«

»

jun 29 2011

Bericht afdrukken

Zelfgemaakte Babi Pangang met Nasi GorengNu maakten we al eens Babi Pangang Spek met paksoi en nasi van speklappen, maar we maakten nooit eerder laat maar zeggen 'gewone' Babi Pangang dat je bij de Chinees krijgt bij nummel 47.

Een poosje geleden haalden wij Chinees en toen heb ik eens geanalyseerd wat voor vlees er eigenlijk in Babi Pangang gaat. En tot mijn verrassing waren dit gewoon ordinaire schouderkarbonades.

Nu is dat inderdaad bijzonder omdat men de originele Babi Pangang volgens de echte Chinese keuken maakt van geroosterde speenvarken. Dat is nogal wat anders dan de gefrituurde schouderkarbonades die men hier gebruikt. De reden dat men hier gefrituurde schouderkarbonade gebruikt heeft ongetwijfeld te maken met de kosten, en anderzijds heeft men het gerecht aangepast aan de Nederlandse smaak.

Maar goed… Wij maakte dus Babi Pangang zoals wij dat bij de Chinees bestellen. Niet in de laatste plaats omdat het speenvarken dat rondliep op de kinderboerderij hier verderop overgeplaatst bleek te zijn.

Hieronder even de benodigdheden.

Ingrediënten:

 • 1,5 kilogram Schouderkarbonade
 • Ketjap
 • Knoflook (poeder of vers)
 • Gemberwortel (poeder of vers)
 • Sambal
 • Zout
 • Suiker

Bereiding:

Om te beginnen gaan we de schouderkarbonade koken. En wel een minuut of 45. Dus leggen we de schouderkarbonades in de pan.

We vullen de pan met water tot enkele centimeters boven de karbonades en voegen daar een flinke scheut ketjap, wat knoflook, een flinke schep gemberwortelpoeder, een theelepel (of twee) sambal, een eetlepel zout en twee eetlepels suiker aan toe.

Op ongeveer de helft van de kooktijd draaien we de karbonades om. Dus de onderste boven, en de bovenste onder. En dan nemen we ook even de gelegenheid om de bindweefsels tussen de vleeseilandjes van de karbonades door te snijden. Want door het koken krullen de karbonades helemaal op omdat het weefsel tussen de vleeseilandjes sneller krimpen dan het vlees zelf.

Zodra de 45 minuten om zijn nemen we de karbonades uit de pan en leggen deze te drogen en om af te koelen. Het kookvocht, ofwel de marinade, gooien we niet weg. Dat zeven we, vanwege de eventuele stukjes bot en bijvoorbeeld de knoflookteentjes, en vangen dit op in een maatbeker.

Normaal gebruik je water om de saus voor over de Babi Pangang te bereiden, maar aan de marinade waarin we de karbonades kookten zit zoveel smaak dat het zonde is om weg te gooien.

Ondertussen dat de karbonades drogen en afkoelen maken wij de nasi. Om te beginnen rullen we een stuk of 4 tot 5 eieren in de pan.

De gerulde eieren leggen we even terzijde op een bordje en doen dan spekjes in de pan.

Zodra de spekjes half gaar zijn voegen we er hamblokjes aan toe.

De hamblokjes hoeven maar even kort mee te bakken, want als we de rijst gaan bakken dan bakken de andere ingrediënten uiteraard mee met de rijst.

Nu doen wij ook de prei er even kort in. Ook dat hoeft om dezelfde reden maar heel even.

Zodra de prei een beetje gefruit is voegen we ook het eerder gerulde ei aan het mengsel toe.

Nu gaan we de nasi bakken. Want nasi is niet anders dan gekookte en daarna gebakken rijst. Dit doen we door in het mengsel een kuiltje te maken en daar een aantal scheppen gekookte rijst in te leggen.

De rijst mengen we door de rest van het mengsel en bakken dit mee tot het mooie droge rijst is. Daarna herhalen wij deze procedure tot alle rijst (kook circa 1 koffiekopje rijst per persoon) gebakken is en in het mengsel verwerkt is. En uw nasi is klaar…

Deze nasi is qua structuur en smaak exact de nasi zoals u deze bij uw menu bij de Chinees krijgt. Nu is deze nasi best lekker, maar een beetje saai. Dus scheppen wij nog een Goreng boemboe door de nasi heen om deze wat smakelijker en pittiger te maken.

Nu heeft u dus Nasi Goreng gemaakt. Ik snap dat u nauwelijks het verschil ziet (als u het goed doet), maar qua smaak is het een dag en nacht verschil.

