«

»

nov 20 2013

Bericht afdrukken

Ingezonden door Veelkantie lid Saskia: Review Grand Café XO te HaarlemSoms ontvangt Veelkantie ook reviews van bijvoorbeeld leden van de site. Zo ook deze keer van Veelkantie lid Saskia. Saskia stuurde een review in over Grand Café XO te Haarlem. En we kunnen helaas vaststellen dat dit niet erg naar tevredenheid was. We geven het woord aan Saksia:

Hallo beste Veelkantie,

Ik had op een dag het leuke idee opgevat om samen met mijn drie zusters, dus totaal met vier vrouw, eens een High Tea te gaan doen. Dus ik zoeken op het internet. En zodoende kwam ik op de site van Grand Café XO in Haarlem uit.

Het leek allemaal veelbelovend te zijn. Grand Café is midden in het centrum van Haarlem, op de Grote Markt, bij de Grote Basiliek Sant Bavo gevestigd. Prachtig uitzicht dus in het mooie rustieke Haarlem. Een mooiere locatie voor een gezellig uitje kun je niet bedenken. Tenminste, dat dacht ik maar daar moet ik helaas op terugkomen. Maar daarover later meer. Eerst maar eens wat ons werd toegezegd en wat we uiteindelijk kregen.

Hetgeen ons aan eten en drinken te wachten stond leek veelbelovend te zijn. Een High Tea, kosten € 18,50 per persoon, zou volgend de site die ik raadpleegde bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Chocolade brownies
 • Sally’s mini muffins
 • Patisserie Allemagne cakejes met glazuurlaag
 • Chocolade lolly’s
 • Slagroom- chocoladetruffels
 • Patisserie d’Amande, amandelcakejes
 • Warme mini saucijzenbroodjes
 • Vers afgebakken breekbrood belegt met gerookte zalm en vleeswaren
 • Luxe thee soorten
 • Uiteraard kunnen wij het een en ander aanpassen naar uw wensen.

Goed, keurig gereserveerd zoals stond aangegeven, en op de dag zelf ging Saskia dus op stap met haar zusters op sleeptouw. Dit ging gezellig worden! We hadden er allemaal echt ontzettend veel zin in. Maar eigenlijk ging het bij binnenkomst al mis. Van een heel hartelijk welkom was er namelijk geen sprake. En we werden ergens achter in de zaak in een verlaten hoekje geplaatst met uitzicht op een flinke groeiende berg vuile vaat in de keuken.

Nu zijn de gezusters niet zomaar uit het veld te slaan, dus gaf ik aan dat wij gereserveerd hadden en voor de High Tea kwamen. Het duurde even maar uiteindelijk kwam daar dan toch een pot heet water op tafel te staan en een doos met een assortiment smaakjes thee. Alleen lust één van de zusters geen thee. Dus volgde de voor de hand liggende vraag of deze zuster in plaats van thee ook koffie kon krijgen. Nu kon dat wel, maar daar moest dan wel apart voor betaald worden. Dat vonden wij eerlijk gezegd best wel raar. Want of je nou heet water met het ene (thee) of een andere smaakje (koffie) drinkt... Voor de kosten lijkt ons dat niets uit te maken. En wat is nou twee bakkies koffie op totaalbedrag van € 74,- Het is nou niet bepaald alsof je het gratis of dusdanig goedkoop krijgt dat die twee bakkies koffie niet vanaf kunnen. We hielden er een kregelig gevoel aan over. Maar ook dat lieten wij de pret niet drukken.

Tot we de verrassing van de dag kregen. De werkelijkheid week namelijk nogal af van de plaatjes die ik op de site van XO had gezien. Om precies te zijn werden er vier etagères van ieder twee plaatjes op tafel gezet die net niet van ellende uit elkaar vielen en schots en scheef stonden en hingen. De jongeman die ons bediende was nog wel zo vriendelijk om aan te wijzen wat wat was. Helaas had men er in ieder geval niet zo heel goed over nagedacht want de warme mini saucijzenbroodjes lagen tegen de chocolade truffels aan. Dat werden dus zachte truffels en saucijzenbroodjes met chocoladesmaakje. Wel heel apart maar niet echt wat we in gedachten hadden. Ook de rest van de hapjes was nou niet echt wat we verwacht hadden en wat we ook mochten verwachten voor 4 keer € 18.50 = € 74,-. Ik zet even hetgeen XO ons beloofde en wat we werkelijk kregen naast elkaar.

