«

»

mrt 16 2013

Bericht afdrukken

Mexicaanse Rundvlees WrapsMeestal als wij en u iets in een wrap eten is het makkelijk vlees. Dus bijvoorbeeld en met name kipfilet. Dat terwijl de Mexicanen zelf, naast eveneens kip en varkensvlees maar ook schapenvlees en zelfs geitenvlees, juist dol zijn op rundvlees. En dan met name gestoofd rundvlees.

En eerlijk gezegd is dat ook veel smakelijker dan de soort van kipsnack die wij doorgaans van een met vlees en andere ingrediënten gevulde tortilla wrap maken.

Dat is ook de reden waarom wij u kennis willen laten maken met Mexicaanse Rundvlees Tortilla Wraps. Daar moet u wel even meer tijd voor uittrekken (toch al snel een uurtje of drie) dan voor de kipsnacks die u normaal maakt, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Om te beginnen kopen we rundvlees. In dit geval kochten we een kilootje runderpoulet omdat het bij de Worstenmakerij goedkoper en eveneens wat magerder was dan de runderlappen. En dat is mooi want dat scheelt meneer Veelkantie weer snijden of hakken van het vlees. Want ook de Veelkantie's houden wel van een klein beetje gemakkelijk doen. Dus als je voor minder al voorgesneden vlees kunt kopen...

Het vlees leggen we de dag ervoor al in de pittige marinade van olijfolie, paprika(poeder), knoflook(poeder), oregano, flink veel zwarte peper, een scheut citroensap en wat (bruine)suiker. U kunt ook een rood pepertje er doorheen hakken, maar dat is een kwestie van smaak. Net als de verhoudingen aan kruiden en andere ingrediënten die u gebruikt. We gaan u niet voorkauwen hoeveel u van ieders moet gebruiken. Doe het een beetje op het gevoel en het komt meestal wel goed.

De volgende dag beginnen we bijtijds want zoals u heeft begrepen moet het vlees wel een poosje sudderen voordat het goed eetbaar is in een tortilla wrap.

Nu braden we het vlees eerst even aan om ervoor te zorgen dat er een klein korstje om het vlees komt. Niet te hoog en niet te hard want anders krijgen we het vlees met geen mogelijkheid meer mooi mals en gaar. U hoeft in principe, gezien het feit dat u een lekkere scheut olijfolie gebruikte, geen boter of olie toe te voegen. Dat gaat prima in een goede pan met een stevige anti-aanbaklaag.

Het eerste wat we doen als het vlees een beetje mooi bruin is, is het toevoegen van een blikje tomatenblokjes. U hoeft de tomatenblokjes in dit stadium niet uit te laten lekken. We gaan het vocht namelijk later inkoken.

Nu mag de deksel op de pan en het vuur op de laagste stand op de kleinste pit voor een uurtje of twee.

Na deze twee uurtjes haalt u de deksel van de pan en laat het vlees nog minstens een uur doorsudderen. U zult zien dat er steeds meer vocht verdampt. Heeft u na dit uur nog veel vocht in de pan dan kunt u eventueel het vuur hoger zetten om ook dit in te laten koken. Het resultaat ziet er dan ongeveer zo uit.

Nu gaan we nog het één en ander toevoegen om er een heerlijk Mexicaanse stoofpot van te maken.

Wij voegde onder andere rode en groene paprika, uien, ijsbergsla en wederom een blikje tomatenblokjes, maar deze keer heel goed uitgelekt, aan toe. De toegevoegde groente laten we op een laag vuurtje nog even lekker garen. Hoe gaar, beetgaar of geheel gaar, laten we aan uw smaak over. Beide zijn erg lekker te noemen, maar wij kozen voor een stadium zo ergens daar tussenin.

Nu kunt u natuurlijk ook nog maïs toevoegen, maar dat doen wij niet. Dat Mexicanen overal maïs en pepertjes in doen is namelijk één van de vele stereotype waarmee wij opgevoed zijn. En dat hekel ik eigenlijk best wel.

De bedoeling van deze runderstoofpot op Mexicaanse wijze is juist om onszelf en u eens van die eeuwige kipwraps af te helpen. Want de Mexicaanse keuken bestaat niet alleen uit veredelde McDonalds snacks.

Maar goed, om een lang verhaal korter te maken... Nu is uw vlees heel mooi gaar (als u het goed heeft gedaan) en de groente die u toevoegde hebben ook de gaarheid die u wenst. Dus nu is het een kwestie van de boel op te peuzelen. En dat kunt u doen door een paar lepels van het gerecht op een tortilla wrap te deponeren, ijsbergsla, tomaten en eventueel saus toe te voegen, op te rollen/ vouwen en op te eten.

Dat rollen/ vouwen is overigens niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. Leg een brede streep van hetgeen u in een warp wilt rollen/ vouwen in het midden op de tortilla en zorg dat deze van u af wijst. Vouw nu eerst de onderkant over de ingrediënten en daar de beide kanten om beurten stevig overheen. Nu kunt u de stevige wrap heel makkelijk met twee handen oppakken en lekker opeten. Buen Provecho!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/03/16/mexicaanse-rundvlees-wraps/

Laat een reactie achter