recht afgesneden.

 14. Erik

  Pffffffffffffff heb ik weer, ik wilde in dit weekend die appel peer broodjes gaan maken zijn er nergens geen zoete peren meer te koop pas eind september weer zucht en ik heb veel groenten winkels en supermarkten afgebeld

  1. Meneer Veelkantie

   Erik,

   En bij de Turkse supermarkt of groenteman?

 15. Erik

  Nou ik heb weer peren zien liggen in de winkels dus de hoogste tijd om het recept te gaan maken.Maar hoeveel broodjes kan je maken met de hoeveelheid appel en peer die jullie hebben gebruikt??

Laat een reactie achter