«

»

okt 17 2012

Bericht afdrukken

Experiment: Groente Inleggen

Ingemaakte GroenteVandaag had meneer Veelkantie weer eens zin in wat experimenteels. Groente inleggen in azijn. Ofwel verse groente in een weckpot stoppen met azijn, suiker, water en diverse kruiden. Ik heb alleen geen zout gebruikt. Domweg vergeten. Maar daar is het nu toch te laat voor.

Waarom groente inmaken? Tja, het is een beetje van huis uit. Bij ons was Joods tafelzuur een normale zaak. Mijn moeder maakte het zelf in. Zilveruitjes, goud uien, komkommer, paprika, enzovoort. Het koste weinig, zeker als je de groente op de markt in aanzienlijke hoeveelheden kocht, het was eenvoudig te maken, je had altijd een voorraadje lekkers in huis voor de wat mindere tijden (dus eigenlijk altijd) en het was bovendien erg gezond. Alle reden dus om in slechte tijden groente in te leggen. Dus tja, je gaat dat later dan toch ook (na)doen.

We gaan dus zien of wij net zulk lekker tafelzuur kunnen maken. Zeker gezien het feit dat ik zo dom was om het zout te vergeten. Hetgeen overigens geen drama hoeft te zijn. Het zout heeft verschillende doelen. Men gebruikt dit om de conservering nog sterker te maken dan het al is met azijn. Men gebruikt het ook om ervoor te zorgen dat de azijn nog dieper en vooral ook wat sneller in onder andere de komkommer trekt. En het geeft uiteraard smaak. Vaak teveel zoute smaak. Probeert u maar eens Turks tafelzuur. Dat is bijna niet zo te eten door de enorme zout smaak. Dat is ook het geval met veel ouderwets Joods zuur dat meer zout dan zuur is.

Over de conservering maak ik me niet zo'n zorgen. Ik heb 1 liter azijn op een halve liter water gebruikt. En ik heb er een aardige hoeveelheid suiker aan toegevoegd. En suiker conserveert eveneens. Dus met de houdbaarheid zal het wel goed zitten. En zo niet... bederft de boel, dan hebben we pech en beginnen we weer overnieuw. Over het doordringen van het zuur in de groente maak ik me ook niet zo druk. We hebben immers geen hele komkommer, of andere hele groente gebruikt, dus het zuur heeft alle kans om in de groente te trekken. Maar mocht u groente in gaan leggen, neem dan geen risico, en gebruikt twee eetlepels zout per liter vloeistof. Dan weet u zeker dat de groente zacht, toch knapperig en mooi van kleur zal blijven.

[print_this]

Groente Inleggen

Goed, welke groente hebben we gebruikt?

De gebruikte groente

U ziet sperziebonen, wortel, ui, komkommer, gele paprika, broccoli, rode paprika en bloemkool

De inmaak kruiden met water, azijn, suiker en extra mosterdzaad

De weckpot was te groot om deze even uit te koken, we hebben geen pan waar deze inpast, dus hebben we kokend water in de pot gegoten om deze zoveel mogelijk vrij van eventuele bacteriën of ander zaken te maken, dus te steriliseren, om zodoende de kans op het bederven van de groente tot het minimum terug te brengen. Laat de pot bij deze procedure overigens open en sluit de deksel niet, want er zal anders eerst druk opgebouwd worden in de weckpot, en dat kan er dan uitspuiten!

Terwijl mevrouw Veelkantie, want meneer Veelkantie kon niet met zijn dikke voorpootje langs de hals van de toch niet zo heel erg kleine weckpot komen, de groente mooi in de grote weckpot stopte kookte meneer Veelkantie het water, de azijn, de suiker (normaal gesproken ook het zout), de inmaakkruiden (gewoon te koop in de supermarkt) en een flinke hoeveelheid extra mosterdzaad een minuut of vijf, en begon zelfs al lekker te ruiken. Nu raad ik u wel aan om de afzuigkap aan te zetten terwijl u de azijn en dergelijke kookt. Want de damp van de kokende azijn kan behoorlijk op de luchtwegen en ogen gaan inwerken. En dat is niet zo fijn.

Vervolgens, toen mevrouw Veelkantie met monniken geduld de pot mooi gevuld had en we de overgebleven ruimte hadden opgevuld met zilveruitjes, hebben we de warme inmaak vloeistof over de groente in de pot gegoten. En toen mocht de pot dicht. En nu maar duimen dat de pot een beetje goed vacuüm getrokken is.

[/print_this]

Ingemaakte Groente

De pot met groente op zuur staat nu, zover mogelijk tegen de buitenmuur, in de schuur. Daar is het lekker koel en donker. Dat moet ervoor zorgen dat de boel niet bederft en niet gaat verkleuren. Over een week of drie maken we deze weer open en kunnen we de boel gaan proeven. Dus de uitkomst laat nog een flinke poos op zich wachten. Tegen die tijd laten we u natuurlijk weten of het een Oeps of Joepie uitkomst is geworden. We hopen natuurlijk op het laatste, maar we zullen nog drie weken geduld moeten hebben...


Deze blogpost is 2823 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/10/17/experiment-groente-inleggen/

20 reacties

Naar het reactie formulier

 1. MdJ

  Die buitenmuur in de schuur waar het donker en koel is, heeft waarschijnlijk nu de beste decoratie van de hele schuur :D
  Ik had niet verwacht dat bloemkool, broccoli en boontjes zou gebruiken. M’n oma weckte dat wel. (eerst gekookt)

 2. Meneer Veelkantie

  MdJ,

  Ja dat kan zeker, maar je hebt een verschil tussen wecken, inmaken en inleggen. Dit krijgt een week of drie om te ‘garen’ door de azijn. Maar het is nog even afwachten wat de uitkomst is. Het zou redelijk stevig moeten blijven, denk ik ;)

 3. Jorieke

  Mij lukt het nooit, omdat de boel niet vacuüm trekt. Dit komt door de koude groenten, die de hete azijn te veel af koelen nadat je het er overheen giet. Maar hopelijk gaat het bij u wel goed! :-) Je merkt het vanzelf hahaha.

 4. Meneer Veelkantie

  Jorieke,

  Even vooruitlopende op de zaken, want wie zegt dat onze inleg sessie gaat werken, is het dan geen idee om de groente op voorhand eerst op kamertemperatuur te laten komen en de pot op voorhand te verwarmen (bijvoorbeeld door zoals wij deden er kokend water in te gieten) zodat de boel niet zo snel afkoelt?

 5. Jorieke

  Geen idee :) Mijn groente komt altijd uit eigen moestuin, dus zijn nooit koelkast-koud. Maar toch gaan potten met augurken, zoet/zure raapjes, etc. (om maar wat experimenten te noemen ;-) ) na een tijdje staan gisten en lekken. Lichtjes voorkoken van de groente, of ze heel even in heel heet water leggen wil vaak wel helpen. Maar dan is de knapperigheid er af, en breng je misschien teveel (aanhangend-) water in de pot. Ik blijf dit in ieder geval volgen!

 6. Meneer Veelkantie

  Jorieke,

  Wat bedoel je met gisten? Gisten (dus in feite fermenteren) kan juist een positief iets zijn omdat daar een conserverende werking van uit kan gaan. Het lekken komt omdat er zich druk opbouwt in de pot en overtollige lucht en vocht uit de pot perst. Op zich kan ook dat geen kwaad want er kan wel lucht uit maar geen lucht in de pot. Het is ook niet zo dat daardoor het ‘vacuüm’ per se verbroken is omdat er wel lucht en vocht uit kan via de rubber ring, maar geen andere zaken, zoals lucht, vocht en bacteriën die voor bederf kunnen zorgen, erin kunnen door dezelfde rubberen ring.

  Als je bedoeld schimmelen dan is dat een hele andere kwestie. Ook daardoor kan er druk ontstaan in de pot en wat er dan uitgeperst wordt is bepaald niet fris. Maar als het bederft dan ruik en zie je het wel denk ik zo ;)

 7. Jorieke

  Ja, dat bederf dat ruik je zeker! Ik heb mijn experimenten niet in een pot met rubberen ring gestopt, maar in van die jampotjes. Je weet wel, met zo’n blikken deksel. Daar maak ik ook jam in, en limonade-siroop enzo. Die laatste zaken gaan altijd goed, omdat het bloedheet is en je dus een vacuüm krijgt (deksel gaat iets ‘in’ staan). En omdat er veel suiker in zit natuurlijk.

  Het is geen schimmelen, want ook bij die jampotjes komt er geen lucht bij. Het werkt echt van binnenuit naar buiten toe. Eerst gaat het deksel boller staan, dan hoor je er steeds lucht uit komen, en dan loopt er ook steeds vocht uit. Dit wordt er met druk/kracht uit gewerkt. Je ziet ook allerlei belletjes, koolzuur? :)

 8. Meneer Veelkantie

  Jorieke,

  Het verschil tussen een jam en ingelegde groente is dat het eerste geen gassen produceert en het tweede wel. Daarom zijn jampotjes niet geschikt om groente in in te maken. Bij een weckpot met rubber ring kan er, zoals gezegd, wel lucht en eventueel vocht ontsnappen zonder dat er lucht, vocht of andere zaken in kunnen. Bij een jampot is dat niet het geval. Is het vacuüm eenmaal verbroken dan kan er zuurstof aangetrokken worden waardoor er bederf op zal treden.

  Dat koolzuur zijn gassen die vrijkomen door het fermenteren. Of in geval van een jampot het bederven. Je kunt enzymen aanwenden om te conserveren maar het zijn ook enzymen die zeg maar zich ‘kwaadaardig’ kunnen ontwikkelen en zo voor bederf kunnen zorgen.

 9. Jorieke

  Ja ik ken het fermenteren van bijv. zuurkool (maken we elk jaar), maar daar doe je dan weer geen azijn/suiker bij, maar alleen maar zout en wat kruiden.

  Nou ja, dan heb ik blijkbaar altijd verkeerde recepten gevolgd (het stikt er van, online), en probeer ik het volgend jaar eens met zo’n weckpot met beugel.
  Het vreemde is wel dat er altijd maar een aantal potten gaan schuimen en ‘werken’. De andere potten blijven dan wel goed dicht.

 10. Meneer Veelkantie

  Jorieke,

  Ik heb het vermoeden dat het vooral iets te maken heeft met de inhoud van het potje. Ik durf te wedden dat vooral de koolsoorten gaan fermenteren ;)

 11. Saskia

  Je kunt de weckpotten vacuüm laten trekken door deze nadat ze gevuld zijn met de inhoud op de deksel te plaatsen ( op een schone theedoek ) en dan een kwartiertje zo te laten staan.
  Door de warmte trekken deze dan vacuüm en kun je ze zeker een jaar goed houden mits je ze op een donkere koele plaats neerzet. Na openen wel koel bewaren.

 12. Meneer Veelkantie

  Saskia,

  Dank je voor de aanvulling. Hebben we deze keer niet gedaan (oh oh…) maar zullen je advies de volgende keer absoluut meenemen en uitvoeren.

 13. saskia

  Bij deze nog een tip omtrend het steriliseren van weckpotten e.d.

  ‘Schone’ jampotten, deksels, weckpotten en flessen:

  Wassen in zeer heet (liefst kokend) water met 2 volle handen soda.Kan in de gootsteen gedaan worden.
  Deze vullen met gekookt water,twee flinke handen soda erbij en dan de weckpotten in het water.
  Ong.5 minuten laten liggen.

  Goed naspoelen met schoon heet water.

  Op de kop op een schone theedoek zetten tot gebruik.

  Eerder gebruikte, nog gave rubber ringen:

  Kort koken in een steelpan water met een eetlepel soda en goed naspoelen.

 14. Mevrouw Veelkantie

  Kijk, iemand met verstand ervan! Die kunnen we gebruiken hier! :)

 15. Mir

  Hebben jullie de pot al soldaat gemaakt?

 16. Meneer Veelkantie

  Mir,

  Nee, dat hebben we nog niet gedaan. Sterker nog, we hebben er dik een maand niet naar omgekeken en door jouw reactie de pot eens uit de schuur gehaald. En het blijkt er prima uit te zien. Mooi helder. En met name de paprika lijkt mooi zacht geworden te zijn.

  We willen alleen de vacuüm van de pot niet verbreken. Dus ik denk dat we hem maar bewaren voor een hele speciale gelegenheid. Weet alleen nog niet welke.

 17. Edje

  Meneer Veelkantie hoe staat het ervoor met de ingelegde groente?

 18. herman van den hooff

  doe/maak niet alleen eens groente in de inleg-maar neem eens eieren/groente/bierazijn/mosterdzaden etc
  smaakt perfect

 19. Tugba

  Dit is de Turkse variant, stuk makkelijker.

 20. Tugba

  De link sorry, http://www.turksekok.nl/455/tursu#

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *