«

»

Mei 21 2011

Bericht afdrukken

Hoe om te gaan met een Kolenstarter (en overige tips)Als serieuze barbecue fanaat, maar ook als hobbyist is een kolenstarter, ook wel Chimney (schoorsteen) genoemd, een onmisbaar hulpmiddel.

Met een kolenstarter maakt u op eenvoudige wijze de briketten, kolen of zelfs brandhout aan, brand u het zetmeel om de briketten of houtskool weg, en binnen circa 15 minuten heeft u prachtige roodgloeiende schone briketten of houtskool dan wel brandhout dat voorzien is van een wit aslaagje.

Veel mensen stoeien echter nog behoorlijk met de kolenstarter en zien mogelijk daardoor de toegevoegde waarde er niet van. En dat is erg zonde. Want u kunt uw barbecue leven er zo veel makkelijk mee maken.

Om u een beetje van dienst te willen zijn schreef ik niet alleen een review over de diverse verkrijgbare kolenstarters, maar ook een korte gebruiksaanwijzing waarmee een kind de was kan doen. We beginnen met de gebruiksaanwijzing. Zie de afbeelding en tekst hieronder:

Gebruiksaanwijzing Kolenstarter

Chimney's ofwel kolenstarters zijn er in diverse soorten, maten en prijzen. Zo heb je de spotgoedkopen, voor een € 7,00 bij de Marskramer, en de peperdure, voor een € 40,00 van Weber bij veel tuincentra, kolenstarters. Je hebt er ook nog een klasse ertussen die een € 15,00 kosten.

De hele goedkope:

Vorig jaar kocht ik zo'n goedkope (zwartgeverfde) kolenstarter. Deze kosten mij toen € 6,95 bij Marskramer. Maar je kunt ze vaak ook in de aanbieding kopen, zoals onlangs bij Deen voor € 3,49. De kolenstarter is goed voor circa 1,2 kilo briketten.

Het ding voldeed prima. Maar na de eerste keer was de verf er al zo'n beetje vanaf gefikt. Nu staat dat de werking niet in de weg, dus een heel groot probleem is dat niet, maar het ding ziet er dan behoorlijk aftands uit. Bovendien brand de verf toch met de briketten of het houtskool mee, en dat lijkt me niet zo gezond. Het grote nadeel was wel dat door het afbranden van de verf de kolenstarter bijzonder vatbaar was voor roest.

Na nog geen seizoen kon ik deze dus wegmikken want hij was door en door verroest en daardoor ook gevaarlijk geworden. Het was namelijk niet denkbeeldig dat het handvat er vanaf zou breken, of de bodem er onderuit zou vallen door de roest. Levensgevaarlijke situatie dus! Hou hier dan ook graag rekening mee. Inspecteer of de kolenstarter nog veilig is!

De tussenklasse:

imageDit jaar kocht ik een tussenklasse kolenstarter. Deze kosten mij in de aanbieding bij Intratuin € 14,95. Normaal kosten ze € 19,95. Als je een beetje om je heen kijkt en geduld hebt dan zijn ze regelmatig nog iets goedkoper verkrijgbaar. De kolenstarter is goed voor circa 1,2 kilo briketten.

Er zijn advertenties die stellen dat deze kolenstarter van edelstaal/ RVS zou zijn, maar dat is nonsens. Die koop je hoe dan ook niet voor tussen de € 10,00 en € 15,00. De kolenstarter is verchroomt. Dat geeft echter al een veel betere bescherming tegen roest dan de geverfde varianten. Ik heb de kolenstarter enkele keren gebruikt en goed heet gestookt, en het chroom zit er nog op. Deze gaat dus zeker het hele seizoen, en misschien ook nog het volgende seizoen of een deel ervan mee.

Ik zie na enkele keren gebruik en wat minder weer, terwijl de kolenstarter gewoon open en bloot buiten stond, nauwelijks enige roest van betekenis. Hij heeft hoogstens een beetje een blauwe kleur gekregen door de hitte, maar dat heeft wel wat extra's. Deze is dus een stuk veiliger.

De dure klasse:

Dan hebben we ook nog de Weber variant. Deze kost € 39,95 (incl. 2 kilo zak Weber briketten). Men adverteert er regelmatig mee voor circa € 29,95. Deze is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra en soms ook bij wat bouwmarkten. De kolenstarter is goed voor ruim 2 kilo briketten.

Deze kolenstarter is gemaakt van aluminium en heeft dan ook deze kleur. Dat is alleen de eerste keer mooi. Na een keer gebruik ziet hij er niet zo mooi strak meer uit. Dat staat de werking echter niet in de weg en u zult er jarenlang plezier van hebben. Het voordeel van deze kolenstarter is dat er ook gaatjes in de wand zitten. Daardoor trekt de zuurstof goed door de briketten of het houtskool heen en zal daardoor extra snel flink gloeien. Mits u er inderdaad 2 kilo briketten in gooit want dan zal het per saldo qua tijd niet veel uitmaken met bovenstaande varianten.

De forse afmeting is zowel een voordeel als een nadeel. De kolenstarter met 2 kilo gloeiende kolen is behoorlijk aan de zware kant. Dat komt de veiligheid niet helemaal ten goede. Bovendien is 2 kilo kolen voor de gemiddelde barbecue van 47 cm best wel erg veel. Uiteraard kunt u in dat geval de kolenstarter voor de helft vullen, maar dan verliest de forse afmeting natuurlijk geheel en al zijn functie. Dan kunt u net zo goed de tussenklasse gebruiken, en dat scheelt u al snel de helft van het geld of zelfs veel meer. En volgend jaar koopt u gewoon een gloednieuwe.

Wat algemene tips:

Het handigste is als u aanmaakblokjes gebruikt, zoals in de gebruiksaanwijzing staat omschreven, om de kolenstarter aan te steken. Mocht u echter eens zonder aanmaakblokjes zitten dan is er geen man overboord. Neem dan circa 4 pagina's van een krant, leg deze losjes op elkaar en rol deze vervolgens losjes op en maak er een soort kransje van die in de bodem van de kolenstarter past. Druk de kranten-krans in de bodem van de kolenstarter en steek deze aan. Weldra zullen uw kolen mooi gloeien. De kranten geven echter wel veel as bij verbranden en dat wil nog wel eens rond blijven waaien in uw barbecue. Bovendien is het aansteken van kranten, zeker met wind of regen, een hele uitdaging. En heeft u onverhoopt de krant te strak opgerold dan zal deze alleen maar smeulen en weldra doven. Kortom, aanmaakblokjes blijven het handigste!

Gebruik liever geen aanmaakvloeistoffen. Niet in de kolenstarter maar zeker niet om uw barbecue zonder kolenstarter aan te steken. Aanmaakvloeistoffen hebben helaas de neiging niet geheel te verbranden maar na te smeulen. Dat smaakt niet alleen vies maar het kan ook nooit erg gezond zijn als de rook ervan in uw eten komt. Aanmaakblokjes, zeker de witte variant, branden weliswaar met een hele smerige zwarte walm, maar ze verbranden wel geheel en al en vallen dan door het kolenrooster. Aanmaakvloeistoffen kunnen ook heel onveilig zijn. Ze hebben de neiging eerst niet te willen branden, waarna de meeste mensen er nog wat meer opgooien, en dan met een enorme steekvlam te ontbranden als de gassen van de vloeistof eenmaal loskomen.

Gebruik altijd beschermende middelen. Een brandvrije handschoen is wel het minste. Maar let op, een brandvrije handschoen is niet hetzelfde als een ovenhandschoen! Die beschermen weliswaar prima tegen hitte maar beslist niet tegen vuur en vonken. Zou er een vonk op uw ovenhandschoen vallen dan brand deze er beslist doorheen, met de nodige ellende. En het zal u misschien verbazen, maar niet alle ovenhandschoenen in de handel zijn ook brandvrij. Er bestaat altijd een kans dat de ovenhandschoen in de fik vliegt. Gebruik daarom altijd daarvoor bestemde brandvrije handschoenen die geschikt zijn voor de barbecue.

Een ander iets ten beste van uw veiligheid is om erop te letten dat u geen brandbare kleding draagt. Dat leuke zomerse bloesje van polyester kunt u beter in de kast laten hangen. Dan blijft deze mooi en u bent beter beschermt tegen brand en brandwonden. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor uw broek of rok. Driekwarts broeken bevatten vaak polyester of andere brandbare materialen. Hou daar rekening mee! Loshangende kleding is hoe dan ook zeer onverstandig!

Draag het liefste een schort dat zowel uw lijf alsook uw benen bedekt. Maar controleer ook dan altijd of het van een brandvrij materiaal gemaakt is. Er zijn keukenschorten in de handel die weliswaar prima beschermen tegen vetspatten maar die brandbare materialen bevatten.

Bij het uitstorten van de briketten of het houtskool of desnoods hout uit de kolenstarter is een vonkenregen niet te vermijden. Hou daar dus rekening mee. Draag niet uw prachtige witte en nieuwe broek of bloes bij het barbecueën maar het liefst een broek en bloes waarvan u het niet zo'n erg vind als er een brandgaatje (of tig) inkomt. Let ook op dat u geen erg brandbare materialen in de directe omgeving van de barbecue heeft staan. Het lijkt allemaal voor zichzelf te spreken, maar bekijk uzelf eens kritisch als u met de barbecue bezig bent. Ik betrap mezelf er vaak genoeg op dat ik me niet aan de bovenvermelde regels hou.

Kinderen zou hoe dan ook voor zich moeten spreken. Hou ze altijd verre van de kolenstarter en/ of barbecue. Wees in hemelsnaam streng in dat opzicht. Liever dat dan brandwonden. U zult het uzelf nooit meer vergeven en uw kind zal er een leven lang last van hebben als het echt mis gaat.

Heeft u nog tips, zeker omtrent de veiligheid bij het barbecueën, dan zie ik ze graag in de reacties verschijnen. Better safe than sorry!

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/21/hoe-om-te-gaan-met-een-kolenstarter-en-overige-tips/

16 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Hoi Veelkantie,

  Vandaag een starter gescoord bij Aldi!
  Zoals je weet had ik al een starter gekocht bij http://www.eco-logisch.nl , maar deze vond ik toch wat aan de kleine kant. Eergisteren zag ik in de reclamefolder een starter staan voor slechts € 5,99 en besloot vandaag even langs de Aldi te gaan om even te zien wat het formaat was.
  Aangekomen bij de Aldi werd ik helemaal blij… wat een formaat! En dat voor die prijs!

  Wat overigens ook nog een leuke bijkomstigheid was: er lagen ook nog voordelige aanmaakblokjes (de bruine), dus ik besloot ook om daar een pak van mee te nemen.
  Pak had ik in de starter gedaan, loopt wel zo makkelijk door de winkel.
  En ja hoor… de kassière had het tijdens het scannen van de starter te druk met om zich heen kijken, waardoor ze de aanmaakblokjes vergat te scannen…. LOL.
  Hieronder een foto van de nieuwe starter, met daarnaast de oude. Kijk en zie het verschil!!!
  [IMG]http://i1103.photobucket.com/albums/g467/rolexbbq/Foto0908.jpg[/IMG]

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Niet geheel toevallig was ik vanmiddag bij de Aldi (kocht daar de waardeloze wireless touch mouse die ik morgen ga terugbrengen) en heb de starter gezien. Zag er mooi uit. Een beetje het formaat van een Weber starter. Heb hem niet gekocht want ik heb voldoende aan een starter van circa 1,2 kilo. Het verhogen van de temperatuur zit namelijk niet in de hoeveelheid kolen die je in aanvang op de BBQ gooit.

 2. Ribhead

  Om een Chimney met papier te starten kan je beter keuken papier gedrenkt in olie gebruiken! Geen as en 100% verbranding. Met kranten verbrandt je de inkt mee dat in de kolen gaat zitten.

  1. Meneer Veelkantie

   Ribhead,

   Zou het beter zijn om oiliedampen en afvalstoffen in de kolen te hebben?

   Maar in geen van de gevallen, dus ook niet bij krantenpapier, is daar sprake van beste Ribhead. Als de kolen eenmaal goed gloeien zijn alle eventuele stoffen die je niet wilt hebben al ruimschoots verbrand.

 3. Thor

  Beste Veelkantie,

  ik was al even aan het speuren naar info over barbeque-en en smokers, kom ik plots een ‘nieuwe’ manier va aansteken tegen:

  Ofwel de Looftlighter. Ik weet niet of je het ding kent, lijkt op een veredelde verfafbrander met een mooie, glimmende (want verkoopt beter) geperforeerde buis om de nozzle. Misschien in Nederland te krijgen, zo ja…. Vraag of je het ding eens mag testen 😉

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   Is inderdaad hetzelfde principe als een verf afbrander. En ja, dat zal ongetwijfeld werken 😉

   Als de leverancier het ding kosteloos en permanent ter beschikking wil stellen dan wil ik hem wel uitproberen 😉

 4. Marco

  Voor het starten van de kolen heb ik zo’n klein gas-stel gekocht dat werkt op van die busjes gas. (12 euro bij de action) Werkt feilloos. Starter op de pannendrager zetten en vlammetje aan. Geen rook, roet, bijsmaak en viezigheid meer. Met 1 busje gas van 1,50 kun je heel wat starters aansteken.

 5. Cobus

  Wat Ribhead bedoeld is sla / olijf olie, geen motorolie oid 😉

  Ik gebruik dat ook, als ik weer eens vergeten ben om aanmaakhoutjes te verzamelen …

  1. Meneer Veelkantie

   Cobus,

   Daar ging ik ook vanuit. Maar neem van mij aan dat het verbranden van sla- zonnebloem- of olijfolie geen gezonde bezigheid is. Sterker nog… Het eten van sla- zonnebloem- of olijfolie is sowieso geen gezonde bezigheid.

 6. Thor

  Marco, briljant, ik zag vanmiddag nog zo’n eenpans gasbrandertje staan met drie extra bussen gas, geen idee wat ik er mee moest. En eergister nog zo staan rommelen met mijn starten en een krantje… Top tip!

 7. Alain

  Marco top tip!
  Ik heb zo’n ding eens in een kerstpakket gekregen, en buiten een keer een pannetje satesaus warm houden tijdens een bbq heb ik dat ding niet gebruikt (geen idee wat ik er verder mee moest!). Maar dit ga ik zeker eens proberen, nu moet ik nog wel eens 2 a 3 keer met kranten rommelen en buren uitroken voordat mijn kooltjes beginnen te gloeien.

  Mede namens mijn buren bedankt 🙂

  1. Meneer Veelkantie

   Heeft zo’n gasbrandertje wel vlammen die voldoende sterk en groot zijn om de kolen te ontsteken dan? Ik twijfel daar wel een beetje aan.

 8. Marco

  Beste Veelkantie,

  Het is een volwaardig gasstel. Sterker nog, iets warmhouden op dat ding gaat niet eens. Ook op de laagste stand brandt alles onherroepelijk aan.

  Starter op de pannendrager en ontsteken maar. Een paar minuutjes en dan uitzetten. Anders is de boel in de starter al as. De trek doet de rest. In een kwartiertje is alles grijs.

  Ik wil niet anders meer en het is de investering van 11,95 dubbel en dwars waard. Geen rook (alleen de kolen zelf dan) geen uitslaande vlammen en geen bijsmaak. Tevens heb je een veilige plek om de lege starter op terug te zetten.

  Dat ding ziet er inmiddels dan welliswaar niet meer uit, maar doet het na 2 jaar nog als een tierelier.

 9. Marco

  Meneer Veelkantie,

  Meer dan genoeg. Als je niet uitkijkt zijn de kolen in de starter al as.
  Een paar minuten is al voldoende en de natuurlijke trek doet de rest. In een kwartier kun je beginnen.

 10. Peter

  Zelf een Fire starter gemaakt,kost niets.Twee conserven blikken en gaan
  Ik wil niets anders meer.

  1. Meneer Veelkantie

   Cool! Foto’s van Peter?

Laat een reactie achter