Tijd om ons te concentreren op de saus voor de Babi Pangang. Maar daar kunnen kort over zijn. Ieder recept dat u kunt vinden voor Babi Pangang saus op internet blinkt uit in één ding. Het lijkt voor geen meter op de Babi Pangang saus die u bij de Chinees krijgt. Dus wees verstandig en haal gewoon twee zakjes saus van Conimex of iets dergelijks.

Nu moet ik bekennen dat ook onze Babi Pangang saus niet lijkt op de saus die u bij de Chinees krijgt. Die van ons is namelijk niet flauw. Dat komt omdat wij het water dat u normaal volgens de verpakking bij de saus moet doen vervangen voor de marinade waarin wij de karbonades kookten.

Zodra de nasi en de saus op een laag vuurtje staan om warm te blijven, wel regelmatig doorroeren, concentreren wij ons op het inmiddels afgekoelde, droge en van botjes ontdane Babi Pangang vlees.

Dat frituren we een paar minuutje (drie à vier) in een wok met zonnebloemolie of anders gewoon in de frituurpan (180 graden Celsius) tot de buitenkant van het vlees bruin en krokant is. En dan komt dat er ongeveer zo uit te zien.

Dat snijden we uiteraard in reepjes (met de draad van het vlees mee snijden).

En ja, dan heeft u inderdaad exact hetzelfde vlees als dat in de Chinese Babi Pangang gaat.

Het enige dat ontbreekt is het witte plastic bakje, de gore gemberwortel die de Chinees altijd onderin het bakje kwakt, en de saus. Maar dat lossen we op door het vlees op een mooie schaal te leggen, de gemberwortel achterwege te laten en de saus over het vlees te kieperen.

Tijd om het bord op te maken.

Als u zich afvraagt of dit hetzelfde smaakt als bij de Chinees, of voor de kenners nummel 47 met nasi goreng, dan kunnen wij antwoorden… NEE! Dit smaakt veel lekkerder. Veel pittiger. En dat komt voornamelijk omdat wij geen water maar de marinade voor de saus gebruikten. Zou u wel water voor het aanmaken van de saus gebruiken dan smaakte dit exact hetzelfde als bij de Chinees. Maar dat is, zoals u weet een beetje saai.

Hoe dan ook… onze missie, namelijk het exact kopiëren van de Chinees en daar waar mogelijk het recept verbeteren is uitstekend gelukt. Maar dat moet u zelf maar eens proeven door het recept weer van ons te kopiëren ;)

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/06/29/zelfgemaakte-babi-pangang-met-nasi-goreng/

36 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Luci

  Dat ziet er weer eens heerlijk uit.Dat ga ik maar eens snel zelf maken heerlijk!!!

 2. Yvonne Tax

  Hey op die eerste foto zijn ribkarbonaatjes .. maar affijn afgezien daarvan…het ziet er heerlijk uit.

  TIP van Indo … kook de rijst voor de nasi met cocos en een beetje suiker (dat geeft nog meer smaak). Dat zeg ik wel.. maar realiseer me ook dat wat ik lekker vind natuurlijk niet lekker hoeft te zijn.

  Mooi gerecht, Ketjap Ajam (kip) kan hetzelfde worden bereid op deze manier? Ik wil deze manier graag eens proberen.

  Wederom dank voor het delen !

  Groetjes Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Je brengt mij ook aan het twijfelen over de karbonades. Desalniettemin evenzogoed… ;)

   Ik denk niet dat je kip op deze wijze, dus eerst koken en dan frituren, moet behandelen want volgens mij krijg je dan een heel taai stuk vlees. Maar ik zou zeggen, probeer het eens uit met een beetje kipfilet of iets dergelijks.

 3. Fort

  Beste Veelkantie,

  Ziet er lekker uit hoor!
  Hoe krijg je de rijst zo mooi ‘los’? Is dat afgekoelde (gekookte) rijst?
  Bij het eten van witte rijst gaat mijn voorkeur naar de wat plakkerige variant (wij hebben meestal deze Thaise pandanrijst van de toko, boven de onnatuurlijk ‘losse’ toverrijst uit de normale supermarkt. Maar voor nasi is dat niet zo praktisch.

  Ik heb me laten vertellen dat ik mijn rijst dan een dagje in de koelkast moet laten staan, voordat ik er nasi van probeer te maken.
  Tips?

  Met vriendelijke groet,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Fort,

   Leuk om weer eens wat van je te horen. Hoe is het met de smoker avonturen?

   Nee, plakrijst in de nasi werkt niet. Losse rijst krijgen is eerst koken, afgieten, goed in een vergiet laten uitdampen, regelmatig omscheppen dat alle vocht weg kan en dan bakken op een middelhoog vuur en flink om blijven scheppen. Dat is alles ;)

   Een dag in de koelkast is niet nodig, maar kook de rijst wel ruim van tevoren zodat dit voldoende tijd heeft af te koelen en uit te dampen.

 4. Fort

  Goeiemorgen Veelkantie,

  Dank voor je reply, altijd leuk om een reactie te lezen. Dagelijks kom ik op je site om te zien waarmee je de lezers nu weer verrast. Inmiddels heb ik je site ook bij wat collega’s kenbaar gemaakt.
  Met de smoker gaat ie goed! Nog niet veel gedaan door het barre weer de afgelopen dagen. Vorig weekend nog wel (weer) MOINK-balls gemaakt en voor het eerst een fattie. Laatstgenoemde vond ik niet bijzonder.
  Op mijn verlanglijst staat nog steeds het bereiden van spare-ribs, moet ik even een goed moment (goed weer en tijd) voor uitkiezen.

  Ik wens je weer een goed weekeinde en succes met de site!
  Fort

 5. Yvonne Tax

  De beste droge rijst is de rijst net niet gaarkoken. Dus door je mengsel scheppen terwijl de rijst nog iets hard is (het verdere garen gaat door het vocht wat in het mengsel zit).

  Een tipje ;-) Groetjes, Yvon

 6. Meneer Veelkantie

  Yvonne,

  In dit geval zit er nauwelijks vocht in het mengsel dus is het zaak om de rijst WEL gaar te koken. Anders blijft deze hard en is niet te eten. In andere gerechten waar wel veel vocht bij vrijkomt zou jouw methode prima kunnen.

  Mooie droge rijst voor de nasi (goreng) kun je prima en het beste bereiken door deze tijdens het bakken goed door te blijven roeren en om te scheppen.

 7. sisi

  Ik heb gezien bij Orientelgarden op internet dat het vlees eerst in water met zuiveringsoda word gekookt.Heb dit ook gedaan en vlees was zacht en niet droog.
  leuke site kom vaak kijken.

  1. Meneer Veelkantie

   Sisi,

   Dank je voor de tip. Zal me er eens in verdiepen.

 8. Ellen

  Vanavond Babi pangang a la Veelkantie gegeten.
  Iedereen heeft zitten smullen, duidelijk meer smaak als van de chinees. Veel meer voldoening, toch? ……………… Dit is duidelijk een blijvertje.

  1. Meneer Veelkantie

   Ellen,

   Dank je. Altijd leuk om te vernemen ;)

   Binnenkort ga ik eens kijken of ik schouderkarbonade, liefst zonder bot, aan één stuk kan krijgen en dan roosteren op de barbecue. Hou Veelkantie in de gaten!

 9. hylander

  Babi pangang is op basis van gemberwortel :) En babi pangang ligt altijd op een bedje van atjar.

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Dat is… als je dat wilt. Wil je dat niet, zoals wij, dan is er geen enkele (geschreven of ongeschreven) wet of regel die je dat verplicht.

 10. hylander

  Veelkantie,

  Zo bedoel ik het niet…

  Je zegt: Het enige dat ontbreekt is het witte plastic bakje, de gore gemberwortel die de Chinees altijd onderin het bakje kwakt, en de saus.

  De gemberwortel is de basis van de babi pangang saus. Wat jij waarschijnlijk bedoelt is het gore bedje van atjar wat de chinees altijd onder de babi pangang kwakt :)

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Oh is dat wat je bedoelde ;)

   Ik moet zeggen, bij ‘onze’ Chinees zit er ook gember door dat prutje onderin dat witte bakje ;)

 11. hylander

  Ik de nog wel eens pangang saus from scratch maken, vandaar dat ik er even bijdehand over wil doen :)

 12. Tom

  De truc van echte babi pangang saus is dat je de suiker eerst dient te carameliseren en dat je er flink veel verse gember in dient te verwerken.

  Dit staat heel goed beschreven op een favoriete site van me:
  http://www.coquinaria.nl/recepten/10.4recept.htm
  (Zoek s.v.p. op de pagina naar ‘Gembersaus’.

  En kijk ook eens op de ingrediëntenlijst van veel rode BBQ sausjes. Daar zit meestal gecarameliseerde suiker in.

  津津有味 (= Eet smakelijk op z’n Chinees) ;-)

 13. Tom

  En wat ik mis bij de voorbereiding van de nasi is dat je de gekookte rijst eerst een nachtje in de koelkast dient te zetten. Dan zijn de rijstkorrels veel zachter en lekkerder.

  津津有味 (= Eet smakelijk op z’n Chinees) ;-)

 14. Tom

  Nog ff een toevoeging op m’n reactie van:
  15 augustus 2012 om 2:58 pm

  Ik gebruik verse hollandse tomaten voor de babi pangang saus in plaats van tomatenpuree.
  (Ik vind de smaak van tomatenpuree-uit-blik opdringerig).

  Dus:
  Enkele tomaten 1 minuut onderdompelen in kokend water.
  Daarna de tomaten laten schrikken door ze onder koud stromend water te houden.
  Het velletje verwijderen.
  De tomaten in 4 partjes snijden en de pitjes verwijderen.
  De tomaten in een beetje olijfolie een kwartiertje laten pruttelen.
  Daarna ff pureren met de staafmixer.

 15. cmbreemen

  heb het zo gemaakt als jou en ik moet zeggen voorrrrrrrrrrrrtreffelijk lekker kan er niets aan toevoegen super :-D :-)) :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:

  1. Meneer Veelkantie

   Cmbreemen,

   Heb je het nu over de Babi Pangang zelf of over de saus die in de reacties werd besproken?

 16. Joost

  Man man man, ik heb genoten van manier waarop je de recepten uiteenzet! Super! Ik ga gelijk richting supermarkt om wat spulletjes te halen en morgen lekker wat babi pangang te serveren naast de kip teriyaki. Hulde en many thanks!

 17. Meneer Veelkantie

  Dank je Joost. Altijd leuk om te horen.

  We gaan het zelf binnenkort ook weer eens maken, maar dan gebruiken we lekkere dikke en grote hamschijven. Die hebben we eigenlijk laatst weer eens toevallig herondekt en zien daar wat voordelen in boven karbonades. Of het ook zo is in praktijk berichten we uiteraard binnenkort weer over ;)

 18. Maikel

  Leuk en duidelijk uitgelegd, ook met veel humor geschreven en toch een eigen draai aangegeven w.b. bereiding, daar hou ik wel van.

  1. Meneer Veelkantie

   Dank je Maikel. Altijd leuk om te horen ;)

 19. Kees

  Vanmiddag Babi Pangang gemaakt. Niet dat het bij de Chinees niet lekker is, maar je weet nooit wat hij er allemaal doorheen doet en hoe vers het is. Ik heb het ook op een bedje van atjar gedaan.
  Bedankt voor het recept. Dit gaan we zeker meer eten. Heerlijk.
  De rijst kook ik overigens in een stoomoven. Ideaal. Bakt niet aan en altijd mooi droog.

 20. Maarten

  Heel leuk. Wat betreft de babi pangangsaus het volgende. deze saus is vrij eenvoudig zelf te maken. Neem 500 ml passata, wat gembersiroop, suiker en azijn (en eventueel wat marinade/water) en meng dit op een laag viirtje tot alle suiker opgelost is. Met wat aardappelzetmeel (eerst dun papje maken in apart kommetje, anders krijg je klontjes) mengen voor de juiiste consistentie en klaar.

 21. Barbara

  Thanks voor het recept en de leuke beschrijving!

 22. fernanda

  Het is dat al iets anders uit de vries heb gehaald voor vanavond, want anders zou ik dit gaan maken. Het ziet er heerlijk uit.

 23. jan v holstein

  Het water loopt uit mijn mond, weet nu wat voor vlees en hoe te bereiden super.
  Overigens heel goed en gemakkelijk gepresenteerd.

 24. eline

  heerlijke saus (via smulweb.nl)

  Voor de Pangangsaus: 4 dl water, 1 of 2 theel. sambal, koflookpoeder, 1 eetl. citroensap, 1 klein blikje tomatenpuree, 4 eetlepels donker bruine basterd suiker, 2 eetl. gembersiroop of 1 – 1 1/2 eetl. djahe, 4 eetl. tomatenketchup, maizena

  alles (behalve de maizena) in een pannetje kwakken, roeren tot t goed warm is en de suiker oplost, maizena aanmaken en saus binden.
  Smaakte bij mij precies als bij de chinees :)

 25. jorienja

  Dit gerecht heb ik vorige week klaargemaakt , een heerlijk goed recept , bedankt , groetjes jorienja

 26. hantu

  Gewoon zonder saus is het lekkerst, dan proef je de babi pangang beter.

 27. Nanning

  Loop al de hele middag met ‘n brede grijns op mijn gezicht. Eindelijk eens ‘n recept wat precies zo uitpakt als beschreven.Kids en vrouw tevreden. Mijn weekend kan niet meer stuk. Oh en volgende week mijn verjaardag. (Grijns wordt nog iets breder). Inmiddels ook de artikelen over de roker gevonden dus verlanglijst is klaar.
  Tks.

 28. ad

  hallo mensen ,
  ik kan het recept voor de saus niet vinden ligt dat aan mij?

Laat een reactie achter