«

»

Jul 12 2013

Bericht afdrukken

Eenden Vleugels uit de oven of van de BBQPeking eend vleugelsEenden Vleugels zijn een delicatesse in veel Aziatische landen. Maar ook elders weet men er wel raad mee. Wat Eend onderscheid van Kip is de specifieke smaak van Eend. Zo op het oog zijn Eenden Vleugels voor de niet kenner lastig te onderscheiden van Kippenvleugels.  Je kunt het ook in grote lijnen behandelen alsof u Kip bereid. Maar aangezien Eend natuurlijk een bijzondere en bijzonder smakelijke vogel is, u zult het niet snel eerder gegeten hebben omdat het doorgaans nogal duur is om in Nederland te kopen, zou het zonde zijn om er niet iets bijzonders mee te doen. Vandaar hieronder een recept met Eenden Vleugels.

Mijn voorkeur gaat ernaar uit om de Eenden Vleugels op de Barbecue te bereiden. Dat geeft, door het houtskoolvuur wat u gebruikt (liever geen briketten), een extra smaaksensatie aan het gerecht. Maar mocht u niet in het bezit zijn van een Barbecue, of staat het weer Barbecueën niet echt toe, dan zijn de Eenden Vleugels ook heel goed in de oven te bereiden. Aan u de keuze. Ik beschrijf voor u beide bereidingswijze. Beide bereidingswijzen komen ook nagenoeg één op één wel overeen met elkaar.

Om te beginnen gaan wij eerst een saus bereiden voor de Eenden Vleugels. Daarmee gaan wij de vleugels later lekker dik insmeren tijdens het grillen in de oven of (liever) op de barbecue.

We gebruiken daarvoor mijn algemene BBQ Saus. Dit noemen we een Basting Saus. Je brengt daarmee namelijk een lekker laagje aan op het vlees dat u wil bereiden. In dit geval de Eenden Vleugels. De Basting Saus is daarnaast ook te gebruiken om als dipsaus voor uw gerecht te dienen. Als u dat wilt dan doet u er goed aan om een dubbel portie te bereiden. Het is prima, makkelijk enkele dagen tot wel een week of meer, in de koelkast te bewaren in een pot of anders in een bakje met deksel of plasticfolie eroverheen, dus u hoeft niet bang te zijn dat u teveel gemaakt heeft.

Het maken van de Basting/ Dip Saus:

Ingrediënten:

 • 2 kopjes gewone tomatenketchup
 • 1/2 kopje appelazijn of witte azijn
 • 1/2 kopje basterdsuiker (bruin, maar indien niet voorradig volstaat wit of rietsuiker ook)
 • 1/2 kopje appel of gewone stroop (u kunt ook ordinaire schenkstroop gebruiken)
 • 1 theelepeltje kaneel
 • 1 theelepeltje foelie (of, en dat is iets sterker van smaak, nootmuskaat)
 • 1 theelepeltje (gerookte of anders gewone) paprikapoeder
 • 1 theelepeltje zout
 • 1 theelepeltje komijnpoeder
 • 1/2 theelepeltje peper (wit voor iets milder, zwart voor iets scherper)
 • 1/2 theelepeltje cayennepeper of
 • 1/2 theelepeltje gemberpoeder (optioneel voor een scherp Oosters tintje aan uw vlees)
 • 2 tot 4 theelepeltjes Sambal Oelek of Tabasco (optioneel voor redelijk tot flink pittige saus)

Bereidingswijze:

 1. Basting SauceDoe alle vloeibare ingrediënten (dus ketchup, azijn, stroop en eventueel de Sambal Oelek of tabasco) in een steelpannetje (voor koken op gas of elektriciteit) of een pannetje dat geschikt is voor op de barbecue (voor als u in stijl de saus op de barbecue wilt bereiden).
 2. Breng het onder voortdurend roeren, zodat de ingrediënten en dan met name de suikerhoudende niet direct aanbakken aan de bodem of wanden van het pannetje, op laag en in een latere instantie op middenhoog (op de barbecue doe je dit niet direct boven maar naast de gloeiende kolen, hoe dichterbij hoe heter het is) vuur aan de kook. Als u wat bubbels ziet dan is de massa heet genoeg.
 3. Doe nu de basterdsuiker bij de vloeibare massa en roer de massa door tot het suiker geheel door de massa is opgenomen en u geen ‘krassende’ geluiden meer waarneemt tijdens het roeren in het pannetje.
 4. Voeg nu één voor een, met telkens goed roeren tussendoor, de andere ingrediënten bij de massa. Uiteraard proeft u zo nu en dan tussendoor om te proeven of het op smaak is.
 5. U kunt, als u in eerste instantie de sambal of tabasco uit het recept liet, alsnog de sambal of tebasco toevoegen tot u de juiste scherpte naar smaak bereikt. U kunt desgewenst ook meer van de andere ingrediënten toevoegen tot de saus helemaal op uw smaak is.
 6. Laat de saus, terwijl u de saus af en toe flink doorroert (ook goed over de bodem gaan om zo eventueel bezonken ingrediënten weer los te maken van de bodem en op te lossen in de saus) nog een minuut of 20 doorpruttelen.
 7. Neem nu de dikke saus van het vuur en laat het een flink poosje afkoelen.
 8. Zet als u de kans krijgt (de rest van) de saus even in de koelkast om goed af te koelen en serveer dit, of u de saus nou als ‘basting saus’ gebruikte of niet, bij het vlees. Heerlijk!

Tot zover de bereiding van de saus. Nu gaan we ons bezighouden met de (voor)bereidingen voor de Eenden Vleugels. Dat is eigenlijk nog het makkelijkste deel van dit recept. Let op, de aanwijzingen gelden voor zowel de oven alsook de barbecue, dus als u BBQ geschreven ziet staan dan leest u oven als u ze niet op de BBQ wil bereiden maar in de oven gaat wilt bereiden:

Het (voor)bereiden van de Eenden Vleugels:

 1. Peking eend vleugelDe voorbereiding is vrij eenvoudig. U neemt de ontdooide Eenden Vleugels en wast deze even kort onder koud water zodat alle botrestjes en andere ongerechtigheden van de Vleugeltjes afgewassen is.
 2. Nu is de keuze aan u. Want laat u de puntjes van de Vleugeltjes aan de Vleugel zitten of knipt u deze eraf? Let op, de puntjes van de vleugeltjes hebben erg de neiging om te verbranden tijdens het grillen. Ze zijn dan wel heel knapperig, en als u dat lekker vind dan kunt u ze eraan laten zitten. Het beste knipt u deze er echter gewoon af. U kunt deze in de vriezer bewaren om er eens een bouillon van te trekken.
 3. Smeer nu de Vleugeltjes in met een mixje van olie (kan zonnebloem olie of een andere plantaardige olie zijn) en een paar flinke snufjes zout (even goed door elkaar roeren) in en laat ze even uitdruipen.
 4. Breng nu de BBQ (of oven) op temperatuur. U wilt niet een al te hoge temperatuur hebben. Een graadje of 150 tot 175 is voldoende. U kunt dit eenvoudig meten met een oventhermometer. De oven laat zich natuurlijk redelijk makkelijk instellen, maar bij de barbecue kan het zijn dat u even moet wachten tot de hoogste temperatuur wat gedaald is. U kunt de temperatuur redelijk stabiel Na-een-half-uurtje-garen-bij-circa-150-tot-175-graden_thumbhouden in de BBQ door, als deze eenmaal een beetje afgekoeld is, zo nu en dan een paar stukjes houtskool in de al gloeiende kooltjes te werpen. Pas wel op dat u de handen niet brand!
 5. Zorg dat u, in geval u de Vleugeltjes op de BBQ bereid, dat u alleen gloeiende kooltjes aan 1 kant van de BBQ heeft. We gaan de Vleugeltjes namelijk indirect garen.
 6. Verdeel nu de Vleugeltjes op het rooster (gebruik in de oven wel een lekbak met wat water erin) naast, dus niet boven, de kooltjes. Zorg dat er voldoende afstand is tot de kooltjes zodat de Vleugeltjes mooi garen en niet verbranden.
 7. Sluit nu de deksel van de BBQ en laat de Vleugeltjes circa 30 minuten garen. U mag best zo nu en dan, maar niet te vaak want u verliest veel warmte, door een spleetje gluren of de Vleugeltjes al een beetje bruinen en garen.
 8. Na de eerste 30 minuten gaan we de Vleugeltjes Basten. Ofwel met een kwastje insmeren met de saus die u eerder gemaakt heeft. Smeer gerust beide kanten in van de Vleugeltjes. Doe dit zo snel mogelijk zodat er zo Na-een-laag-of-drie-basting-saus_thumb1min mogelijk warmte verloren gaat. En wederom, pas op dat u de handen niet verbrand!
 9. Sluit nu wederom de deksel en wacht circa 15 minuten. Na 15 minuten herhaalt u het insmeren nogmaals.
 10. Wacht nu wederom 15 minuten en herhaal het insmeren wederom. En doe dit net zolang tot de Vleugeltjes de gaarheid hebben die u graag wilt zien.
 11. Op den duur vormt zich rond de Vleugeltjes wat men noemt een 'sticky bast' (kleverige laagje). U kunt door veel of weinig van de saus op de Vleugeltjes te smeren zelf bepalen hoe dik deze laag gaat worden. Ik adviseer een lekkere dikke laag. Zodra de vorige laag lekker dof en een beetje ingebakken is kunt u de volgende laag erop smeren.
 12. De laag zal op den duur donker kunnen worden, dus kijk daar niet vreemd van op. Dat is normaal. De suikers in de saus zullen namelijk karamelliseren en dus bruinen.

Alles wat u nu nog resteert is de Eenden Vleugeltjes op te dienen. En serveer er wat van de (al dan niet opgewarmde) saus bij om de Vleugeltjes in te dippen. Eet vooral heel smakelijk en geniet!

Lekker-smikkelen_thumb1

Zie hier: 'Eenden Vleugels van de BBQ' de praktijkfoto's!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/07/12/eenden-vleugels-uit-de-oven-of-van-de-bbq/

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. MdJ

  Recht in mijn kinder-hart. AU. http://www.youtube.com/watch?v=375ENQbru8s

  1. Meneer Veelkantie

   Hahaha, precies! Dit weekend had ik de hele familie op de bbq liggen 😉

 2. Marinda

  Ik ga het recept vanavond uitproberen.. Ben benieuwd!!

  1. Meneer Veelkantie

   Marinda,

   Succes, en laat je nog even weten wat je ervan vond? Foto(‘s) insturen is altijd leuk 😉

Laat een reactie achter