«

»

aug 06 2011

Gehaktbrood met ei, ui en een omhulsel van spek



DSC03521 Een echte 'meatloaf' is niet te versmaden. U kunt het koud of warm eten bij de broodmaaltijd of bij de warme maaltijd. En het is ook nog relatief eenvoudig te maken.

En buiten het bestandsdeel gehakt, van een soort die u zelf wilt, staat het u geheel vrij om het gehaktbrood aan te vullen met de ingrediënten die u lekker lijken.

Wij aten het gehaktbrood bij de warme maaltijd van hele gekookte worteltjes (met een stukje loof) en gebakken krielaardappeltjes.

Maar laten we voortgaan en u de bereidingswijze laten zien.

Uiteraard heeft u flink wat gehakt nodig. Wij namen daarvoor een pond half om half gehakt en een pond rundergehakt. Deze mengde we met wat Italiaanse kruiden, drie kleine gesneden uien, wat in melk geweekt wit brood (circa 150 gram) en twee eieren door elkaar.

Gehakt

Dan is het tijd om een bakblik (circa 30 centimeter) in te vetten met wat margarine en daar een laagje spek in aan te brengen dat dienst gaat doen als omhulsel van het gehaktbrood.

DSC03511

Vervolgens brengen we onder in het bakblik een eerste laag van het gehaktmengsel aan en drukken daar 5 hardgekookte eieren over de lengte in.

DSC03512

Nu voegen wij de rest van het gehaktmengsel toe tot de eieren geheel in gehakt zijn ingepakt.

DSC03513

En dan vouwen wij het uitstekende spek over het gehakt heen. DSC03516

En dan schuiven wij het bakblik in de oven. En daar blijft het 45 minuten tot een uur in staan bij een temperatuur van 220 graden.

Nu nemen we het bakblik uit de oven, gieten wat overtollig vocht af en keren het bakblik om op een mooie schaal, die u desgewenst kunt voorzien van een laagje groenvoer.

DSC03518

We laten het gehaktbrood even een minuut of 5 drogen aan de lucht voordat wij deze afdekken met zilverfolie om het warm te houden. Daardoor zal het spek wat minder vettig en iets krokanter worden. U kunt ook, om het drogen iets te bevorderen, het spek wat deppen met wat keukenpapier of, nog lekkerder... de meatloaf even onder de grill van de oven plaatsen om het bacon nog krokanter te maken.

Toen de worteltjes en aardappel eenmaal klaar waren werd het tijd om het gehaktbrood aan te snijden. En uiteraard een flinke dikke plak omdat het dienst doet als vlees bij de avondmaaltijd.

Meatloaf

Gelukkig hebben we nog een flinks stuk over, en dat gaan we even bij de lunch soldaat maken.

DSC03523

Met een gehaktbrood als dit kunt met gemak meerdere dagen doen, als u niet zulke vraatzakjes bent als de Veelkantie's. U dient de prijs van het gehaktbrood dan ook over zoveel dagen te verdelen als u ervan eet.

Ik wens u hoe dan ook heel smakelijk eten!


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Gehakt 1 kilo € 3,95 Jumbo
Ontbijtspek 250 gram € 2,80 Albert Heijn
Eieren 5 stuks € 0,63 Albert Heijn

____________

Totaal

______

€ 7,38


Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/06/gehaktbrood-met-ei-ui-en-een-omhulsel-van-spek/

17 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ron Steenwijk

    Om de echte Amerikaanse meatloaf smaak te verkrijgen raad ik aan een scheutje “worchester saus” toe te voegen. Ik woon in Greensburg Amerika en wij maken het geregeld en de “worchester saus” is het geheime ingredient dat meestal word weg gelaten uit meatloaf recepten.
    Ook mag natuurlijk selderij blad niet ontbreken in dit uitmuntende gerecht.

  2. Yvonne

    Oh, dat ziet er lekker uit!!

  3. jbodde

    ga het vandaag maken ziet er super goed uit
    Jeanne

    1. Meneer Veelkantie

      J. Bodde,

      Ik ben uiteraard erg benieuwd of uw gehaktbrood nog gelukt is en of deze lekker was 😉

  4. Janneke

    Ik heb het nu al een paar keer gemaakt, het valt erg goed in de smaak!! Soms bak ik het nog even rondom in de koekepan om het spek krokant te krijgen, dat is errug lekker!

  5. Sjors

    Mag ik vragen wat het ingrediënt is wat op het 2e plaatje (ná die met de eieren erbij) op het gehakt zit?

    1. Meneer Veelkantie

      Sjors,

      Dat zijn de kruiden met wat paneermeel.

  6. Sjors

    Ah dankjewel meneer Veelkantie, ik heb namelijk niks over paneermeel in het recept kunnen lezen, wel over de Italiaanse kruiden 🙂

    1. Meneer Veelkantie

      Sjors,

      Klopt. Het is een poosje geleden, maar ik meen dat we toen geen andere optie hadden dan een kruidenmix met paneermeel te gebruiken. Maar gezien de toevoeging van brood kan het gemist worden.

  7. Frederik

    Ik ga het zo de oven inschuiven. Ben razend benieuwd. Ziet er bij voorbaat heerlijk uit.
    Heb een speciaalrecept voor het gehakt. Iedereen wil het hebben, zelfs de slager, maar blijft keukengeheim.

    1. Meneer Veelkantie

      Foto is altijd leuk Frederik 😉

  8. marianne

    hij gaat zo de oven in maar in de winkel bij ons in het dorp hadden ze geen ontbijtspek dus heb ik katenspek genomen denk dat het niet zoveel uitmaakt zit iets meer smaak aan denk ik maar lijkt me super lekker en zo gedaan groetjes marianne

    1. Meneer Veelkantie

      Ben benieuwd 😉

      Laat je nog even weten of je het lekker vond? En een foto zou helemaal top zijn (kun je eventueel mailen als je wilt, dan plaats ik ‘m erbij).

  9. jorienja

    Whawww , vandaag heb ik de gehaktbrood gemaakt , en we hebben wederom heerlijk gegeten .
    nu ga ik surven op u website voor het volgende gerecht , ik denk dat ik maandag die kabeljauwschotel ga maken , want dat ziet er ook heerlijk uit , bedankt voor de lekkere gerechten .

    1. Meneer Veelkantie

      Hallo Jorienja,

      Ik zie inderdaad dat je zo langzaam maar zeker het assortiment aan het afwerken bent. Je hebt nog wel even te gaan 😉

      Dank je voor alle complimenten. Erg leuk om te vernemen. Succes bij je volgende project!

  10. jorienja

    Bedankt , ik laat het maandag weten hoe de kabeljauw ovenschotel heeft gesmaakt, maar het kan niet missen, want alles wat met kabeljauw is gemaakt, is gewoon lekker.
    Zo had ik afgelopen weekend kabeljauw gebakken met madam chenet, en op een geroosterd broodje gegeten, dit met komkommer op zoete klein beetje peperige zuur, was ook verrukkelijk lekker.
    Maar mijn complimenten, want op deze site LEER ik gevarieerd koken, HARTELIJK BEDANKT.

  11. turner1960

    Vandaag gemaakt en ik ga hem zo proeven. Was een makkie om te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *