«

»

mrt 16 2012

Bericht afdrukken

Hoe maak je ‘bioscoop style’ Popcorn?We hebben weer een leuke vraag binnen gekregen van onze vaste lezer en commentator Henk.

Ik probeer regelmatig een lekkere bak popcorn te maken, maar dat lukt maar matig…. pan op het vuur, een kluit boter erin en dan de mais.. plop plop plop en dan niks meer!!! Een beetje plopt niet en de rest is eigenlijk te hard.. hier en in Nederland heb ik hetzelfde probleem dus, dus de mais kan ik niet de schuld geven, wat wel zo gemakkelijk zou zijn.. Na het poffen gaat er zout of suiker over, maar die wil niet plakken, en ligt op de bodem van de pan…

HELP HELP !! wat doe ik fout??

Henk,

Om te beginnen leg je de boter terug in de koeling. Boter is hiervoor namelijk niet geschikt. Boter zal verbranden en dan nog popt de maïs niet. Je krijgt dan hooguit aangebrande maïskorrels.

U kunt op de afbeeldingen klikken voor een vergroting of voor een slideshow

De bereidingswijze van popcorn:

 1. Neem in plaats daarvan de wok (als je daar een deksel bij hebt) of pak anders iets van een braadpan (met deksel).
 2. Giet een beetje zonnebloemolie (een bodempje) in de pan en kieper daar wat gedroogde maïskorrels (afhankelijk van de grote van de pan, bij een kleine pan een flinke hand of bij een braadpan 2 flinke handen vol – circa 35 gram) in. Doe de deksel op de pan en de boel even flink opstoken.
 3. Zodra de maïs begint te poppen, dat hoor je uiteraard dus wel de deksel erop laten, het vuur laag zetten, de deksel ietsjes schuin doen zodat er een klein kiertje ontstaat, en een paar minuten (circa drie tot vier) afwachten maar.
 4. Zo nu en dan de pan even wat omschudden zodat de gepofte maïs die onderin de pan ligt niet gaat verbanden.
 5. Zodra je na de meest hevig popsessie een paar seconden (circa 5) geen aansluitende poppen  meer hebt gehoord moet u het vuur helemaal doven. Ook al poft er zo nu en dan nog een korrel.
 6. Laat de pan nu nog even dicht want er kunnen u anders nog poffende maïskorrels om de oren vliegen. Na een minuutje of hooguit twee is de maïs voldoende afgekoeld.
 7. Schep nu de popcorn uit de pan met een schuimspaan doe de popcorn in een vergiet en bestrooi de popcorn, nu deze nog warm en licht vettig is, direct met zout of suiker. Een beetje kaaspoeder is overigens ook een leuk een lekkere variant.
 8. Laat het even uitwasemen en drogen door de popcorn gedurende korte tijd, tijdens het zouten of suikeren, in het vergiet om te gooien. En de popcorn is helemaal gaar en klaar.

Eet smakelijk Henk 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/16/hoe-maak-je-bioscoop-style-popcorn/

45 reacties

Naar het reactie formulier

 1. henk

  dat is een snelle reactie……., maar mijn suiker of zout blijft niet plakken aan de popcorn… die ligt dus op de bodem van de pan te liggen, tot ik er mijn vinger doorheen haal… en toch een zoute bek heb..

  hoe plakt het zout aan mijn popcorn ???? zonder tube velpon graag :-)

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Direct na het poppen, als je de popcorn uit de pan hebt gehaald, het zout of de suiker ruim over de popcorn strooien. De popcorn zou dan nog iets nattig moeten zijn van de olie en aan de popcorn moeten blijven plakken. Je kunt het zout ook in de olie strooien, en dan zou het poppen moeten zorgen voor de verdeling. Met boter gaat dat zeker niet lukken. Probeer beide methoden eens uit en kijk welke het beste werkt voor jouw gevoel.

 2. henk

  ok, ga ik doen…. maar niet nu, want het is weer tijd voor een schoonheids slaapje.
  morgen weer een nieuwe dag zo niet, dan mag ik dus doorslapen!

  gr henk

 3. Yvonne

  Wat ik doe voor zoete popcorn: ik schep de popcorn even uit de pan en gebruik de nog hete pan om de suiker te smelten (en als je langer wacht karameliseren) waar ik vervolgens de popcorn doorheen schep. Gesmolten suiker plakt namelijk heel goed aan popcorn.

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Bedankt voor de tip. Misschien kan Henk er iets mee. We vernemen het vast wel van hem 😉

  2. bram

   je hebt ook speciale karamel suiker dat werkt nog beter en houdt de popcorn ook langer vers

 4. henk

  yvonne, bedankt voor de tip, en ik laat zeker horen van me, als ik popcorn ga maken.
  had jij ook nog een tip voor zoute popcorn?? veelkantie heeft er al 1 aangegeven, maar hoe meer des te beter..

  gr henk

 5. Meneer Veelkantie

  Henk,

  Ik was toch even voor de visite van dochter Veelkantie een berg popcorn aan het maken, dus ik heb even wat foto´s voor je geschoten en het blog ge-update.

  Overigens heb ik direct maar even geprobeerd of het zinvol is om het zout in de de olie te gooien, maar dat geeft nauwelijks smaak. De methode om direct na het poffen het zout over de popcorn te strooien werkt nog het beste.

  Over de suiker-methode van Yvonne durf ik niets te zeggen, want we eten geen gesuikerde popcorn. Wat ik wel kan zeggen dat is dat als je de suiker in de pan laat karameliseren dat je deze eerst heel goed moet afwassen voordat je een tweede sessie doet. Anders brand de karamel in de bodem van de pan. En dat zou zonde zijn 😉

 6. henk

  leg dat nog eens uit aub van dat afwassen…. ik was altijd na het koken de pan af…. vuil in het keukenkastje , daar is mijn vrouw het niet mee eens!!

  ik begrijp de 2e sessie niet helemaal.

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Bijdehandjes of dombo’s gegeten 😉

   Als je een portie popcorn maakt, hetgeen uiteraard een beperkte hoeveelheid is, en je wilt daarom aansluitend nog een tweede portie maken… dan zul je als je popcorn karameliseert de pan eerst goed moeten ontdoen van het suiker want anders ruïneer je de bodem van de pan.

   Denk je dat wij de pannen vuil in de kast zetten? Zucht!

 7. henk

  ok,wilde het eventes zeker weten… alleen die suiker ga ik wel in een indonesies pannetje doen….. mijn rvs pannen offer ik daar niet voor op.

  nog een fijne avond.

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Lijkt me een verstandige keuze 😉

 8. Ribhead

  Hoi,

  Wat je evt ook kan proberen is het op smaak brengen met een zouthoudende dry rub. Ikzelf doe het ook wel eens met vloeibare boter (op een grote pan ongeveer een eetlepel vloeibare roomboter)

  Gr
  Ribhead

  1. Meneer Veelkantie

   Ribhead,

   Dank voor de aanvulling, maar als het bij iedereen lukt dan moet het bij Henk toch ook lukken. Henk is nou niet de meest onhandige kok die ik ken 😉

   En boter, vloeibaar of niet… persoonlijk zou ik het niet gebruiken. Liever zonnebloem of een andere olie met een hoog verbrandingspunt.

  2. Ribhead

   Veelkantie:
   Ribhead,

   Dank voor de aanvulling, maar als het bij iedereen lukt dan moet het bij Henk toch ook lukken. Henk is nou niet de meest onhandige kok die ik ken

   En boter, vloeibaar of niet… persoonlijk zou ik het niet gebruiken. Liever zonnebloem of een andere olie met een hoog verbrandingspunt.

   Nee ik gebruik altijd arachide olie om te poppen, maar als smaakmaker gebruik ik vloeibare roomboter 😉

 9. ferry

  Beste Veelkantie,

  Dit is een uitstekende manier van popcorn maken, welke ik zelf ook altijd gebruik.
  De gouden tip wat je niet vaak tegenkomt: zout of suiker meteen erop, als de popcorn nog lekker nat is van het vet, werkt altijd! (gebruik dezelfde methode ook bij patat , als is dat niet altijd even gezond, maar wel lekker :p)

  Zelf gebruik ik een rijstkoker pan, welke ik op het gasfornuis zet, bodem lekker vol met zonnebloemolie, bodempje lichtjes gevuld met maiskorrels, en dan daarna opstoken en schudden, ik gebruik als regel altijd 2 seconden tussen poppen vuur uit, heb af en toe wel wat korrels, maar liever dat dan dat de helft verbrand en taai word.

  Groetjes,

  Ferry

  1. Meneer Veelkantie

   Ferry,

   Dank je voor de aanvulling.

 10. henk

  beetje kokosolie in de pan gedaan en een beetje popcorn…. plop plop plop en toen wat zout erover………….. resultaat is wel iets beter, maar nog niet top voormij.. hoeveel olie mag ik gebruiken?? ik ben bang om te vette popcorn te maken graag advies voor een pan van 25 cm doorsnede en daar een 3/4 bodem mais in

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Wat bijzonder toch dat het niet echt wil lukken. En vreemd ook.

   Nu weet ik niet echt de eigenschappen van kokosolie, maar als je dit heel heet stookt in eerste instantie, dan zou het toch goed moeten zijn.

   Je mag best een beetje olie gebruiken. Een klein laagje van circa 1 mm die de hele bodem bedekt moet geen probleem zijn. De popcorn zuigt de meeste olie op, maar als je dit goed laat uitwasemen in een vergiet nadat je zout eroverheen strooide dan is het resultaat (bij zonnebloemolie) gewoon mooie droge popcorn. Een beetje vettig zal het echter altijd zijn, maar het moet niet druipen van het vet.

 11. henk

  ok……. morgen weer een dag,en ondertussen zitten we elke avond met een bak op schoot..
  morgen laat ik het weer even weten, en dan MOET het lukken..
  ik denk dat het de olie is die te weinig in de pan zit.. kokosolie kan hele hoge temperatuur verdragen, dus daar zal het niet aan liggen..

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Tot je er kotsmisselijk van bent, maar lukken zal het 😉

   Het laatste wat ik me kan bedenken is dat je niet de juiste soort maïs zou gebruiken. In principe zou iedere maïssoort, mits gedroogd maar van binnen niet uitgedroogd, geschikt moeten zijn maar het resultaat kan nogal eens verschillen. Kun je eens kijken welke soort maïs je gebruikt?

   Verneem het morgen wel van je 😉

 12. henk

  @ veelkantie

  de mais komt uit de supermarkt een uurtje hier vandaan, je snapt dat ik daar nu niet even heenga om het merk te bekijken….. ik heb na aankoop de mais in een weckfles gedaan en de verpakking weggedaan (helaas)
  je hebt hier alleen maar import mais, dus die zal wel goed zijn..
  ik begrijp dat je dus eigenlijk ook zelf je popcornmais maken kan?? lijkt me een leuk project als mijn huis klaar is

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Zou inderdaad moeten kunnen, als je de juiste maïs hebt, als je deze op de juiste manier laat drogen en dit gedurende de juiste tijdsduur laat drogen.

 13. henk

  ik denk dat de grootste klus is om de mais uit de kolf te halen en dan natuurlijk heel… of droog je ze in de kolf, en dat ze er zelf uitvallen?? best wel grappig om daar overna te denken//

  gr henk

 14. yvonne

  Beste Henk en Veelkantie,

  Niet alle mais is geschikt om te poffen, daar zijn echt bepaalde soorten voor. Die zijn blijkbaar iets anders van opbouw, waardoor ze zo mooi poffen.

  Wat bij mij in het begin fout ging was dat ik de pan stijf dicht hield (om te voorkomen dat de popcorn door de keuken vliegt. Nu blijkt dat bij het poffen nogal wat water vrij komt en in een dichte pan zorgt dat ervoor dat de popcorn taai wordt. En ik schudt tot ik een ons weeg, om de gepofte popcorn niet teveel te laten bakken. Heb je daar wat aan, Henk?

  groet,
  Yvonne

 15. henk

  yvonne bedankt voor deze tip, vanavond ga ik weer maken en zal dan de deksel vervangen door een lamellendeksel, kijken of ze dan wat minder taai worden..
  morgen naar de super om nieuwe mais te kopen, en me meer en meer ziek eraan te eten..
  ik heb een pan met een hele dikke bodem, als het begint te ploppen draai ik get gas wat zachter en de bodem blijft zijn hitte afgeven, zo krijgt verbranden bijna geen kans… wel erbij blijven want anders heb je toch kooltjes.
  het is gewoon een obsessie aan het worden dat popcorn maken..
  dat met die mais ga ik toch eens proberen want het lijkt me leuk om zelf te hebben.. mischien wat gekochte mais in de grond stoppen en kijken of dat groeien gaat
  dan heb ik in iedergeval de juiste mais moet het natuurlijk niet behandeld zijn met het een of ander

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Zolang ik geen berichten lees als: ‘Nederlander draait door in Indonesië na het herhaaldelijk mislukken van zijn popcorn’ blijf ik je moreel steunen 😉

 16. henk

  nou de popcorn is uitverkocht, en het kan nog wel eventjes duren voor er nieuwe is geleverd….
  djakarta is niet zo vlot met vervoeren van levensmiddelen…. of het is te heet, of het regent, of het is onderweg…… via ????

  gr henk

 17. Yvonne

  Hoi Henk,

  Ik lees net dat je het gas zachter draait – dat levert bij mij problemen op, want dan stopt het poffen. Ik gebruik altijd hoog vuur (nouja, voluit verhitte electrische plaat).

  En wat betreft zelf kweken: zoek een goede on-line zaadhandel, dan weet je zeker dat je goed spul koopt. Dat scheelt weer teleurstellingen.

  groet,
  Yvonne

 18. Yvonne

  Ik heb goede ervaringen met een zaadhandel in Hoogeveen. Die verkopen ook pofmais (die ik dan weer niet uitgeprobeerd heb). Als ze moeilijk doen over opsturen, dan wil ik het wel voor je bestellen en opsturen naar het wonderschone Indonesie. :-)
  http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/shop/sub,2/pid,1103
  groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Voordat ik jouw twee reacties die op goedkeuring wachten akkoord geeft zou ik toch graag eerst weten wat je bedoelde met jouw tweet richting ene @Fluister2DR:

   @Fluister2DR je moet veelkantie eens proberen LOLLLLL

   Heeft er veel van weg dat je me achter mijn rug om belachelijk probeert te maken. Zou dan toch wel een beetje huichelachtig zijn om op mijn blog komen reageren alsof we ‘vriendjes’ zijn. Is het niet?

   Corrigeer me maar als ik het fout zie.

 19. yvonne

  Beste Veelkantie,
  Ik kan er kort over zijn: ik doe niet aan twitter. Dat is blijkbaar een andere Yvonne. D’r lopen er nogal wat van rond… En blijkbaar zijn ze niet allemaal even vriendelijk tegen / over je.
  Met de oprecht vriendelijke groeten,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Je moet het met mee eens zijn dat het wel heel stom toevallig is dat jouw naam, eindigende op een K, exact hetzelfde is als de gehuwde naam (die is dus anders dan de meisjesnaam waarmee ze tegenwoordig twittert) van de trollende Yvonne, maar dan met een X, op twitter. De achternaam bestaat maar uit drie letters en is nou niet echt een doorsnee naam zoals Jansen. Je reageerde voorheen ook met een ander emailadres. Waarom je deze opeens veranderde weet ik niet, maar het maakt de verwarring compleet.

   Goed, vooralsnog heb ik besloten je het voordeel van de twijfel te gunnen. Ik kan er immers naast zitten en absurde toevalligheden kunnen bestaan. Maar ik blijf wel oplettend.

   Dat niet iedereen aardig tegen me of over me doen interesseert me werkelijk helemaal niets. Maar ik heb het nu meer dan eens meegemaakt dat iemand op mijn blog heel aardig tegen me doet en me achter mijn rug om zwart of belachelijk maakt, of me anderszins voor schut zet. En daar gaan me de haren wel van overeind staan. Want ik ben misschien een onvoorstelbare boer soms, maar aan huichelen heb ik meer dan een broertje dood.

   Mocht je echt niets met deze ‘andere’ Yvonne te maken hebben dan wil ik je mijn verontschuldiging aanbieden.

 20. Yvonne

  Hoi Veelkantie,
  Tja, ik kan er weinig aan doen dat er blijkbaar iemand anders met dezelfde voornaam en vergelijkbare achternaam twittert. Ik heb hier eerst gereageerd met een e-mailadres waarop ik het niet zo erg vind om spam te ontvangen. Ik kwam er natuurlijk snel genoeg achter dat je mijn e-mailadres niet verkoopt, dus nu reageer ik onder vermelding van mijn gebruikelijke e-mail. Ik heb er niet bij stil gestaan dat zoiets verwarring wekt. Dankjewel voor die wijze les!
  Ik begrijp dat het een raar toeval is.. maar je hoeft echt niet op je hoede te zijn. Ik ben oprecht geinteresseerd in je blog en ga je niet achterbaks beschimpen. Als ik je in de toekomst niet meer aardig zou vinden (of je blog niet meer boeiend), dan kom ik gewoon niet meer op deze website :-) Zo simpel is dat.
  Groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Afgesproken 😉

 21. henk

  yvonne
  het opsturen van zaaden e.d is niet toegestaan ivm eventuele ziektes,die ze kunnen hebben… maar er is hier een winkeltje vlakbij die div zaden verkoopt… schreeuwend duur, maar tenminste te koop!!
  ik zal vrijdag eens binnenstappen op mijn vrije dag..
  maar bedankt voor het aanbod.

  gr henk

 22. henk

  2 yvonne

  ik vergat nog te vermelden, dat ik het gas laag draai alleenmaar zoals ik al aangaf een pan gebruik met een super dikke bodem… de restwarmte die die afgeeft is meer dan genoeg om verder te poffen, en het geeft geen verschil met het gas hoog houden.. dat heb ik al geprobeerd.
  gisteren was de popcorn nog steeds uitverkocht, dus ik ben maar chips aan het maken van singkong, heel lekker en eens wat anders dan aardappel…

  gr henk

 23. Kimages

  Kan het ook met kokosolie?

  1. Meneer Veelkantie

   Kimages,

   Dat denk ik wel.

 24. Sarah

  Ik heb gelezen de olie eerst warm te laten worden met 1 maiskorrel erin, als die popt is de olie heet en kan alles erin. Werkt dat in combinatie met deze methode ook?
  Alvast bedankt!
  Sarah

 25. Oswald

  Heb je een ceramieke pan dan kun je daar eerst wat boter in doen als die vloeibaar is en niet meer bruist dan de suiker er in en wachten tot alle suiker vloeibaar is.. de hoeveelheid energie goed regelen zodat het niet donker bruin wordt. De gepopte popcorn er in en deksel er op. Goed schudden en aflaten koelen.. Heerlijke zoete popcorn!!

 26. Arthur Saucedo

  goedemiddag allemaal, beetje laat maar zal toch mijn manier vertellen,

  Voor plain popcorn, inderdaad een laagje olie, boter gaat hoe dan ook verbranden. ik gebruike gewoon zonnebloemolie. daar doe ik gelijk de popcorn bij en zet het vuur half hoog. wel een deksel erop. ik gebruik een grote hapjespan met anti aanbaklaag en een glazen deksel. Voordeel hiervan is dat je tussendoor nog het gecondenseerde vocht van de deksel kan vegen met keukenpapier. dit om te voorkomen dat de popcorn taai wordt. de maiskorrels liggen dus wat langer te bakken en zijn dan meer tegelijk klaar om te poppen. zodra er 2,3 poppen zet ik het vuur op hoog en gooi het zo nu en dan om zodat de harde korrels op de bodem blijven en ik zorg dat ze aan één kant van de pan komen. na 1 a 2 minuten zet ik het vuur wat lager anders verbrand de gepofte mais. ik zorg dat hierna alleen de achterste ronding van de pan boven het vuur blijft omdat ik na iedere keer omgooien zorg dat daar de harde korrels verzamelen. zoals boven al is beschreven, als er tussen de popjes langer als 5 tot 10 seconden zijn , zet ik het vuur uit.

  Om te zorgen dat het zout niet op de bodem valt heb ik een klein electrische koffie molen die ik voor alles gebruik behalve koffie malen :-)) kruiden, suiker, zout. Voor zoute popcorn doe ik 2 theelepels keuken of zeezout in de molen en laat het ongeveer 30 seconden malen.
  Het gevolg is dat de zout zo fijn is geworden als poedersuiker.

  Schep deze boven de popcorn in een theezeefje om het een beetje te kunnen verspreiden.
  Omdat het zo ontzettend fijn is geworden blijft het makkelijker plakken.
  na 2 schepjes eerst goed omgooien met een deksel op de schaal.
  En proeven!! Niet eentje maar een paar achter elkaar. Doordat het zo fijn is heb je namelijk minder zout nodig en gebruik je al gauw te veel.

  Gevolg, Echt lekkere popcornsmaak met niet te veel zout, vooral als je tijdens een film of borrel zoute popcorn eet en hij te zout is kom je daar vaak na 10 minuten pas achter.
  Op deze manier is het én goed voor je bloeddruk, teveel zout is niet zo goed daarvoor.
  én het blijft een lekker popcorn smaak.

  Voor de zoete variant ga ik die ik hierboven gelezen heb ook eens proberen.
  Normaal deed ik 2 eetlepels margarine en 1 eetlepel roomboter smelten en hier wat poedersuiker bij zodat je een zoete botersaus krijg. wel eerst even af laten koelen anders wordt de popcorn zacht. Deze giet ik over de popcorn heen en ook weer schudden.

  Maar ik ga zeker die gecaramelliseerde versie proberen.

  eet smakelijk Arthur

 27. Arthur Saucedo

  heb je geen molen om de zout fijn te maken dan kan dat natuurlijk ook met een vijzel

 28. Thomas

  Hi Henk,
  Ik herken het probleem, maar weet uit mijn tijd in de America’s het antwoord op jouw probleem.
  In Amerika krijg je bij elk zakje maiskorrels dat je koopt om popcorn te maken een zakje boterzout. Deze boterzout plakt wel.
  Het is precies wat jij zoekt.
  En gelukkig ook in Nederland te koop: http://www.misterpop.nl/popcorn-benodigdheden/29/Cretors%20Popcornzout.html

  Jammer dat de Nederlandse supermarkten geen zakjes boterzout toevoegen!
  Maar gelukkig nu wel via internet te koop.
  Hoera voor zoute-popcorn liefhebbers.
  Groet,
  Thomas

 29. Mare

  Hoe kun je zout aan je popcorn laten plakken als je de popcorn gemaakt hebt in zo’n machientje zonder boter/olie? Dan is de popcorn zo droog, blijft er niks zitten. En we willen echt graag zonder die olie, beter voor onze lijn…

Laat een reactie achter