«

»

jun 08 2013

Bericht afdrukken

Meneer Veelkantie maakt ‘onofficiële’ MOINK Balls

MONK BallsSoms is het bizar eenvoudig om beroemd te worden in de 'BBQ Community'. Men zit kennelijk zo om 'BBQ-Helden' verlegen dat er soms weinig voor nodig is om tot een soort van 'held' uitgeroepen te worden. Het zal er een beetje mee te maken hebben dat de 'edele BBQ Sport' een, in culinair opzicht, wat achtergebleven stiefkindje is.

Barbecueën is doorgaans geen hele delicate bezigheid. Van oudsher al niet. Want veel meer dan een gat in de grond, vuur en een dood beest was en is er niet voor nodig om te barbecueën. Nu ga ik hier niet de lange ontstaansgeschiedenis van het barbecueën uiteenzetten, maar feit is dat veel BBQ liefhebbers en fanaten hun stinkende best, soms bij het zielige en diep trieste af, doen om vooral serieus genomen (te willen) te worden.

Klik op 'Read more' voor mijn opinie over de 'BBQ Community'

[wpex Read more]

Meneer Veelkantie heeft, toch al behept met een weinig florissant voorkomen en een persoonlijkheid die nog het meeste doet denken aan staalwol in een RVS wasbak, niet zo'n last van minderwaardige gevoelens. U zult mij dan ook niet zien bedelen om erkenning in en van de 'culinaire wereld'. Het zal me een worst zijn!

Zonder het feit dat er ooit een oermens was die per ongeluk zijn hagedis in het vuur liet vallen, en er zodoende achter kwam dat dit een heerlijke extra dimensie geeft aan vlees en het vlees daardoor een stuk makkelijker eetbaar werd, had er helemaal geen sprake geweest van een 'culinaire wereld'. Had er ook geen sprake geweest van 'top-koks' die er op staan dat iedereen hem of haar aanspreekt met CHEF terwijl men een lichte kniebuiging maakt en het hoofd gedwee laat hangen en de ogen wegslaat. Iedereen is erkentelijkheid verschuldigd aan die ene oermens die dat stuk ongedierte uit z'n klauwen liet vallen in het vuur. Helaas wil men daar in de 'culinaire wereld' van het zogenaamde 'fine dining' niets meer van weten.

Ik zie heel veel barbecue liefhebbers en fanaten enorm hun best doen om toch vooral voor vol aangezien te worden in de 'flauweculinaire wereld'. Dat doet men enerzijds bijvoorbeeld door bergen aan geld uit te geven aan allerhande apparaten, want zonder minstens één groot groen ei hoor je er niet meer bij, die onder de streep allemaal hetzelfde doen. Of bijvoorbeeld anderzijds door als een idioot zaken als 'eendenborstfilet' en meer van dat soort uit de 'fine dining' wereld over komen waaien 'haute cuisine' producten te bereiden op hun peperdure barbecues. En neemt men plotseling onder groepsdruk andere, simpele 'back tot basic' gasten zoals mezelf die niet naar erkenning hunkeren en gewoon een 'El Cheapo smoker BBQ' aanschaffen en niet minstens Jupiler maar lekker Euroshopper bier drinken, niet meer serieus.

Maar goed, genoeg gal gespuwd over dit zichzelf elite wanende verwaande BBQ kwasten. Terug naar de MOINK Balls! En hoe makkelijk het is om 'overnight' beroemd en een 'held' te worden in de 'BBQ Community'.

[/wpex]

Voor zover de opinie, verder met meneers ballen

Je doet gewoon een uitvinding, die eigenlijk geen uitvinding is maar meer een 'vinding', en je hebt zowaar een receptje ontwikkeld dat spontaan beroemd en berucht wordt onder barbecue fanatici. Zo is het ook gegaan met een receptje dat men MOINK Balls noemt. Alhoewel, recept... Ook dat is al een te groot woord en teveel eer... U kunt er op de 'WikQUEpedia pages' alles over lezen. Inclusief de insignificantie van MOINK.

