«

»

nov 17 2014

Bericht afdrukken

Minister Schippers (VVD) – Vaker soppen in de keukenVVD minister Schippers (o.a. Volksgezondheid) is een nieuwe overheidscampagne gestart. De campagne heeft ten doel om mensen bewuster te maken van de gevaren voor de gezondheid door een gebrekkige hygiëne in de keuken.

Soppen in de keukenHet ministerie van Volksgezondheid start een campagne om mensen te wijzen op het gevaar van een vieze keuken. Dagelijks lopen 2000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Dat ligt volgens het kabinet ook aan het feit dat veel keukens niet goed worden schoongemaakt.

Minister Schippers (VVD) wil met de campagne "weggezakte kennis" over hygiëne in de keuken weer naar boven halen. Ze denkt onder meer aan het verschonen van vaatdoekjes en het controleren van de temperatuur van de koelkast.

Schippers zegt dat het haar verantwoordelijkheid is dat de voedselkwaliteit in Nederland zo goed mogelijk is. "Dat betekent dus ook iets voor degene die het voedsel koopt en klaarmaakt", aldus de minister. "Als die daar niet hygiënisch mee omgaat en vervolgens ziek wordt, hebben we een zieke te veel."

Het Voedingscentrum doet mee aan de campagne, die vandaag officieel wordt gelanceerd.

Een uitstekend initiatief mogen wij wel zeggen. Echter niet volgens veel mensen. Op social media steken al de boze reacties op van lieden die deze campagne als overheidsbetutteling zien. 'Nog van de VVD ook!' zo lees ik her en der.

Ironisch genoeg komen veel van deze eerste reacties op de campagne van mensen die van mening zijn dat de overheid ervoor verantwoordelijk is om de voedselketen maximaal en van A tot Z te controleren. Dezelfde mensen die moord en brand schreeuwen over 'hoe onbetrouwbaar' voedselproducenten zouden zijn. Maar zodra men echter een spreekwoordelijk kijkje komt nemen in de eigen keukens is het huis te klein. Dan is het 'rechtse' (want VVD) overheidsbetutteling. Feit blijft echter dat uw keuken en de wijze waarop u met voedsel omgaat de zwakste schakel is in de hele keten. Ik heb dingen gezien en meegemaakt tijdens transport en bereiding waaruit dit onomstotelijk bleek.

Ik ben al zoveel jaar actief in het voedselgebeuren, zowel professioneel alsook hobbymatig, dat ik mij deze uitspraak wel mag en kan veroorloven. Zodra het voedsel dat u consumeert de supermarkt of andere winkel heeft verlaten bent u verantwoordelijk voor de hygiëne en een gezonde verwerking ervan. Daar gaat echter van alles volkomen mis. Het heeft weinig zin om de voedselverwerking, de hygiëne en alle andere aspecten tot aan de winkels minutieus te controleren als u er thuis, vaak onbewust, een zooitje van maak. Daarom steun ik de overheidscampagne van harte!

Er zijn voorbeelden te over. En ook op Veelkantie wees ik u er vaker op. Bijvoorbeeld inzake de minimale temperaturen van vleesproducten maar ook inzake de meest basale hygiëne in de keuken. En ook inzake bijvoorbeeld 'de Albert Heijn Kalkoen-Gate' had ik wat stevige noten met u te kraken. Ook als professional, waarbij ik onderzoek deed naar klachten over bedorven producten, traceerde ik talloze zaken bij klanten waarvan je de haren te bergen rijzen. Bijvoorbeeld het één of soms zelfs meerdere dagen lang laten ontdooien van producten op de aanrecht. Het uitstallen van producten in de volle zon op de tuintafel voorafgaande aan de barbecue. Daarnaast zijn maar weinig mensen zich ervan bewust dat je ook met groenteproducten minstens zo zorgvuldig om moet gaan als u met vlees zou (moeten) doen. De meeste voedselvergiftigingen vinden plaats door groente en door kruisbesmetting omdat u bijvoorbeeld hetzelfde mes en dezelfde snijplank voor alle producten, inclusief het stokbrood, gebruikt. Maar u wijs doorgaans direct naar het vlees en naar de producent of de verkoper. En dit is slechts het topje van de ijsberg aan keukenproblemen.

Al met al blijkt telkens weer dat u zich, als einde en eindverbruiker, bepaald niet bewust bent van uw eigen rol in de gehele voedselketen en de relatie tot uw gezondheid. En daar mogen wij minstens net zo kritisch, zo niet nog kritischer, op zijn als wij eisen van de producenten en verkopende partijen. Over het algemeen, in minstens 98% van de gevallen, zit het aan de kant van de producenten en verkopers wel goed. Uiteraard de uitzonderingen daargelaten die door met name de media en ideologische belanghebbende doorgaans tot absurde proporties worden opgeblazen. Het is dus hoogste tijd om ook uw rol als eindgebruiker eens onder de loep te nemen. Dat is geen betutteling naar noodzaak!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/11/17/minister-schippers-vvd-vaker-soppen-in-de-keuken/

Laat een reactie achter