Heeft u wel eens een blik erwtensoep geproefd? Ja zelfs van de grote merken als Unox, Honig of California? Waardeloos! Het smaakt nergens naar. Slechts in de verte doet het denken aan erwtensoep.
De oplossing is heel simpel. Maak voortaan uw eigen erwtensoep. En als ik zeg simpel dan bedoel ik ook simpel. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het helemaal niet zo moeilijk, en ook helemaal niet duur om erwtensoep te maken.
Veel mensen hebben toch nog de voorstelling bij het maken van erwtensoep dat ze varkenspoot moeten gaan trekken en allemaal andere ouderwetse nonsens. Dat is helemaal niet nodig en stomweg ouderwets.
Natuurlijk, varkenspoot is net zo lekker maar zeker niet lekkerder en kost geen bal, maar voor veel mensen is zo'n drijvende varkenspoot niet echt aantrekkelijk. Zeker niet als men daar later het vlees af moet plukken. Dus een paar flinke karbonades werkt net zo goed en is net zo lekker.
Alles wat u nodig heeft om een lekkere erwtensoep te brouwen is wat tijd en vooral wat geduld. Maar het goede nieuws is… maak een flinke pan dan kunt u de rest van de week of de week erop er nog wat aan hebben. Want erwtensoep laat zich uitstekend invriezen zonder al te veel kwaliteitsverlies.
Overigens… weet u wat het verschil is tussen erwtensoep en snert? Erwtensoep is als u het dezelfde dag dat u het maakt eet en het daardoor nog dunner is. Het is snert als u het een dag/ nacht laat trekken en daardoor veel dikker is geworden. Meer verschillen zijn er niet.
Wat heeft u nodig voor een lekkere erwtensoep:
-
Spliterwten (circa 400 gram voor 2,5 liter soep).
-
500 gram schouder of gebroken* karbonade.
-
2 hele flinke of 5 kleine aardappelen.
-
400 gram winterpeen.
-
400 gram knolselderij.
-
2 flinke uien of 5 kleine uitjes.
-
200 tot 300 gram prei.
-
En uiteraard een overdosis rookworst!
En verder nog:
-
2 tot 3 laurierblaadjes.
-
20 gram verse bladselderij (of koop een knolselderij met het groen er nog aan).
-
10 gram verse peterselie.
-
Peper & Zout.
-
3 flinke eetlepels kruidenbouillon.
Wat belangrijk is, is dat u de spliterwten ruim de tijd geeft om te wellen. Het liefst een hele nacht. Of, maar dan eet u de erwtensoep, of eigenlijk dus snert pas de volgende dag, u kookt de spliterwten gewoon mee met de rest van de ingrediënten en laat de complete soep een nachtje staan. De soep zal dan, als u het dezelfde dag als dat u het maakt wilt eten, wel iets dunnen uitpakken dan u misschien wenst. Een nachtje laten staan is veel lekkerder.
Als u de spliterwten heeft laten wellen (of niet) dan doet u dit samen met de karbonades, de laurierbladeren, de helft van de selderijblad, de kruidenbouillon en circa 2 liter water in een pan. Kook dit vervolgens op een rustig vuur ongeveer een uurtje. Hou in de gaten dat u het water net tegen de kook aan wilt hebben want anders kunt u de erwten van de bodem schrapen.
Terwijl dit kookt heeft u voldoende tijd om alle andere handelingen te doen. Zoals het schillen en kleinsnijden van de knolselderij, het schrappen en kleinsnijden van de peen, het schillen en kleinsnijden van de wortel, de uien en het schoonmaken en snijden van de prei.
Maar let wel op, de soep zal zo fijn of grof worden als u de groentes maakt want niet alle knolselderij en worstel zal tot moes gekookt worden. Wilt u lekkere grove 'boeren' erwtensoep (onze voorkeur) snij dan de groentes niet te klein.
Voeg na ongeveer 45 minuten koken de knolselderij en de aardappel aan het kokende water toe. Breng nu het water weer aan de kook en laat het wederom net aan de kook lekker door pruttelen. Als u van mening bent dat de consistentie van de soep naar uw zin is, en dat kan na een half uur maar ook pas na een uur zijn, vis dan de karbonades uit de pan. Let wel op dat er geen botjes in de pan achter blijven van de nu zeer gare karbonades.
U kunt nu met gemak het bod van het vlees scheiden. Snij nu het vlees klein en doe het terug de pan in.
Schep nu de laurierbladeren uit de pan. Voeg nu de vers gesneden peterselie, de worstel, de prei, en de ui (die kunt u voor de lekker eerst even aanfruiten) en het restant van de bladselderij toe. Snij nu ook de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep.
Zie hier een recept voor het zelf maken van ambachtelijke rookworst.