MOINK staat namelijk voor niets meer dan Moo+Oink=MOINK. Ofwel, koe+varken=MOINK. Ofwel, de combinatie van rundvlees en varkensvlees. En dan snapt u direct ook dat MOINK Balls niet veel meer is dan een gehaktballetje van bij voorkeur rundvlees omwikkeld met spek. Echt waar! Dat is het beroemde recept!

Goed, meneer Veelkantie heeft al eens zonder officiële erkenning Pulled Pork gemaakt. En deze keer maakte meneer Veelkantie zonder naar officiële erkenning te streven MOINK Balls. Ja want dat weet u als 'leek' misschien niet, maar jouw/ uw BBQ prestaties kunnen officieel erkent worden door de... 'BBQ Community'!

Officieel bestaat een MOINK (dus moe+boe bal) Ball uit voorgekookte gehaktballetjes uit de vriezer van de supermarkt die je voorziet van een 'dust' dan wel 'rub' (gewoon kruiden) en in een lapje spek wikkelt. Die maak je warm op de barbecue tot het spek een beetje crispy is en dan doop of smeer je ze in met een saus of marmelade. Die saus of marmelade laat je glaceren in de barbecue en uw MOINK Balls zijn euh... geboren.

Meneer Veelkantie maakte deze keer officieel eigenlijk 'niet-officieel erkende' MOINK Balls. Want daarbij moet je perse supermarkt diepvriesballetjes gebruiken. Maar goddank worden de ballen van meneer Veelkantie toch erkent als 'the real thing' dankzij de zogenaamde NOSKOS Rule! Een Nederlandse BBQ'er en blogger, van het eerder besproken soort, die ervoor zorgde dat ook zelfgemaakte gehaktballetjes in aanmerking kwamen en komen voor 'officiële erkenning' van de 'BBQ Community' want er zouden in Nederland 'geen diepvriesgehaktballetjes voorradig zijn' (KUCH!). Ja echt... ben der zo blij mee, met die 'officiële erkenning'!

Kortom, we maakten dus onze eigen gehaktballetjes. En die kruiden we met Lidl Smokey Barbecue kruiden.

Gehakt met Smokey BBQ Kruiden

Uit een pondje gehakt met kruiden draaide mevrouw Veelkantie 18 gehaktballetjes van 28 gram per stuk.

18 balletjes

Deze werden door mevrouw Veelkantie omwikkeld met een reepje dungesneden gerookte ontbijtspek.

Gehaktballetjes omwikkeld met dunne reepjes ontbijtspek

Daarna mochten de nu al bijna MOINK Balls ca. 25 minuutjes indirect op de Offset Smoker Barbecue.

MOINK Balls op de Smoker

Toen het gehakt gaar was en het spek crispy smeerde meneer Veelkantie ze lekker dik in met BBQ saus.

MOINK Balls met BBQ Saus laten glazeren

Na een paar minuten glaceren van de saus waren de MOINK Balls dan eindelijk gaar, geglaceerd en klaar!

MONK Balls

En toen kwam het op het proeven aan. Wat volgde was een nogal ongemakkelijk gesprek met mevrouw Veelkantie, dochter Veelkantie en het vriendje van dochter Veelkantie. Het was voor het eerst dat men het zo unaniem erover eens was dat meneer Veelkantie verrukkelijke ballen heeft. En dat de spek om meneer Veelkantie's ballen lekker zout was en de saus op de ballen van meneer Veelkantie de boel heerlijk completeerde. Dat je echter wel uit moest kijken met de tandenstokers door meneer Veelkantie's ballen...

Ik moest en mocht eruit concluderen dat MOINK Balls niet alleen bijzonder eenvoudig te maken zijn, alhoewel het gebruik van diepvriesgehaktballetjes nou niet direct mijn ding is en mijn inziens onze eigen gemaakte gehaktballetjes veel lekkerder zijn, maar ook heel lekker zijn. Kortom, deze MOINK ballen houden we erin!


Deze blogpost is 1931 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/06/08/meneer-veelkantie-maakt-onofficile-moink-balls/

23 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Poos geleden alweer dat ik deze MOINK-balls maakte, tijd om ze weer eens in elkaar te draaien, omwikkelen en steken! Zijn inderdaad errug lekker, het verbaast mij dan ook dat je er ‘maar’ 18 hebt gemaakt meneer Veelkantie! Die zijn zo weg…..!
  Volgende dag zijn ze namelijk nog steeds zo lekker, ook zo uit de koelkast als tussendoortje.

