«

»

mrt 08 2014

Bericht afdrukken

Hoe de Voedselallergie Hoax ons beschadigdFake AllergieënHet is de nieuwe hype, voedselallergieën. Met name gluten, pinda's en andere 'boomnoten' moeten het tegenwoordig ontgelden. Er is echter een groot probleem. Maar weinig mensen die claimen de één of andere voedselallergie te hebben, hebben ook daadwerkelijk echt een voedselallergie. Het is vooral een kwestie van massa psychose.

Sterker nog, het is juist de hysterie en het proberen uit te bannen van zogenaamde 'hoog allergisch voedsel' die ervoor zorgen dat deze hype een zichzelf vervullende profetie dreigt te worden. Juist omdat kinderen/ mensen geen weerstand opbouwen tegen voedselsoorten.

In de Verenigde Staten, een land dat in veel gevallen voorop loopt als het gaat om massa hysterie rondom welk onderwerp dan ook, bestaan er zelfs volledig pinda en boomnoten vrije scholen en is pindakaas op je brood hoogst verboden. Ook de schoolkantines zijn totaal gezuiverd van alles dat ook maar enigszins zou kunnen leiden tot een overgevoeligheid voor een bepaald bestandsdeel in voedsel. Zogenaamd ter bescherming van de kinderen, zegt men.

Students returning to grammar schools in Madison, Wis. this month will find that the cafeteria is no longer handing out peanut butter sandwiches. In Hoboken, N.J. students can’t bring even their own peanut butter to school. At the Aina Haina Elementary School in Honolulu, a peanut patrol made up of parents and lunchroom supervisors roams the cafeteria and places a bright pink card on any table where a peanut product is spotted. The table is disinfected and the kids must wash their hands–and around their mouths–with soap. Bron.

Hysterie rondom voedsel componenten is niet iets dat totaal nieuw is. Vroeger had je al het bakerpraatje dat kinderen door kleurstoffen in voedsel allergieën zouden ontwikkelen en er druk van zouden worden. In werkelijkheid was het heel soms bijvoorbeeld het suiker in het snoepgoed dat voor een verhoogde activiteit zorgde, maar allergisch werden en waren kinderen er niet voor. In relatief zeldzame gevallen kon het zijn dat met name kinderen reageerde op synthetische kleurstoffen. Maar die zijn er in feite maar weinig. Bovendien zijn het grootste deel daarvan al verboden om preventieve redenen. De meeste overgebleven kleurstoffen zijn allen van een natuurlijk bron, en ja die kunnen ook gewoon een E-Nummer hebben, of vallen onder de veilige synthetische kleurstoffen. Allergische reacties op natuurlijke (niet azoverbindingen) kleurstoffen blijken buitengewoon zeldzaam te zijn. Toch claimde en claimen vele duizenden mensen dat zijzelf of hun kinderen overgevoelig of zelfs allergisch zouden zijn voor alle soorten voedingskleurstoffen.

Er werd destijds heel rap door het alternatieve circuit een hele industrie omheen gebouwd. Opeens deden zogenaamde 'Voedingstherapeuten' van zich spreken die bijvoorbeeld claimde dat ze via 'kinesiologie' de 'spierspanning' zouden kunnen meten en daaruit weer op zouden kunnen maken of u en/ of uw kind allergisch was voor kleurstoffen. Onvoorstelbare lariekoek, maar dat neemt niet weg dat ze nog bestaan en serieus genomen worden.

In de regel gooit men een hoop wel degelijk wetenschappelijke termen en een hoop alternatieve rimram op een hoop waardoor menigeen zal denken dat men te maken heeft met een serieuze tak van wetenschap. En dat is helaas niet zo.

De alternatieve industrie staat ook aan de wieg van de tegenwoordige voedselhysterie. Na jaren van indoctrinatie en valse propaganda achte men de tijd rijp om zich te vestigen en uit te groeien tot een miljarden industrie. Dankzij bijvoorbeeld de hysterie rondom gluten is er een werkelijk adembenemende industrie ontstaan rondom glutenvrije producten. Men heeft voor zichzelf op hele listige wijze, met name door angstpropaganda, een markt gecreëerd waarin tegenwoordig vele miljarden dollars en euro's in omgaan. Dat terwijl een glutenallergie zelf buitengewoon zeldzaam is.

Toch zijn miljoenen mensen inmiddels al overgestapt op een 'glutenvrij dieet'. Echter, gluten is een hele generieke benaming voor tal van stoffen die in vrijwel alle granen zitten. En granen op zichzelf is alweer een hele generieke benaming voor tal van voedingsstoffen waaronder spelt, gerst, haver, gierst, teff, maïs, rijst, rogge, sorghum, tarwe en mogelijk andere gewassen, die al dan niet terecht tot de granen worden gerekend, vallen. Toch rekent men maar enkele van deze granen, die voor de duidelijkheid nogmaals allemaal gluten bevatten, tot de grote boosdoeners voor de vermeende 'allergie'. Sommige granen worden zelfs, ondanks de soms hoge dosis gluten die deze bevatten, tot het 'glutenvrije' assortiment gerekend. Wat u uit voorgaande kunt aflezen is dat het concept van 'glutenallergie' niet zo simpel is als men voordoet. Jazeker, er zijn mensen met een daadwerkelijk gluten intolerantie. Let op! Een gluten intolerantie! Iets heel anders dan een allergie. Want dat is een buitengewoon belangrijk niet te onderschatten verschil.

Maar hoeveel zijn dat er? Als we de hysterische berichten moeten geloven dan zou zo'n 1 op de 100 mensen een zeker mate van gluten intolerantie vertonen. Het sleutelwoord daarbij is 'een zekere mate'. Dat kan variëren van Coeliakie, hetgeen doorgaans een ernstige mate van gluten intolerantie is, tot een beetje winderig zijn na het eten van bijvoorbeeld een boterham. Iets dat hooguit in sommige situaties wat ongemakkelijk kan zijn maar wat we nou bepaald niet tot een wereldschokkend, laat staan een levensbedreigende of ontwrichtende aandoening kunnen rekenen. Zoals dat wel het geval kan zijn als iemand bijvoorbeeld Coeliakie heeft. Dat kan, hoeft niet, ernstige consequenties hebben.

Zoals gezegd hoeft Coeliakie niet ernstig te zijn. Het is ook niet per definitie een progressieve aandoening en je kunt er heel oud mee worden. In veruit de meeste gevallen zal Coeliakie niet leiden tot gezondheidsklachten of klachten die met ernstige ongemakken gepaard gaan. Sterker nog, 80% van de mensen die een zekere mate van Coeliakie hebben weten dit niet eens en zijn totaal of nagenoeg totaal klachtenvrij. Slechts een klein percentage, aanzienlijk minder dan de 20% die resteert, heeft een zeker mate van symptomen tot soms ernstige symptomen. In het eerste geval volstaat het meestal om minder 'foute' (voor hen dan) granen tot zich te nemen, en in het tweede geval kan het nodig zijn om ernstig te minderen of geheel glutenvrij te leven. Echter, het is volstrekte waanzin om massaal glutenvrij te gaan leven.

Hetzelfde gaat op voor hetgeen men in de volksmond 'voedselallergie' placht te noemen. Echte voedselallergieën zijn doorgaans vrij zeldzaam. Voedingsintolerantie, althans voor bepaalde stoffen die in voedsel kunnen zitten, komt iets vaker voor maar is dan ook doorgaans veel minder ernstig dan een echte voedselallergie. De laatste kan gevaarlijk zijn.

Daarnaast heb je ook nog pseudo-allergieën (is geen reactie van immuunsysteem maar de oorzaak ligt bij het niet aanmaken van bepaalde enzymen), niet-allergische voedselovergevoeligheid (in de volksmond ook wel voedingsintolerantie genoemd) en malabsorptie (het niet kunnen opnemen van bepaalde stoffen in voedsel). Allen kunnen leiden tot een zekere mate van gevoeligheid of zelfs overgevoeligheid en tot reacties van het lichaam. De verschillen zijn echter wel van heel groot belang. Onderstaande tabel laat zien waarom de verschillen zo belangrijk zijn.

 
Allergie Intolerantie
Het immuunsysteem is geactiveerd Het immuunsysteem is niet betrokken
Heeft een gering aantal veroorzakers De veroorzakers zijn zeer divers
Reacties treden over het algemeen snel na inname van het voedingsmiddel op. Binnen enkele minuten tot uren Verschijnselen treden meestal geruime tijd na inname op
Na sensibilisatie is een eenmalige, geringe hoeveelheid van het allergeen voldoende om een snelle en heftige reactie te veroorzaken Grote hoeveelheden of regelmatige inname van de veroorzaker zijn noodzakelijk
Klachten zijn doorgaans eenduidig te relateren aan de allergie Klachten zijn doorgaans niet zo makkelijk in verband te brengen met een bepaalde oorzaak. Oorzaak is onduidelijk.
Kan levensbedreigend zijn Is niet levensbedreigend
Het klachtenbeeld blijft bij hetzelfde allergeen constant De reactie op de veroorzakende stof kan nogal wisselen, afhankelijk van toestand of omstandigheden van de persoon

Tegenwoordig hobbelen 'we' van hype naar hype. De ene hype schreeuwt wat u vooral niet meer kan, moet of zelfs mag eten, en de andere hype schreeuwt wat u juist wel kan, mag en moet eten. Wat u vaak niet doorheeft is dat beide geluiden uit dezelfde bron afkomstig zijn. Namelijk het 'alternatieve' circuit. In feite is het een walgelijke soort van reclame door voor reguliere voedingsmiddelen angstaanjagende anti-reclame te maken en andersom voor 'hun' producten juist lyrische pro-reclame te maken. U zou dit wel doorhebben als Coca Cola zou beweren dat je van hun drankje gezond en sterk zou worden, en zelfs ernstige aandoeningen zou kunnen genezen of minstens voorkomen, maar u van Pepsi juist slap, futloos en bovendien ook nog ernstig ziek zou worden of het minstens erg zou bevorderen.

In realiteit zijn zowel Coca als Pepsi cola even goed, of zo u wilt even slecht, en is de ene niet beter of slechter dan de andere. U snapt echter dat er in beide gevallen een grote industrie achter zit die beide streven naar marktdominantie en het verhogen van de omzet en dus afzetmarkt. In het 'alternatieve' gebeuren is het eigenlijk niet veel anders. Zoals eerder opgemerkt is men, na decennia van zeer grondige misleidende paniek en angstpropaganda over zo ongeveer ieder denkbaar regulier voedingsmiddel en zelfs de gehele reguliere industrie, overgegaan naar de fase waarin men wil gaan oogsten. En dat lukt aardig want grote delen van de wereldbevolking slikt tegenwoordig alles voor zoete koek.

Het grote verschil is echter dat er bij de 'alternatieve' industrie sprake is van een zeer sterke religieuze zo niet sektarische component. Vaak is men in het 'alternatieve' circuit helemaal niet gehouden aan de stringente wet en regelgeving waaraan de reguliere industrie wel aan gebonden is. Dat komt omdat het 'alternatieve' circuit jarenlang, en volkomen terecht overigens, in een obscuur hoekje van de kwakzalverij bewoog en voornamelijk bestond uit tenminste nogal gesjeesde mensen. Mensen met weinig aansprekend vermogen naar de reguliere burgerij toe. Het viel ook vaak in de categorie van 'ach, laat de dwazen maar neuzelen, ze doen er niemand kwaad mee'. Dat is door onze overheid, laat staan door burgers, ernstig onderschat. Op deze wijze heeft het 'alternatieve' circuit zich kunnen nestelen en via de loten van de ideologische boom, die inmiddels tot hoog in de politieke sferen groeien, haar religie kunnen uitbouwen tot in feite de 6e grote wereldreligie op aarde met inmiddels vele miljarden, doorgaans volstrekt onwetende, gelovigen.

HaarlemmerolieDe laatste loot aan de stam van de 'alternatieve' kerk waren de zogenaamde 'superfoods'. Dat is een ander woord voor peperdure onzin. Onzin omdat diverse zogenaamde 'goeroes' claimen dat je met het eten van exotische besjes of andere vruchtjes en zaden e.d. kanker en andere ernstige ziekten zou kunnen voorkomen. Het zou in ieder geval de gezondheid ernstig bevorderen. Dat is inmiddels gelukkig alweer achterhaald. Want superfoods voegen totaal niet toe aan uw dieet laat staan aan uw gezondheid. Het is, zoals met alle zogenaamde 'alternatieve' (voedings)middelen, de slangen- dan wel Haarlemmerolie, dan wel het panacee, voor nagenoeg alle kwalen van de 21ste eeuw.

Uit dezelfde ideologische fabriek, zo niet figuurlijk dan wel letterlijk of andersom, komt ook de 'voedselallergie' hype. het wil bij u bevestigen dat hetgeen u normaliter zou eten ergens of anders wel fundamenteel niet zou deugen. Wat men, en met men bedoel ik de 'alternatieve' kerk (en dat laatste niet met aanhalingstekens omdat het daadwerkelijk een soort van religieuze beweging is met talloze dogma's en een complete geloofsleer), doelbewust in het leven wil roepen en ook roept is wat men in de psychologie ook wel 'massa psychogene ziekte' noemt. Meer gangbare termen zijn massahysterie, massa paniekstoornis dan wel epidemische hysterie. Hieronder een omschrijving van de aandoening:

Massahysterie is een groep mensen die zich ziek voelt of ziekteverschijnselen vertoont zonder dat hiervoor een medische verklaring is. De aanleiding voor de hysterie kan verschillen maar ‘angst voor’ is het algemene kenmerk. Vaak denkt de groep dat ze zijn blootgesteld aan een gevaarlijke stof. De groep is meestal hecht en afgescheiden, een school, werkplaats of kantoor. Een nocebo is het tegenovergestelde van een placebo. Alleen in het geval van een placebo wordt je gezond van een nep-medicijn, van een nocebo word je ziek. Bron.

Er zijn tegenwoordig heel wat nocebo's voorhanden. Een nocebo doet exact het tegenovergestelde van een placebo. Als je denkt dat je van een bepaald iets, bijvoorbeeld gluten, pinda's, boomnoten of wat voor voedingsmiddel dan ook, ziek zult worden dan is de kans groot dat je, je er ziek van gaat voelen zodra je deze tot je neemt of denkt tot je te nemen. Ben je werkelijk ziek of wordt je er werkelijk ziek van? In feite niet. Er is namelijk geen oorzaak. Dat wil niet zeggen dat je niet ziek bent op het moment dat je denkt dat je ziek bent of wordt van een bepaald voedingsbestandsdeel. Ook als je denkt dat je ziek bent dan ben je in wezen ziek. Sterker nog, je kunt alle symptomen hebben en vertonen die bij een bepaalde aandoening, in dit geval bij een 'voedsel intolerantie' of een 'allergie', horen.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen buitengewoon gevoelig zijn voor met name negatief nieuws of negatieve berichten. 'Wij' plachten negatieve berichten veel eerder te geloven dan positieve berichten. Dat is ook de reden waarom meneer Veelkantie erg veel moeite heeft om door te dringen tot de massa met an sich tot een hele positieve boodschap. Namelijk, u bent niet ziek en u zult ook niet ziek worden van reguliere voeding, van snacks, van E-Nummers, enzovoort.

Dat is ook de reden waarom u, als u net als meneer Veelkantie vele uren steekt in onderzoek naar de juistheid van beweringen inzake o.a. voedsel en voedselbestandsdelen die negatief in het nieuws worden gebracht, stuit op een praktisch ondoordringbare hoeveelheid artikelen, berichten en ronduit propaganda of het elkaar na kakelen van berichten die in eerste instantie alle negatieve kernmerken lijken te bevestigen. Je zult in de regel behoorlijk diep moeten graven wil je tot de kern van zaken komen. Er wordt tegenwoordig zoveel propaganda geproduceerd dat dit iedere positieve en feitelijke kennis over zaken volkomen bedelft onder een tsunami aan anti-propaganda berichten.

Samenvattend kunnen we stellen dat de 'alternatieve' industrie en haar massale propagandamachine en wijde en brede vertakkingen in onder andere de politiek u bepaald geen goed doen. Men praat u allerhande angsten en aandoeningen aan die in veel gevallen niet eens bestaan. Bijvoorbeeld het idee dat voedselallergieën enorm om zich heen zouden grijpen en dat dit de schuld zou zijn van de reguliere voedsel- en industrie in het algemeen. En niet zelden betrekt men daarin ook hetgeen men 'big pharma' ofwel de geneeskunde en de geneesmiddelen industrie in het vermeende complot. Zo ongeveer de hele wereld, inclusief meneer Veelkantie die niet zelden ervan beschuldigd wordt samen te heulen met de 'industrie', zou ten doel hebben u te vergiftigen, u ziek te maken zodat men geneesmiddelen aan u kan verkopen, om u er om wat voor reden dan ook 'onder te houden' en u uit te melken voor het geldelijke gewin.

