Gevuld Stokbrood in twee smaken (Indiaas en Italiaans)
Het was weer woensdag en de woensdag en vrijdag zijn, om wat voor reden dan ook, een beetje onze kookavonden. Het is op deze avonden altijd maar de vraag wat wij gaan eten. Vaak is dat een groot vraagteken, maar deze avond niet. Want meneer Veelkantie stelde voor om gevuld stokbrood te maken en mevrouw Veelkantie ging daar onmiddellijk mee akkoord.
Nou moet ik ook bekennen dat onze gevulde stokbroden niet te versmaden zijn. Alleen hebben we het recept, of eigenlijk de procedure, ervan nooit op Veelkantie gezet.
Dat gaan we vandaag rechtzetten. En wel per direct! U krijgt van ons twee smaken heerlijk gevuld stokbrood, en een sausje voor bij één daarvan, in de schoot geworpen.
Gevuld Stokbrood in twee smaken (Indiaas en Italiaans)
Het eerste deel ervan is niet erg ingewikkeld. Want om stokbrood te vullen zult u eerst ruimte moeten maken voor de vulling in de stokbroden. Wij gebruiken ordinaire afbak stokbroden. Die kunnen mooi afbakken terwijl ook de vulling aan het garen is. Uit deze nog af te bakken stokbroden haalt u een flink deel van het brood door deze mooi in te snijden en het overtollige brood eruit te lepelen. Gooi het overtollige brood niet weg, want dat mengt u gewoon grotendeels met het gehakt waarmee u even later de stokbroden gaat vullen.
U ziet dat ik het voorste stokbrood (links) redelijk krap langs de randen tot ongeveer de helft heb ingesneden met een flink broodmes. Ik heb het grootste deel verwijderd door met een hetzelfde broodmes het overtollige brood eruit te wippen. Hierdoor ontstaat een leemte die opgevuld kan worden met vulling.
Ik heb al even hiervoor verraden dat de vulling voor het grootste deel bestaat uit gehakt. Maar dan wel gehakt met een aantal toevoegingen volgens een bepaalde smaak. Wij kozen vanavond voor Italiaans en Indiaas. Hieronder het recept voor de twee vullingen waarmee wij de leemte in de afbakbroden opvullen.
Dit recept is voldoende voor twee Italiaanse en twee Indiase gevulde afbak stokbroden
Om te beginnen maakt u de saus voor de Indiase vulling aan, want dat moet nog even een uurtje intrekken:
1 soepkom yoghurt (mager, vet, dik dun, enzovoort is goed),
1/3 geraspte komkommer,
20 gram fijngesneden munt (of mint),
1 flinke snuf gemalen komijnzaad,
1 flinke snuf gemberpoeder,
2 tot 3 tenen geraspte knoflook,
1 theelepel cayennepeper,
Peper en zout naar smaak.
Minstens een uur van tevoren aanmaken en in laten trekken
Eerst de Italiaanse vulling:
-
350 gram half om half gehakt,
-
2 tot 3 tenen knoflook (fijngesneden of geraspt),
-
5 gram verse peterselie,
-
5 kleingesneden zongedroogde tomaten (op olijfolie),
-
1 bol klein gesneden mozzarella,
-
1 zakje (Versteegen) Italiaanse gehaktkruiden,
-
1 ei,
-
2 delen van het brood dat van de uitgeholde stokbroden afkomt.
De Indiase Vulling:
-
350 gram gehakt,
-
1/2 Groene paprika (mooi kleingesneden),
-
5 gram peterselie,
-
3 tot 4 tenen knoflook (fijngesneden of geraspt),
-
1/2 theelepeltje gember poeder, 2 gram fijngesneden koriander, 1 theelepeltje gemalen komijnzaad, 1/2 theelepeltje anijszaad, 1/4 theelepeltje foelie, 1/3 theelepeltje kardemom, 1/5 theelepeltje gemalen kruidnagel, 1,5 theelepels zout en 1/2 theelepeltje kaneel. Of u doet niet moeilijk en koopt gewoon gewoon een zakje Indiaanse gehaktkruiden van Versteegen in de supermarkt waar alles al inzit,
-
1 ei,
-
2 delen van het brood dat van de uitgeholde stokbroden afkomt.
Beide soorten gehakt mengt u goed door. Lekker kneden met de handen tot alle ingrediënten goed door het gehakt zijn gemengd. Daarna gaan we de holtes in de stokbroden opvullen met de twee gehaktmengsels.
De stokbroden voor het Italiaanse mengsel belegen we eerst met roosted pork (verkrijgbaar bij de Boni).
Daarna vullen we de stokbroden met een flinke hoeveelheid van het Italiaanse gehaktmengsel,
Daarna is het zaak om de uiteinden van de roosted pork over het Italiaanse gehaktmengsel te vouwen.
Deze stokbroden zijn klaar voor de oven, dus nu gaan we de Indiase stokbroden maken. U volgt min of meer dezelfde procedure. Alleen u legt u bij de Indiase stokbroden geen roosted pork onderin de stokbroden.
Wat u wel doet is nu een paar flinke plakken gerookt ontbijtspek draperen over de gevulde stokbroden.
Het gerookte ontbijtspek beschermd niet alleen het gehakt maar geeft ook sappigheid aan het gehakt en natuurlijk een lekkere zoutige kick en eveneens een lekker krokant speklaagje aan het gevulde stokbrood.
Nu mogen de vier stokbroodjes gedurende 30 minuten in een op circa 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Ik raad u aan om de bodem van de oven te bedekken met aluminiumfolie en de stokbroodjes op het rooster te leggen. Zou u de stokbroodjes op een bakblik of op bakpapier leggen dan zullen de sappen van het gehakt en uit de broodjes ervoor zorgen dat de broodjes zompig worden. Dat willen we niet. Op het rooster lekken de sappen gewoon op de aluminiumfolie en de broodjes zullen heerlijk knapperig worden.
Na 30 minuten afbakken en garen van het gehakt (even in de gaten houden natuurlijk) is dit het resultaat:
De Italiaanse gevulde stokbroodjes eet u gewoon zo zonder saus. Maar bij de Indiase stokbroodjes geeft de saus (lekker met een lepeltje over het Indiase stokbroodje uitgieten) absoluut een toegevoegde waarde.
Wij kunnen u niet uitleggen, want onbeschrijfelijk, hoe lekker dit is. Uiteraard hadden de dames Veelkantie, alhoewel ze de Indiase gevulde stokbroodjes met Indiase yoghurtssaus heerlijke vonden, een voorkeur voor de Italiaanse gevulde stokbroodjes want de dames zijn niet zo heel kien op de wat scherpere smaken. Maar meneer Veelkantie genoot met volle teugen van zijn heerlijke pittige peperiger Indiase gevulde stokbroodjes. En de saus maakte het werkelijk helemaal af. Zoals een Facebook vriend al aangaf zijn deze stokbroodjes heerlijk bij een lekker koud biertje. En dat hebben we als aanmoediging opgevat. Dus voor vanavond stonden gevulde stokbroodjes en bier (en groene ijsthee voor dochter Veelkantie) op het menu.
Geef een reactie