  Gebruikte jij ook onderstaande lijst? Jawel, ik weet dat het slechts een richtlijn is, je bepaalt immers zelf wat lekker is ;-)
  Meer uit nieuwsgierigheid hoe jij de ballen maakte..

  Ingrediënten:
  voor de balletjes:
  750 gram rundergehakt
  zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
  1 losgeklopt ei
  60 gram gekruid paneermeel
  2 eetlepels fijngehakte knoflook
  1 theelepel zeezout
  1 theelepel versgemalen zwarte peper
  118 ml melk
  1 theelepel gedroogde oregano
  2 theelepels gedroogde peterselie

  300 gram ontbijtspek (2 pakjes AH)
  barbecue rub (bijvoorbeeld deze)*
  barbecuesaus (bijvoorbeeld deze)
  coctailprikkertjes

  Groeten!

 2. Meneer Veelkantie

  Hoi Fort,

  Nee ik gebruik dat lijstje (van NOSKOS) niet. Ben niet zo van de Italiaans-achtige balletjes. In ieder geval niet dit receptje. Veel te zout (door de hoeveelheid zout, de parmezaan, de gekruide paneer en ook nog rub en saus terwijl het spek al flink wat zoutigheid geeft), te melig (door de gekruide paneer), te slapjes (door de melk), te korrelig (door de Parmezaan) en veel te kruidig (oregano overheerst erg de smaak en er dan ook nog een BBQ rub overheen/ doorheen doen) in het algemeen.

  We hebben het dus, in het receptje over 6 keer zout of zoutige ingrediënten. Die dingen moeten je de muil uitbranden van het zout. Dat lijkt me dus helemaal niets. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak zoals je begrijpt ;)

  We hebben gewoon (half om half) gehakt genomen (pondje) en daar doorheen een eitje en wat Smokey BBQ kruiden van Grillmeister (Lidl) gedaan. Toen gerookt ontbijtspek er omheen en gaan met die bana… balletjes. Na het garen even wat gewone ordinaire BBQ saus eroverheen en glaceren. Heerlijk ;)

  Het principe van MOINK Balls is de eenvoud. Daarom gebruikt men ook ‘officieel’ voorgebakken gehaktballetjes (uit de diepvries of het koelvak). Nu kan ik bergen diepvriesgehaktballetjes krijgen in weet ik veel hoeveel smaken, maar zelfgemaakte gehaktballetjes blijven wat ons betreft toch het lekkerste. Vandaar dat we afweken van het ‘officiële’ recept (diepvriesballetjes). Maar het streven blijft natuurlijk de eenvoud en de snelheid waarmee je iets op tafel zet.

  We hadden er overigens ‘maar’ 18 omdat we ook biefstuk en kipstukken hadden. De Merguez worsten gingen zelfs terug de koeling in. We zaten dus wel aardig vol ;)

 3. Hugo

  Mijnheer veelkantie wil maar wat graag dat zijn omgeving zijn ballen lust.
  De geit en de koe om de hoek vast ook wel. Hahaha.
  Ik refereer een beetje aan deie rap van ‘suck my chocolat balls’

  Snel en ook lekker met lever….wat mij betreft varrkenslever.
  Zou het helpen als je veel lever eet dat dat dan weer je eigen leverafbraak door whisky gebruik goed maakt?

  Nee, zeggen alle ivoren doktoren. niet meer dan 3 alcoholische versnaperingen per dag.
  Na mij de zondvloed….oh ja…die is al geweest toch?

 4. Meneer Veelkantie

  Hugo,

  Je gaat toch niet over mijn ballen een reli-discussie houden hoop ik ;)

 5. Frits

  Voor iemand die geen erkenning zoekt voor zijn MOINK ballen doet U toch wel behoorlijk Uw best door het zo uitgebreid op uw blog te bespreken.
  Het is jammer dat U de grap van de MOINK ballen en de bijbehorende erkenning niet snapt, en door er zo op in te hakken ga ik toch denken dat U de enige echte snob in barbecue land bent.

