«

»

Mei 22 2011

Bericht afdrukken

Onze eerste Spareribs (en Rookworsten) van het seizoenGisteren was een prachtige zonovergoten dag, dus de hoogste tijd om onze nieuwe 21" XXL Smoker Barbecue in te zegenen. En stomtoevallig had ik de dag daarvoor een paar kilo Spareribs in de kruidenrub gezet…

Tegen een uurtje of 13.15 gooide ik een flinke hoeveelheid houtskool in de kolenstarter en stak de boel aan. Een goed kwartiertje later begon ik aan een rooksessie die een uurtje of vier moest gaan duren.

Ik moet zeggen dat ik niet de beste kwaliteit Spareribs heb gekocht. Bij onze vaste slager De Worstenmakerij lagen er helaas alleen hele smalle ribjes in de vitrine en op mijn vraag of ze nog wat bredere en vooral vlezigere ribben had liggen was het antwoord ontkennend.

Volgens de mevrouw achter de toonbank zou er iets van een Sparerib oorlog gaande zijn. Leveranciers zouden de mooie ribben vasthouden tot het hoogseizoen om er vervolgens hogere prijzen voor te vragen.

Desalniettemin, evenzogoed en evenwel had ik de avond ervoor de Spareribs al flink in de kruidenrub en in de olijfolie gezet om een nachtje te marineren.

Toen de smoker eenmaal lekker op temperatuur was (circa 140 graden Celsius) mochten de ribben in de ribrekjes op het rooster.

Uiteraard gooide ik ook nog een paar stukken rookhout op het vuurtje.

En lekker roken deed de smoker.

Na een uurtje bekeek ik de eerste resultaten en sprayde ik de ribben in met wat olijfolie.

Voor de food-fetisjisten even een close-up van de ribbetjes.

De geur was fantastisch. Achter onze tuin loopt een schelpenpad en het is grappig om te horen dat mensen even ter hoogte van onze tuin stil blijven staan en hoorbaar de heerlijke lucht opsnuiven. Sommige honden willen ook niet meer verder lopen en staan alleen nog maar te ruiken, en dan hoor je de baasjes iets zeggen van: 'ja dat ruikt lekker hé?' en dan een minuut of 5 lang pogingen doen hun hond mee te krijgen 😉

Inmiddels waren we twee uurtjes van de vier gevorderd en draaide ik de ribrekjes even om omdat het uiteraard bij de kolenbox van de smoker heter is dan aan de andere kant van de smoker.

Ik doe dat uiteraard om een beetje evenwijdige garing van het vlees te krijgen. Ook spoot ik de ribben nog een keertje flink in met olijfolie om het vlees lekker sappig te houden en het garen te bevorderen.

Toen de vier uurtjes rooktijd erop zat verpakten we de Spareribs, tezamen met nog wat olijfolie (waar je later overigens niets meer van terug proeft), in zilverfolie om nog een uurtje in de eigen sappen door te garen en het vlees de kans te geven lekker over de botjes terug te trekken. Het geeft ons ook een uurtje de gelegenheid om de nodige voorbereidingen, zoals het maken van een heerlijke Guacamole (zie de link voor het recept), het bakken van het stokbrood, om de sausjes te maken, enzovoort, voor de maaltijd te treffen.

Tezamen met de Spareribs legde ik ook een achttal verse worsten op het rooster en gooide ik flink wat rookhout op het vuur. Zo maak je immers rookworst!

Weer een uurtje later waren zowel de Spareribs alsook de rookworsten helemaal klaar.

De Spareribs waren supergaar. Nog iets gaarder en we hadden ze met een lepel uit de zilverfolie moeten scheppen. En nou hoor je mensen wel eens opscheppen over een rookring, het bewijs dat de rook doorgedrongen is tot in het vlees, van een paar millimetertjes na een rooksessie, maar wat dacht u hiervan?

Op de wat dunnere plekken waren de ribben helemaal door en door diep roze. Dus door en door gepenetreerd door het rook van het rookhout. En dat zonder ook maar een vleugje bitterheid, droogheid of verlies van smaak van de rubs. Werkelijk heerlijk!

Met de rookworst was het al niet veel anders.

Nee, dat roze is niet rauw. Het is zelfs en juist hartstikke gaar. Het roze is eveneens een rookring. Alhoewel je al niet eens meer over een rookring kunt spreken want de worsten waren door en door gerookt. Dit ga ik zeker vaker doen, worsten roken, want de worsten waren gewoonweg fantastisch. De HEMA is er helemaal niets bij!

Als met al was het een geweldige dag. Ik had een zeer succesvolle rooksessie achter me en we hebben meer dan heerlijk gegeten. Het apparaat werkt geweldig. Ik ben een zeer tevreden mens.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/22/onze-eerste-spareribs-en-rookworsten-van-het-seizoen/

3 reacties

 1. Fort

  Hoi Veelkantie,

  De spare-ribs zien er goed uit (de worsten ook overigens!). Spare-ribs wil ik o.a. ook gauw gaan maken, zodra ik de smoker heb.
  Vroeger bestelde ik wel eens bij ons in Den Haag bij ‘Smokeys spare-ribs’. Onwijs lekker en je kon diverse smaken bestellen. Mijn favoriet die tijd was iets met hot & honey of iets dergelijks. Meest kenmerkende vond ik de malsheid, maar ook de ‘saus’ waarmee de spare-ribs waren ingesmeerd.
  Zoiets zou ik ook willen proberen te maken, dus moet even op zoek naar een lekkere kruidenmix en ‘sausje’ om de ribs mee in te smeren.

  Tot zover,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Zelf ben ik niet zo van de ‘sticky ribs’ en ik wil ook geen bast om mijn ribs hebben.

   Ik hou ze altijd, op een rubje na die ik aanbreng op een laagje olijfolie (laatste proef je later niets meer van), zo naturel mogelijk.

   Ik zou eerst eens met een geprefabriceerde rub beginnen die je zo in de handel kunt kopen. Zo loop je de eerste keer of keren geen risico dat je de ribs verpest met een kruidenmixje die je zelf maakte.

   Ik kan je Complete Seasoning van Badia, verkrijgbaar bij C1000, aanraden om te beginnen. Is een relatief milde kruidenmix waarvan je niet snel teveel gebruikt, maar erg lekker.

 2. Luuk

  Ik kwam dit filmpje tegen:

Laat een reactie achter