«

»

sep 24 2011

Bericht afdrukken

Erwtensoep maken. Simpel en heerlijk!altHeeft u wel eens een blik erwtensoep geproefd? Ja zelfs van de grote merken als Unox, Honig of California? Waardeloos! Het smaakt nergens naar. Slechts in de verte doet het denken aan erwtensoep.

De oplossing is heel simpel. Maak voortaan uw eigen erwtensoep. En als ik zeg simpel dan bedoel ik ook simpel. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het helemaal niet zo moeilijk, en ook helemaal niet duur om erwtensoep te maken.

Veel mensen hebben toch nog de voorstelling bij het maken van erwtensoep dat ze varkenspoot moeten gaan trekken en allemaal andere ouderwetse nonsens. Dat is helemaal niet nodig en stomweg ouderwets.

Natuurlijk, varkenspoot is net zo lekker maar zeker niet lekkerder en kost geen bal, maar voor veel mensen is zo'n drijvende varkenspoot niet echt aantrekkelijk. Zeker niet als men daar later het vlees af moet plukken. Dus een paar flinke karbonades werkt net zo goed en is net zo lekker.

Alles wat u nodig heeft om een lekkere erwtensoep te brouwen is wat tijd en vooral wat geduld. Maar het goede nieuws is… maak een flinke pan dan kunt u de rest van de week of de week erop er nog wat aan hebben. Want erwtensoep laat zich uitstekend invriezen zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Overigens… weet u wat het verschil is tussen erwtensoep en snert? Erwtensoep is als u het dezelfde dag dat u het maakt eet en het daardoor nog dunner is. Het is snert als u het een dag/ nacht laat trekken en daardoor veel dikker is geworden. Meer verschillen zijn er niet.

Wat heeft u nodig voor een lekkere erwtensoep:

 • altSpliterwten (circa 400 gram voor 2,5 liter soep).
 • 500 gram schouder of gebroken* karbonade.
 • 2 hele flinke of 5 kleine aardappelen.
 • 400 gram winterpeen.
 • 400 gram knolselderij.
 • 2 flinke uien of 5 kleine uitjes.
 • 200 tot 300 gram prei.
 • En uiteraard een overdosis rookworst!

En verder nog:

 • 2 tot 3 laurierblaadjes.
 • 20 gram verse bladselderij (of koop een knolselderij met het groen er nog aan).
 • 10 gram verse peterselie.
 • Peper & Zout.
 • 3 flinke eetlepels kruidenbouillon.

Wat belangrijk is, is dat u de spliterwten ruim de tijd geeft om te wellen. Het liefst een hele nacht. Of, maar dan eet u de erwtensoep, of eigenlijk dus snert pas de volgende dag, u kookt de spliterwten gewoon mee met de rest van de ingrediënten en laat de complete soep een nachtje staan. De soep zal dan, als u het dezelfde dag als dat u het maakt wilt eten, wel iets dunnen uitpakken dan u misschien wenst. Een nachtje laten staan is veel lekkerder.

Als u de spliterwten heeft laten wellen (of niet) dan doet u dit samen met de karbonades, de laurierbladeren, de helft van de selderijblad, de kruidenbouillon en circa 2 liter water in een pan. Kook dit vervolgens op een rustig vuur ongeveer een uurtje. Hou in de gaten dat u het water net tegen de kook aan wilt hebben want anders kunt u de erwten van de bodem schrapen.

alt

Terwijl dit kookt heeft u voldoende tijd om alle andere handelingen te doen. Zoals het schillen en kleinsnijden van de knolselderij, het schrappen en kleinsnijden van de peen, het schillen en kleinsnijden van de wortel, de uien en het schoonmaken en snijden van de prei.

Maar let wel op, de soep zal zo fijn of grof worden als u de groentes maakt want niet alle knolselderij en worstel zal tot moes gekookt worden. Wilt u lekkere grove 'boeren' erwtensoep (onze voorkeur) snij dan de groentes niet te klein.

Voeg na ongeveer 45 minuten koken de knolselderij en de aardappel aan het kokende water toe. Breng nu het water weer aan de kook en laat het wederom net aan de kook lekker door pruttelen. Als u van mening bent dat de consistentie van de soep naar uw zin is, en dat kan na een half uur maar ook pas na een uur zijn, vis dan de karbonades uit de pan. Let wel op dat er geen botjes in de pan achter blijven van de nu zeer gare karbonades.

alt

U kunt nu met gemak het bod van het vlees scheiden. Snij nu het vlees klein en doe het terug de pan in.

alt

Schep nu de laurierbladeren uit de pan. Voeg nu de vers gesneden peterselie, de worstel, de prei, en de ui (die kunt u voor de lekker eerst even aanfruiten)  en het restant van de bladselderij toe. Snij nu ook de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep.

Zie hier een recept voor het zelf maken van ambachtelijke rookworst.

Laat de soep nu nog 15 tot 20 minuten doorkoken tot alle ingrediënten goed gaar zijn en de consistentie van de soep naar uw zin is. Ondertussen even met regelmaat proeven om te zien of de soep helemaal naar uw smaak is. Voeg zo nodig nog wat peper, zout en kruidenbouillon toe. Zet, als de soep goed op smaak is het vuur uit.

In principe is de soep nu klaar om te eten. Maar de soep is pas echt op z'n lekkerste als u het nog een nachtje laat staan. Uiteraard gekoeld zodra de soep afgekoeld is. Alle smaken van de ingrediënten hebben dan goed de kans om door te soep te trekken. Is de soep wat te dik dan kunt u gerust wat water toevoegen, maar doe dit telkens een beetje zodat de soep niet te dun is.

alt

Is de soep te dun na bereiding dan kunt u het beste nog wat aardappel toevoegen. Bent u al wat verder in het kookproces dan is het verstandig de aardappel te raspen. Ook het toevoegen van een blik doperwten, uiteraard zonder vocht, helpt goed om de soep dikker te maken.

Bespaartip: Koop, bijvoorbeeld bij een Turkse supermarkt een knolselderij met het groen er nog aan. Dit is stukken goedkoper dan een losse knolselderij en losse bladselderij bij de supermarkt kopen. Wel even goed wassen voor het snijden. Nu heeft u vaak, en dat is ook veel goedkoper dan voorgesneden knolselderij kopen, veel van de knolselderij over als u de hele knol (met groen) koopt. Niet weggooien! Schil het restant van de knolselderij en blancheer de knol even een paar minuten (circa 5), doe deze in een zakje voor de vriezer en vries de knol in na afkoelen voor de volgende keer. Zo heeft u voor drie keer knolselderij in huis als u erwtensoep wilt maken.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Karbonades (incourant ofwel gebroken*) 500 gram € 1,25 De Worstenmakerij of andere kilo slager
Spliterwten 400 gram € 0,30 Dekamarkt
Aardappelen 5 middelgrote € 0,25 Jumbo
winterpeen 400 gram € 0,40 Turkse Supermarkt
Uien 2 flinke uien € 0,25 Turkse Supermarkt
Prei 300 gram € 0,30 Turkse Supermarkt
Knolselderij met groen 1/2 deel = 400 gram € 1,00 Turkse Supermarkt
Peterselie 20 gram € 0,15 Turkse Supermarkt
Laurierblad 2 stuks € 0,35 Boni

____________

Totaal

______

€ 4,25


* Incourante ofwel gebroken karbonades zijn karbonades die er niet zo mooi uitzien en daarom niet als schouderkarbonades verkocht kunnen worden. Dat is vele malen goedkoper en zeker net zo lekker!

U ziet, erwtensoep maken is niet moeilijk en ook niet duur. U hoeft ook niet te worstelen met varkenspoten en andere ellende want de toegevoegde waarde daarvan is volkomen nihil. U moet slechts wat tijd hebben en vooral geduldig zijn. Maar dan heeft u wel de lekkerste verse erwtensoep, of liever nog snert na een nachtje trekken, die er bestaat! Eet vooral heel smakelijk!

Heeft u nog een heerlijk erwten- of snerwtensoep recept? Plaats het in het forum!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/09/24/erwtensoep-maken-simpel-en-heerlijk/

78 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Marcel

  Hallo,

  Wie is er toch ooit op het idee gekomen om aardappels en rookworst in erwten soep te doen?????
  Op de eerste plaats hoort dat er helemaal niet in de rookworst beinvloed de smaak van de soep.
  En aardappels waarom aardappels ik heb het ooit eens gegeten met aardappel nou sorry niet te knagen gewoon knolselderij en spek ipv karbonades en aardappels en rookworst bij voorkeur pekelspek en dat gewoon mee koken majammie

  1. Meneer Veelkantie

   Marcel,

   U eet zeker ook stipt om half zes en gaat om half elf naar bed om vervolgens geen seconde later dan zeven uur weer op te staan uw tanden exact twee minuten te poetsen, enzovoort?

  2. john

   er horen aardappels in Erwtensoep anders bind het niet genoeg en in erwtensoep moet je lepel kunnen staan.

 2. Cadence

  @marcel….
  Whahahahaha !!! bahbah… smaken verschillen en als je het zelf beter kunt zet jouwn recept maar eens erop.. kunnen de mensen zelf beslissen wat ze het lekkerst vinden,
  ik vind juist wel dat er lekker (veel) rookworst in een erwtensoep hoort… en karbonade.. hmmm lekker vooral als die van gaarigheid al uitelkaar valt…
  pekelspek… jakkes !

 3. carlo

  kan allebei lekker zijn maar dit ligt toch voornamelijk aan de uitwerking van het recept;
  vooral goed afproeven! zelf gebruik ik graag een combi van gerookt vetspek (met mate) en krabbetjes of spare ribs….mijn moeder deed er altijd verse worst in, ook lekker.

  1. Meneer Veelkantie

   Helemaal waar Carlo.

   Koken is wat mij betreft geen exacte wetenschap en recepten zijn slechts een richtsnoer waarvan je naar hartelust af kan en mag wijken.

 4. MdJ

  Wij doen er altijd als extra een (groninger) droge worst door. Vinden wij erg lekker :)
  Ieder zijn ding.

  Oh en vetspek met mate en krabbetjes/karbo’s zoals Carlo.

 5. alex

  kan je het water waar je de erwten heb in laten wellen gebruiken als bouillon

  1. Meneer Veelkantie

   Alex,

   Ik neem aan dat het een vraag is.

   Je kunt het water waarin je de erwten liet wellen gebruiken. Maar als bouillon is het ongeschikt omdat er verder kraak nog smaak aan zal zitten.

 6. floor

  De erwtensoep uit blik vinden wij hier heerlijk! en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan he

  1. Meneer Veelkantie

   Floor,

   Perfect toch als soep uit blik aan jouw eisen voldoet. Niets mis mee.

   Maar… een goede zelfgemaakte soep heeft net even dat beetje extra (voor ons). En niet zelden heel veel extra. Niet alleen in de veel rijkere smaak en consistentie, maar zeker ook qua mentale bevrediging die het zelf produceren van eten met zich meebrengt.

   Maar het is beslist geen verplichting. Nogmaals, als jij tevreden bent dan is het toch prima in orde ;)

 7. margie

  Hallo Veelkantie,
  Ik heb de erwtensoep gemaakt zoals je hebt beschreven, en wij vonden het heerlijk.
  Wij hebben de soep de volgende dag gegeten, zodat zoals je schreef de soep nog lekkerder is.
  Een heerlijk recept, en ik ga hem de komende periode zeker vaker maken.

  1. Meneer Veelkantie

   Margie,

   Leuk om te horen. En nog leuker dat de snert, want dat is het natuurlijk de volgende dag, goed gesmaakt heeft.

 8. Gerard

  Ik ga morgen voor het eerst in mijn leven snert maken, samen met mijn vriendin. Ze is een echt lekker `snertwief`Eerst boodschappies doen, terrasje pikken en dan aan de kook. Ik hoop dat het net zo lekker zal smaken als vroeger bij mijn moeder thuis.

  Op bovenstaande vraag waarom er (veel) aardappelen in de snert `moeten`
  Nou, wij zaten vroeger met veel monden aan tafel en de knip was leeg. Om alle monden te vullen werd de soep machtiger gemaakt door er extra aardappelen in te doen. Zo aten wij ook ´stoetepap`Oude kapjes brood met melk en suiker.Niet om zuinig te willen zijn maar om zuinig te moeten zijn!!
  Johnny Boer van de Librije zou het recept graag hebben hahaha.

  1. Meneer Veelkantie

   Gerard,

   Hahaha, ja oud brood met melk en suiker… Bij mij thuis noemde we dat gewoon broodpap.

   Wij aten thuis ook regelmatig gekookte macaroni ellenboogjes met vanillevla en gewelde krenten.

   Mijn ouders maakte ook wel eens Brinta aan met warm water ipv melk. Werd het net beton.

   Het was allemaal armoedevoer. Snoep en frisdrank kende we helemaal niet. Was geen geld voor. Maar we deden het ermee en zeurde als kinderen niet. Zo was het nu eenmaal. Tegenwoordig ben je als kind kennelijk al arm als je geen dure merkkleding, Blackberry en iPad hebt.

 9. Gerard

  En uhh, Froukje ik hou van je, zeker als je naar snert ruikt.

 10. Inge

  Ik heb gisteren de erwtensoep gemaakt en supergoed gelukt al zeg ik het zelf!
  Bedankt voor het heerlijke en goeie recept. Zo ga ik hem vaker maken!

 11. josje

  Wie het berekend heeft loopt jaren . DE KOSTEN VAN DE SOEP ZIJN ZEKER HET DUBBELE. ALLEEN AL DE KARBONADES.

  1. Meneer Veelkantie

   Josje,

   ‘loopt jaren…’? Welke taal is dat?

   De totale verantwoording staat er keurig bij. Je kunt het nakijken. Ik ben er nog even snel overheen gegaan en ik heb de kosten zelfs iets te ruim genomen zag ik.

   Kan zijn dat als je alles bij de Albert Heijn haalt dat je duurder uit bent. Maar dat is dan jouw probleem.

 12. Fort

  Ja Veelkantie…. hoe durf je!!!!???
  Je bent het water vergeten….

  Vriendelijke groet,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Hehehe, ja en ik ben het gas ook nog vergeten. Stom stom stom!

 13. ATE

  Ha, wat leuk om alles hierboven te lezen. Veelkantie, het recept staat er super duidelijk op en zal zien of het wat wordt. Ben zeker fan van snert!!! Super hoe je het laat zien met plaatjes erbij.

  Groetjes Ate

  1. Meneer Veelkantie

   Ate,

   Bedankt *doet een buiging* ;)

 14. Elke

  Op het gas staat een oude grote pan van mijn grootmoeder. Erin alles zoals op deze site staat. Mijn slager gaf ook nog een hambeen mee om mee te koken. Dat stuk heb ik net afgezocht, net als ik mijn grootmoeder altijd zag doen. Zo spannend hoe het zal smaken! In keer geval is het doen al heel leuk! Nu maar hopen op een strenge winter. Morgenochtend om 10 uur de ijsbaan op dan smaakt de soep vast nog beter…. Eet smakelijk.

 15. Loesje

  Vrijdag de erwtensoep gemaakt, volgens het bovenstaande recept. Inderdaad veel werk, maar super lekker.

  Kleine kanttekening: Gebroken karobonades kon ik niet krijgen bij 3 verschillende slagers. Dus die prijs viel hoger uit. Turkse markt koop ik altijd al veel in (Maar ja, zij eten geen varkensvlees)

 16. Meneer Veelkantie

  Loesje,

  Sorry voor de late reactie. Las je reactie nu pas.

  Gebroken of incourante karbonades kun je veelal bij kiloslagers krijgen. Is niet de mooiste kwaliteit maar voor de soep is het prima.

  Heb je geen kilo- of voordeelslager dan kun je de karbonades vaak in de aanbieding kopen. Gewoon in de vriezer leggen en de eerstvolgende keer als je ze nodig hebt even ontdooien en je komt een stuk voordeliger uit ;)

 17. Essie

  Vrijdag voor het eerst van mijn leven een pan erwtensoep gemaakt en hiervoor jullie recept gebruikt. Was best veel werk maar het was de moeite waard, iedereen vond de soep heerlijk! (Behalve ik, maar ik lust geen erwtensoep ;-)

  1. Meneer Veelkantie

   Dank je Essie voor het compliment. Jammer dat je er zelf niets aan had. Maar wel lief dat je dat voor andere overhebt ;)

 18. Dick

  Hoi Veelkantie

  Straks ga ik jouw recept maken om morgen lekker samenmet mijn vriendin te gaan eten. Ik laat je weten hoe het gesmaakt heeft

  Groetjes Dick

  1. Meneer Veelkantie

   Dick,

   Hoor het graag van je. Succes bij het maken ;)

 19. Dick

  Hey Veelkantie,

  Ik vind het een Supersoep! We hebben er vanavond heerlijk van gegeten! Na een nachtje koelkast was het een heerlijke dikke snert !!! Jammie!!! De enkele negatieve reacties van hier boven zijn dan ook bij mij en mijn vriendin kompleet van tafel geveegd.
  Dank je wel voor het recept.

  Groetjes Diana en Dick

  1. Meneer Veelkantie

   Dick,

   Geweldig leuke reactie en blij dat de soep in de smaak is gevallen. En ik kan je uiteraard alleen maar gelijk geven ;)

 20. Tino

  Hallo,

  Wat een superwebsite!
  Ik was op zoek naar een uitleg over het maken van frikadelbroodje. Ik wil dit samen met mijn kinderen gaan maken. Heerlijk simpele uitleg een geen brallerig gedoe met dure ingrediënten. Heel mooi!
  Wat betreeft de negatieve uitlatingen hierboven, iedereen moet in de snert doen wat hij/zij zelf wil, toch? Zo doe ik er geen knolselderij in, simpelweg omdat ik dat niet lekker vind… Maar een heerlijke Hemaworst gaat er wel in. En aardappel voor de binding gaat er ook in, ook voor de binding.

  Ik las op je site dat je ook vlees rookt. Ik heb vorige week zelf een hele kip in de rookton geroookt. Ik heb nog nooit een malser stukje kip gehad…

  Nu zou ik ook graag eens koud gaan roken ( geen kip, natuurlijk…). Heb jij daar ervaring mee?

  Nogmaals, wat een leuke site. Ga zo door!

  Groet, Tino

  1. Meneer Veelkantie

   Tino,

   Nee, ik heb nog geen ervaring met koud roken van producten. Maar erg ingewikkeld is het niet. Verdiep je, je er maar eens in, voor zover je dat nog niet gedaan hebt. Het is vrij eenvoudig.

 21. peter

  jammer van het negatieve van de zwienepoot.
  deze pluk je niet van t bot af maar zuig/slobber je er vanaf ,zo gaar moet ie.
  en helaas de junkfood/appelmoes/vistick generatie is er niet mee opgevoed.
  want mama moest werken.
  en waarom overvloed aan rookworst,deze voegd aan de snert geen smaak toe.
  maar ach : over smaak valt niet te twisten.

  recept is wel okee,behalve groene erwten week je nacht in water.
  spliterwten zijn al gebroken,en kan je na spoelen zo meekoken(zie verpakking).

  grtn peter

  1. Meneer Veelkantie

   Peter,

   Ik ben alles behalve van de ‘junkfood/ appelmoes/ visstick generatie, maar ook ik vind varkenspoot in mijn soep niet smakelijk.

   De rookworst geeft wel degelijk smaak aan de soep als je het lekker een poosje in de pan laat zitten. Bovendien smaakt rookworst zelf ook nog eens ergens naar.

   Spliterwten zijn gevriesdroogd dus die kun je het beste een poosje, bijvoorbeeld door ze mee te koken, laten wellen waardoor ze ook echt goed opgenomen worden in de soep. Een hele nacht is niet strikt noodzakelijk maar komt de consistentie van de soep wel ten goede. Zeker als het doel snert is. Aangezien wij de erwtensoep altijd een nacht laten staan voordat wij deze eten vallen de erwten heel mooi uit elkaar. Dus slaan wij het wellen gewoon over.

 22. peter

  okee: over smaak gaan we niet twisten.
  maar noem t “varkenspoten erwtensoep dan aub niet “domweg ouderwets.
  wbt rookworst:die voeg je pas laatste kwartier toe.
  wij zelf voegen rookworst de volgende dag toe als al t andere lekkere vlees dr al uitgevist is.

  verder: waar bemoei ik me eingelijk ook mee.
  dit gaat over erwtensoep.
  en ik ben van de SNERT generatie.
  maaruh.
  k ga wat info-en over vlees roken.
  want daardoor kwam ik op deze site.
  biedewee :goeie tips lees ik hierover.
  grtn peter.

 23. henk

  @peter,
  welk deel van de varkenspoot gebruik je voor snert?? en hoe groot zijn de stukken poot die je in de soep doet??? het lijkt mij nl heerlijk!! ben dol op kluiven ;-)

  gr henk

 24. peter

  uurtje of 5/6 op een sudderplaatje

  1. henk

   peter,

   bedankt!! nu nog een varken kreupel maken,en smullen maar..

   gr henk

  2. peter

   henk: peter, bedankt!! nu nog een varken kreupel maken,en smullen maar..gr henk

   een beetje lastig modderen op 2 en een halve poot voor zo een beest Henk.haha.
   ikzelf stouw per jaar meerdere scharrelvarkens in de vriezer .

   en extra poten en krulstaarten (smikkel) genoeg hiero voor de snert.

 25. peter

  geknipt
  …..U ziet, erwtensoep maken is niet moeilijk en ook niet duur. U hoeft ook niet te worstelen met varkenspoten en andere ellende want de toegevoegde waarde daarvan is volkomen nihil. U moet slechts wat tijd hebben en vooral geduldig zijn. Maar dan heeft u wel de lekkerste verse erwtensoep, of liever nog snert na een nachtje. trekken, die er bestaat! Eet vooral heel smakelijk!…..

  en hieboven geplakt.

  en verneem dat u wat teks hebt aangepast .
  namelijk domweg ouderwetse varkenspoten wordt nu: worstelen ermee en u ellende schrijft u??
  ZWAK: maar reden zal jouw allergie voor zwienepoot wel zijn

  TIJD EN VOORAL GEDULDIG ZIJN.: krek, maar dat red je niet in 3 uur .
  zelfs een karbonade moet minimaal 4 uur pruttelen wil moet van t bot afvallen.
  en zo hoort t (geduld)weet je.

  verder: t dikker worden van de soepen na een nacht komt vooral door vochtverdampen.
  natuurlijk trekken de smaak aroma s wel meer door net als bij stampotten.

  verder over soepen:

  stelling van mij : lekkere soep gekookt binnen 4 uur trek je uit een blik.
  (zelfs tegenwoordig met plastieksmaak)yakk
  : echte soep maak je zelf ( MET GEDULD ) weet je wel.

  1. Meneer Veelkantie

   Peter,

   Ik heb helemaal geen tekst aangepast. Ik hou niet van dit soort suggestieve geleuter beste Peter. Misschien is het beter als je eerst eens zorgvuldig leest voordat je begint te kraaien.

   En voor zover ik weet heb ik geen allergie voor varkenspoten (weer zo’n domme suggestie). Alleen veel mensen vinden het niet smakelijk zo’n dobberende varkenspoot. En als ik de foto zo zie die je bij je reactie plaatste, en dan ook nog eens de tekst dat je aan de varkenspoot moet ‘slobberen’, dan kan ik me dat heel goed voorstellen.

   Het gaat me dus helemaal niet om tijd en ik heb geduld genoeg. Behalve dan met drammerige figuren die allerhande onzin suggereren.

   De soep wordt niet dikker door het vochtverdampen, want om te beginnen zit de deksel op de pan, maar doordat het vocht opgenomen wordt door de erwten, de aardappelen en de overige ingrediënten.

   En prachtig dat jij ‘een stelling’ hebt, maar die gaat alleen op voor jou en voor wie zich er eventueel door aangesproken voelt, maar is geen wetmatigheid. Mensen moeten lekker doen wat ze zelf willen. Dat lijkt me een veel betere stelling. En als je het daar niet mee eens bent zal het me aan mijn anus oxideren.

 26. henk

  peter, jij hebt het over 2 1/2 varkenspoot, er gaan dus bij jou 2 varkenspoten in de snert?? en staart?? vertel vertel er gaat een nieuwe wereld voor mij open
  alvast bedankt

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk & Peter,

   Ik weet het niet mannen, maar ik heb op school geleerd dat een varken vier poten heeft. Nu veranderen dingen wel eens, en je weet het natuurlijk nooit met die gen-technologie van tegenwoordig, maar een varken die één poot mist heeft er nog drie over. En een varken die twee poten mist heeft er nog twee over. Hoe jullie dat doen met 2 1/2 poten… ik weet het even niet ;)

 27. peter

  klopt: ik heb gelezen en inmiddels bemerkt dat er niets is gewijzigd .
  je hebt zelfs 2x antie varkenspoot gepost en die 2e heb ik overheen gelezen.

  exuus voor mn onterechte bewering.

  maar door t beter lezen schrik ik enorm over andere tips .
  namelijk onderander: een BLIK doperwten toevoegen om de soep dikker te maken.
  sorry: ik ben klaar hiero.
  doe dan een blik wortels en dobbers: scheelt weer winterwortel schrapen.

  wbt de onsmakelijke varkenspoot foto: Henk vroeg wat voor deel.
  nou deze dus,en daar is niks mis mee.
  gewoon een vakkundig schoongespoelde varkenspoot.
  klaar om te gaan DOBBEREN in de pan . weer een FOUT
  een poot zinkt en drijft niet boven in, en als je t goed doet raakt t net de bodem van de pan niet.
  SUDDERplaatje weet je wel. en geduld.
  nogmaals onsmakelijk: las ik niet in hoofdpagina ergens .. dezen site is niet voor dieracti-nogwat.

  1. Meneer Veelkantie

   Peter,

   Ik snap dat je hevig geschrokken bent. Alsof er een kind van je doodgaat, zeg maar! Een blik doperwten… mens… wat een barbarij. Ik durf het alleen niet te veranderen (was ik overigens ook niet van plan) want dan ben ik bang dat je denkt dat het een samenzwering tegen jou is.

   Peter, weet je wat ‘iets zeggen in overdrachtelijke zin’ betekend? Beeldspraak/ figuurlijk/ metaforisch/ zinnebeeldig. Dobberen is ‘overdrachtelijk’ bedoeld.

   Moet je een dierenactivist zijn om dobberende (let op! overdrachtelijke zin) varkenspoten er niet lekker uit vinden te zien? Oké…

   De tering… sommige mensen weten ook overal een discussie van te maken.

 28. henk

  ok,mijn uitleg over het aantal poten van een varken in mijn opinie…
  daar komt ie!!

  op de foto van peter staat een varkenspoot,en volgens mij is dat een halve poot,en geen hele……….
  dus als ik een varken een halve poot afhak dan heeft hij nog???? juist 3 1/2 poot
  die vorige reply van mij was na kort na ontwaken, en dan ben ik niet zo heel helder…..

  sorry voor mijn stomme stomme stomme fout

  gr henk

 29. peter

  okee Henk: laat dan maar is een foto van een hele zwienepoot zien .

  en dan van: zoek de verschillen.

  trouwens, zomer 3-6-2012: 10 graden buutn.
  dus maar weer een ECHTE pan snert gemaakt hiero, met zwienepoot ,en absoluut gien smaakvernachelnde rookworst dr in

  1. Meneer Veelkantie

   Beste Peter’s,

   Er reageren nu twee Peter’s op Veelkantie. Een met een grote en één met een kleine P. Ik kan jullie wel uit elkaar houden door het IP adres en het emailadres. Maar dat kunnen andere lezers natuurlijk niet zien. Gevolg is dat jullie voor de lezers nauwelijks uit elkaar te houden zijn. Zou één van jullie een kleine toevoeging aan jullie voornaam willen doen zodat lezers het verschil nog kunnen zien?

 30. Lowy Cremers

  ALLEMAAL LEUK EN AARDIG MAAR VERTEL EENS WAAR IN tHAILAND VERKOPEN ZE SPLITERWTEN,,,,,
  lINZEN GENOEG MAAR SPLITERWTEN,,
  lOWY

  1. Meneer Veelkantie

   Lowy,

   IK HEB GEEN IDEE… IK WOON NIET IN THAILAND…

   MAAR IS ER IETS MIS MET JE TOETSENBORD? WANT MET ALLEMAAL CAPS LIJKT HET NET OF JE SCHREEUWT. ZOU JE DE CAPSLOCK VOLGENDE KEER UIT WILLEN ZETTEN ALS JE EEN BERICHT TYPT?

   ALVAST BEDANKT ;)

 31. Lowy Cremers

  Bedankt en sorry deze analfabeet snapt nu dat het niet netjes overkwam die knaklocks stond aan ha ha hiervoor mijn welgemeende excuus .Jammer maar misschien is er iemand anders die weet waar ze spliterwten verkopen in dit fijne land he.Ik gebruik nu Linzen en dat smaakt ook wel mits je de juiste ingredienten er bij doet he,maar ja echte spliterwten is lekkerder toch?We mijn Thaise vrouw kan nu stampot kroketten en Loempias maken en het is een groot sukses.Bedankt en gegroet Lowy en Honnybee cremers Udonthani Thailand

  1. Meneer Veelkantie

   Lowy,

   Geen probleem. Soms ben je er niet van bewust ;)

   Oké, de vraag is dus of iemand weet waar je spliterwten in Thailand kunt kopen? Dirk misschien? Overigens zijn gedroogde spliterwten heel goed in een pakketje te versturen. Dus als iemand zich geroepen voelt?

   IK vind het overigens wel grappig dat ik jouw vrouw, als Thaise, kennelijk geleerd heb om loempia’s te maken ;)

 32. Dirk van Geffen

  Hallo Veelkantie en Lowy,
  Hier in Chiang Mai kunnen wij gewoon spliterwten kopen bij een supermarkt
  Rimping.Net nog met een kennis gebeld,waar ik af en toe erwtensoep van
  krijg,en hij bevestigde dit.Lowy heeft al eens contact gehad met Josh uit
  Chiang Mai.
  En de groeten,
  Dirk Dutch Snacks.

  1. Meneer Veelkantie

   Dirk,

   Bedankt voor de tip. Hoop dat Lowy er iets mee kan ;)

 33. Roland Bombeeck

  Mooie uitspraken hoor meneer Veelkantie.

  Kortom een heel leuke site ga zo door.

 34. Meneer Veelkantie

  Oh, nog even een aanvulling na de maaltijd ;)

  Hamschijven… van die lekkere grote joekels…. doen het ook geweldig zo niet beter in de erwtensoep.

 35. Batzz 1981

  Die varkens poot is natuurlijk geen nonsens want het vlees wat in een hak zit is nog geen karbonade. En die dosis rookworst ja Unox fratsen hoort niet in de snert en die aardappel maakt de snert weeïg en zoet dus ook geen aanraden gewoon staan laten morgen is ie dik. Trouwens ik gooi er ook varkensoren in dat kan.

  1. Meneer Veelkantie

   Batzz,

   Zullen we het er gewoon op houden dat dit jouw persoonlijke smaak is, zoals het recept onze persoonlijke voorkeur is? Wat wel en niet ‘hoort’ is niet aan jou of aan mij om voor andere te bepalen.

   Overigens zit in een varkens(onder)pootje nauwelijks vet. Het is zo ongeveer het magerste deel van het varken. Wil je meer vet in de soep dan kan ik mensen aanraden om i.p.v. karbonades (die doorgaans al vetter zijn dan een varkens(onder)pootje) hamschijven (liefst met zwoerd) te gebruiken. En weeïg en zoet door de aardappel? Heel wonderlijk. Kennelijk is het vooral jouw opvattingen over ‘wat wel en wat niet hoort’ hetgeen dat jouw smaak bepaald. Maar dat mag hoor… Gewoon doen zoals jij denkt dat het ‘hoort’. Maar beste Batzz en andere militante ‘hoe het hoort’ mensen… hou nou toch gewoon eens op met het andere jullie wet voor te schrijven.

 36. Batzz 1981

  Ik heb dit bovenstaand recept gekookt precies als hierboven en het is best lekker maar ik mis het vet uit de swiennehakke maar ja toch lekker.

 37. Roger

  Jaja ook ik heb het recept gemaakt en morgen als die op zijn lekkerst is ga ik hem pas eten. Ben benieuwd!.

 38. Meneer Veelkantie

  Ben benieuwd wat je ervan vind Roger. Ik neem zomaar aan dat ik er meer van ga horen ;)

 39. Roger

  Hij is superrrrr !! Ik heb er ook nog twee speklappen bij gedaan en om het nog lekkerder te maken als dan die als is…. mijn favorieten worst in stukjes erbij. (groninger metworst met kruidnagel)en deze worst is het lekkerst als je die vlak voor dat je het gaat eten erbij doet. En omdat er niemand thuis erwten soep lust heb ik voorlopig een aardig voorraadje in de viezer liggen.

  Op naar het volgende recept!

  1. Meneer Veelkantie

   Roger,

   Altijd goed om te horen dat het gesmaakt heeft.

   Wel even een vraagje. Hoe verwerk je de speklappen in de soep?

 40. Roger

  Die heb ik eerst licht aangebakken en toen in kleine stukjes gesneden.
  Zo vind je toch nog iets van vet in je soep zonder dat het van die ranzige stukken zijn:)

 41. Meneer Veelkantie

  Roger,

  Oké… Klinkt ook wel lekker. Beetje bacon in de soep ;)
  Maar smelten de stukjes speklap een beetje in de soep?

 42. Moniek

  Het was heerlijk !

 43. Mevrouw Veelkantie

  Fijn om horen dat het lekker was! Wij gaan volgend weekend weer een pan maken, heb er nu al trek in…. :)

 44. Meneer Veelkantie

  Dank je Moniek, leuk om te horen ;)

 45. Lucia

  Oudejaarsavond met 10 Volwassenen, 3 pubers en 8 onder 10. Ik heb geen idee hoeveel liter soep?
  Lucia

  1. Meneer Veelkantie

   Lucia,

   We hebben het dus over totaal 21 personen waarvan 8 kinderen onder de 10?

   Hoeveel wil je ze geven? Een bakje soep per persoon?

   In dat geval meet je gewoon een soepkom af en vermenigvuldigd dit met 13 en voor de kinderen onder de 10 meet je iets meer dan een halve soepkom af en vermenigvuldigd dit met 8. Doe daar nog zeker een hele soepkom bij voor het verdampen en intrekken in met name de spliterwten e.d.. Nu heb je het aantal liters soep dat je nodig hebt. Ofwel ongeveer zoveel als je nodig hebt om iedereen een bakje soep te serveren.

 46. Jos W.

  Gisteren voor het eerst deze erwtensoep gemaakt. Wat een succes! Iedereen vond het heerlijk. Alles goed grof gesneden en een nacht laten staan. Toen ik het gisteravond wilde verwarmen, kon ik er bijna punten uit snijden!
  Qua vlees een beetje afgeweken. Ik heb 2 rookworsten gebruikt en uitgebakken spekjes.

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Leuk om te horen man ;)

 47. Frank

  Tip voor de lange kooktijd van de spliterwten en het varkensvlees te verkorten:

  Snelkookpan

  Voor mij onmisbaar bij het maken van erwtensoep.

  1. Meneer Veelkantie

   Frank,

   Goeie tip ;)

 48. h freriks

  hallo een grote knikker in de soep meekoken brand de soep nooit aan

  1. Meneer Veelkantie

   Klopt, en een goede tip!

   Een sudderplaatje helpt overigens ook prima.

Laat een reactie achter