 6. tom

  18 ballen maar ?

 7. Meneer Veelkantie

  Ja ja Frits, en door de wijze dat ik graag inhak op religies ga je denken dat ik roomser dan de paus ben of islamofascistischer dan Mohammed ben, en door de wijze dat ik graag inhak op ideologieën zoals het socialisme ga je denken dat ik roder dan Jan Marijnissen ben, en door de wijze waarop ik bijvoorbeeld pedoseksualiteit verafschuw zou je gaan denken dat ik jaloers op Robert M. ben, en door de wijze waarop ik altijd zo strijd voor vrijheid in het algemeen en vrijheid van meningsuiting in het bijzonder ga je denken dat ik voor keiharde censuur en goelags ben, enzovoort.

  Misschien snap jij de grap over de grap van de grap niet… Alleen al de suggestie van ‘erkenning’ krijgen of willen krijgen voor zoiets onbenulligs als een gehaktbal met spek ;)

  Doe ze overigens de groetjes op het BBQ forum ;)

 8. Meneer Veelkantie

  Hey Tom,

  Ja joh, was meer dan zat met de biefstuk en de kipstukken erbij. Even het stokbrood en dergelijk niet meegerekend ;)

 9. Rick

  Haha, meneer Veelkantie. Ik ben het eens; low ‘n slow and cheap.

 10. Sander (a.k.a. tokugawa)

  Man man man, ik weet nog wel een paar goede psychiaters voor je. Wat is jouw probleem zeg? Wilde je zo graag geaccepteerd voelen bij onze gezellige barbecue forum? Had dan gewoon normaal gedaan, dan was je van harte welkom geweest. Maar nee, je ging je als een verwaande kwast gedragen, als een infantiel primaatje. Maar het feit dat je nu nog, na zoveel jaar, hier in je eentje nog steeds als een baby zit te janken zegt meer over jou dan over onze snobs en niet te vergeten het zwarte schaap (ik dus). Ik hou m’n botte mening voor me omdat ik je infantiele hersendeeltjes niet wil kwetsen, dus hou ik het maar hier bij.

 11. Meneer Veelkantie

  Hey die Sander…

  Hé, ben je het kwijt joh? En lucht het op?

  Even inhoudelijk:

  Nee, joh… ik maak van mijn hart geen moordkuil dus ik heb jouw psychiaters niet nodig. Die mag je helemaal voor jezelf houden ;)

  Als ik perse geaccepteerd had willen worden had ik ook wel tig honderd zo niet duizend euro uitgegeven in een poging ‘de grootste’ en ‘de duurste’ te hebben, was ik ook Jupiler gaan drinken, had ik ook eendenborst filet gaan grillen voor de verjaardag van mijn kind, had ik ook ieder duur merk de hemel in geprezen en gespuugd op mensen die de werkelijke roots van BBQ niet vergeten zijn. Er zit dus niet zoveel logica in jouw betoogje ;)

  Inderdaad joh. Je hebt natuurlijk gelijk. Het zit me na zoveel jaar kennelijk nog zo hoog dat ik erover moest schrijven. Maar wat zegt dit over mensen die na zoveel jaar nog met zoveel vuur en agressie op mijn hersenscheet komen reageren. Overtreffend trapje van… ;)

  Hmmm, als dit ‘jouw botte mening voor je houden’ is, en als dit ‘je infantiele hersendeeltjes niet willen kwetsen’ is, dan denk ik dat mensen wel een beetje een indruk hebben hoe ‘gezellig het op het barbecue forum’ echt is ;)

 12. Sander

  Geloof mij nou maar, kom een keertje langs bij mij thuis, dan zal ik je laten zien wie van ons tweëen nou werkelijk de roots van het BBQ niet vergeten zijn.

  En het volgende: Ik spreek hier op persoonlijke titel, niet als vertegenwoordiger van het BBQ forum. Maar je slaat de plank mis, het is juist beregezellig op het BBQ forum, juist omdat we zo streng modereren op rotte appels die we bannen … kom een keer langs op het forum om zelf te oordelen … oeps, dat kan niet nee, jij bent toch gebanned for live? Ook rotte appels vallen niet ver van de boom.