Nu was, mede doordat ook het personeel geen boeh of bah zei en ons straal negeerde, onze sfeer dus wel verpest. We besloten al snel om niet veel langer meer van de ongastvrijheid van XO Haarlem te 'genieten'. We hadden echter om begrijpelijke redenen niet zoveel trek meer dus hebben we de vraag gesteld of men misschien iets van een zakje of doosje had om de rest mee te nemen. Kennelijk stelde is een hele moeilijke en rare vraag want we werden met een blik aangekeken of we niet helemaal wijs waren geworden. Maar goed, de jongeman verplaatsten zich naar de keuken, trok daar twee bakjes uit de vuile vaat en wasten deze af terwijl wij, met ons geweldige uitzicht op de keuken en vuile vaat, het tafereel helemaal gade konden slaan. En vervolgens zetten hij de bakjes met een 'alstublieft' op tafel. We hadden eigenlijk verwacht dat hij de rammelende etagères even mee naar de keuken nam en de overgebleven zaken even voor ons in de bakjes deed. Maar dat was kennelijk teveel gevraagd. Dat mochten we zelf doen.

Ook bij het afrekenen werden we totaal genegeerd. Er werd niet eens gevraagd of het allemaal naar de zin was geweest. Kennelijk voelde men het zelf al aankomen dus werd deze vraag zeer zorgvuldig, ze kunnen het dus toch... zorgvuldig zijn, vermeden. Ik moet zeggen dat ik met pijn in het hart en een bittere nasmaak de € 74,- afrekende. Ook bij het verlaten van de tent kon er geen woord vanaf. Geen dank u wel, geen tot ziens, niets. Werkelijk schandalig!

Om onze gezellige middag niet helemaal te laten bederven, en omdat we al met al binnen een uur weer buiten stonden, besloten we om een wijntje te gaan drinken bij Brasserie Nobel aan het Spaarne in Haarlem. Dat hadden we misschien beter niet kunnen doen. Niet omdat het ook zo waardeloos als Grand NEE NEE NOOIT MEER XO was, maar juist het tegenovergestelde. Daar werden we heel hartelijk ontvangen. En terwijl wij daar zaten te nippen aan onze wijntjes zagen wij voor een tafeltje even verderop een échte High Tea voorbij komen zoals wij ons dat hadden voorgesteld. Prachtige zoetigheden, heerlijke sandwiches, geweldige vriendelijke bediening en een hele gezellige sfeer. Het personeel was heel vriendelijk en de High Tea zag er 200% beter uit dan bij Grand NO NO NO XO!

We hebben maar eens gevraagd wat zo'n geweldige High Tea bij Nobel zou kosten. En dat bleek precies 50 eurocent duurder te zijn. En... als we in plaats van thee liever koffie wilde was dat geen probleem en het was allemaal voor dezelfde prijs. U snapt dat wij het tafelkleed wel op konden vreten van spijt dat we niet bij Nobel maar bij XO zijn binnengestapt.

Dat is ook de reden dat ik heel graag deze review schreef voor Veelkantie en ik heb gevraagd of deze op de voorpagina mocht. Want we willen andere mensen heel graag waarschuwen. Ga voor uw dure geld niet naar Grand Café XO in Haarlem! Het is het niet waard en het personeel is je liever kwijt dan rijk. Voor ons is het voortaan XO No No Nooit meer!

Veel liefs Saskia

Tot zover de uitvoerige en mooie review van Veelkantie lid Saskia. Heel hartelijk bedankt voor jouw bijdrage aan Veelkantie. We zullen jouw punten tegoed ophogen met lekker wat punten voor jouw inzet!

Ook een review geschreven? En deze willen plaatsen op Veelkantie en onder de aandacht brengen van 1,1 miljoen jaarlijkse bezoekers? U kunt het als Veelkantie lid kwijt in het forum en misschien krijgt het dan ook wel een plekje op de voorpagina...

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/11/20/ingezonden-door-veelkantie-lid-saskia-review-grand-caf-xo-te-haarlem/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Mevrouw Veelkantie

  Top review!

 2. Saskia

  Bedankt voor het plaatsen van deze geweldige review!.

  1. Meneer Veelkantie

   Saskia, het is je eigen review ;)

 3. Delangebert

  misschien een recensie voor op eet.nu te zetten ;

  http://www.eet.nu/haarlem/xo-haarlem

  gr Bert

 4. Saskia

  Bert: bedankt voor de tip.
  De recensie is geplaatst op eet.nu.

  Gr: Sas.

 5. Oele

  Mooie review, Maar wat een slechte tent.

 6. anna

  Sluit me aan bij de review van Saskia,was 1 van de zussen.
  Ben trots op haar manier van weerlegen van onze dag.

 7. A. Bron

  Zet het op Facebook. Ze hebben daar een pagina:

  https://www.facebook.com/XO.HAARLEM?fref=ts&rf=206873872665375

Laat een reactie achter