ROBYN O’BRIEN likes to joke that at least she hasn’t started checking the rearview mirror to see if she’s being followed. But some days, her imagination gets away from her and she wonders if it’s only a matter of time before Big Food tries to stop her from exposing what she sees as a profit-driven global conspiracy whose collateral damage is an alarming increase in childhood food allergies. Bron.

Vaak vat men het samen als 'het kapitalisme' (nou, als u nu nog niet weet uit welke hoek de wind waait...) dat erop uit zou zijn om u kapot te maken (en zo hun bronnen van inkomsten te vernietigen?) en zij de enige zijn die 'de waarheid kennen' en u het 'alternatief' zouden kunnen bieden. Dit terwijl men er, op z'n zachts gezegd, bepaald niet slechter van worden. De uitventers van de zogenaamde 'alternatieven' voor het reguliere worden gerekend tot de snelst groeiende bedrijfstak anno nu. Er gaan inmiddels honderden miljarden dollars en euro's om in deze handel in 'haarlemmerolie'.

Wat echter het meest kwalijke ervan is, is dat u tegenwoordig niet alleen massaal denkt en vreest dat u ongezond bent, zult worden of ernstig ziek zult worden, maar dat dit in feite ook het geval is. Als we het alleen over voedingsintolerantie hebben dan valt daarover op te merken dat heel veel kinderen die onder bijna klinische omstandigheden opgroeien, en daardoor niet meer in contact komen met bacteriën en allergenen tegen de tijd dat ze volwassen zijn inderdaad standaard zwak ziek en misselijk zullen zijn en van iedere bacterie en allergeen waarmee ze in aanraking zullen komen inderdaad al dan niet ernstig ziek zullen worden. En dat vanwege het simpele feit dat men totaal geen weerstand tegen wat dan ook meer zal opbouwen. Met dit zogenaamde 'gezonde' gedoe ondermijnt u juist de gezondheid van uw kinderen en de kinderen van uw kinderen. Als dit zich enige generaties doorzet dan roeien wij onszelf op deze wijze uit!

Notice

Even ter ontnuchtering wat cijfers:

 • 3 tot 5% van de mensen in de VS hebben (vermoedelijk, harde cijfers bestaan niet) een voedselallergie * #
 • Tenminste 30% en sterk toenemend aantal van de mensen in de VS denken dat zijzelf of hun kinderen een voedselallergie hebben #
 • In de VS sterven er jaarlijks 8 tot 15 mensen aan een anafylactische shock door voedselallergieën ** ##

* Dat is variërende van een zeker mate van intolerantie tot een daadwerkelijke voedselallergie en van totaal geen tot nauwelijks symptomen tot zeldzame ernstige vormen van voedselallergie

** Dat is op een bevolking van ruim 314 miljoen officiële inwoners en onofficieel circa 350 miljoen inwoners

Bron vermeende en werkelijke voedselallergie

## Bron doden gebaseerd op harde cijfers van de Centers for Disease Control (CDC)

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/03/08/hoe-de-voedselallergie-hoax-ons-beschadigd/

2 reacties

 1. Tom

  Halleluja!!

  Hallo, ik ben dus kok in een restaurant en wordt hier dagelijks mee geconfronteerd.
  Wat deze hypogonders niet door hebben, is dat de professionele mensen in veel horecagelegenheden zo ongelooflijk dood gegooid worden met deze klachten.
  Normaal gesproken gaan wij zéér serieus om met indicaties dat mensen een voedselallergie hebben.
  Maar ik merk om mij heen dat door het grote aantal mensen dat onterecht een allergie claimt te hebben er steeds minder serieus mee omgegaan wordt.
  Hier zullen de mensen die écht last hebben van bepaalde allergenen de dupe van worden…
  Dus, hou alstublieft op met dit geneuzel.
  Als je aandacht te kort komt ga dan lekker aan je relatie werken of zo.
  Val ons er niet mee lastig.

  1. Kees

   Hey Tom,

   Wij hebben op onze kaart rekening gehouden met allergien. We hebben bijvoorbeeld een aantal gerechten/componenten die zijn aangepast op glutenvrij en lactose. Zo hebben we glutenvrij brood en maken enkele van onze sauzen op basis van soja.
   Verder staat er op de kaart waar wij rekening mee kunnen houden. Vooraf is alles bespreekbaar maar als het extra kosten meebrengt word dit doorberekend.

Laat een reactie achter