«

»

mei 22 2011

Bericht afdrukken

21 Inch XXL Oklahoma Smoker – Mijn ErvaringenNa mijn review over onze vorige 16 Inch Oklahoma Smoker is het natuurlijk tijd voor een review over Onze nieuwe 21 Inch XXL Oklahoma Offset Smoker Barbecue.

Een aantal aspecten van deze Smoker heb ik natuurlijk al besproken. Zoals de prima levering door Gaswinkel die u kunt lezen onder deze link. En ook heeft u al kunnen lezen hoe het in elkaar zetten van het 'bouwpakket' in z'n werk ging onder deze link. De eerste brandtesten publiceerde ik onder deze link al eerder op Veelkantie.

Wat valt er dan nog meer over te zeggen? Och, voldoende ;)

In het geval van de vorige Offset Smoker stapte ik nog over van een betonnen buitenhaard annex barbecue naar het Oklahoma Smoker concept. Dat was toen nog een behoorlijke stap. Maar een stap waar ik werkelijk geen dag spijt van heb gekregen.

En niet alleen ik kreeg er geen spijt van, maar ook familie en vrienden kregen er geen genoeg van. Zulke lekkere Spareribs hadden ze nog nooit gegeten, en alles dat van de Smoker afkwam was zoveel beter dan van een reguliere barbecue dat mensen werkelijk verbaast waren dat dit allemaal mogelijk is met wat kolen en een hoop plaatstaal.

De populariteit van hetgeen dat er van de Smoker afkwam, mij nam men er maar voor lief bij, nam dusdanige vormen aan dat ik weldra niet meer voldoende ruimte had op de 16" Smoker om al die monden te voeden.

In het begin waren mensen nog wat ongeduldig en keken raar op dat ik bijvoorbeeld een uur of drie bezig was met hammetjes roken, of een uurtje of vijf bezig was met het roken van Spareribs. Men was ook, als we ander vlees of gerechten direct dan wel indirect grilde in het grillcompartiment, wat ongeduldig. Mensen zijn namelijk gewend om thuis de speklapjes om en om te cremeren op hun reguliere huis tuin en keuken barbecue.

Maar toen men eenmaal de gerechten die van de Smoker afkwamen proefden snapte men waar die meneer Veelkantie nou mee bezig was. Ik werd zowaar nog populair ook!

Verschillende familieleden boden me aan om dan maar het vlees zelf te betalen als ik het maar op de Smoker zou bereiden. Verschillende vrienden zeuren nu al maanden aan mijn hoofd wanneer ze nou eens uitgenodigd worden voor een barbecue sessie bij de familie Veelkantie.

En u denkt dat ik misschien een grapje maak, maar het is nog serieus waar ook!

Een zwager die bij ons van de Smoker/ Barbecue at wilde direct de volgende dag zelf ook een Offset Smoker kopen. Dat heb ik hem in eerste instantie ontraden na wat gerichte vragen. Want zo makkelijk als ik het laat lijken is het nou ook weer niet. Het blijft natuurlijk een apart kunstje!

Maar inmiddels heeft ook deze zwager een 16 Inch Offset Smoker. Namelijk onze vorige. Die doneerde we aan hem en zijn vrouw, ofwel de zuster van mijn vrouw, omdat deze verkopen via Marktplaats of zoiets een hoop gezeur zou zijn en het zonde zou zijn om hem weg te laten roesten in de tuin.  En als we dan mensen gelukkig kunnen maken… waarom dan niet, toch?

Afijn, het werd dus tijd voor een nieuwe en grotere Smoker. En ik koos na wat wikken en wegen voor de 21 Inch XXL Offset Smoker Barbecue Oklahoma stijl.

Op voorhand had ik niet echt een idee hoe groot het apparaat precies was. Dat hij in diameter flink verschilde met de 16 Inch wist ik wel, maar het verschil in lengte met een regulier formaat 21 Inch Oklahoma Smoker had ik me niet helemaal gerealiseerd. Dat was dus een behoorlijke verrassing toen ik het apparaat eenmaal monteerde in de huiskamer en ik blij was dat ik het ding door de tuindeur heen naar buiten wist te slepen zonder de boel te hoeven verbouwen.

Het verschil tussen de reguliere 21 Inch en de XXL 21 Inch Oklahoma Smoker is qua grilloppervlakte al bijna 30 centimeter in de lengte. Ook de Fire Box is daar qua formaat op aangepast, want als je meer ruimte hebt om te verwarmen dan heb je vanzelfsprekend ook een grotere Fire Box Nodig. En die zat er zeker bij!

Ik heb dus aardig lopen stoeien bij het assembleren van mijn XXL Smoker. En zeker met de Fire Box. Want daar waar bijvoorbeeld de 16 Inch Fire Box nog op mijn schoot paste, daar lukte dat niet met de 21 Inch XXL Fire Box. Gelukkig hielp mevrouw Veelkantie flink met de montage.

Ik was een beetje bang dat de Smoker dusdanig groot zou zijn dat hij nauwelijks warm te stoken was. En in eerste instantie leek deze angst ook bevestigd te worden toen ik er een paar kilo briketten in storten. De temperatuur kwam niet boven de 50 graden Celsius uit, terwijl de gebruikte hoeveelheid briketten voor de 16 Inch voldoende was om het metertje naar de 110 à 120 graden Celsius te jagen.

Vandaar ook dat ik de brandtest deed die te lezen is onder Test briketten versus houtskool versus brandhout. En dat was een hele geruststelling, want met flinke brokken houtskool werkte de 21 Inch XXL Smoker nog beter dan de 16 Inch het ooit deed op briketten. Mijn ongerustheid was dus onterecht geweest.

Na gisteren ben ik helemaal wild enthousiast over mijn 21 Inch XXL Oklahoma Smoker. Want gisteren rookte ik niet alleen heerlijke Spareribs maar ook nog eens wat 'rookworsten'.

Dat ging zo voorspoedig met houtskool dat ik zelfs moeite moest doen om de temperatuur flink te temperen. Iets waar ik met de 16 Inch op briketten nauwelijks last van had. Daar moest ik zo nu en dan wat extra rookhout op gooien om ervoor te zorgen dat hij op temperatuur bleef of kwam.

Zijn er dan helemaal geen minpunten te noemen?

Ik heb welgeteld twee, nou eigenlijk drie minpunten kunnen ontdekken aan de 21 Inch XXL Oklahoma Smoker.

1 = dat is dat de temperatuurmeter niet lekker in de deksel paste. Het is een soort van bajonetsluiting maar hoe ik het ding er ook in zetten, hij stond of op de kop, of scheef, of hij zat helemaal los. Maar dat probleem heb ik opgelost met wat vuurvaste kit en na de eerste keer branden zit hij zo vast als een huis.

2 = dat de thermometer in de deksel alles behalve waterdicht is. Nu was dat (vocht in de thermometer) al een issue bij de vorige 16 Inch Oklahoma Smoker, maar de thermometer in de 21 Inch is werkelijk zo lek als een mandje. Na een buitje staat deze helemaal vol met water.

Gelukkig stook je de thermometer vrij snel droog als je eenmaal begint met roken of grillen, en het beïnvloed de werking zowel in het geval van de 16 alsook de 21 Inch Smoker in z'n geheel niet, maar het is wel een beetje jammer dat de thermometers niet van betere kwaliteit zijn.

3 = dat het bijgeleverde bevestigingsmateriaal, dus boutjes en moertjes, van een bijzonder slechte kwaliteit pisbakkenstaal is. Dat was ook bij de 16 Inch Oklahoma Smoker een issue.

Ik heb nog gekeken of ik gegalvaniseerd of desnoods RVS bevestigingsmateriaal kon krijgen ter vervanging, maar helaas was dit niet het geval. De maten wijken namelijk af van het reguliere assortiment dat men bij bouwmarkten en dergelijke heeft. Dus dat ging helaas niet door.

Met deze drie opmerkingen heb ik het qua minpuntjes wel gehad. En u snapt dat daar behoorlijk goed mee valt te leven ;)

Goed, de ervaring met zowel de 16 alsook de 21 Inch Smoker is dat je de verf er vrij vlot vanaf brand en ze behoorlijk roestgevoelig zijn. Ook als je de verf volgens de instructies keurig netjes hebt laten inbranden. Maar ook de peperdure varianten hebben last van exact hetzelfde euvel. Er bestaat objectief gesproken nu eenmaal geen verf die werkelijk weer en hittebestendig is. En al helemaal niet in de genoemde combinatie.

Het is gewoon onvermijdelijk dat staal, ook al zit hier een laag verf op, gaat roesten als je dit verhit en het ook zo nu en dan regent. Je zult dus na het zomerseizoen de Smoker moeten schuren en opspuiten met hittebestendige verf. En dan het liefst laten overwinteren in op een droge plek. Bijvoorbeeld de schuur of garage. Daarmee kun je het apparaat jarenlang goed behouden zonder dat deze uit elkaar valt van ellende.

Ik heb de 16 Inch Smoker onderhanden genomen voordat ik deze cadeau deed aan mijn zwager een schoonzuster, en ik moet zeggen dat het niet zo'n hele vervelende klus is. Je schuurt de oude verf en de roestplekken vrij gemakkelijk weg met een schuurapparaatje en het spuiten is een peulenschilletje. Binnen een paar uurtjes zag hij er aan de buitenkant weer uit als nieuw.

Het roesten is op zichzelf niet zo'n probleem. Deze kwaliteit Smokers is gemaakt van circa 1,3 millimeter plaatstaal. Zou je dit niet behandelen dan zou het nog jaren duren voordat hij werkelijk doorgeroest is.  Hij ziet er alleen niet uit dan…

Natuurlijk duurt het met een 'echte' Offset Smoker die gemaakt is van 4 millimeter plaatstaal helemaal 20 jaar voordat roest een probleem zal worden. Maar voor de prijs van een 'echte' Offset Smoker die vergelijkbare is met de 21 Inch XXL Oklahoma Smoker die ik nu heb kun je met gemak 10 'neppers' kopen. En dan wissel je ook nog eens makkelijker van type, zoals ik deed van een 16 naar een 21 Inch XXL, dan dat je een Smoker van een klein fortuin in de achtertuin hebt staan.

U begrijpt het… Al met al ben ik weer een buitengewoon tevreden mens ;)

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/22/21-inch-xxl-oklahoma-smoker-mijn-ervaringen/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Beste Veelkantie,

  Vrijwel dagelijks kom ik nu op je site om te zien of er weer wat leuks te lezen is. Nog steeds vermaak ik mij prima met een bezoek aan je site!
  Maar nu…. Ik ga binnenkort mijn 16″ bestellen (hoogstwaarschijnlijk bij http://www.gaswinkel.nl).
  Mijn vraag is nu hoe ik de smoker het beste kan ‘seasonen’. Met lijnolie (waar haal ik dat?!) of gewoon zonnebloemolie.
  En moet ik de smoker dan zowel aan de binnen- als buitenkant insmeren?
  En naar welke temperatuur moet ik hem dan opstoken?

  Tot zover maar weer. Kort maar krachtig. Ik hoop van je te horen.
  Met vriendelijke groet,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Beste Fort,

   Ik heb wel eens gelezen van dat zogenaamde ‘seasonen’. Leuk bedacht maar redelijk zinloos. Het enige dat je bereikt is dat je smoker een flink poosje glimt en te vet is om aan te pakken.

   als je het dan toch wilt doen doe het dan gewoon met een plantaardige olie. Bijvoorbeeld zonnebloemolie. En doe alleen de binnenkant want je wil geen moddervette buitenkant hebben waar ieder zandkorreltje of beetje as op blijft kleven.

   Als je bij Gaswinkel koopt dan zit er een keurige eenvoudige beschrijving bij over temperaturen en hoe lang je deze moet vasthouden om de verf enigszins in te branden. Hetgeen ook zinloos is ;)

   De smoker zal hoe dan ook roesten en minder mooi worden. Echte vuurvaste (betaalbare) lak bestaat niet, en vuur met metaal, zuurstof en water is gewoon geen geweldige combnatie. Dat is zo en dat blijft zo. Ook als ‘season’ je, je uit de naad. Daar helpt niets tegen. Behalve natuurlijk eens in de zoveel tijd even opschuren en overspuiten met vuurvaste lak.

   En dat is wat ik doe. Minstens eens per jaar aan het einde of juist het begin van het seizoen.

 2. Fort

  Hoi Veelkantie,

  Dank voor weer een tip van een gevorderde smoker!
  Hmmmmm… zojuist wilde ik mijn bestelling op http://www.gaswinkel.nl afronden, tot ik in het laatste scherm kwam. Wat is dat…?!!! ‘Verzekerde verzending’ voor maar liefst 45,00 euro… Ja doei!
  Wij wonen in Den Haag, da’s dichtbij Zoetermeer, waar Gaswinkel ook een vestiging heeft. Dan toch maar een afspraak maken om af te halen, dat scheelt een hoop geld (of spare-ribs!). Tegelijkertijd vond ik via Google een kortingcode voor Camper Club Nederland leden. Toen ik die code invulde, kreeg ik netjes 10% korting (yigoeuw…!).
  Bestelling heb ik nog niet afgerond.
  Moet even kijken of vrouwlief één dezer dagen in de gelegenheid is om voor mij naar Zoetermeer te rijden met de auto (ikzelf heb alleen een motorrijbewijs).

  All the best Veelkantie!
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Je hoeft niet te gaan voor de verzekerde verzending. Heb ik tot twee maal toe ook niet gedaan en ging beide keren prima.

 3. Fort

  Hoi Veelkantie,
  Dank voor je reactie.
  Zojuist een ‘proefbestelling’ zonder de hoes gedaan en dan zijn de verzendkosten slechts 14,95 euro. Klaarblijkelijk zorgt het gewicht van de hoes voor een hoger tarief aan verzendkosten.
  Morgen maar eens bellen met de vrienden van Gaswinkel.

  Groeten,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Nog even terugkomende op de ‘verzekerde verzending’.

   Je zending verzekeren is onzinnig in dit geval. Om te beginnen is Gaswinkel een zeer betrouwbare winkel, dus de kans dat je niets krijgt is volledig afwezig. Daarnaast is de winkel verantwoordelijk voor een goede aflevering van het bestelde tot dat dit werkelijk bij jou over de drempel staat en jij voor ontvangst hebt getekend.

   Let vooral goed op. Is de zending overduidelijk aan de buitenzijde beschadigd accepteer deze dan niet. Mocht de zending bij acceptatie incompleet of beschadigd zijn dan ben ik ervan overtuigd dat Gaswinkel niet moeilijk zal doen en de zending zal vervangen of completeren. Gaswinkel heeft een naam hoog te houden, en men snapt zelf wel dat mijn gunstige recensies zonder enige twijfel kan omslaan in een ongunstige recensie als men alsnog de boel zou verprutsen.

   Daarvan is evenwel vooralsnog geen enkele sprake of aanleiding toe. Mijn ervaringen met Gaswinkel zijn meer dan uitstekend.

   Voor wat betreft de meerprijs voor de verzending als je daar ook nog andere artikelen bij koopt.

   Het is mij opgevallen dat ik inderdaad meer verzendkosten af moest rekenen dan de prijs die vermeld werd bij de smoker. Dit kwam eveneens omdat ik er ook nog wat andere dingen bij bestelde. Echter, het was en het bleef een enkele palletzending dus die meerprijs had ik niet hoeven betalen. Ik heb het vermoeden dat dit komt door een foutje in het bestelsysteem. Deze telt gewoon nogmaals de verzendkosten erbij op voor de overige producten.

   Ik zou inderdaad even contact opnemen met Gaswinkel en hen dit voorleggen. Laat me nog even weten wat daarvan de uitkomst was.

Laat een reactie achter