Laat de soep nu nog 15 tot 20 minuten doorkoken tot alle ingrediënten goed gaar zijn en de consistentie van de soep naar uw zin is. Ondertussen even met regelmaat proeven om te zien of de soep helemaal naar uw smaak is. Voeg zo nodig nog wat peper, zout en kruidenbouillon toe. Zet, als de soep goed op smaak is het vuur uit.
In principe is de soep nu klaar om te eten. Maar de soep is pas echt op z'n lekkerste als u het nog een nachtje laat staan. Uiteraard gekoeld zodra de soep afgekoeld is. Alle smaken van de ingrediënten hebben dan goed de kans om door te soep te trekken. Is de soep wat te dik dan kunt u gerust wat water toevoegen, maar doe dit telkens een beetje zodat de soep niet te dun is.
Is de soep te dun na bereiding dan kunt u het beste nog wat aardappel toevoegen. Bent u al wat verder in het kookproces dan is het verstandig de aardappel te raspen. Ook het toevoegen van een blik doperwten, uiteraard zonder vocht, helpt goed om de soep dikker te maken.
Bespaartip: Koop, bijvoorbeeld bij een Turkse supermarkt een knolselderij met het groen er nog aan. Dit is stukken goedkoper dan een losse knolselderij en losse bladselderij bij de supermarkt kopen. Wel even goed wassen voor het snijden. Nu heeft u vaak, en dat is ook veel goedkoper dan voorgesneden knolselderij kopen, veel van de knolselderij over als u de hele knol (met groen) koopt. Niet weggooien! Schil het restant van de knolselderij en blancheer de knol even een paar minuten (circa 5), doe deze in een zakje voor de vriezer en vries de knol in na afkoelen voor de volgende keer. Zo heeft u voor drie keer knolselderij in huis als u erwtensoep wilt maken.
Product |
Hoeveelheid |
Prijs |
Waar |
Karbonades (incourant ofwel gebroken*) | 500 gram | € 1,25 | De Worstenmakerij of andere kilo slager |
Spliterwten | 400 gram | € 0,30 | Dekamarkt |
Aardappelen | 5 middelgrote | € 0,25 | Jumbo |
winterpeen | 400 gram | € 0,40 | Turkse Supermarkt |
Uien | 2 flinke uien | € 0,25 | Turkse Supermarkt |
Prei | 300 gram | € 0,30 | Turkse Supermarkt |
Knolselderij met groen | 1/2 deel = 400 gram | € 1,00 | Turkse Supermarkt |
Peterselie | 20 gram | € 0,15 | Turkse Supermarkt |
Laurierblad | 2 stuks | € 0,35 | Boni |
____________ Totaal |
______ € 4,25 |
* Incourante ofwel gebroken karbonades zijn karbonades die er niet zo mooi uitzien en daarom niet als schouderkarbonades verkocht kunnen worden. Dat is vele malen goedkoper en zeker net zo lekker!
U ziet, erwtensoep maken is niet moeilijk en ook niet duur. U hoeft ook niet te worstelen met varkenspoten en andere ellende want de toegevoegde waarde daarvan is volkomen nihil. U moet slechts wat tijd hebben en vooral geduldig zijn. Maar dan heeft u wel de lekkerste verse erwtensoep, of liever nog snert na een nachtje trekken, die er bestaat! Eet vooral heel smakelijk!
78 reacties
Naar het reactie formulier ↓
Marcel
30 november 2010 om 10:28 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hallo,
Wie is er toch ooit op het idee gekomen om aardappels en rookworst in erwten soep te doen?????
Op de eerste plaats hoort dat er helemaal niet in de rookworst beinvloed de smaak van de soep.
En aardappels waarom aardappels ik heb het ooit eens gegeten met aardappel nou sorry niet te knagen gewoon knolselderij en spek ipv karbonades en aardappels en rookworst bij voorkeur pekelspek en dat gewoon mee koken majammie
Meneer Veelkantie
30 november 2010 om 10:41 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Marcel,
U eet zeker ook stipt om half zes en gaat om half elf naar bed om vervolgens geen seconde later dan zeven uur weer op te staan uw tanden exact twee minuten te poetsen, enzovoort?
john
5 december 2014 om 11:59 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
er horen aardappels in Erwtensoep anders bind het niet genoeg en in erwtensoep moet je lepel kunnen staan.
Cadence
4 januari 2011 om 12:13 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
@marcel….
Whahahahaha !!! bahbah… smaken verschillen en als je het zelf beter kunt zet jouwn recept maar eens erop.. kunnen de mensen zelf beslissen wat ze het lekkerst vinden,
ik vind juist wel dat er lekker (veel) rookworst in een erwtensoep hoort… en karbonade.. hmmm lekker vooral als die van gaarigheid al uitelkaar valt…
pekelspek… jakkes !
carlo
15 februari 2011 om 9:59 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
kan allebei lekker zijn maar dit ligt toch voornamelijk aan de uitwerking van het recept;
vooral goed afproeven! zelf gebruik ik graag een combi van gerookt vetspek (met mate) en krabbetjes of spare ribs….mijn moeder deed er altijd verse worst in, ook lekker.