 13. Meneer Veelkantie

  Sander,

  Bedankt voor de uitnodiging. Maar ik mag graag verstek laten gaan ;)

  Ik ben blij dat je op ‘persoonlijke titel’ spreekt (zo zeg, dat klinkt gewichtig ;) ). Want ik mag toch hopen dat er inmiddels wel een beetje wat gewone doodnormale liefhebbers aan het forum toegevoegd zijn. Zou anders wel een beetje incestueus clubje worde… euh, blijven. ;)

  Om eerlijk te zijn ben ik nooit geband. Ja misschien achteraf eens een keer toen ik op mijn eigen plekje op het internet mijn gal spuwde. Dat van die ‘rotte appels’ begrijp ik niet echt in deze context. Maar ach, je ‘argumentatie’ was toch al niet echt je van het, dus deze kan er ook nog wel bij ;)

  Kijk beste Sander, ik denk niet dat ergens bij willen horen een verdienste is. Het lijkt mij eerder een teken van zwakte en een teken van weinig karakter hebben. Ik mag graag voor mezelf denken in plaats van me bij een kliekje aan te (willen) sluiten. En dat soort mensen mag ik ook graag om me heen hebben. Zelfstandig denkende mensen. Niet van die meelullers en meelopertjes die zich ‘optrekken’ aan van die figuren die lopen te pochen, en zich vervolgens op laten naaien om bijvoorbeeld peperdure meuk te kopen omdat ze anders wel eens buiten de boot zouden kunnen vallen. Mensen die ook een beetje tegengas durven geven en niet direct bang zijn om dan geband te worden. Daar heb je wat aan.

  Verder vraag ik me af wat je hier eigenlijk komt doen. Want als je nou zo ontzettend gelukkig bent op het BBQ forum, wat heb je hier dan te zoeken? Of zoek je net als NOSKOS en Frits, die het op zeker moment na jaren zelfs als moderator zich met ziel en zaligheid ingezet te hebben voor het BBQ Forum ook wel gezien hadden op het BBQ Forum, of andersom natuurlijk, ook een nieuwe plekje? Dat kan hoor. Ik zal je niet aankijken op fouten uit het verleden en je gewoon welkom heten ;)

 14. Mevrouw Veelkantie

  Hahahaha, you go, veelkantie! :)

 15. Dimitri

  Beste heer veelkantie,

  ik heb zojuist een Smoker besteld en het lijkt het mij dan wel aardig ook deze MOINK balletjes te maken. Nu heb ik misschien niet goed gekeken maar je doet ze dus 25 minuten indirect in de smoker. Mijn vraag is op welke temperatuur je de smoker houd?

 16. Meneer Veelkantie

  Hallo Dimitri,

  Hou het op ergens tussen de 100 en de 120 graden en je zit altijd goed.

 17. Dimitri

  Prima, dank voor de reactie, ik ga dir maar eens als eerste gerecht op mijn smoker maken.
  Dank!

 18. Michiel

  Vanmiddag ook eens een poging tot on-offieciële ;-) MOINK balls doen hier.

 19. Meneer Veelkantie

  Lekker, staan hier ook op het menu voor vanavond ;)

 20. Engel Kromhout van der Meer

  Ik ga dit zaterdag proberen, lijkt mij wel lekker. Volgende week voor 16 man SmoQuen! Misschien met de Moinkies!

 21. Dimitri van Schaik

  het is gelukt! dank meneer veelkantie voor dit leuke gerecht! die 25 minuutjes was voor mij wat te kort. nog ff 15 minuutjes ectra toen waren ze super! daarna een kippetje gemaakt zie hier:

 22. Meneer Veelkantie

  Ah dat is mooi ;)

  Maar euh… zie waar?

 23. Dimitri

  ah, ik snap je vraag: een foto van de Moinks, deze zijn er niet. Ik heb deze gerookt tijdens mijn verjaardagsfeest in groot gezelschap. Door de nodige drukte en drankjes ben ik vergeten een kiekje te maken van de MOINKS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *