«

»

Dec 19 2014

Bericht afdrukken

Lekker met o.a. de Feestdagen! Bouillon Fondue!Het werd al vrij snel geraden. Inderdaad, de eerste kerstdag gaan wij heerlijk Aziatisch Bouillon Fonduen. Ook wel Chinees, Thais, Koreaans, Japans, Maleis, Filipijns, enzovoort Fondue genoemd. Want het is voornamelijk een Aziatische bezigheid. In de genoemde Aziatische landen noemt men het echter een Hot Pot, Hotpot of Steamboat.Aziatische Fondue

Wij zouden het eerder Bouillon Fondue noemen. Want dat is het principe. In een metalen pan breng je bouillon aan de kook en zorgt middels de brander of kookplaat onder de pan ervoor dat de bouillon tegen de kook aan blijft zitten. In de bouillon kun je vervolgens eindeloos veel producten garen. Producten als dungesneden biefstuk, dungesneden varkensvlees, dungesneden lamsvlees, Wontons of andere Dumplings, blokjes of plakjes Tofoe, Garnalen, Mosselen, allerhande Vissoorten zoals Zalm, diverse soorten groenten zoals Paksoi, Chinese Kool, Wortel, Ui, enzovoort, enzovoort, enzovoort. De mogelijkheden zijn praktisch onbeperkt. Is iets in korte(re) tijd te koken dan is het geschikt.

De bouillon kunt u zelf maken, bijvoorbeeld door een bouillon van botten, schaaldieren of groente te trekken, maar voor het gemak gebruiken veel Aziaten ook gewoon soepmixen die men normaliter op de Noodles e.d. zou gieten. Dat scheelt al snel heel wat uren werk. Als je het jezelf makkelijk kan maken? Waarom dan niet? Gemak dient de mens!

Het Aziatisch dan wel Bouillon Fonduen verschilt dus in ieder geval van het traditionele 'Nederlandse' fonduen dat er dus in water met een smaakje, ofwel bouillon, in plaats van in olie wordt gefonduud. En dat heeft heel wat voordelen.

Zoals het feit dat je geen enorme vette dampen en dagenlang een doordringende geur in huis hebt. Het is in diverse opzichten ook gezonder. Niet alleen omdat het natuurlijk low fat is maar ook omdat het een stuk minder gevaarlijk is. Als je olie te heet maakt, zeker als u een traditionele spiritusbrander of een gasbrander met open vuur gebruikt, dan kan het ontbranden. Iets wat overigens met een elektrisch plaatje veel minder snel zal gebeuren maar die zijn vaak, zeker in geval van Bouillon Fondue, net niet heet genoeg om het juiste effect te bereiken. Het ontbranden van de vloeistof zult u bij water natuurlijk niet meemaken. En mocht er wel iets mis gaan, bijvoorbeeld als de pan over tafel valt, dan koelt water veel sneller af dan olie of vet. Hoe macaber het ook klink, want we gaan er natuurlijk vanuit dat er geen nare dingen gebeuren, eerste of tweedegraads brandwonden zijn veel beter dan derdegraads olie of vet brandwonden.

Het verschil is met het Fonduen zoals wij dat kennen is ook dat men niet perse alleen voor zichzelf aan het koken is. Bij het 'gewoon' fonduen doen wij bijvoorbeeld een armetierig stukje vlees aan een prikker, steken dit in de pan, en wachten vervolgens eindeloos tot het stukje vlees gaar is. Ondertussen vreet iedereen zich vol aan stokbrood en andere zaken en roept na een uurtje dat het heel weinig lijkt (wat het ook is) maar enorm vult en machtig is. Bij Bouillon Fonduen gooit men doorgaans een hele hoop verschillende zaken in de pan voor alle gasten. Vervolgens vist iedereen, bijvoorbeeld met de getoonde netjes of met eetstokjes, de diverse dingen uit de fonduepan waarin men trek heeft.

Natuurlijk is deze manier van Bouillon Fonduen niet verplicht. Als u van dit gebruik af wilt wijken, en wel alleen voor uzelf bepaalde zaken wilt fonduen, dan staat dat u natuurlijk helemaal vrij. Het lastige is wel een beetje dat de zaken die u in de pan gooit natuurlijk vrij ronddrijven en andere gasten uw stukje groente, vlees of vis wel eens per abuis (of niet) in kan pikken. Dan kon wel eens wat gekibbel aan tafel geven. Of  humor als u niet zo nauw (als een Aziaat) kijkt.

De Bouillon Fondue Sets zijn online compleet te verkrijgen. Er zijn tal van modellen beschikbaar die enorm uiteen kunnen lopen in prijs. Wij hebben er echter voor gekozen om de Bouillon Fondue Set zelf samen te stellen. De pan hebben wij gekocht bij Amazing Oriental in Almere. Het betreft een pan die met een middenschotje twee gescheiden delen heeft zodat wij niet één maar twee soorten bouillon kunnen gebruiken. De pan kosten slechts € 18,-. De spiritusbrander set hebben wij voor € 14,95 bij Cook & Co gekocht in Almere. De netjes om de handel weer uit de pan te vissen hebben wij, voor € 1,50 per stuk, bij een Toko in Lelystad weten te scoren. Tezamen hebben wij dus een complete set voor slechts € 41,95 op de kop kunnen tikken. Dat is redelijk conform met de prijzen voor de eenvoudige, lage kwaliteit, sets die u online kunt verkrijgen. Nadeel daarvan is ten eerste natuurlijk de erg lage kwaliteit, maar ook het feit dat je dan geen gescheiden compartimenten in de pan hebt, en dat die doorgaans werken op gelbranders.

Uiteraard hebben wij ook al aardig wat producten ingeslagen om te gaan fonduen. Zo hebben wij prachtige mooie opgerolde dunne plakjes biefstuk, dunne opgerolde plakjes lamsvlees, grote (Tiger Schrimp) garnalen, dumplings, tofoe, Chinese gehaktballetjes en wat kant en klare met water aan te maken soep boemboe's gekocht. Daarnaast hebben wij ook nog een pakje glasnoedels in huis want het is erg lekker om in een kommetje, waarin u ook uw gefonduede zaken kiepert als u deze uit de pan vist, onderin wat glasnoedels te doen en wat van de bouillon op te gieten. Even voor de kerst kopen wij nog een klein assortiment groente. Want ook dat mag natuurlijk niet ontbreken!

Wij zijn dus zo helemaal klaar voor de eerste kerstdag! Dus wat ons betreft mag morgen al de kerst wel beginnen 😉

BTW. Na de kerst zal ik deze blogpost nog updaten met wat foto's. Uw eventuele foto's kunt in de reacties kwijt!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/12/19/40873/

Laat een reactie achter