Meneer Veelkantie
15 februari 2011 om 12:28 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Helemaal waar Carlo.
Koken is wat mij betreft geen exacte wetenschap en recepten zijn slechts een richtsnoer waarvan je naar hartelust af kan en mag wijken.
MdJ
20 september 2011 om 6:23 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Wij doen er altijd als extra een (groninger) droge worst door. Vinden wij erg lekker
Ieder zijn ding.
Oh en vetspek met mate en krabbetjes/karbo’s zoals Carlo.
alex
7 oktober 2011 om 8:57 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
kan je het water waar je de erwten heb in laten wellen gebruiken als bouillon
Meneer Veelkantie
7 oktober 2011 om 3:50 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Alex,
Ik neem aan dat het een vraag is.
Je kunt het water waarin je de erwten liet wellen gebruiken. Maar als bouillon is het ongeschikt omdat er verder kraak nog smaak aan zal zitten.
floor
17 oktober 2011 om 6:24 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
De erwtensoep uit blik vinden wij hier heerlijk! en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan he
Meneer Veelkantie
17 oktober 2011 om 7:03 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Floor,
Perfect toch als soep uit blik aan jouw eisen voldoet. Niets mis mee.
Maar… een goede zelfgemaakte soep heeft net even dat beetje extra (voor ons). En niet zelden heel veel extra. Niet alleen in de veel rijkere smaak en consistentie, maar zeker ook qua mentale bevrediging die het zelf produceren van eten met zich meebrengt.
Maar het is beslist geen verplichting. Nogmaals, als jij tevreden bent dan is het toch prima in orde
margie
22 oktober 2011 om 4:48 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hallo Veelkantie,
Ik heb de erwtensoep gemaakt zoals je hebt beschreven, en wij vonden het heerlijk.
Wij hebben de soep de volgende dag gegeten, zodat zoals je schreef de soep nog lekkerder is.
Een heerlijk recept, en ik ga hem de komende periode zeker vaker maken.
Meneer Veelkantie
23 oktober 2011 om 2:48 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Margie,
Leuk om te horen. En nog leuker dat de snert, want dat is het natuurlijk de volgende dag, goed gesmaakt heeft.
Gerard
29 oktober 2011 om 12:21 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ik ga morgen voor het eerst in mijn leven snert maken, samen met mijn vriendin. Ze is een echt lekker `snertwief`Eerst boodschappies doen, terrasje pikken en dan aan de kook. Ik hoop dat het net zo lekker zal smaken als vroeger bij mijn moeder thuis.
Op bovenstaande vraag waarom er (veel) aardappelen in de snert `moeten`
Nou, wij zaten vroeger met veel monden aan tafel en de knip was leeg. Om alle monden te vullen werd de soep machtiger gemaakt door er extra aardappelen in te doen. Zo aten wij ook ´stoetepap`Oude kapjes brood met melk en suiker.Niet om zuinig te willen zijn maar om zuinig te moeten zijn!!
Johnny Boer van de Librije zou het recept graag hebben hahaha.
Meneer Veelkantie
29 oktober 2011 om 1:06 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Gerard,
Hahaha, ja oud brood met melk en suiker… Bij mij thuis noemde we dat gewoon broodpap.
Wij aten thuis ook regelmatig gekookte macaroni ellenboogjes met vanillevla en gewelde krenten.
Mijn ouders maakte ook wel eens Brinta aan met warm water ipv melk. Werd het net beton.
Het was allemaal armoedevoer. Snoep en frisdrank kende we helemaal niet. Was geen geld voor. Maar we deden het ermee en zeurde als kinderen niet. Zo was het nu eenmaal. Tegenwoordig ben je als kind kennelijk al arm als je geen dure merkkleding, Blackberry en iPad hebt.
Gerard
29 oktober 2011 om 12:24 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
En uhh, Froukje ik hou van je, zeker als je naar snert ruikt.
Inge
30 oktober 2011 om 9:35 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ik heb gisteren de erwtensoep gemaakt en supergoed gelukt al zeg ik het zelf!
Bedankt voor het heerlijke en goeie recept. Zo ga ik hem vaker maken!
josje
7 november 2011 om 1:45 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Wie het berekend heeft loopt jaren . DE KOSTEN VAN DE SOEP ZIJN ZEKER HET DUBBELE. ALLEEN AL DE KARBONADES.
Meneer Veelkantie
7 november 2011 om 3:14 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Josje,
‘loopt jaren…’? Welke taal is dat?
De totale verantwoording staat er keurig bij. Je kunt het nakijken. Ik ben er nog even snel overheen gegaan en ik heb de kosten zelfs iets te ruim genomen zag ik.
Kan zijn dat als je alles bij de Albert Heijn haalt dat je duurder uit bent. Maar dat is dan jouw probleem.
Fort
7 november 2011 om 3:38 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ja Veelkantie…. hoe durf je!!!!???
Je bent het water vergeten….
Vriendelijke groet,
Fort
Meneer Veelkantie
7 november 2011 om 5:30 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Fort,
Hehehe, ja en ik ben het gas ook nog vergeten. Stom stom stom!
ATE
9 november 2011 om 3:38 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ha, wat leuk om alles hierboven te lezen. Veelkantie, het recept staat er super duidelijk op en zal zien of het wat wordt. Ben zeker fan van snert!!! Super hoe je het laat zien met plaatjes erbij.
Groetjes Ate
Meneer Veelkantie
10 november 2011 om 1:28 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ate,
Bedankt *doet een buiging*
Elke
19 november 2011 om 7:54 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Op het gas staat een oude grote pan van mijn grootmoeder. Erin alles zoals op deze site staat. Mijn slager gaf ook nog een hambeen mee om mee te koken. Dat stuk heb ik net afgezocht, net als ik mijn grootmoeder altijd zag doen. Zo spannend hoe het zal smaken! In keer geval is het doen al heel leuk! Nu maar hopen op een strenge winter. Morgenochtend om 10 uur de ijsbaan op dan smaakt de soep vast nog beter…. Eet smakelijk.
Loesje
22 januari 2012 om 9:21 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Vrijdag de erwtensoep gemaakt, volgens het bovenstaande recept. Inderdaad veel werk, maar super lekker.
Kleine kanttekening: Gebroken karobonades kon ik niet krijgen bij 3 verschillende slagers. Dus die prijs viel hoger uit. Turkse markt koop ik altijd al veel in (Maar ja, zij eten geen varkensvlees)
Meneer Veelkantie
4 februari 2012 om 2:10 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Loesje,
Sorry voor de late reactie. Las je reactie nu pas.
Gebroken of incourante karbonades kun je veelal bij kiloslagers krijgen. Is niet de mooiste kwaliteit maar voor de soep is het prima.
Heb je geen kilo- of voordeelslager dan kun je de karbonades vaak in de aanbieding kopen. Gewoon in de vriezer leggen en de eerstvolgende keer als je ze nodig hebt even ontdooien en je komt een stuk voordeliger uit
Essie
12 februari 2012 om 8:17 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Vrijdag voor het eerst van mijn leven een pan erwtensoep gemaakt en hiervoor jullie recept gebruikt. Was best veel werk maar het was de moeite waard, iedereen vond de soep heerlijk! (Behalve ik, maar ik lust geen erwtensoep
Meneer Veelkantie
12 februari 2012 om 8:42 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Dank je Essie voor het compliment. Jammer dat je er zelf niets aan had. Maar wel lief dat je dat voor andere overhebt
Dick
25 februari 2012 om 7:21 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hoi Veelkantie
Straks ga ik jouw recept maken om morgen lekker samenmet mijn vriendin te gaan eten. Ik laat je weten hoe het gesmaakt heeft
Groetjes Dick
Meneer Veelkantie
25 februari 2012 om 10:34 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Dick,
Hoor het graag van je. Succes bij het maken
Dick
26 februari 2012 om 9:50 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hey Veelkantie,
Ik vind het een Supersoep! We hebben er vanavond heerlijk van gegeten! Na een nachtje koelkast was het een heerlijke dikke snert !!! Jammie!!! De enkele negatieve reacties van hier boven zijn dan ook bij mij en mijn vriendin kompleet van tafel geveegd.
Dank je wel voor het recept.
Groetjes Diana en Dick
Meneer Veelkantie
26 februari 2012 om 10:25 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Dick,
Geweldig leuke reactie en blij dat de soep in de smaak is gevallen. En ik kan je uiteraard alleen maar gelijk geven
Tino
1 april 2012 om 11:18 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hallo,
Wat een superwebsite!
Ik was op zoek naar een uitleg over het maken van frikadelbroodje. Ik wil dit samen met mijn kinderen gaan maken. Heerlijk simpele uitleg een geen brallerig gedoe met dure ingrediënten. Heel mooi!
Wat betreeft de negatieve uitlatingen hierboven, iedereen moet in de snert doen wat hij/zij zelf wil, toch? Zo doe ik er geen knolselderij in, simpelweg omdat ik dat niet lekker vind… Maar een heerlijke Hemaworst gaat er wel in. En aardappel voor de binding gaat er ook in, ook voor de binding.
Ik las op je site dat je ook vlees rookt. Ik heb vorige week zelf een hele kip in de rookton geroookt. Ik heb nog nooit een malser stukje kip gehad…
Nu zou ik ook graag eens koud gaan roken ( geen kip, natuurlijk…). Heb jij daar ervaring mee?
Nogmaals, wat een leuke site. Ga zo door!
Groet, Tino
Meneer Veelkantie
1 april 2012 om 12:55 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Tino,
Nee, ik heb nog geen ervaring met koud roken van producten. Maar erg ingewikkeld is het niet. Verdiep je, je er maar eens in, voor zover je dat nog niet gedaan hebt. Het is vrij eenvoudig.
peter
11 april 2012 om 9:27 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
jammer van het negatieve van de zwienepoot.
deze pluk je niet van t bot af maar zuig/slobber je er vanaf ,zo gaar moet ie.
en helaas de junkfood/appelmoes/vistick generatie is er niet mee opgevoed.
want mama moest werken.
en waarom overvloed aan rookworst,deze voegd aan de snert geen smaak toe.
maar ach : over smaak valt niet te twisten.
recept is wel okee,behalve groene erwten week je nacht in water.
spliterwten zijn al gebroken,en kan je na spoelen zo meekoken(zie verpakking).
grtn peter
Meneer Veelkantie
12 april 2012 om 12:39 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Peter,
Ik ben alles behalve van de ‘junkfood/ appelmoes/ visstick generatie, maar ook ik vind varkenspoot in mijn soep niet smakelijk.
De rookworst geeft wel degelijk smaak aan de soep als je het lekker een poosje in de pan laat zitten. Bovendien smaakt rookworst zelf ook nog eens ergens naar.
Spliterwten zijn gevriesdroogd dus die kun je het beste een poosje, bijvoorbeeld door ze mee te koken, laten wellen waardoor ze ook echt goed opgenomen worden in de soep. Een hele nacht is niet strikt noodzakelijk maar komt de consistentie van de soep wel ten goede. Zeker als het doel snert is. Aangezien wij de erwtensoep altijd een nacht laten staan voordat wij deze eten vallen de erwten heel mooi uit elkaar. Dus slaan wij het wellen gewoon over.
peter
12 april 2012 om 9:45 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
okee: over smaak gaan we niet twisten.
maar noem t “varkenspoten erwtensoep dan aub niet “domweg ouderwets.
wbt rookworst:die voeg je pas laatste kwartier toe.
wij zelf voegen rookworst de volgende dag toe als al t andere lekkere vlees dr al uitgevist is.
verder: waar bemoei ik me eingelijk ook mee.
dit gaat over erwtensoep.
en ik ben van de SNERT generatie.
maaruh.
k ga wat info-en over vlees roken.
want daardoor kwam ik op deze site.
biedewee :goeie tips lees ik hierover.
grtn peter.
henk
13 april 2012 om 1:20 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
@peter,
welk deel van de varkenspoot gebruik je voor snert?? en hoe groot zijn de stukken poot die je in de soep doet??? het lijkt mij nl heerlijk!! ben dol op kluiven
gr henk
peter
13 april 2012 om 5:47 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
uurtje of 5/6 op een sudderplaatje
henk
13 april 2012 om 10:29 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
peter,
bedankt!! nu nog een varken kreupel maken,en smullen maar..
gr henk
peter
13 april 2012 om 11:52 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
een beetje lastig modderen op 2 en een halve poot voor zo een beest Henk.haha.
ikzelf stouw per jaar meerdere scharrelvarkens in de vriezer .
en extra poten en krulstaarten (smikkel) genoeg hiero voor de snert.
peter
13 april 2012 om 11:17 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
geknipt
…..U ziet, erwtensoep maken is niet moeilijk en ook niet duur. U hoeft ook niet te worstelen met varkenspoten en andere ellende want de toegevoegde waarde daarvan is volkomen nihil. U moet slechts wat tijd hebben en vooral geduldig zijn. Maar dan heeft u wel de lekkerste verse erwtensoep, of liever nog snert na een nachtje. trekken, die er bestaat! Eet vooral heel smakelijk!…..
en hieboven geplakt.
en verneem dat u wat teks hebt aangepast .
namelijk domweg ouderwetse varkenspoten wordt nu: worstelen ermee en u ellende schrijft u??
ZWAK: maar reden zal jouw allergie voor zwienepoot wel zijn
TIJD EN VOORAL GEDULDIG ZIJN.: krek, maar dat red je niet in 3 uur .
zelfs een karbonade moet minimaal 4 uur pruttelen wil moet van t bot afvallen.
en zo hoort t (geduld)weet je.
verder: t dikker worden van de soepen na een nacht komt vooral door vochtverdampen.
natuurlijk trekken de smaak aroma s wel meer door net als bij stampotten.
verder over soepen:
stelling van mij : lekkere soep gekookt binnen 4 uur trek je uit een blik.
(zelfs tegenwoordig met plastieksmaak)yakk
: echte soep maak je zelf ( MET GEDULD ) weet je wel.
Meneer Veelkantie
14 april 2012 om 12:10 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Peter,
Ik heb helemaal geen tekst aangepast. Ik hou niet van dit soort suggestieve geleuter beste Peter. Misschien is het beter als je eerst eens zorgvuldig leest voordat je begint te kraaien.
En voor zover ik weet heb ik geen allergie voor varkenspoten (weer zo’n domme suggestie). Alleen veel mensen vinden het niet smakelijk zo’n dobberende varkenspoot. En als ik de foto zo zie die je bij je reactie plaatste, en dan ook nog eens de tekst dat je aan de varkenspoot moet ‘slobberen’, dan kan ik me dat heel goed voorstellen.
Het gaat me dus helemaal niet om tijd en ik heb geduld genoeg. Behalve dan met drammerige figuren die allerhande onzin suggereren.
De soep wordt niet dikker door het vochtverdampen, want om te beginnen zit de deksel op de pan, maar doordat het vocht opgenomen wordt door de erwten, de aardappelen en de overige ingrediënten.
En prachtig dat jij ‘een stelling’ hebt, maar die gaat alleen op voor jou en voor wie zich er eventueel door aangesproken voelt, maar is geen wetmatigheid. Mensen moeten lekker doen wat ze zelf willen. Dat lijkt me een veel betere stelling. En als je het daar niet mee eens bent zal het me aan mijn anus oxideren.
henk
14 april 2012 om 1:14 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
peter, jij hebt het over 2 1/2 varkenspoot, er gaan dus bij jou 2 varkenspoten in de snert?? en staart?? vertel vertel er gaat een nieuwe wereld voor mij open
alvast bedankt
gr henk
Meneer Veelkantie
14 april 2012 om 1:40 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Henk & Peter,
Ik weet het niet mannen, maar ik heb op school geleerd dat een varken vier poten heeft. Nu veranderen dingen wel eens, en je weet het natuurlijk nooit met die gen-technologie van tegenwoordig, maar een varken die één poot mist heeft er nog drie over. En een varken die twee poten mist heeft er nog twee over. Hoe jullie dat doen met 2 1/2 poten… ik weet het even niet
peter
14 april 2012 om 1:41 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
klopt: ik heb gelezen en inmiddels bemerkt dat er niets is gewijzigd .
je hebt zelfs 2x antie varkenspoot gepost en die 2e heb ik overheen gelezen.
exuus voor mn onterechte bewering.
maar door t beter lezen schrik ik enorm over andere tips .
namelijk onderander: een BLIK doperwten toevoegen om de soep dikker te maken.
sorry: ik ben klaar hiero.
doe dan een blik wortels en dobbers: scheelt weer winterwortel schrapen.
wbt de onsmakelijke varkenspoot foto: Henk vroeg wat voor deel.
nou deze dus,en daar is niks mis mee.
gewoon een vakkundig schoongespoelde varkenspoot.
klaar om te gaan DOBBEREN in de pan . weer een FOUT
een poot zinkt en drijft niet boven in, en als je t goed doet raakt t net de bodem van de pan niet.
SUDDERplaatje weet je wel. en geduld.
nogmaals onsmakelijk: las ik niet in hoofdpagina ergens .. dezen site is niet voor dieracti-nogwat.
Meneer Veelkantie
14 april 2012 om 1:50 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Peter,
Ik snap dat je hevig geschrokken bent. Alsof er een kind van je doodgaat, zeg maar! Een blik doperwten… mens… wat een barbarij. Ik durf het alleen niet te veranderen (was ik overigens ook niet van plan) want dan ben ik bang dat je denkt dat het een samenzwering tegen jou is.
Peter, weet je wat ‘iets zeggen in overdrachtelijke zin’ betekend? Beeldspraak/ figuurlijk/ metaforisch/ zinnebeeldig. Dobberen is ‘overdrachtelijk’ bedoeld.
Moet je een dierenactivist zijn om dobberende (let op! overdrachtelijke zin) varkenspoten er niet lekker uit vinden te zien? Oké…
De tering… sommige mensen weten ook overal een discussie van te maken.
henk
14 april 2012 om 1:20 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
ok,mijn uitleg over het aantal poten van een varken in mijn opinie…
daar komt ie!!
op de foto van peter staat een varkenspoot,en volgens mij is dat een halve poot,en geen hele……….
dus als ik een varken een halve poot afhak dan heeft hij nog???? juist 3 1/2 poot
die vorige reply van mij was na kort na ontwaken, en dan ben ik niet zo heel helder…..
sorry voor mijn stomme stomme stomme fout
gr henk
peter
5 juni 2012 om 12:09 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
okee Henk: laat dan maar is een foto van een hele zwienepoot zien .
en dan van: zoek de verschillen.
trouwens, zomer 3-6-2012: 10 graden buutn.
dus maar weer een ECHTE pan snert gemaakt hiero, met zwienepoot ,en absoluut gien smaakvernachelnde rookworst dr in
Meneer Veelkantie
5 juni 2012 om 12:31 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Beste Peter’s,
Er reageren nu twee Peter’s op Veelkantie. Een met een grote en één met een kleine P. Ik kan jullie wel uit elkaar houden door het IP adres en het emailadres. Maar dat kunnen andere lezers natuurlijk niet zien. Gevolg is dat jullie voor de lezers nauwelijks uit elkaar te houden zijn. Zou één van jullie een kleine toevoeging aan jullie voornaam willen doen zodat lezers het verschil nog kunnen zien?
Lowy Cremers
18 juli 2012 om 4:25 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
ALLEMAAL LEUK EN AARDIG MAAR VERTEL EENS WAAR IN tHAILAND VERKOPEN ZE SPLITERWTEN,,,,,
lINZEN GENOEG MAAR SPLITERWTEN,,
lOWY
Meneer Veelkantie
18 juli 2012 om 4:51 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Lowy,
IK HEB GEEN IDEE… IK WOON NIET IN THAILAND…
MAAR IS ER IETS MIS MET JE TOETSENBORD? WANT MET ALLEMAAL CAPS LIJKT HET NET OF JE SCHREEUWT. ZOU JE DE CAPSLOCK VOLGENDE KEER UIT WILLEN ZETTEN ALS JE EEN BERICHT TYPT?
ALVAST BEDANKT
Lowy Cremers
18 juli 2012 om 11:29 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Bedankt en sorry deze analfabeet snapt nu dat het niet netjes overkwam die knaklocks stond aan ha ha hiervoor mijn welgemeende excuus .Jammer maar misschien is er iemand anders die weet waar ze spliterwten verkopen in dit fijne land he.Ik gebruik nu Linzen en dat smaakt ook wel mits je de juiste ingredienten er bij doet he,maar ja echte spliterwten is lekkerder toch?We mijn Thaise vrouw kan nu stampot kroketten en Loempias maken en het is een groot sukses.Bedankt en gegroet Lowy en Honnybee cremers Udonthani Thailand
Meneer Veelkantie
18 juli 2012 om 12:00 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Lowy,
Geen probleem. Soms ben je er niet van bewust
Oké, de vraag is dus of iemand weet waar je spliterwten in Thailand kunt kopen? Dirk misschien? Overigens zijn gedroogde spliterwten heel goed in een pakketje te versturen. Dus als iemand zich geroepen voelt?
IK vind het overigens wel grappig dat ik jouw vrouw, als Thaise, kennelijk geleerd heb om loempia’s te maken
Dirk van Geffen
19 juli 2012 om 2:29 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hallo Veelkantie en Lowy,
Hier in Chiang Mai kunnen wij gewoon spliterwten kopen bij een supermarkt
Rimping.Net nog met een kennis gebeld,waar ik af en toe erwtensoep van
krijg,en hij bevestigde dit.Lowy heeft al eens contact gehad met Josh uit
Chiang Mai.
En de groeten,
Dirk Dutch Snacks.
Meneer Veelkantie
19 juli 2012 om 7:39 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Dirk,
Bedankt voor de tip. Hoop dat Lowy er iets mee kan
Roland Bombeeck
14 september 2012 om 8:23 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Mooie uitspraken hoor meneer Veelkantie.
Kortom een heel leuke site ga zo door.
Meneer Veelkantie
28 oktober 2012 om 3:46 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Oh, nog even een aanvulling na de maaltijd
Hamschijven… van die lekkere grote joekels…. doen het ook geweldig zo niet beter in de erwtensoep.
Batzz 1981
10 november 2012 om 3:38 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Die varkens poot is natuurlijk geen nonsens want het vlees wat in een hak zit is nog geen karbonade. En die dosis rookworst ja Unox fratsen hoort niet in de snert en die aardappel maakt de snert weeïg en zoet dus ook geen aanraden gewoon staan laten morgen is ie dik. Trouwens ik gooi er ook varkensoren in dat kan.
Meneer Veelkantie
10 november 2012 om 3:57 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Batzz,
Zullen we het er gewoon op houden dat dit jouw persoonlijke smaak is, zoals het recept onze persoonlijke voorkeur is? Wat wel en niet ‘hoort’ is niet aan jou of aan mij om voor andere te bepalen.
Overigens zit in een varkens(onder)pootje nauwelijks vet. Het is zo ongeveer het magerste deel van het varken. Wil je meer vet in de soep dan kan ik mensen aanraden om i.p.v. karbonades (die doorgaans al vetter zijn dan een varkens(onder)pootje) hamschijven (liefst met zwoerd) te gebruiken. En weeïg en zoet door de aardappel? Heel wonderlijk. Kennelijk is het vooral jouw opvattingen over ‘wat wel en wat niet hoort’ hetgeen dat jouw smaak bepaald. Maar dat mag hoor… Gewoon doen zoals jij denkt dat het ‘hoort’. Maar beste Batzz en andere militante ‘hoe het hoort’ mensen… hou nou toch gewoon eens op met het andere jullie wet voor te schrijven.
Batzz 1981
10 november 2012 om 3:46 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ik heb dit bovenstaand recept gekookt precies als hierboven en het is best lekker maar ik mis het vet uit de swiennehakke maar ja toch lekker.
Roger
17 november 2012 om 5:36 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Jaja ook ik heb het recept gemaakt en morgen als die op zijn lekkerst is ga ik hem pas eten. Ben benieuwd!.
Meneer Veelkantie
17 november 2012 om 5:45 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ben benieuwd wat je ervan vind Roger. Ik neem zomaar aan dat ik er meer van ga horen
Roger
18 november 2012 om 7:45 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Hij is superrrrr !! Ik heb er ook nog twee speklappen bij gedaan en om het nog lekkerder te maken als dan die als is…. mijn favorieten worst in stukjes erbij. (groninger metworst met kruidnagel)en deze worst is het lekkerst als je die vlak voor dat je het gaat eten erbij doet. En omdat er niemand thuis erwten soep lust heb ik voorlopig een aardig voorraadje in de viezer liggen.
Op naar het volgende recept!
Meneer Veelkantie
19 november 2012 om 3:12 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Roger,
Altijd goed om te horen dat het gesmaakt heeft.
Wel even een vraagje. Hoe verwerk je de speklappen in de soep?
Roger
20 november 2012 om 7:41 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Die heb ik eerst licht aangebakken en toen in kleine stukjes gesneden.
Zo vind je toch nog iets van vet in je soep zonder dat het van die ranzige stukken zijn:)
Meneer Veelkantie
21 november 2012 om 2:18 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Roger,
Oké… Klinkt ook wel lekker. Beetje bacon in de soep
Maar smelten de stukjes speklap een beetje in de soep?
Moniek
15 december 2012 om 8:17 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Het was heerlijk !
Mevrouw Veelkantie
15 december 2012 om 8:20 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Fijn om horen dat het lekker was! Wij gaan volgend weekend weer een pan maken, heb er nu al trek in….
Meneer Veelkantie
16 december 2012 om 11:43 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Dank je Moniek, leuk om te horen
Lucia
29 december 2012 om 10:15 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Oudejaarsavond met 10 Volwassenen, 3 pubers en 8 onder 10. Ik heb geen idee hoeveel liter soep?
Lucia
Meneer Veelkantie
29 december 2012 om 10:23 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Lucia,
We hebben het dus over totaal 21 personen waarvan 8 kinderen onder de 10?
Hoeveel wil je ze geven? Een bakje soep per persoon?
In dat geval meet je gewoon een soepkom af en vermenigvuldigd dit met 13 en voor de kinderen onder de 10 meet je iets meer dan een halve soepkom af en vermenigvuldigd dit met 8. Doe daar nog zeker een hele soepkom bij voor het verdampen en intrekken in met name de spliterwten e.d.. Nu heb je het aantal liters soep dat je nodig hebt. Ofwel ongeveer zoveel als je nodig hebt om iedereen een bakje soep te serveren.
Jos W.
9 januari 2013 om 12:22 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Gisteren voor het eerst deze erwtensoep gemaakt. Wat een succes! Iedereen vond het heerlijk. Alles goed grof gesneden en een nacht laten staan. Toen ik het gisteravond wilde verwarmen, kon ik er bijna punten uit snijden!
Qua vlees een beetje afgeweken. Ik heb 2 rookworsten gebruikt en uitgebakken spekjes.
Meneer Veelkantie
9 januari 2013 om 12:25 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Jos,
Leuk om te horen man
Frank
10 december 2013 om 9:47 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Tip voor de lange kooktijd van de spliterwten en het varkensvlees te verkorten:
Snelkookpan
Voor mij onmisbaar bij het maken van erwtensoep.
Meneer Veelkantie
10 december 2013 om 11:52 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Frank,
Goeie tip
h freriks
30 januari 2014 om 1:10 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
hallo een grote knikker in de soep meekoken brand de soep nooit aan
Meneer Veelkantie
30 januari 2014 om 1:14 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Klopt, en een goede tip!
Een sudderplaatje helpt overigens ook prima.